Polityka :)
Moderator: Łukasz
Re: Polityka :)
Bardzo podoba mi się stanowisko polskiego rządu w sprawie tarczy antyrakietowej. To przecież dobrze że stawiamy warunki, co za darmo mamy wziąć to cholerstwo?
PiS to by jeszcze najchętniej dopłacił Amerykanom, żeby tarczę postawili w Polsce. Co za głupota!!! Jeszcze namieszali dodatkowo wysyłając tam Fotygę... Matko co za obciach!!! Czasami się wstydzę że pochodzę z Polski :hmm:

Pora sobie więc zadać pytanie - co zyskaliśmy, poza poklaskiem rosjan?maxxx pisze:Ale stawiam,że to koniec :tarczy nie bedzie.
A co byśmy zyskali gdyby tarcza była w Polsce?
Myślę że lepiej byśmy wyszli gdyby tarcza nie była u nas. Poza tym w tak ważnej sprawie powinno odbyć się referendum. Wyniki oczywisty- ,,tarcza nie w Polsce".
Amerykanie mają nas za idiotów, ale po częstych kontaktach ich władz z naszym byłym rządem i obecnym prezydentem jakoś mnie to nie dziwi
Ale rząd się zmienił i Amerykanie muszą od nowa przywyknąć :spiewa:
Myślę że lepiej byśmy wyszli gdyby tarcza nie była u nas. Poza tym w tak ważnej sprawie powinno odbyć się referendum. Wyniki oczywisty- ,,tarcza nie w Polsce".
Amerykanie mają nas za idiotów, ale po częstych kontaktach ich władz z naszym byłym rządem i obecnym prezydentem jakoś mnie to nie dziwi

Nic,ale w tej sytuacji nie to jest najważniejsze co myśli o tym Rosja.Z tego wieloletniego płaszczenia się przed Ameryką praktycznie nic nie wynikło przez tyle lat.Akurat teraz jest taka sytuacja,że dla Polaków nie są już jedyną Ziemią Obiecaną( słaby $ ),co najwyżej jedną z alternatyw.A normalny człowiek ,który chce sobie np odwiedzić rodzinę w Stanach ma problemy z wizą.Oczywiście nie porównuje Nas z USA ,bo to jest inna liga,ale to nie znaczy,że mamy być im za wszystko wdzięczni.Co nie zmienia faktu,że sprawę tarczy można było w sprawiedliwy sposób przedyskutować.sybic pisze:Pora sobie więc zadać pytanie - co zyskaliśmy, poza poklaskiem rosjan?
A najlepsze jest to,że u Nas burza w szklance wody a tam nawet nie jest to 10-rzędnym tematem w mediach ,więc nie ma co przesadzac też.
Joanna Kryńska -magical journalist Tvn24 !
Mam szczerą nadzieję, że tej tarczy u nas nie będzie. Co oni myślą, że jak do tej pory nie ma u nas zamachów to zawsze nie będzie? Nie podoba mi się polityka bycia pieskiem USA i nawet nie tylko ze względu na Rosję. Najlepiej być po środku i może zainteresować się polepszaniem stosunków z państwami zachodniej Europy? Niemcami, Francją?
Spoko,object pisze:A co byśmy zyskali gdyby tarcza była w Polsce?
Gdyby zdecydowano zainstalować się u nas tarczę, to nie omieszkał bym zadać i tego pytania

Akurat w takiej sprawie referendum nie powinno się odbyć. Raz, że zaufaliśmy temu rządowi po to właśnie by on za nas podejmował ważne decyzje, dwa – szary obywatel nie ma o obronności zielonego pojęcia...object pisze:A co byśmy zyskali gdyby tarcza była w Polsce?
Myślę że lepiej byśmy wyszli gdyby tarcza nie była u nas. Poza tym w tak ważnej sprawie powinno odbyć się referendum.
Ba, raczej nie powinien mieć pojęcia, bo pewne rzeczy są po prostu tajne. Za sprawę obronności odpowiada rząd – koniec, kropka.
Oto chodzi, że my cały czas jesteśmy pośrodku, geograficznie i wiecznie z tego powodu zbieraliśmy baty.adner pisze:Najlepiej być po środku
Przed 39 rokiem tez polepszaliśmy stosunki między tymi krajami, a co z tego wyszło to dobrze wiemy.adner pisze:...i może zainteresować się polepszaniem stosunków z państwami zachodniej Europy? Niemcami, Francją?
A z tymi wizami to bardzo nadmuchana sprawa, bo problem wiz od jakiegoś czasu nie występuje. Mianowicie dostaje się je bez problemu, bez czekania i bez stresu. Polecam wyrobienie sobie takie wizy, dla sportumaxxx pisze:A normalny człowiek ,który chce sobie np odwiedzić rodzinę w Stanach ma problemy z wizą.

Obowiązuje na 10 lat, wiec może kiedyś się przyda (trzeba miec tylko parę luźnych $)
Muszę powiedzieć, że odnośnie tarczy to jestem podwójnie zadowolony. Po pierwsze - nie poddajemy się ślepo dyktatowi "Wielkiego Brata" USA. Kiedyś takim Big Brother był Związek Radziecki teraz od pewnego czasu staje się nim - póki co nieświadomie USA. Proces ten dla mnie rozpoczął się od momentu agresji na Irak i zaangażowania Polaków w tą operację. W tym też przypadku mieliśmy obiecane też "nie wiadomo co" a co dostaliśmy ?? Zepsute F-16 oraz awaryjne Humery oraz wizy za które trzeba grube pieniądze zapłacić.
W przypadku tarczy - podoba nam sie upór - jak dostaniemy co chcemy to ok - ale nie poddajemy się i nie zadawalamy się jakimiś "ochłapami".
W przypadku tarczy - podoba nam sie upór - jak dostaniemy co chcemy to ok - ale nie poddajemy się i nie zadawalamy się jakimiś "ochłapami".
ZIMA
A to zależy jaką. :spiewa:sybic pisze:Mianowicie dostaje się je bez problemu, bez czekania i bez stresu
A dziekuje,może kiedyś :spiewa:Polecam wyrobienie sobie takie wizy, dla sportu
Ja tam się nie awanturuje o wizy,ale to taki narzucający się przykład jest.

Za dużo już mają 'przybyszy' więc się izoluja społecznie.A z drugiej strony...a zresztą jest to wyjątkowy kraj..nie na taką tu rozmowę

Joanna Kryńska -magical journalist Tvn24 !
-
- Fan Forum
- Kontakt:
Amerykanie chcą nam dać 20 mln. To moim zdaniem śmieszne pieniądze bo rząd Tuska domaga się nie milionów a miliardów dolarów. Amerykanie odbierają to jako chciwość, bo tylko tak można to odebrać. Ameryka zrobiła i tak wielki prezent Polsce, że w ogóle zainteresowała się umieszczeniem tarczy u nas. Mogła to zrobić zarówno w Turcji gdzie ma ogromne bazy i bez żadnych wielkich wkładów byliby już w połowie budowy tarczy. Na świecie panuje przekonanie, że z Polską nie można dyskutować bo my tylko chcemy brać a nic nie dawać.
A od kiedy panuje to przekonanie? Odkąd politykę zagraniczną w swe rządy objęli bracia Kaczyńscy i Anna Fotyga. Z pozoru była ona twarda, ale w gruncie rzeczy nieprzemyślana i bezsensowna.piotrek888 pisze:Na świecie panuje przekonanie, że z Polską nie można dyskutować bo my tylko chcemy brać a nic nie dawać.
Od tej pory zaczęto nas traktować jako... oksymoronów na tle UE - z Polską nie dało się negocjować, zawsze miała swoje dziwaczne i niezrozumiałe wizje i poglądy.
Obecna sytuacja to chyba pierwszy tak poważny sprawdzian w polityce zagranicznej dla rządu Tuska. Wymaga czegoś więcej niż tylko uśmiechów. Stąd to długie niezdecydowanie. W końcu jednak podjęliśmy właściwą decyzję. 20 mln to dla Amerykanów w gruncie rzeczy suma absurdalna - tyle za rolę w filmie żąda Angelina Jolie.
A dlaczego Kaczyńscy są za tarczą antyrakietową? Bo chcą za wszelką cenę zrobić na złość Rosji, choć i ta ostatnio milczy.
Re:
Ja mam wrażenie, że tu nie chodzi o to, że ktoś jest "za" a ktoś "przeciw" - dla mnie tu problem jest w tym, żeby nie poddawać się ślepo dyktatowi silniejszego i potrafić mieć swoje zdanie i twardo przy nim obstawać.kamilo pisze:A dlaczego Kaczyńscy są za tarczą antyrakietową? Bo chcą za wszelką cenę zrobić na złość Rosji, choć i ta ostatnio milczy.
ZIMA
-
- Fan Forum
- Kontakt:
Zgadzam się z Wami w całej rozciągłości.. pierwszy sprawdzian dla rządu Tuska gdzie nie może wykonać ruchu PR a co do Kaczyńskiego to za pewne chce pokazać Rosji, że tak czy tak tarcza musi być w Polsce. Przez 1,5 roku nie można było się zdecydować. Nie wiem po co była Fotyga w USA bo nie znamy jej rozmów i nie wiemy jakie argumenty przytaczała.