Kilka s³ów o
Agacie Dzikowskiej. Dotychczas jedyne co znalazÂłem i wczeÂśniej tu napisaÂłem, to to Âże pochodzi z WrocÂławia i kiedyÂś uÂżywaÂła dwĂłch nazwisk: Dzikowska-Sworowska. ZresztÂą nie byÂło i nadal nie jest pewne czy to ta sama osoba. Tymczasem mam juÂż nowe informacje.
Jej nazwisko pojawia siĂŞ juÂż od 2000 roku, poczÂątkowo jako reporterka, a poÂźniej jako prezenterka wrocÂławskich FaktĂłw. W listopadzie 2000 roku zajmowaÂła siĂŞ strajkiem pielĂŞgniarek, ktĂłry byÂł dosyĂŚ dÂługi i dramatyczny (zakoĂączyÂł siĂŞ dopiero w grudniu ustawÂą "203 zÂłote").
27 listopada 2000 roku jej materia³ by³ w g³ównym wydaniu Wiadomoœci.
Kolejny epizod na g³ównej antenie odnotowujemy
2 lipca 2003 . Tego dnia wylatywali z wrocÂławskiego lotniska pierwsi polscy ÂżoÂłnierze do Iraku. Towarzyszyli temu wyjazdowi rodziny tych ÂżoÂłnierzy oraz wÂładze. Agata nadawaÂła relacje do Teleexpressu i WiadomoÂści. ByÂły one konkretne, dynamiczne i caÂłkiem dobrze wypadÂła. Oto kilka zdjĂŞĂŚ.
Teleexpress prowadzi Beata Chmielowska-Olech. Dzikowska widoczna na monitorze.

Ostatni¹ wzmiank¹ o niej jest jej materia³ w g³ównym wydaniu Panoramy
9 sierpnia 2003 o czwórce dzieci chorych na mukopolisacharydozê, którym NFZ nie chcia³ kupiÌ drogiego leku ratuj¹cego ¿ycie. Reporta¿ zaadoptowa³a i rozszerzy³a Ma³gorzata Wiœniewska. Dzikowska wyst¹pi³a zatem ju¿ jako wspó³autorka.
4 paÂździernika 2004 zadebiutowaÂła we Fleszu WiadomoÂści zastĂŞpujÂąc w tej roli MichaÂł Adamczyka. Do tej pory prowadzi flesze w cyklu tygodniowym na zmianĂŞ z KatarzynÂą Werner.
Trzymam kciuki za jej dalszy rozwĂłj.