Camilo pisze:Głosy, które przywołałem, to nie jest margines społeczeństwa! Problem właśnie polega na tym, że ludzie piszą w ten sposób na forach i na
kontakt24@tvn.pl. Stąd cała ta sprawa i stąd ostra odpowiedź Kuźniara. To jest wzajemne obrażanie się, a nie wymiana argumentów!
To zależy jakie słowa ktoś uważa za obrażanie, a jakie za surową ocenę. Ja w komentarzach widzę tylko surową ocenę, do której mamy prawo, a nie obrażanie.
Obawiam się, że Kuźniar obraża się o byleco, a że nie potrafi sobie z tym poradzić, to wylewa swoje żale na forum publicznym.
Nie powinien wiec jego, jak i Ciebie dziwić fakt, że na forum publicznym zawrzało.
Gdyby był profesjonalistą nie wdawał by się w polemikę, tylko robił swoje. Ktoś kiedyś powiedział - "nigdy nie kłóć się głupcem, bo ktoś z boku może nie zauważyć różnicy". Kuźniar zdecydował się na polemikę. Teraz zbiera żniwo.
Camilo pisze:I to jest realny problem polskiego Internetu!
Nic nie poradzisz. Cenzury nie prowadzisz. Moim zdaniem to dobrze. Każdy ma prawo do swobodnej wypowiedzi i oceny osoby publicznej. Pudelek i temu podobne serwisy robią to samo. Ludzie to czytają i robią to samo.
Warto też dodać, że to TVN po raz pierwszy zaczął promować programy w którym ustatecznia się krytykę, a nie pochwały.
"Najsłabsze Ogniwo" tutaj nie jest ważne jest aby uczestnika pochwalić za dobrą odpowiedź, ale zjebać za złą.
"Mam Talent", "X-Factor" tutaj też należy używać słów 'jesteś beznadziejny', 'do niczego się nie nadajesz', 'jesteś do dupy'.
Młodzi ludzie od 10 lat wychowują się na takich programach i na takich wzorcach. Nie dziw się więc że mamy to co mamy. Zbieramy tego żniwo. Każdy chciałby kogoś zrugać jeśli ten nie podoba mu się choć w małym stopniu. Internet daje ku temu możliwość, a więc go wykorzystuje.
Camilo pisze:
sybic pisze:Z zacytowanych opinii może tylko w dwóch komentarzach widzę próbę obrażania.
A ja w każdym komentarzu dostrzegam jad, chamstwo, nienawiść, próbę poniżania oraz obrażania drugiego człowieka.
Nie odróżniasz oceny i krytyki od obrażania.
Nie tak dawno szanowana postać nazwała prezydenta durniem. Sąd orzekł, że to nie było obrażanie tylko ocena, co do której mamy prawo.
Jak sam widzisz granica oceny a krytyki jest płynna.
W każdym razie Kuźniara durniem można nazwać i nie będzie to obrażanie, a ocena.