Tak teraz patrzę na archiwalne zapy TVN24 i kiedyś, naprawdę była to najlepsza stacja informacyjna, zajmująca się tym co ważne, a nie jakąś d... Maryni.
Piątek. Szef EBC informuje, iż instytucja, którą kieruje będzie skupować obligacje skarbowe państw strefy euro z rynku wtórnego. Informacją tą żyje cała Europa i cały świat ekonomiczny. Chwilę potem w USA pojawiają się wyniki dot. m.in. bezrobocia, które silnie wpływają na odbiór przemówienia Obamy dzień wcześniej i mogą zmienić dalszy przebieg kampanii. Informacją tą żyje cała Ameryka i cały świat ekonomiczny. Włączam serwis biznesowy w TVN 24. Rafał Wojda, którego ciągle przedstawiają jako dziennikarza TVN CNBC, a którego nigdy (!) tam nie widziałem, przedstawia najważniejszą informację: konkurs hula-hop (chyba w Pakistanie), gdzie dla osoby, która będzie najdłużej kręcić wyznaczono nagrodę w wysokości 1300 USD.
Sobota. Ostatnie dwa dni to szczyt państw APEC we Władywostoku. Organizacja ta zrzesza państwa produkujące ponad 80% światowego PKB i reprezentujące ponad połowę ludności świata. Polsat News przedstawia materiały z tego szczytu, rozmowy z gośćmi o znaczeniu tej organizacji, o efektach samego szczytu. TVP Info podobnie. Informacje w ciągu dnia, do tego część "Studia Wschód" porusza ten temat. Nie mniej jednak, obie stacje podchodzą do tematu bardzo poważnie i relacjonują to na wysokim poziomie. W TVN 24 informacja ze szczytu APEC (łącznie ze zdjęciami) - pokaz sztucznych ogni na zakończenie dwódniowych obrad. Przeciętny widz nawet nie wiedział co to za szczyt, jego nazwa nie pojawiła się nawet ba belce.
TVN 24. Całą prawda, całą dobę. Na szczęście widzowie coraz liczniej wybierają konkurencję.
To tak jak dzisiaj z sytuacją w Kabulu - pierwsze informacje usłyszałem z Polskiego Radia, w wiadomościach o 11. Patrzę na TVN24 (Dzień na żywo), a tam nawet nic. Czekam na 11:30 - też żadnej informacji. Dopiero teraz zobaczyłem na pasku krótką wiadomość.
miwaszkiewicz pisze:Rafał Wojda, którego ciągle przedstawiają jako dziennikarza TVN CNBC, a którego nigdy (!) tam nie widziałem.
TVN CNBC oglądam teraz rzadziej i w takich godzinach, kiedy go w ogóle nie widuję, ale swego czasu widziałam go np. w programie Fakty, ludzie, pieniądze.
Co do przedstawianych przez was opinii to moja również jest podobna. Co tu dużo pisać, jedynym ratunkiem pozostaje ju chyba tylko zmiana kierownictwa
TVN CNBC samo w sobie jest dobre, jednak serwisy biznesowe dla TVN24 są kiepskie. Co do Rafała Wojdy, to kiedyś w TVN24 pojawiał się na zmianę z Markiem Tejchmanem i pojawiał się też w TVN CNBC. Od ponad roku w TVN CNBC nie prowadzi nic, nawet wtedy, gdy nie ma go w TVN24 i zastępuje go Tejchman.