TVN24 - dyskusja ogólna

Dyskusje na temat informacyjnych kanałów TVN Warner Bros. Discovery.

Moderator: Łukasz

grero89
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Re: Moje zdanie o TVN24

Post autor: grero89 »

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-t ... Id,1013222

Redaktorzy w niektórych redakcjach jednak mają jaja..
Fan Omeny ;)
"Wstajesz i łżesz" ;-)
Bywalec
Bywalec

Post autor: avatar »

Właśnie sprostowali sprawę z tym kto był bardziej agresywny w Gdyni. ;)
grero89
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

No nie wierzę.. to teraz czekamy na przeprosiny :)
Fan Omeny ;)
"Wstajesz i łżesz" ;-)
Fabian
Bywalec
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Fabian »

Właśnie mówią o nowych materiałach z monitoringu, rzucających podejrzenie na Polaków jako prowodyrów bijatyki.
grero89
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Po co pięciu dziennikarzy TVN na meczu Pogoń-Zawisza? - Żeby na konferencji zadać jedno bzdurne pytanie: Co trenerzy sądzą o wydarzeniach w Łomiankach i Paradyżu...
Fan Omeny ;)
"Wstajesz i łżesz" ;-)
sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: sybic »

Fabian pisze:Właśnie mówią o nowych materiałach z monitoringu, rzucających podejrzenie na Polaków jako prowodyrów bijatyki.
Aha...
czyli to było tak. Kibole bez żadnego powodu zaczepiali niewinnych marynarzy, a ci w odwecie zaczęli zaczepiać dziewczyny na plaży, bo to na monitoringu widzieli wszyscy.
Ciekawe.....
grero89
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Policjanci odważyli się powiedzieć, że to Meksykanie mogli zacząć to dostali prikaz z góry żeby co innego gadać, bo jakże może to być, że nie zaczęli ci "wstrętni kibole".. nie pasuje to do stworzonej wizji. Poza tym MSZ i prezydent Gdyni zdążyli już się ukorzyć przed Meksykanami więc jakby to wyglądało..

A TVN wszystko ślepo powtarza... Cnotliwy dziennika od razu przytaczał jakieś zadymy z 2009 roku, Bydgoszcz, itd., jaki to ma cel w tej konkretnej sprawie ? W Łomiankach dziwnym trafem byli na żywo..

Czekam aż redaktorzy TVN 24 z taką ochotę i wnikliwości będą pokazywać akcje kibiców dla domu dziecka, schronisk dla zwierząt czy powodzian.. chociaż pewnie sobie poczekam, bo to nie pasuje do wizji "kibola - człowieka, który pożera małe dzieci" ;P
Fan Omeny ;)
"Wstajesz i łżesz" ;-)
Fabian
Bywalec
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Fabian »

Gwoli ścisłości, kibol to poznańskie określenie kibica Kolejorza. Kibica, nie bandyty. Brzmienie tego słowa sprawiło, że potocznie używa się go z myślą o chuliganach. Chociaż prawdę rzekłszy, Lech ma na swojej trybunie sporo kłopotów. Z mojego miasteczka znam trochę ultrasów, którzy policji nienawidzą za to, że pilnuje porządku i przeszkadza im w robieniu burd. Oprócz tego co robią, znam ich także z ONRowskich sympatii. Ale więcej znam kibiców z prawdziwego zdarzenia, zacnych ludzi. Wracając do wydarzeń z Gdyni, na kontakt użytkownicy wysyłają takie materiały.
grero89
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

http://www.weszlo.com/news/16122-Polity ... ardze_wami

Mocny i bardzo trafny tekst, w pełni go popieram, obrazowo ukazał płytkość i "niezależność" polskich mediów na przykładzie TVN.

Bo w przypadku zajść w Hiszpanii oczywiście znów wyszło na to, że bydło z Wrocławia pojechało demolować stadion do Sewilli, szkoda, że zapomina się o hiszpańskich nożownikach i Polakach w szpitalach, nie wytyka się MSZ, że olewa napadniętych Polaków podczas gdy w podskokach korzyli się przed Meksykanami i Litwinami. Dziennikarze TVN 24 nie mają odwagi zadawać trudnych i niewygodnych pytań. Tzn. mają, ale tylko tym co trzeba, i co łatwiej..
Fan Omeny ;)
"Wstajesz i łżesz" ;-)
Ksero
Bywalec
Bywalec

Re: TVN24 HD

Post autor: Ksero »

W Cyfrowej Vectrze też to jest, mam pendrive, ale co mi po nim, skoro mogę oglądać tylko na dekoderze...
KKK
wafel
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: wafel »

Było już kilka propozycji ramówka TVN24 ... teraz pora na moją :)
Najpierw przedstawię samą ramówkę, a później omówię obecne i nowe programy (a dokładniej konieczne, moim zdaniem, zmiany) - wszystko podzieliłem na dni powszednie, soboty i niedzielę, tak, aby łatwiej było znaleźć plany zmian. Jeżeli programu nie ująłem przy spisie zmian, to nie mam do niego żadnych zastrzeżeń :)

PONIEDZIAŁEK - PIĄTEK
06:00 - 07:30 Poranek - "Wstajesz i Wiesz"
07:30 - 07:45 Jeden na jeden
07:45 - 11:00 Poranek - "Wstajesz i Wiesz"
11:00 - 15:00 Dzień na żywo
15:00 - 16:00 15 na żywo
16:00 - 17:00 Fakty po południu
17:00 - 18:00 Tak jest
18:00 - 18:30 Kalejdoskop
18:30 - 19:00 Puls biznesu (nazwa robocza)
19:00 - 19:26 Fakty
19:26 - 19:50 Fakty po Faktach
20:00 - 20:30 Kropka nad i / Piaskiem po oczach
20:30 - 21:00 Czarno na białym
21:00 - 22:00 Świat24
22:00 - 23:00 Szkło kontaktowe
23:00 - 00:00 Dzień po dniu

Poranek - "Wstajesz i Wiesz" / "Wstajesz i Weekend" (cały tydzień!)
Uważam, że przydałby się większy kontakt z widzami – forum internetowe dotyczące aktualnych wydarzeń, możliwość zadawania przez nich „ pytań” zaproszonym gościom. Poza tym większa częstotliwość programu TRAFFIC (szczególnie w godzinach 6:00 - 9:00). W bloku 60 minutowym powinna być jednej dłuższa prognoza pogody, a w bloku 30 minutowym jedna plansza pogodowa (z widokiem na miasta w kraju) - uważam, że obecne prognozy są zbyt krótkie i niespójne. W bloku 60 minutowym jeden dłuższy przegląd prasy przeprowadzony za pomocą ekranu dotykowego - obecnie przeglądy prasy (podobnie jak prognozy pogody) są krótkie, a dzięki dużemu ekranowi dotykowemu (wielkości telewizora 30 calowego) widz WRESZCIE będzie mógł coś zauważyć ...

Dzień na żywo (w dni powszednie)
W bloku 60 minutowym jedne INFORMACJE BIZNESOWE. W bloku 60 minutowym jedna dłuższa prognoza pogody (wyjazdowa albo z widokiem na miasta w Polsce), a w bloku 30 minutowym (podczas reklamy) krótka prognoza pogody (z planszą). W bloku 30 minutowym przynajmniej jedno łączenie. Konieczna jest większa ilość łączeń z reporterami gdyż wpływa to na atrakcyjność programu. W bloku 120 minutowym jedne dłuższe INFORMACJE SPORTOWE.
Wprowadzenie większej ilości tematów ze świata - z zaproszeniem do programu ŚWIAT24 (celowo pominąć komentarze ekspertów). Zapraszanie większej ilości gości do studia (w bloku 120 minutowym przeprowadzenie 2 rozmów). Większa korelacja z serwisami społecznościowymi, stroną tvn24.pl – z pomocą ekranu dotykowego. Obowiązkowo dodać forszpan każdego serwisu prowadzony przy videowallu.

15 na żywo
Wprowadzenie forszpanu programu – dynamicznego, z nowoczesną oprawą. Więcej łączeń z reporterami zza granicy Polski. Łączenia połączone z komentarzem ekspertów czy osób bezpośrednio powiązanych tematem. Pod koniec programu można wprowadzić łączenie ze studiem TVN CNBC oraz informacje pogodowe.

Fakty po południu
Wielkie zmiany.
Zaproponowane skrócenie programu ma na celu przywrócenie atrakcyjnej formy – obecnie program rozpada się po 30, 40 minutach. Po zmianach program będzie składał się z dwóch części, a będzie trwał 60 minut. W pierwszej z nich uwaga zostanie skupiona na najważniejszych wydarzeniach dniach i powiązanych z nimi materiałami w Faktach TVN – materiał zaprezentowany w programie ma obrysować problem. Po materiale zawsze nastąpi rozmowa z reporterem/prowadzącym Fakty TVN, zaproszenie na wieczorny materiał.
W drugiej części programu zostaną zaprezentowane pozostałe informacje, oprócz tego przewidziana jest prognoza pogody (najlepiej poprzez łączenie spoza studia) i informacje sportowe (rozmowa ze sportowym dziennikarzem w studiu). Potrzebna jest większa korelacja z Faktami po Faktach (zaproszenie na program, przywołanie kontekstu rozmowy).
Program musi sprawiać wrażenie dynamicznego. Rozpoczęcie programu przed videowallem – krótki forszpan z materiałami z danej części - rezygnacja z ‘dużego’ forszpanu obejmującego cały program (podzielenie go na dwie części).

Tak jest
Podzielenie programu na 3 części. Na początku autorski serwis informacyjny, później pierwsza rozmowa z politykami, bohaterami pewnych wydarzeń, a na końcu komentarze ekspertów.
Poza tym (tutaj poniekąd nawiążę do czołówki) program mógłby nawiązać jakiś kontakt z młodszymi widzami na przykład zapraszając na rozmowy osoby z młodzieżówek partii (a takiego kontaktu z młodszymi widzami nie było wcześniej w TVN24).

Kalejdoskop
Celowo powróciłem do Kalejdoskopu - jednocześnie całkowicie likwidując Teleserwis. Uważam, że właśnie to Kalejdoskop lepiej sprawdzał się w roli programu o trochę luźniejszej tematyce. Celowo też ograniczyłem tego typu programu do 30 minut dziennie.

Puls biznesu
Program podsumowujący wydarzenia biznesowe dnia w przystępnej formie. Nadawany razem z TVN CNBC z udziałem dziennikarzy tejże stacji. Oprócz kompleksowych informacji z rynków całego świata w programie mogłoby znaleźć się miejsce na rozmowę z ekonomistą i różne biznesowe ciekawostki (typu: co za ile sprzedano). Wypełni to NIEWĄTPLIWĄ lukę w kwestii informacji biznesowych na antenie TVN24.

Fakty (cały tydzień!)
Uważam, że program powinien się znaleźć w ramówce TVN24. Miejsce bloku reklamowego, który w tym czasie rządzi na antenie TVN24 przeniósłbym na 19:50 - po lekko skróconych Faktach po Faktach ... dzięki temu niewątpliwie cena reklam będzie mogła wzrosnąć.

Fakty po Faktach (cały tydzień!)
Program skrócony do 19:50 na rzecz bloku reklamowego nadawanego podczas trwania Faktów.

Świat24 (cały tydzień!)
Nowy program, o którym już kiedyś wspominałem.
Nadawany z głównego studia.
Przede wszystkim to takie odświeżenie programu Polska i Świat i nadanie mu zupełnie innego kształtu (poza bardzo dobrymi reportażami). Zrezygnowałbym z różnego rodzaju 'ciekawostek' jak to, ktoś z Ameryki zjadł 100000 hamburgerów godzinę albo wbiegł na 100 piętro budynku w 10 sekund - zamiast tego postawiłbym na INFORMACJE.
Program podzieliłbym na dwie części (niekoniecznie równe). W pierwszej przede wszystkim byłoby miejsce na przedstawienie samych problemów, a w drugiej na komentarze do tych materiałów.
Niewątpliwie w TVN24 brakuje dziennikarzy, którzy mogliby rzetelnie zająć się tym programem - rozwiązaniem tego problemu mogłaby być współpraca z dziennikarzami znanymi z prasy.
Świat24 powinien być flagowym programem TVN24. W przyszłości mógłby być nadawany na obu antenach (24 i 24BiŚ) i być podsumowaniem dnia w kwestii informacji zagranicznych.

Dzień po dniu (cały tydzień!)
Program obecnie jest jednym z najgorszych programów TVN24 - jest to zlepek wszystkich programów z całego dnia ... a tak być nie powinno.
Przede wszystkim skupiłbym się na nowych reportażach podsumowujących cały dzień, krótkie informacje sportowe i pogodowe (z biznesowych już bym zrezygnował). Obecnie te serwisy sportowe bardzo często są niekompletne i skupiają się wyłącznie na jednym temacie, który jest już wszystkim dobrze znany.
Postawiłbym też na publicystkę - coś na kształt Rozmowy Rymanowskiego.

SOBOTA
06:00 - 11:00 Poranek TVN 24 - "Wstajesz i Weekend"
11:00 - 12:00 Drugie śniadanie mistrzów
12:00 - 13:00 Dzień na żywo
13:00 - 13:30 Podsumowanie tygodnia
13:30 - 15:00 Dzień na żywo
15:00 - 16:00 Babilon
14:30 - 18:00 Sobota na żywo
18:00 - 19:00 Prosto z Polski
19:00 - 19:20 Fakty
19:20 - 19:50 Fakty po Faktach
20:00 - 20:15 Serwis informacyjny
20:15 - 20:30 Z trybuny
20:30 - 21:00 Xięgarnia

Sobota / Niedziela na żywo (weekend)
Uważam, że weekendowe wydania Dnia na żywo w nowej formule są bardzo dobre.
Jedyne, co bym zmienił, to dodanie (o pełnych godzinach) skrótu informacji - czegoś na kształt forszpanu serwisów w dni powszednie, o których wcześniej wspominałem.
Tutaj jeszcze wyjaśnię, że weekendowe wydania Dnia na żywo (a są one w mojej propozycji ramówki) to zwykłe serwisy.

Babilon / Ciąg dalszy nastąpił
Oba programy przesunąłem na godzinę 15:00, gdyż uważam, że to zapewni im większą oglądalność niż emisja o 13:00 - 14:00.

Prosto z Polski
W przypadku tego programu przydałby się powrót do dawnej formuły. Osobiście zrezygnowałbym z późniejszą rozmową z ekspertami i ograniczyłbym ich role jedynie do komentarzy podczas samych materiałów.

Z trybuny (weekendy)
Krótki skrót najważniejszych sportowych wydarzeń weekendu - skróty meczów Ekstraklasy, Ligi Mistrzów, meczów żużlowych i innych sportowych rozgrywek (materiały dzięki NC+), zapowiedzi najbliższych spotkań, przedstawienie tabeli wyników poszczególnych lig sportowych.
Tylko wiadomości. Zero publicystyki.

Xięgarnia /Inny punkt widzenia
Oba programy znajdują się w tym samym paśmie, ponieważ chciałem, aby w weekendy w tych godzinach na antenie TVN24 zagościło jednocześnie coś, co ma bardzo wysoki poziom merytoryczny i nie dotyczy stricte polityki.
Xięgarnia moim zdaniem ma dość różnorodną formułę - prezentacja nowości wydawniczych, rozmowa ze znanymi autorami i ludźmi kultury.
Inny punkt widzenia w obecnej ramówce tylko zaburza Dzień po dniu, który przez to jest nienaturalnie krótki. Sam program uważam za bardzo ciekawy ... ale potencjał tego programu nie jest wykorzystywany choćby przez czas emisji tego programu.

NIEDZIELA
06:00 - 10:45 Poranek TVN 24 - "Wstajesz i Weekend"
10:45 - 11:40 Kawa na ławę
11:40 - 12:20 Loża prasowa
12:20 - 13:30 /film dokumentalny/
13:30 - 15:00 Dzień na żywo
15:00 - 16:00 Ciąg dalszy nastąpił
15:30 - 18:00 Niedziela na żywo
18:00 - 19:00 Publiczna.TV
19:00 - 19:20 Fakty
19:20 - 19:50 Fakty po Faktach
20:00 - 20:15 Serwis informacyjny
20:15 - 20:30 Z trybuny
20:30 - 21:00 Inny punkt widzenia
matik
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: matik »

Puls Biznesu - jak dla mnie chybiony pomysł. Nie trzeba czegoś takiego nadawać w dwóch stacjach, zwłaszcza, że w TVN24 programy biznesowe nie cieszyły się w ostatnim czasie popularnością.
Tak jest - sądzę, że po prostu godz. 17:00 to nieco za wcześnie jak na taki program.
Dzień po dniu - broń Boże bez publicystyki.
Prosto z Polski - dawno nie widziałeś tego programu, prawda?
Babilon, Ciąg dalszy nastąpił, Inny punkt widzenia, Xięgarnia - nie trzeba moim zdaniem zmieniać pory tych programów. Teraz jest dobrze.
Do reszty nie mam zastrzeżeń.
3405t
Bywalec
Bywalec

Post autor: 3405t »

propozycja ramówkowa dość ciekawa tylko dodał bym serwisy informacyjne w niedzielę w godz 10.45-13.30 bo wtedy przez kawę na ławę, loże prasową i dokument nie ma żadnych informacji
wafel
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: wafel »

Właśnie jesteśmy świadkami upadku polskich mediów informacyjnych ...
WSZYSTKIE stacje informacyjne (TVN24, TVP INFO, POLSAT NEWS) transmitują mowy końcowe w procesie Katarzyny W. :D15
Ksero
Bywalec
Bywalec

Post autor: Ksero »

Dobrze że to już się wszystko pomału kończy...
KKK
ODPOWIEDZ