Oj, przecieÂż o tym powszechnie wiadomo juÂż od wrzeÂśnia 2004r.
Magdalena ÂŚroda miaÂła wyraziĂŚ swojÂą opiniĂŞ przebywajÂąc na konferencji pod Sztokholmem. MĂłwiÂła, Âże w Polsce ÂźrĂłdÂła przemocy tkwiÂą w silnym wpÂływie KoÂścioÂła na Âżycie publiczne.
"Katolicyzm nie wspiera bezpoÂśrednio, ale teÂż nie sprzeciwia siĂŞ przemocy wobec kobiet. IstniejÂą jednak poÂśrednie zwiÂązki, poprzez kulturĂŞ, ktĂłra jest silnie oparta na religii" - brzmi przytaczana wypowiedÂź ÂŚrody dla Reutersa. "Jest to struktura opierajÂąca siĂŞ na dominacji patriarchalnej, dominacji Boga Ojca, a mniej waÂżna rola kobiet daje siĂŞ zauwaÂżyĂŚ choĂŚby na przykÂład w listach ÂŚwiĂŞtego PawÂła" - miaÂła oceniĂŚ polska minister.
Teraz Magdalena ÂŚroda twierdzi, Âże jej sÂłowa wypaczono, ale nadal uwaÂża, Âże w chrzeÂścijaĂąstwo jest wpisana poÂśledniejsza rola kobiety. - SÂłowo katolicyzm padÂło raz, gdy mowiÂłam o rodzinocentrycznym spoÂłeczeĂąstwie, jakim jesteÂśmy - wyjaÂśnia.
Podczas konferencji dyskutowano o przemocy wobec kobiet w islamie. W krajach protestanckiej pó³nocy, w tym w Szwecji, spo³eczeùstwa katolickie s¹ uwa¿ane za zacofane, jeœli chodzi o podejœcie do kobiet. Minister Magdalena Œroda potwierdzi³a - zdaniem obserwatorów - taki stereotyp, win¹ obarczaj¹c religiê.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Jejuuu... Nie mog³am obejrzeÌ wczoraj Faktów, a ¿a³ujê - bo po przeczytaniu tego tekstu a¿ trudno mi uwierzyÌ, ¿e to mog³o byÌ tak nieobiektywne. I ca³y czas mam jak¹œ g³upi¹ nadziejê, ¿e Kajdanowicz jakoœ siê z wczorajszego komentarza wycofa - bo przegi¹³.
ÂŁukasz pisze:A o co chodzi w ogĂłle z tÂą aferÂą ze ÂŚrodÂą? Nie miaÂłem czasu od poczÂątku tygodnia Âżeby oglÂądaĂŚ Fakty i inne dzienniki, wczoraj i przedwczoraj byÂłem w Warszawie, w ogĂłle nie miaÂłem kontaktu z mediami, a w miĂŞdzyczasie w RMFie nic nie mĂłwili. Co siĂŞ staÂło?
Istnieje jeszcze takie coÂś jak internet i gazety z ktĂłrych szeroko moÂżna siĂŞ o tym dowiedzieĂŚ
Ryman i Kajdanowicz wczoraj przekroczyli wszelkie granice przyzwoitoÂści
I to ma byĂŚ do cholery obiektywmny program Tendencyjny i z gĂłry opatrzonÂą tezÂą ktĂłrÂą przez caÂły czas prĂłbuje siĂŞ udowodniĂŚ
Dlaczego wszyscy w tej spraqie sa tak monotonni i jadÂą na tÂą ÂŚrodĂŞ
W przeÂświetleniu Sekielski teÂż strasznie jÂą skrytykowaÂł
Nie mogÂłam obejrzeĂŚ wczoraj FaktĂłw, a ÂżaÂłujĂŞ -
michos pisze:Dlaczego wszyscy w tej spraqie sa tak monotonni i jadÂą na tÂą ÂŚrodĂŞ
W przeÂświetleniu Sekielski teÂż strasznie jÂą skrytykowaÂł
Tez nie œledzi³êm uwa¿nie ostatnio dziennikó. Ale TVN bardzo czêsto j¹ zaprasza³ do studia i bylem przekonany ¿e wspiera to co On arobi. Zawsze uwaza³em j¹ za autorytet.W koùcu ktoœotworzy³ usta i zacz¹³ mówiÌ. Czy juz nic w tym kraju nie mo¿na publicznie powiedzieÌ
Jak wspomnia³êm FAKTĂW nie widzia³êm ale z tego co czytam jestem zszokowany. I to Kajdan maczaÂł w tym palce A zacz¹³em siĂŞ do niego przekonywaĂŚ
TVN odszedł wraz z Lisem i Olejnik....i kolejni odchodzą :::...Cała prawda Całą dobe...:::TVN24
Agnia pisze:Jejuuu... Nie mog³am obejrzeÌ wczoraj Faktów, a ¿a³ujê - bo po przeczytaniu tego tekstu a¿ trudno mi uwierzyÌ, ¿e to mog³o byÌ tak nieobiektywne. I ca³y czas mam jak¹œ g³upi¹ nadziejê, ¿e Kajdanowicz jakoœ siê z wczorajszego komentarza wycofa - bo przegi¹³.
niestetyy, nie wycofal siĂŞ! :?
w tej sprawie Fakty i TVn przyÂłaczyÂły sie do bezmyÂślnnej nagonki na ÂŚrodĂŞ. przykro
CZyÂżby pieniÂądze graÂły role Kogo obsmarujemy i CZyÂżby FAKTY stawaÂły sie programem stronniczym. A mozĂŞ jakieÂśzwiÂązki Waltera z KoÂścioÂłem czy PieczyĂąskiego Lepiej moze nie szastaĂŚ nazwiskami i szukaĂŚ winnego. Ja tam dziÂś obejrze FAKTY z Kajadanowiczem. ChoĂŚby dlatego Âże widziaÂłem w tym tygodniu tylko 2 wydania FAKTĂW TVN.
LIS powiedzia³ ¿e gdy choÌby raz widz pomyœli we¿mie pod uwage stronniczoœÌ programu informacyjnego to program taki traci sw¹ marke i muuuuusi d³uuuuugo na jej odbudowanie pracowaÌ.
TVN odszedł wraz z Lisem i Olejnik....i kolejni odchodzą :::...Cała prawda Całą dobe...:::TVN24
ÂŚroda zostaje!!!
nie wiem tylko dlaczego dostala upomnienie od premiera? powinna raczej zostaĂŚ wyrĂłzniona za zwrĂłcenie uwagi na problem przemocy wobec kobiet i przeÂłamanie polskiego tabu
Przepraszam ale o jakie przeÂłamanie i o jakie tabu chodzi? Bo ja w jej wypowiedzi nic takiego siĂŞ nie doszukaÂłem.
jednym tabu jest problem przemocy wobec kobiet o czym sie nie mwi, kwestie sie spycha, nie traktuje powaznie itd.
drugim tabu jest w ogĂłle koÂściĂłl katolicki, ktĂłry wÂłasciwie jest poza krytykÂą, a nawet ocenÂą, a kaÂżdy kto prĂłbuje to robic jest zakrzykiwany i atakowany jako obraÂżajacy uczucia religijne.
z drugiej strony naawet najbrdziej chamskie wypowiedzi ludzi koscioÂła(patrz Pieronek) pozostajÂą bez reakcji, przeprosin, nie ma problemu. :?
zadra pisze:
jednym tabu jest problem przemocy wobec kobiet o czym sie nie mwi, kwestie sie spycha, nie traktuje powaznie itd.
Nie dziwie siĂŞ Âże nie traktuje siĂŞ powaÂżnie tego problemu skoro minister mĂłwi:
Katolicyzm nie wspiera bezpoÂśrednio ale teÂż nie sprzeciwia siĂŞ przemocy wobec kobiet.
Tzn. co Kosció³ powinien robiÌ?
Dziwne ¿e nie wspomnia³a ¿e wiêkszoœÌ oœrodków pomocy ofiarom przemocy w rodzinie jest powi¹zana lub prowadzona przez Koœció³.
I tu pojawia siĂŞ pytanie co lewinistki (ktĂłre obecnie trzymajÂą wÂładze) zrobiÂły aby zapobiec przemocy wobec kobiet.
Grzesiu Twoje argumenty s¹ ¿ywcem wyjête z materia³ów G. Kajdanowicza i P. Gadomskiego. Oto wed³ug dziennikarzy Faktów tylko koœció³ pomaga maltretowanym kobietom. A domy pomocy spo³ecznej i domy samotnej matki (utrzymywwane z pieniêdzy podatników) nie istniej¹.
WiĂŞc proszĂŞ, moÂże powiesz mi dlaczego Caritas Polska oragnizujÂąc pomoc dla PolakĂłw na Wschodzie nie jest skÂłona rozdaĂŚ czĂŞÂści darĂłw wÂśrĂłd tak samo biednych prawosÂławnych mieszkaĂącĂłw Syberii? To ma byĂŚ pomoc? To kpina i cynizm
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
doktorfaustus1 pisze: A domy pomocy spoÂłecznej i domy samotnej matki (utrzymywwane z pieniĂŞdzy podatnikĂłw) nie istniejÂą.
AleÂż istniejÂą i majÂą siĂŞ dobrze.KiedyÂś w Uwadze pokazano jaki piĂŞkny interes rozwinĂŞli kierownicy jakiegoÂś oÂśrodka handlujÂąc spodniami, butami itp. pochodzÂącymi z darowizn. Wszyscy wiedzÂą jak dziaÂłajÂą instytucje ktĂłre otrzymujÂą Âśrodki na utrzymanie od paĂąstwa.
WiĂŞc proszĂŞ, moÂże powiesz mi dlaczego Caritas Polska oragnizujÂąc pomoc dla PolakĂłw na Wschodzie nie jest skÂłona rozdaĂŚ czĂŞÂści darĂłw wÂśrĂłd tak samo biednych prawosÂławnych mieszkaĂącĂłw Syberii? To ma byĂŚ pomoc? To kpina i cynizm
Mo¿e dlatego ¿e w Rosji dzia³a potê¿ny Koœció³ prawos³awny,który jeœli wspomaga to swoich wiernych, dodatkowo dyskryminuj¹c katolików. Przypuszczam ¿e gdyby przysz³a osoba potrzebuj¹ca pomocy, to napewno otrzyma³aby j¹, bez wzglêdu na wyznanie.
Tak wogóle to dra¿ni mnie to ¿e na Koœció³ patrzy siê przez postawe Rydzyka,Jankowskiego,Paetza i innych "grubych" biskupów z pierœcieniami na palcach.
zadra pisze:ÂŚroda zostaje!!!
nie wiem tylko dlaczego dostala upomnienie od premiera? powinna raczej zostaĂŚ wyrĂłzniona za zwrĂłcenie uwagi na problem przemocy wobec kobiet i przeÂłamanie polskiego tabu
Brawo ÂŚroda! ÂŚroda na prezydentkĂŞ
Zgadzam siĂŞ. W koĂącu KtoÂś pozwoliÂł w tym pseudo-demokratycznym paĂąstwie otworzyĂŚ buzie.
Grzesiu zazwyczaj patrzĂŞ przez pryzmat Tygodnika Powszechnego, ale to juÂż inna sprawa.
Owszem koœció³ prawos³awny jest wielki i bogaty, ale w rzeczywistoœci nie pomaga swoim wiernym. Na Syberii jest ogroman bieda, bieda która dotyczy wszystykich, nie tylko katolkiów, czy prawos³awnych. I wiedz¹ o tym wszyscy - takze Caritas, Wiêc mo¿e warto wyci¹gn¹Ì rekê do braci tej samej wiary, ale innego obrz¹dku? A mo¿e jakieœ uprzedzenia nam nie pozwalaj¹?
PS na przykÂłady przekrĂŞtĂłw w instytucjach paĂąstwowych moÂżna podaĂŚ tyle samo w organizacjach koÂścielnych.