[TVP2] M jak miłość

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

Awatar użytkownika
Kubs
Bywalec
Bywalec

Post autor: Kubs »

W Newsweeku 09/05, str. 90 teÂż moÂżna poczytaĂŚ o tym:

Mi³oœÌ na sprzeda¿
Co trzeci Polak ogl¹da serialowy hit "M jak mi³oœÌ", a TVP w zgrabny sposób przekuwa uczucia widzów na pieni¹dze.
Fani najpopularniejszego serialu w polskiej telewizji rz¹dz¹ ju¿ nawet rynkiem reklamowym. Jeden z klientów domu mediowego Mediaedge:CIA kategorycznie domaga³ siê wykupienia reklamy przy "M jak mi³oœÌ". I to nie bynajmniej ze wzglêdu na doskona³y czas emisji. - Za¿yczy³a sobie tego ¿ona prezesa firmy, namiêtna mi³oœniczka serialu - mówi Arkadiusz Kawecki z Mediaedge:CIA. Grupa wiernych widzów roœnie z dnia na dzieù. Serial przyci¹gn¹³ w lutym przed ekrany hiperrekordow¹, ponad 12-milionow¹ widowniê (21 lutego, dane AGB Polska): niemal co trzeci obywatel naszego kraju obejrza³ uczuciowe perypetie rodziny Mostowiaków. Dla porównania "Samo ¿ycie" Polsatu ogl¹da³o do 23 lutego 4,2 mln widzów, a serial "Na Wspólnej" emitowany przez TVN - 2,9 mln.
Takimi wynikami nie mo¿e poszczyciÌ siê nawet Adam Ma³ysz, który triumfuj¹c w ostatni weekend stycznia w Zakopanem, zgromadzi³ przed ekranami 11 mln widzów. Gdy na skoczni idzie mu gorzej, ogl¹da go zaledwie po³owa widowni "M jak mi³oœÌ". Kilka tygodni temu serial zosta³ uhonorowany nagrod¹ czytelników "Tele Tygodnia". Tele Kamery dosta³ a¿ w trzech kategoriach: dla najlepszego serialu, najlepszego aktora i aktorki. A ¿e "M jak mi³oœÌ wiele imion ma", jak œpiewa w piosence tytu³owej Wojciech
G¹ssowski, TVP wci¹¿ poszukuje nowych sposobów, by rosn¹cy sukces serialu
zamieniĂŚ na jeszcze wiĂŞksze finansowe wpÂływy.
Ju¿ sama wysoka ogl¹dalnoœÌ automatycznie przyci¹ga reklamodawców. Bloki reklamowe przy "M jak mi³oœÌ" wykupywane s¹ na pniu, mimo ¿e nale¿¹ do najdro¿szych w TVP.
30 sekund kosztuje 49 tys. z³otych, a w marcu stawka wzroœnie do 60 tysiêcy. Serial zdetronizowa³ cenowo dotychczasowy z³oty blok TVP - przy prognozie pogody po "Wiadomoœciach"; od marca "zaledwie" 40 tys. z³ za pó³ minuty.
Szefostwo TVP poradzi³o sobie tak¿e z widzami, którzy zazwyczaj uciekaj¹ przed reklamami: wystarczy³o po serialu wprowadziÌ "Kulisy serialu M jak mi³oœÌ", trzyminutowy deser, w którym pojawiaj¹ siê relacje z planu i wywiady z aktorami. ¯eby jednak do nich dotrwaÌ, trzeba przebrn¹Ì przez dwa bloki reklamowe i materia³ promuj¹cy programy Dwójki, co udaje siê po³owie widzów. Reklamodawcy i tak s¹ usatysfakcjonowani, bo przy ¿adnym innym programie w polskiej telewizji nie udaje siê namówiÌ do ogl¹dania reklam szeœciu milionów Polaków naraz. A oto efekt tego zabiegu - w 2004 roku "M jak mi³oœÌ" zarobi³a dla TVP 118 mln z³otych (dane AGB Polska), podczas gdy w roku 2003 by³o to 78 mln, z tym ¿e w 2004 r. wyemitowano znacznie wiêcej odcinków serialu.
Ale nie sam¹ reklam¹ stacja ¿yje, coraz czêœciej wiêc pytania w konkursach audiotele dotycz¹ "M jak mi³oœÌ". Na pytanie typu: "Która bohaterka serialu zdecydowa³a siê na fikcyjne ma³¿eùstwo z obcokrajowcem?" odpowiedŸ zna i wysy³a SMS-em nawet kilkadziesi¹t tysiêcy telewidzów. Cena wiadomoœci - 6,10 z³. Po³owê wp³ywów zabiera operator komórkowy, po³owa zostaje w TVP. Pokus dla multimedialnych fanów serialu bêdzie jeszcze wiêcej. W najbli¿szych miesi¹cach Telewizja Polska zamierza uruchomiÌ specjalne serwisy w Internecie i na komórkê, z których bêdzie mo¿na m.in. œci¹gn¹Ì za drobn¹ op³at¹ pliki filmowe lub zamówiÌ gad¿ety zwi¹zane z telewizyjnym hitem.
Ale razem z "M jak mi³oœÌ" sprzedaj¹ siê nie tylko konkretne produkty, lecz tak¿e fikcyjne marki. Tak by³o z wod¹ mineraln¹ Dar Grabiny, która zosta³a wymyœlona na potrzeby serialu. Kiedy TVP zbada³a wœród widzów filmu znajomoœÌ serialowej wody, okaza³o siê, ¿e a¿ 80,2 procent spoœród nich rozpoznawa³o Dar Grabiny. Gorsze wyniki mia³y zadomowione na realnym rynku Ustronianka czy Staropolanka. Co wiêcej, ankietowani wypowiadali siê o wodzie w samych superlatywach: uznali j¹ za produkt zdrowy, niedrogi, smaczny i polski. A¿ dziewiêciu na dziesiêciu widzów chêtnie kupi³oby Dar Grabiny. TVP natychmiast zastrzeg³a wiêc w urzêdzie patentowym fikcyjn¹ markê i prowadzi rozmowy z jednym z producentów wody mineralnej, który chce Dar Grabiny wypuœciÌ na rynek.

Si³ê "M jak mi³oœÌ" wykorzystuje producent fiatów panda, którego samochód jest dziœ niemal pe³noprawnym aktorem w serialu. W jednym z odcinków sêdzia Marta Mostowiak zaczê³a narzekaÌ na swój stary samochód. Kolega poleci³ jej znajomego dilera, który namówi³ j¹, oczywiœcie, na pandê. I to by³ szczêœliwy dzieù w ¿yciu rodziny: samochód ma du¿y baga¿nik i zapala bez problemu, co czêsto mo¿na zobaczyÌ na ekranie. Samochody innych marek je¿d¿¹ w serialu z zas³oniêtym logo, co czasem - zw³aszcza wobec aut o charakterystycznej linii - daje nieco komiczny efekt.
Ale nie o komizm w tym zabiegu marketingowym, zwanym z angielska product placementem, chodzi, lecz o wypromowanie konkretnej marki. Poniewa¿ w polskim prawie product placement nie istnieje, TVP podpisa³a z producentem umowê sponsorsk¹ na u¿yczenie pojazdu. W napisach koùcowych realizatorzy dziêkuj¹ producentowi za udostêpnienie samochodu, a ten wspomaga serial zastrzykiem finansowym w wysokoœci kilkuset tysiêcy z³otych. I zapewne ma satysfakcjê z dobrze wydanych pieniêdzy. Na forum "M jak mi³oœÌ" jeden z internautów, charakteryzuj¹c ulubionych bohaterów serii, wymienia wœród nich fiata pandê: "maksymalnie wypasiony i zawsze czysty" - pisze.
W zesz³ym roku Polacy najchêtniej ze wszystkich marek kupowali w³aœnie ten samochód. Ciekawe, ilu z nich to fani serialu "M jak mi³oœÌ".

Jacek Romanowicz
MAKEPOVERTYHISTORY
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: ArO »

No i widaĂŚ, Âże TVP doskonale wie jak zarobiĂŚ na serialu i nie musi tego robic wcale wciskajÂąc ludziom, co chwile jakis produkt przed kamerĂŞ jak to robia aktorzy w telenoweli "Na Durnej".
Ten podpis został ocenzurowany przez redakcję tvnfakty.pl :)
Awatar użytkownika
Kubs
Bywalec
Bywalec

Wiesz, TVP na razie nie ma na czym zarabiaĂŚ, bo ciĂŞÂżko zarabiaĂŚ na czymÂś wirtualnym, ale ma dobre podstawy do zbicia niezÂłej kaski (mam na myÂśli tylko i wyÂłacznie Dar Grabiny)
MAKEPOVERTYHISTORY
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak no "Daru Grabiny" jeszcze nie ma, ale ja mĂłwie o tych reklamach przed i po serialu. Te dwa bloki przed "Kulisami" gromadzÂą 6 mln widzĂłw. No przecieÂż chyba nigdy tyle osob nie oglÂąda reklam. :>
Awatar użytkownika
Kubs
Bywalec
Bywalec

Na stronie http://www.tns-global.pl jest ranking TOP 5 reklam z najwyÂższÂą oglÂądalnosciÂą i zazwyczaj plasujÂą siĂŞ tam polsatowskie reklamy, ale mimo wszystko 6 milionĂłw osĂłb zatrzymaĂŚ przed telewizorem i zacheciĂŚ do obejrzenia bloku to baaardzo duÂżo.
MAKEPOVERTYHISTORY
:: Kamil
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: :: Kamil »

ArO pisze:No i widaĂŚ, Âże TVP doskonale wie jak zarobiĂŚ na serialu i nie musi tego robic wcale wciskajÂąc ludziom, co chwile jakis produkt przed kamerĂŞ jak to robia aktorzy w telenoweli "Na Durnej".
[OT]

fakt.. jak ogl¹dam hmm.. "Na Durnej" to mi siê niedobrze robi.. poprostu tam wszêdzie le¿y jakaœ reklama - przesada totalna.. dziwne ale zapamiêta³em jak podaj¿e Marta czyta³a "Przyjació³kê" i to tak j¹ wystawi³a ¿e œlepy by tutu³ zuwa¿y³.. :? :? :?

[OT]

sorki za offtopic..
Marcin
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: Marcin »

W "Na WspĂłlnej" czĂŞsto usÂłyszeĂŚ moÂżna reklamĂŞ radiowej trĂłjki "TrĂłjkaaaaa....." i zaczyna graĂŚ muzyczka. :lol:
Marcin
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

ScharakteryzujĂŞ teraz po krĂłtce MJM:

- Wczoraj ubierano choinkĂŞ.
- Wiecznie zap³akana i nieszczêœliwa sêdzina, która nie wie kogo kocha, z kim ma dziecko. Osobnna osoba to m¹¿, aktualny kochanek (co odcinek to inny) i osoba z któr¹ ma dziecko.
- Wczorajsze przyjĂŞcie w biednej chatce MostowiakĂłw i pokaz sztucznych ogni - ciekawe sÂądzÂąc po chatce czy tak lekkÂą rekÂą wydaliby kasĂŞ na pokaz sztucznych ogni.
- Peter przyjecha³ z Niemiec, jego macocha (czy coœ w tym stylu) te¿, wanda te¿, Stefan te¿, jego matka te¿. Oka¿e siê zaraz, ¿e pó³ ekipy przyjecha³o z Niemiec.
- MoÂże bzdet, ale co tam. Raz postaĂŚ A uÂżywa telefonu marki B a juÂż za 10 minut ta sama osoba uÂżywa telefonu C.

I inne duperele. :)
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

A, co jest w tym dziwnego, Âże ubierali choinkĂŞ ?? MajÂą tam grudzieĂą i ÂŚwiĂŞta siĂŞ zbliÂżajÂą!

Sztuczne ognie kupiÂł Stefan ktĂłry biedny nie jest. Ma wielki dom i mieszka w nim sam.
Marcin
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Co w tym dziwnego? Jest kwiecieĂą. Mogliby sobie darowwaĂŚ tam choinkĂŞ. MaÂło obchodzi mnie to co jest w serialu. W Na wspĂłlnej takich kwiatkĂłw jakoÂś nie ma. :?
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

CzÂłowieku ile Ci trzeba tÂłumaczyc, ze ten serial nie dzieje siĂŞ w tym czasie ktĂłry jest u Nas ?? I nikt nie chce by sie dziaÂł w tym czasie. No moze poza TobÂą. nie wiem, co Ty sobie ubzduraÂłes. Nawet gdyby chcieli to nie wiedza kiedy im jaki mecz wypadnie. Ten serial jest robiony z wielkim wyprzedzeniem. Nie da sie go robic jak Klan i Plebania ktĂłre JAKO JEDYNE dziejÂą sie w rzeczywistym czasie.
B@r
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: B@r »

Ale to bardzo g³upio wygl¹da!Jak mówi¹ o choince gdy u nas wiosna za oknem!Jakoœ o Wielkanocy to oni nigdy tam nie mówi¹!Mogliby sobie te œwiêta podarowaÌ i zrobiÌ,¿e ju¿ po nich :twisted: To strasznie wnerwia.A zreszta ArO Samo ¯ycie te¿ jest mniej wiêcej w rzeczywistym czasie :D Teraz u nich wiosna idzie:)Tylko M jak mi³oœÌ sto lat za murzynami.Gdy u nas bêdzie zima to u nich wakacje :lol: :roll:
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

W takim razie nie oglÂądajcie tego serialu. Albo nagrajcie sobie i oglÂądajcie wg tego, co macie za oknem.... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Marcin
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

UwaÂżaj, bo dostaniesz zmarszczek? Kto bĂŞdzie w dzisiejszym odcinku kochankiem tej sĂŞdziny? :D :D :D BĂŞdzie znowu ryczeĂŚ? :D
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

Prawodpodobnie nikt. DziÂś jest mecz...
ODPOWIEDZ