Polonia 1

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Majkell »

Micha³, widzê ju¿ mniej wiêcej, sk¹d wynikaj¹ nasze nieporozumienia. :) Po prostu pisz¹c o wielu sprawach opiera³em siê tylko na Tele-Topie. Faktycznie mój b³¹d. Ty jednak te¿ nielepszy, bo wszystko mi tu zacz¹³eœ podwa¿aÌ, tak jakby siê ca³a Polonia 1 krêci³a wokó³ PTV Rondo i Kratera. ;) NajwyraŸniej wiêc ka¿da z tych stacji mia³a trochê inny sposób dzia³ania...
michal pisze:Nie moge siĂŞ zgodziĂŚ. Polonia 1 nadawaÂła profesjonalne reklamy, te same, ktĂłre moÂżna byÂło zobaczyĂŚ na TVP1, TVP2 i juÂż na Polsacie. Z kolei na lokalnych byÂły w wiĂŞkszoÂści nadawane reklamy regionalnych firm czy sklepĂłw, i byÂły to reklamy tandetne - coÂś takiego jak obecnie na regionalnych TVP. Czasami siĂŞ pojawiÂła jednak jakaÂś zrobiona przez profesjonalnÂą agencjĂŞ (bardzo rzadko), ale wtedy juÂż jej nie byÂło w Polonii 1
Uwierz mi, ¿e w blokach reklam lokalnych Tele-Topu równie¿ lecia³y te same profesjonalne reklamy, co na TVP 1, 2 i w blokach Polonii 1. Reklam lokalnych firm by³o naprawdê niewiele. Spoty pokrywa³y siê do tego stopnia, ¿e pocz¹tkowo nie wiedzia³em, która z czo³ówek zaczyna reklamy lokalne, a która ogólnopolskie. :) Poza tym reklamy trójmiejskich firm produkowane przez Tele-Top raczej nie by³y marne (wiem, to bo ogl¹daj¹c spoty produkowane przez kolejne stacje lokalne zawsze dziwi³em siê, czemu Tele-Top umia³ robiÌ lepsze, a tutaj s¹ takie kiepskie :)).

Obrazek
Zajawka lokalnych reklam Tele-Topu
michal pisze:Poza tym pasmo reklam lokalnych i wÂłasnych pokrywaÂło siĂŞ tylko podczas zakoĂączenia lub rozpoczĂŞcia emisji polonii1, jeÂżeli p1 miaÂła przygotwane reklamy na rozpoczecie czy na zejÂście swojego pasma. Raczej lokalna PTV Rondo nie wpychaÂła siĂŞ ze swoimi w czasie trwania Polonii 1.
Mo¿e TV Rondo faktycznie nie. Za to Tele-Top wrzuca³ swoje bloki reklamowe tylko podczas programów Polonii 1, na dodatek zwykle jeszcze przed reklamami ogólnopolskimi. Ewentualnie puszcza³ je jeszcze przed g³ównym wydaniem wiadomoœci. Pozosta³a produkcja w³asna by³a, raz ¿e niekomercyjna (czyli reklam nie op³aca³o siê dawaÌ), dwa - przerywana tylko zajawk¹ z logiem "Tele-Topu", a zaraz potem lecia³ kolejny program.

Obrazek
Wspomniana zajawka (zarówno logo i jak i ta czo³ówka bardzo mi siê podoba³y ;) - a niby taki prosty pomys³: wylatuj¹cy z brzegu ekranu napis i krêcace siê kule)
O 18.00 byÂł amerykaĂąski serial, o 19.05 telenowela, a Film o 20.00.
MoÂżliwe, Âże przez jakiÂś czas tak byÂło. Natomiast ja piszÂąc w artykule:
18.00 Seriale
22.00 AktualnoÂści lokalne
oparÂłem siĂŞ na:
1. programie Tele-Topu (kiedyÂś cudem i przypadkiem znalazÂłem wÂśrĂłd narzĂŞdzi fragment strony z... programem TV z 1993 roku :))
2. programie TV Rondo (skan dany na poczÂątku tematu lub tutaj: http://www.mskierski.webpark.pl/polonia1/rondo.gif)
2. programie NTW Warszawa (skan dany na poczÂątku tematu lub tutaj: http://www.mskierski.webpark.pl/polonia1/ntw.gif)

Ponadto tym sam zaprzeczyÂłeÂś temu filmowi o 20.00, wspominajÂąc o "Manueli"... :)
michal pisze:Ciekawe to trochĂŞ, nie zaobserwowaÂłem takiego zjawiska. MoÂże takie ciapki pracowaÂły w Tele-Topie?
A jaka wina jest Tele-Topu w tym, ¿e Polonia 1 kaset im nie wys³a³a? Jeœli zaœ chodzi o mieszanie odcinków - chyba wyjaœni³eœ tê zagadkê. :) Mo¿liwe, ¿e po prostu nie mieli jeszcze gotowej polskiej wersji jêzykowej. Tym bardziej, ¿e tak¹ sytuacjê zaobserwowa³em tylko w przypadku telenowel i w sumie niepotrzebnie pisa³em o innych serialach - po prostu nie zna³em przyczyny tych zmian w kolejnosci odcinków i przypuszcza³em, ¿e by³a to raczej wina b³êdnie dostarczonych taœm. Fakt, tu masz racjê.
michal pisze:Poprawny tytuÂł to po prostu "Zorro".
Jakoœ mam co do tego w¹tpliwoœci, ale siê nie sprzeczam bo tego ju¿ siê nie dowiemy - obecnie powtórki puszczaj¹ z wyciêt¹ czo³ówk¹ (ciekawe tak BTW, czemu)
michal pisze:Jak juÂż wczeÂśniej pisaÂłem, dokÂładny tytuÂł to "Bia - czarodziejskie wyzwanie" i powyÂższy tekst czytaÂł lektor. Potem lektorkÂą byÂła Agnieszka RogiĂąska i mĂłwiÂła tylko studio Publishing.
Bardzo mo¿liwe. Nie pamiêta³em ju¿, czy by³ to lektor czy lektorka, wiedzia³em za to, ¿e by³a w pewnym momencie zmiana i nie podawano ju¿ nazwy TV Echo. Lektor poza tym czyta³ t³umaczenie s³ów piosenki, a lektorka ju¿ nie.
michal pisze:Programu "No limits" nie pamiêtam i chcia³bym wiedzieÌ czy Ty go pamiêtasz czy tylko wzi¹³es z gazety. Mo¿e to jakiœ muzyczny produkowany przez Tele-Top czy inn¹ lokaln¹ stacjê, ale emitowany w pasmie w³asnym.
"No limits" raczej nie oglÂądaÂłem, za to na pewno byÂł ogĂłlnopolski! WidziaÂłem go w ramĂłwkach nie tylko Tele-Topu, ale tez kilku innych stacji Polonii 1 (zobacz te skany, co daÂłem wyÂżej). A w to, czy byÂł produkcjÂą Tele-Topu nie wnikam, bo nie wiem.

Ale co do Tele-Topu - to on chyba produkowaÂł "Muzyczny misz-masz" teÂż na antenĂŞ ogĂłlnopolskÂą (z tym, ze tak mi siĂŞ tylko kiedyÂś wydawaÂło, nie mam Âżadnej pewnoÂści).
michal pisze:Jak wiesz prezenterka przed bajkami czytaÂła caÂły program i raczej by mi siĂŞ chociaÂż nazwa powinna kojarzyĂŚ.
Tak, tylko bajki byÂło o 16.15, a programy na wspĂłlnÂą antenĂŞ nadawano o dziwo w przerwie bloku programĂłw lokalnych (okoÂło godziny 14-15). Wtedy np. moÂżna byÂło ogladaĂŚ na Tele-Topie "Globtrotera" wrocÂławskiej Telewizji Echo. Ponadto, gdybyÂś nie wierzyÂł, dodam, Âże "WieczĂłr WybrzeÂża" (taki nasz dziennik) podawaÂł przez jakiÂś czas popoÂłudniowy program lokalny Tele-Topu w osobnej ramce (poza ramĂłwkÂą Polonii 1) i wÂłaÂśnie zawsze jeden z programĂłw miaÂł dopisane w nawiasie ("wspĂłlne pasmo - Polonia 1").

<o programie "Bez maski">
michal pisze:Nie pamiêtam tego programu na g³ównej antenie (w ogóle na lokalnej te¿, bo to program pewnie NTW), chociaz tytu³ jakby mi coœ mówi³...
A byÂłeÂś kiedyÂś na stronie http://www.polonia1.pl w dziale "O nas"? :) Na pewno nie tylko NTW, bo w ramĂłwce Tele-Topu teÂż siĂŞ znajdowaÂł...

Jak widzisz, w moim tekœcie nie zamieszcza³em rzeczy wyssanych z palca. :) Nie opiera³em sie tylko na pamiêci, ale te¿ na ró¿nych innych Ÿród³ach. Po prostu wydaje mi siê, ¿e bêdzie tyle rózniacych siê od siebie wersji, ile loklanych oœrodków. :) Za to dziêki Twoim uwagom dowiedzia³em siê sporo o stacjach innych ni¿ Tele-Top. ;)
michal
Bywalec
Bywalec

Post autor: michal »

Majkell pisze: Micha³, widzê ju¿ mniej wiêcej, sk¹d wynikaj¹ nasze nieporozumienia. :) Po prostu pisz¹c o wielu sprawach opiera³em siê tylko na Tele-Topie. Faktycznie mój b³¹d. Ty jednak te¿ nielepszy, bo wszystko mi tu zacz¹³eœ podwa¿aÌ, tak jakby siê ca³a Polonia 1 krêci³a wokó³ PTV Rondo i Kratera. ;) NajwyraŸniej wiêc ka¿da z tych stacji mia³a trochê inny sposób dzia³ania...
I dlatego jest taka owocna dyskusja, podczas ktĂłrej coÂś siĂŞ przypomina, coÂś sobie wyjaÂśniamy. Tylko siĂŞ cieszyĂŚ ;). Nie odbieraj moich uwag jako podwaÂżanie i udowodnienie, Âże artykuÂł jest do bani. Bardzo mi siĂŞ podoba, tylko, Âże ja zgÂłaszam pewne wÂątpliwoÂści, bo pewne rzeczy zapamiĂŞtalem inaczej. I juÂż wiemy dlaczego.

Majkell pisze: Uwierz mi, ¿e w blokach reklam lokalnych Tele-Topu równie¿ lecia³y te same profesjonalne reklamy, co na TVP 1, 2 i w blokach Polonii 1. Reklam lokalnych firm by³o naprawdê niewiele. Spoty pokrywa³y siê do tego stopnia, ¿e pocz¹tkowo nie wiedzia³em, która z czo³ówek zaczyna reklamy lokalne, a która ogólnopolskie. :)
JakoÂś po prostu nie mogĂŞ uwierzyĂŚ, Âże w takim Tele-Topie reklamowaÂł siĂŞ "Vizir", "Skitles", "StarFoods" czy "Nutella"...

Majkell pisze:Zajawka lokalnych reklam Tele-Topu
Zajawka reklam PTV Rondo to by³ czarny ekran z poziom¹ lini¹ i pod tym logo. Wzd³u¿ tej poziomej linii podczas muzyczki rozsuwa³y siê jedna po³owa na górê, druga na dó³ i w œrodku by³ kolorowy napis "reklama". Koùcowy: napis siê namyka³ i zamiast logo by³ podany adres i telefon. W póŸniejszym okresie nadawali tê sam¹ plaszê, tylko, ¿e granatow¹.

michal pisze: Poza tym pasmo reklam lokalnych i wÂłasnych pokrywaÂło siĂŞ tylko podczas zakoĂączenia lub rozpoczĂŞcia emisji polonii1, jeÂżeli p1 miaÂła przygotwane reklamy na rozpoczecie czy na zejÂście swojego pasma. Raczej lokalna PTV Rondo nie wpychaÂła siĂŞ ze swoimi w czasie trwania Polonii 1.
Majkell pisze: Mo¿e TV Rondo faktycznie nie. Za to Tele-Top wrzuca³ swoje bloki reklamowe tylko podczas programów Polonii 1, na dodatek zwykle jeszcze przed reklamami ogólnopolskimi. Ewentualnie puszcza³ je jeszcze przed g³ównym wydaniem wiadomoœci. Pozosta³a produkcja w³asna by³a, raz ¿e niekomercyjna (czyli reklam nie op³aca³o siê dawaÌ), dwa - przerywana tylko zajawk¹ z logiem "Tele-Topu", a zaraz potem lecia³ kolejny program.
MoÂże inaczej, bo ja siĂŞ Âźle wyraziÂłem :oops: MogÂły siĂŞ pojawic jakieÂś lokalne reklamy miĂŞdzy Mac Gyverem i MariÂą oraz miĂŞdzy MariÂą a ManuelÂą, ale juÂż nie bylo w przerwie tego serialu, kedy byÂły tylko reklamy P1. [/quote]

<ramĂłwka P1 w godz. 18.00-22.00 i skanu programĂłw Ronda i NTW>
Majkell pisze: Ponadto tym sam zaprzeczyÂłeÂś temu filmowi o 20.00, wspominajÂąc o "Manueli"... :)
Tak. Generalnie filmy byÂły o 20.00, ale Manuela, ktĂłra miaÂła tylko kilkadziesiÂąt odcinkĂłw, byÂła wyjÂątkiem. Poza tym jakaÂś Edera w NTW o 20.00?! Co to byÂło... Nie kojarzĂŞ. TrafiÂł Ci siĂŞ po prostu taki program. A to wybiĂłrcze. "SzczĂŞki" i te wszystkie inne hity na pewno leciaÂły o 20.00. W koĂącu to najwaÂżniejsza godzina kaÂżdej telewizji.

A jeszcze ze starej Polonii przypomniaÂł mi siĂŞ program "Cyrk". Bardzo lubiÂłem go oglÂądaĂŚ.Chyba nadawali go w jakiÂś dzieĂą po filmie (chyba wtorek) oraz byÂła teÂż emisja powtĂłrkowa, w niedziele o 13.00.
michal pisze:Ciekawe to trochĂŞ, nie zaobserwowaÂłem takiego zjawiska. MoÂże takie ciapki pracowaÂły w Tele-Topie?
Majkell pisze: A jaka wina jest Tele-Topu w tym, Âże Polonia 1 kaset im nie wysÂłaÂła?
A to nie wiem. U nas nigdy nie byÂło czegoÂś takiego.

Co do pomieszania odcinków, to na pewno taka sytuacja nast¹pi³a w Syrence Mako. Maj¹ Ÿle to pouk³adane to w archiwum i w ka¿dej powtórce by³a przedstawiana ta sama b³êdna kolejnoœÌ. Jako przedostatni puszczali odcinek ostatni, kiedy Mako siê ¿egna z wszystkimi i odp³ywa w morze. Z kolei ostatnim odcinkiem wg Polonii 1 jest inny. Jakaœ taka d³uga i rozci¹gniêta na dwa odcinki historia, w której udza³ bierze tak¿e ma³y stworek - jakis wodnik chyba. Lektorka streszca w drugiej czêœci, co by³o w poprzedniej, oraz informuje czytaj¹c tytu³, ¿e to czêœÌ druga. Wszystko oczywiœcie koùczy siê dobrze. Jednak¿e czêœÌ pierwsza tego epizodu nigdy nie by³a przez nich wyemitowana.
Majkell pisze: Jakoœ mam co do tego w¹tpliwoœci, ale siê nie sprzeczam bo tego ju¿ siê nie dowiemy - obecnie powtórki puszczaj¹ z wyciêt¹ czo³ówk¹ (ciekawe tak BTW, czemu)
Zaczyna siĂŞ od razu serialem? Czy od tej planszy na tytuÂł odcinka, ktĂłra byÂła zawsze pusta? ;) Co do tytuÂłu serialu jestem przekonany.

michal pisze:Jak wiesz prezenterka przed bajkami czytaÂła caÂły program i raczej by mi siĂŞ chociaÂż nazwa powinna kojarzyĂŚ.
Majkell pisze: Tak, tylko bajki byÂło o 16.15, a programy na wspĂłlnÂą antenĂŞ nadawano o dziwo w przerwie bloku programĂłw lokalnych (okoÂło godziny 14-15). Wtedy np. moÂżna byÂło ogladaĂŚ na Tele-Topie "Globtrotera" wrocÂławskiej Telewizji Echo. Ponadto, gdybyÂś nie wierzyÂł, dodam, Âże "WieczĂłr WybrzeÂża" (taki nasz dziennik) podawaÂł przez jakiÂś czas popoÂłudniowy program lokalny Tele-Topu w osobnej ramce (poza ramĂłwkÂą Polonii 1) i wÂłaÂśnie zawsze jeden z programĂłw miaÂł dopisane w nawiasie ("wspĂłlne pasmo - Polonia 1").
Faktycznie, teraz mi siĂŞ przypomniaÂło. Od pewnego momentu programy wspĂłlne nadawane byÂły przed 16.15, ale zawsze to byÂły powtĂłrki. CoÂś takiego jak bajki powtarzali rano, telenowele w poÂłudnie, to te polskie programy popoÂłudniu. I chyba nie byÂła to emisja z poprzedniego dnia tylko trochĂŞ oddzielone w czasie. JednakÂże ich premiery byÂły zawsze w paÂśmie wieczornym.

<o programie "Bez maski">
michal pisze:Nie pamiêtam tego programu na g³ównej antenie (w ogóle na lokalnej te¿, bo to program pewnie NTW), chociaz tytu³ jakby mi coœ mówi³...
Majkell pisze: A byÂłeÂś kiedyÂś na stronie http://www.polonia1.pl w dziale "O nas"? :) Na pewno nie tylko NTW, bo w ramĂłwce Tele-Topu teÂż siĂŞ znajdowaÂł...
CzytaÂłem pewnie, ale zapomniaÂłem. W kaÂżdym razie tego programu kompletnie nie kojarzĂŞ i nie wiem nawet czy to byÂła rozmowa polityczna czy moÂże takie pogaduchy jak np. w polsatowskim "(Nie) tylko dla dam".
Majkell pisze: Jak widzisz, w moim tekœcie nie zamieszcza³em rzeczy wyssanych z palca. :) Nie opiera³em sie tylko na pamiêci, ale te¿ na ró¿nych innych Ÿród³ach. Po prostu wydaje mi siê, ¿e bêdzie tyle rózniacych siê od siebie wersji, ile loklanych oœrodków. :)
Tak, chwa³a Tobie za to, ¿e takie materia³y odnalaz³eœ i korzysta³eœ. Ale ¿eby to posk³adaÌ do kupy tez musia³eœ pos³u¿yÌ siê swoj¹ pamieci¹... Ja z kolei bazuje tylko na pamiêci (szczególnie do pierdó³, których w gazetach i czy programach nie znajdziemy). :) Tylko, ¿e nawet jak ka¿dy pewne rzeczy inaczej zapamiêta³ lub jedna strona nie zapamiêta³a ich wcale, bo uzna³a za nieprzydatne, to po takiej rozmowie wyjaœnia co by³o przyczyn¹ rozbie¿noœci. Poza tym b³êdy te¿ mo¿na przecie¿ pope³niÌ...
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Michal pisze:JakoÂś po prostu nie mogĂŞ uwierzyĂŚ, Âże w takim Tele-Topie reklamowaÂł siĂŞ "Vizir", "Skitles", "StarFoods" czy "Nutella"...
Oj nie doceniasz "takiego" Tele-Topu. A Abe znalazÂł akurat w necie coÂś ciekawego. Zobacz, skÂąd Polonia 1 miaÂła MacGyvera... :D

Emisje serialu w polskich stacjach TV:
1992 by Polish station Teletop
repeatedly re-aired
by Polonia1, Polsat
currently :every day
by Polsat2 (5th season)

The two movies :aired in 1996
Za: http://www.e-net.or.jp/user/ncc-1701/rda02/wlist04.html
Michal pisze:MoÂże inaczej, bo ja siĂŞ Âźle wyraziÂłem :oops: MogÂły siĂŞ pojawic jakieÂś lokalne reklamy miĂŞdzy Mac Gyverem i MariÂą oraz miĂŞdzy MariÂą a ManuelÂą, ale juÂż nie bylo w przerwie tego serialu, kedy byÂły tylko reklamy P1.
A u nas to przerywali seriale co 10-15 minut. I szÂły naraz reklamy lokalne i reklamy Polonii 1.
michal pisze:Poza tym jakaÂś Edera w NTW o 20.00?! Co to byÂło... Nie kojarzĂŞ.
Telenowela :)
michal pisze:Co do pomieszania odcinków, to na pewno taka sytuacja nast¹pi³a w Syrence Mako. Maj¹ Ÿle to pouk³adane to w archiwum i w ka¿dej powtórce by³a przedstawiana ta sama b³êdna kolejnoœÌ.
Z tÂą kreskĂłwkÂą to sÂą same problemy. KiedyÂś (juÂż satelitarnie) wedÂług programu puszczali "SyrenkĂŞ Mako", a leciaÂły "Magiczne igraszki". GdzieÂś w poÂłowie serii siĂŞ poprawili, puscili dwa odcinki Mako i koniec. "Magiczne igraszki" comes back... ;)
michal pisze:Zaczyna siĂŞ od razu serialem? Czy od tej planszy na tytuÂł odcinka, ktĂłra byÂła zawsze pusta? ;)
Plansza jest oczywiœcie. Ale czo³ówki nie ma, a kiedyœ by³a. :)
michal pisze:JednakÂże ich premiery byÂły zawsze w paÂśmie wieczornym.
W "Tel-Topie" to byÂło okoÂło pierwszej w nocy...
michal pisze:Tak, chwaÂła Tobie za to, Âże takie materiaÂły odnalazÂłeÂś i korzystaÂłeÂś. Ale Âżeby to poskÂładaĂŚ do kupy tez musiaÂłeÂś posÂłuÂżyĂŚ siĂŞ swojÂą pamieciÂą... Ja z kolei bazuje tylko na pamiĂŞci
Troszkê Ÿle mnie zrozumia³eœ trochê. Ja te¿ bazowa³em g³ównie na pamiêci. Tyle, ¿e jak widzisz, ten temat mnie interesuje, wiêc jak mam mo¿liwoœÌ szukania dodatkowych informacji, to z tego korzystam. :) Chocia¿by rozmawiajac tu z Tob¹. Ale dowiadywa³em siê tego z samej ciekawoœci, a nie pod k¹tem artyku³u. Chcia³em chocia¿by przypomnieÌ sobie nazwy wszystkich stacji lokalnych (bo kilka ju¿ zd¹rzy³em zapomnieÌ przez te 10 lat), znaleŸÌ daty ich zamkniêcia i w ogóle dowiedzieÌ siê czegoœ o tych kana³ach Polonii 1, których sam nie mia³em mo¿liwoœci ogl¹daÌ. W artykule stara³em siê podsumowaÌ to, co wiedzia³em, a nie streszczaÌ wszystkie mo¿liwe Ÿród³a. Do nich odwow³ywa³em siê, gdy nie by³em czegoœ pewien (jak z t¹ TV Rondo).
Abe
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Polonia 1

Post autor: Abe »

Michal pisze:MoÂże inaczej, bo ja siĂŞ Âźle wyraziÂłem :oops: MogÂły siĂŞ pojawic jakieÂś lokalne reklamy miĂŞdzy Mac Gyverem i MariÂą oraz miĂŞdzy MariÂą a ManuelÂą, ale juÂż nie bylo w przerwie tego serialu, kedy byÂły tylko reklamy P1.
Majkell pisze:A u nas to przerywali seriale co 10-15 minut. I szÂły naraz reklamy lokalne i reklamy Polonii 1.
I wyrabiali siê z ramówk¹ ? Tzn. chodzi mi czy nie by³o spóŸnieù, ¿e ju¿ powinien byÌ nastêpny program a leci dalej ten serial.
Michal pisze:Co do pomieszania odcinków, to na pewno taka sytuacja nast¹pi³a w Syrence Mako. Maj¹ Ÿle to pouk³adane to w archiwum i w ka¿dej powtórce by³a przedstawiana ta sama b³êdna kolejnoœÌ.
Majkell pisze:Z tÂą kreskĂłwkÂą to sÂą same problemy. KiedyÂś (juÂż satelitarnie) wedÂług programu puszczali "SyrenkĂŞ Mako", a leciaÂły "Magiczne igraszki". GdzieÂś w poÂłowie serii siĂŞ poprawili, puscili dwa odcinki Mako i koniec. "Magiczne igraszki" comes back...
No to tak jak z Tygrysi¹ Mask¹... kiedyœ nie dali pod koniec kilku odcinków. Gdy by³y powtórki - te¿ nie dali i koùczy³o siê na takim samym odcinku (zapowiedŸ walki z czarn¹ panter¹). PóŸniej jak powtarzali to nie ogl¹da³em. Teraz ostatnio jak sz³y powtórki z rana to wyemitowali ju¿ wszystkie odcinki po kolei. Wiêc wczeœniej pewnie ju¿ puœcili normalnie ale to pewnie dopiero wtedy gdy ju¿ nie mieli oœrodków lokalnych i mieli wszystkie kasety posortowane u siebie.
Michal pisze:Poprawny tytuÂł to po prostu "Zorro".
Majkell pisze:Plansza jest oczywiœcie. Ale czo³ówki nie ma, a kiedyœ by³a. :)
No z tego co ja pamiĂŞtam to plansza byÂła tylko przy pierwszej emisji... w powtĂłrkach juÂż zlikwidowali czoÂłowkĂŞ i tytuÂł byÂł podawany na czarnej planszy. Ciekawe czemu. MoÂże intro (czoÂłowka) byÂło za dÂługie i dlatego je wycieli ?
Michal pisze:Tak, chwaÂła Tobie za to, Âże takie materiaÂły odnalazÂłeÂś i korzystaÂłeÂś. Ale Âżeby to poskÂładaĂŚ do kupy tez musiaÂłeÂś posÂłuÂżyĂŚ siĂŞ swojÂą pamieciÂą... Ja z kolei bazuje tylko na pamiĂŞci
Majkell pisze:Troszkê Ÿle mnie zrozumia³eœ trochê. Ja te¿ bazowa³em g³ównie na pamiêci. Tyle, ¿e jak widzisz, ten temat mnie interesuje, wiêc jak mam mo¿liwoœÌ szukania dodatkowych informacji, to z tego korzystam. :) Chocia¿by rozmawiajac tu z Tob¹. Ale dowiadywa³em siê tego z samej ciekawoœci, a nie pod k¹tem artyku³u. Chcia³em chocia¿by przypomnieÌ sobie nazwy wszystkich stacji lokalnych (bo kilka ju¿ zd¹rzy³em zapomnieÌ przez te 10 lat), znaleŸÌ daty ich zamkniêcia i w ogóle dowiedzieÌ siê czegoœ o tych kana³ach Polonii 1, których sam nie mia³em mo¿liwoœci ogl¹daÌ. W artykule stara³em siê podsumowaÌ to, co wiedzia³em, a nie streszczaÌ wszystkie mo¿liwe Ÿród³a. Do nich odwow³ywa³em siê, gdy nie by³em czegoœ pewien (jak z t¹ TV Rondo).
JuÂż siĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ kolejnej czĂŞÂści artykuÂłu. Ciekawe o czym teraz bĂŞdzie Obrazek
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Abe pisze:I wyrabiali siê z ramówk¹ ? Tzn. chodzi mi czy nie by³o spóŸnieù, ¿e ju¿ powinien byÌ nastêpny program a leci dalej ten serial.
JakimÂś cudem siĂŞ wyrabliali. :-) W koĂącu Ci co ukaÂłdali ramĂłwkĂŞ w Polonii 1 wiedzieli przecieÂż, Âże trzeba uwzglĂŞdniĂŚ teÂż reklamy lokalne. :-)
Abe pisze:JuÂż siĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ kolejnej czĂŞÂści artykuÂłu. Ciekawe o czym teraz bĂŞdzie :co:
O Polonii 1 od koĂąca 1994 roku po dzieĂą dzisiejszy. :D ;)

BTW: DziÂś juÂż drugi raz od 2 lat ogladaÂłem PoloniĂŞ 1 (Wczoraj byÂł ten pierwszy)! :D :D :D TroszkĂŞ siĂŞ zmienili, ale nadal moÂżna poznaĂŚ, Âże to ta sama Polonia 1. :-) NastĂŞpny raz bĂŞdzie chyba juÂż jutro. :)
Abe
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Polonia 1 i jej oÂśrodki i inne sprawy

Majkell pisze:
Abe pisze:I wyrabiali siê z ramówk¹ ? Tzn. chodzi mi czy nie by³o spóŸnieù, ¿e ju¿ powinien byÌ nastêpny program a leci dalej ten serial.
JakimÂś cudem siĂŞ wyrabliali. :-) W koĂącu Ci co ukaÂłdali ramĂłwkĂŞ w Polonii 1 wiedzieli przecieÂż, Âże trzeba uwzglĂŞdniĂŚ teÂż reklamy lokalne. :-)
Nie kapuje czemu raz nazwa³eœ ich "wieœniack¹ stacj¹ tv" w jednym z artyku³ów. Oni chyba byli w ogóle najlepsi jak na razie spoœró polskich telewizji z oœrodkami w ró¿nych miastach. Mieli wiele oddzia³ów, wiele pracowników, ró¿norodn¹ oferte programow¹ i w ogóle zawsze zd¹rzali ze wszystkim. Ale to chyba zas³uga W³ochów. Gdyby teraz telewizja w³oska nam pomog³a (tzn. Polonii 1) to sukces z przed lat mo¿e i by siê powtórzy³ :)
Ciekaw teÂż jestem czy Italliano TV Broadcasting (czy jak im tam) teÂż jest (lub byÂła) tak Âświetna jak Polonia 1.
Majkell pisze:
Abe pisze:JuÂż siĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ kolejnej czĂŞÂści artykuÂłu. Ciekawe o czym teraz bĂŞdzie :co:
O Polonii 1 od koĂąca 1994 roku po dzieĂą dzisiejszy. :D ;)
No i po co mĂłwileÂś Obrazek
Majkell pisze:BTW: DziÂś juÂż drugi raz od 2 lat ogladaÂłem PoloniĂŞ 1 (Wczoraj byÂł ten pierwszy)! :D :D :D TroszkĂŞ siĂŞ zmienili, ale nadal moÂżna poznaĂŚ, Âże to ta sama Polonia 1. :-) NastĂŞpny raz bĂŞdzie chyba juÂż jutro. :)
OglÂądaÂłeÂś ? A gdzie ? U siebie w kablĂłwce masz juÂż czy u kogoÂś w domu gdzieÂś w innej kablĂłwce ? :)
Karol
Początkujący
Początkujący

Re: Polonia 1 i jej oÂśrodki i inne sprawy

Post autor: Karol »

Abe pisze:Nie kapuje czemu raz nazwa³eœ ich "wieœniack¹ stacj¹ tv" w jednym z artyku³ów. Oni chyba byli w ogóle najlepsi jak na razie spoœró polskich telewizji z oœrodkami w ró¿nych miastach. Mieli wiele oddzia³ów, wiele pracowników, ró¿norodn¹ oferte programow¹ i w ogóle zawsze zd¹rzali ze wszystkim. Ale to chyba zas³uga W³ochów. Gdyby teraz telewizja w³oska nam pomog³a (tzn. Polonii 1) to sukces z przed lat mo¿e i by siê powtórzy³ :)
W³aœnie przecie¿ oni w³aœnie byli najlepsi i to ich zgubi³o. Oficjalnie siê mówi³o, ¿e nie dano im koncesji bo nadawali po piracku a nieoficjalnie tak ¿e Solorz da³ w ³apê szefowi KRRiT a 2 wersja ¿e bano siê poprostu ¿e Polonia 1 bêdzie za du¿¹ konkurencj¹ dla TVP. Bynajmniej pope³niono b³¹d wg mnie daj¹c koncesjê Polsatowi
abe pisze:Ciekaw teÂż jestem czy Italliano TV Broadcasting (czy jak im tam) teÂż jest (lub byÂła) tak Âświetna jak Polonia 1
Chodzi o Mediaset? Te kanaÂły z takim podobnym logo do poprzedniego z takÂą jedynkÂą? Bo jeÂżeli tak tÂą napewno nie sÂą najgorsi. StaĂŚ ich na produkcjĂŞ seriali i teleturniejĂłw to chyba siĂŞ Âźle nie powodzi
michal
Bywalec
Bywalec

Re: Polonia 1

Majkell pisze: Oj nie doceniasz "takiego" Tele-Topu. A Abe znalazÂł akurat w necie coÂś ciekawego. Zobacz, skÂąd Polonia 1 miaÂła MacGyvera... :D

repeatedly re-aired
by Polonia1, Polsat
by Polsat2 (5th season)

Eee nie wierzê. To jest niemo¿liwe. Podjrzewam, ¿e owy kamil ogl¹da³ Mac Gyera na Polonii 1 na Tele-Topie i temu drugiemu to przypisa³. U nas tak samo ludzie nie widzieli ró¿nicy miêdzy Rondo a Poloni¹ 1 i na emisje satelitarn¹n nadal mówili Rondo. Nie ma nic wspomniane o emisji na TVP, wiêc podejrzewam, ¿e jakiœ zrobi³ takie zestawienie na kraje i kolega z Polski (tu kamil dopomóg³ mu swoimi pmiêciowymi informacjami).

michal pisze: Co do pomieszania odcinków, to na pewno taka sytuacja nast¹pi³a w Syrence Mako. Maj¹ Ÿle to pouk³adane to w archiwum i w ka¿dej powtórce by³a przedstawiana ta sama b³êdna kolejnoœÌ.
Majkell pisze: Z tÂą kreskĂłwkÂą to sÂą same problemy. KiedyÂś (juÂż satelitarnie) wedÂług programu puszczali "SyrenkĂŞ Mako", a leciaÂły "Magiczne igraszki". GdzieÂś w poÂłowie serii siĂŞ poprawili, puscili dwa odcinki Mako i koniec. "Magiczne igraszki" comes back... ;)
Abe pisze: No to tak jak z Tygrysi¹ Mask¹... kiedyœ nie dali pod koniec kilku odcinków. Gdy by³y powtórki - te¿ nie dali i koùczy³o siê na takim samym odcinku (zapowiedŸ walki z czarn¹ panter¹). PóŸniej jak powtarzali to nie ogl¹da³em. Teraz ostatnio jak sz³y powtórki z rana to wyemitowali ju¿ wszystkie odcinki po kolei. Wiêc wczeœniej pewnie ju¿ puœcili normalnie ale to pewnie dopiero wtedy gdy ju¿ nie mieli oœrodków lokalnych i mieli wszystkie kasety posortowane u siebie.
Tej sytuacji z TygrysiÂą MaskÂą w ogĂłle nie pamiĂŞtam, bo jakoÂś nie lubiÂłem tej bajki. A "Magiczne igraszki" teÂż byÂły takie sobie i drugi raz sateliternie tez tego nie oglÂądaÂłem i nie wyÂłapaÂłem. Ale zapisywaÂłem sobie w notesie jaka bajka w jaki sposĂłb siĂŞ skoĂączyÂła:
1. tak Âże nie wiadomo czy byÂł to koniec czy urwaÂła siĂŞ seria,
2. ewidentne niedokoĂączone
3. oraz zakoĂączone.
Niestety tych pierwszych i drugich byÂło caÂłkiem sporo. Przynajmniej na poczÂątku.

A pamiêtacie jak by³o z Daimosem? W premierowej emisji nie puœcili ostatniego najwa¿niejszego odcinka, kiedy Kazuya uwolni³ Erikê i mia³o dojœÌ do ostatecznej walki z takim wielkim bia³ym robotem, który wy³oni³ siê po rozwaleniu œwi¹tyni. Kilka miesiêcy póŸniej powtarzali jescze raz (to ju¿ Majkell ogl¹da³) i równie¿ tego ostatniego odcinka nie by³o. Podczas trzeciej powtórki kilka lat póŸniej (ju¿ satelitarnie) zosta³ wreszcie wyemitowany i wiadomo by³o jak siê skoczy³o (oczywiœcie dobrze). Lektor czyta³ten sam, ale jakoœ inaczej - s³ychaÌ by³o jego oddech, co wczeœniej chyba nie mia³o miejsca, wiêc mo¿e ten odcinek rzeczywiœcie siê zagubi³ i robili póŸniej...

<Zorro - nowa czo³ówka>
Majkell pisze: Plansza jest oczywiœcie. Ale czo³ówki nie ma, a kiedyœ by³a. :)
Abe pisze: No z tego co ja pamiĂŞtam to plansza byÂła tylko przy pierwszej emisji... w powtĂłrkach juÂż zlikwidowali czoÂłowkĂŞ i tytuÂł byÂł podawany na czarnej planszy. Ciekawe czemu. MoÂże intro (czoÂłowka) byÂło za dÂługie i dlatego je wycieli ?
Nie byÂła taka dÂługa. A w powtĂłrkach (przynajmniej pierwszej powtĂłrce) na pewno jeszcze ta czolĂłwka byÂła, bo oglÂądaÂłem.

michal pisze:JednakÂże ich premiery byÂły zawsze w paÂśmie wieczornym.
Majkell pisze:W "Tel-Topie" to byÂło okoÂło pierwszej w nocy...
No to pewnie te¿ powtórki.Masz przecie¿ nawet w tych programach zeskanowanych: Krzy¿ówka szczêœcia o 21.40, potem magazyn o modzie Design. Pamiêtam, ¿e zastanawia³am siê co to znaczy ;),

A propos KrzyzĂłwki SzczĂŞÂścia to napisaÂłeÂś tu na forum, Âże program ten byÂł realizowany przez NTW Warszawa. Mnie siĂŞ jednak kojarzy bezwzglĂŞdnie z PTV Echo. Prezenter podawaÂł adres zgÂłoszeniowy do WrocÂławia. Potem ten teleturniej produkowaÂła TVP WrocÂław dla TV Polonii i byÂł nawet ten sam prezenter!! NastĂŞpnie zastÂąpiÂła go Agata MÂłynarska, a kiedy ta przeszÂła do nowej wersji na TVP2 (prowadziÂła z HoÂłowczycem, potem Kubackim i wreszczie ze Stockingerem), to w TV Polonia zastÂąpiÂła jÂą Monika Richardson. A w wersjach mÂłodziezowych udzielaÂła siĂŞ Kasia Dowbor i teÂż to byÂła produkcja wrocÂławska.
michal pisze:Tak, chwaÂła Tobie za to, Âże takie materiaÂły odnalazÂłeÂś i korzystaÂłeÂś. Ale Âżeby to poskÂładaĂŚ do kupy tez musiaÂłeÂś posÂłuÂżyĂŚ siĂŞ swojÂą pamieciÂą... Ja z kolei bazuje tylko na pamiĂŞci
Majkell pisze: Troszkê Ÿle mnie zrozumia³eœ trochê. Ja te¿ bazowa³em g³ównie na pamiêci. Tyle, ¿e jak widzisz, ten temat mnie interesuje, wiêc jak mam mo¿liwoœÌ szukania dodatkowych informacji, to z tego korzystam. :) Chocia¿by rozmawiajac tu z Tob¹. Ale dowiadywa³em siê tego z samej ciekawoœci, a nie pod k¹tem artyku³u. Chcia³em chocia¿by przypomnieÌ sobie nazwy wszystkich stacji lokalnych (bo kilka ju¿ zd¹rzy³em zapomnieÌ przez te 10 lat), znaleŸÌ daty ich zamkniêcia i w ogóle dowiedzieÌ siê czegoœ o tych kana³ach Polonii 1, których sam nie mia³em mo¿liwoœci ogl¹daÌ. W artykule stara³em siê podsumowaÌ to, co wiedzia³em, a nie streszczaÌ wszystkie mo¿liwe Ÿród³a. Do nich odwow³ywa³em siê, gdy nie by³em czegoœ pewien (jak z t¹ TV Rondo).
Nie wiem jak siê zrozumieliœmy czy mo¿e g³upio napisa³em, ale nie czujê siê wyprowadzany z b³êdu ;) WidaÌ, ¿e na pamiêci siê ten artyku³ opiera, ale fajnie te¿ ¿e masz przy okazji te wszystkie materia³y, które s¹ bardzo ciekawe i same w sobie wiele rzeczy przypominaj¹. Poniewa¿ jednak przede wszystkim to s¹ wspomnienia, st¹d pojawi³y siê miêdzy nami rozbie¿noœci czy dopowiedzenia (wy³¹cznie pamiêciowe) z mojej strony.

Abe pisze: JuÂż siĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ kolejnej czĂŞÂści artykuÂłu. Ciekawe o czym teraz bĂŞdzie Obrazek
Ja teÂż czekaÂłem i zaglÂądaÂłem tam z niecierpliwoÂściÂą, az tu nagle przedÂłuÂżyli deadline na skÂładanie tekstĂłw, i w zwiÂązku z tym przeczytam go dopiero w poÂłowie sierpnia, bo wyjeÂżdÂżam :/
Abe
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

michal pisze:
Majkell pisze: Oj nie doceniasz "takiego" Tele-Topu. A Abe znalazÂł akurat w necie coÂś ciekawego. Zobacz, skÂąd Polonia 1 miaÂła MacGyvera... :D

repeatedly re-aired
by Polonia1, Polsat
by Polsat2 (5th season)

Eee nie wierzê. To jest niemo¿liwe. Podjrzewam, ¿e owy kamil ogl¹da³ Mac Gyera na Polonii 1 na Tele-Topie i temu drugiemu to przypisa³. U nas tak samo ludzie nie widzieli ró¿nicy miêdzy Rondo a Poloni¹ 1 i na emisje satelitarn¹n nadal mówili Rondo. Nie ma nic wspomniane o emisji na TVP, wiêc podejrzewam, ¿e jakiœ zrobi³ takie zestawienie na kraje i kolega z Polski (tu kamil dopomóg³ mu swoimi pmiêciowymi informacjami).
No w sumie moÂże i masz racje ale nigdy nie wiadomo... to wiedzÂą chyba tylko pracownicy starego Tele - Topu i Polonii 1.
Majkell, ty idÂź do tych z Tele - Topu i siĂŞ zapytaj ;) masz blisko do nich ;)
michal pisze:A pamiêtacie jak by³o z Daimosem? W premierowej emisji nie puœcili ostatniego najwa¿niejszego odcinka, kiedy Kazuya uwolni³ Erikê i mia³o dojœÌ do ostatecznej walki z takim wielkim bia³ym robotem, który wy³oni³ siê po rozwaleniu œwi¹tyni. Kilka miesiêcy póŸniej powtarzali jescze raz (to ju¿ Majkell ogl¹da³) i równie¿ tego ostatniego odcinka nie by³o. Podczas trzeciej powtórki kilka lat póŸniej (ju¿ satelitarnie) zosta³ wreszcie wyemitowany i wiadomo by³o jak siê skoczy³o (oczywiœcie dobrze). Lektor czyta³ten sam, ale jakoœ inaczej - s³ychaÌ by³o jego oddech, co wczeœniej chyba nie mia³o miejsca, wiêc mo¿e ten odcinek rzeczywiœcie siê zagubi³ i robili póŸniej...
No w³aœnie podobna sytuacja by³a z "Tygrysi¹ mask¹". Lektor ten sam ale ju¿ troszke inaczej czyta³. Pewnie w³aœnie "t³umaczyli" je kilka lat póŸniej bo siê zawieruszy³y...

A co do GeneraÂła Daimosa to se zobacz

Odcinki wÂłoskie
http://seiya.fm.interia.pl/owlosgeneraldaimos.html

i odcinki polskie
http://seiya.fm.interia.pl/opolgeneraldaimos.html

I wÂłaÂśnie nie ma tutaj ostatniego odcinka....

<Zorro - nowa czo³ówka>
Majkell pisze: Plansza jest oczywiœcie. Ale czo³ówki nie ma, a kiedyœ by³a. :)
Abe pisze: No z tego co ja pamiĂŞtam to plansza byÂła tylko przy pierwszej emisji... w powtĂłrkach juÂż zlikwidowali czoÂłowkĂŞ i tytuÂł byÂł podawany na czarnej planszy. Ciekawe czemu. MoÂże intro (czoÂłowka) byÂło za dÂługie i dlatego je wycieli ?
michal pisze:Nie byÂła taka dÂługa. A w powtĂłrkach (przynajmniej pierwszej powtĂłrce) na pewno jeszcze ta czolĂłwka byÂła, bo oglÂądaÂłem.
Nie chce siê k³ociÌ ale mi siê jednak bardziej wydaje, ¿e ju¿ podczas pierwszej powtórki nie by³o intro ;) Nie wiem czy wtedy jeszcze by³y oœrodki Polonii 1 ale mo¿e akurat PTV Rondo nadawa³o t¹ star¹ wersje z czo³ówk¹ i temu ci siê tak kojarzy a Polonia 1 ju¿ wersje bez intro... :P

michal pisze:A propos KrzyzĂłwki SzczĂŞÂścia to napisaÂłeÂś tu na forum, Âże program ten byÂł realizowany przez NTW Warszawa. Mnie siĂŞ jednak kojarzy bezwzglĂŞdnie z PTV Echo. Prezenter podawaÂł adres zgÂłoszeniowy do WrocÂławia. Potem ten teleturniej produkowaÂła TVP WrocÂław dla TV Polonii i byÂł nawet ten sam prezenter!! NastĂŞpnie zastÂąpiÂła go Agata MÂłynarska, a kiedy ta przeszÂła do nowej wersji na TVP2 (prowadziÂła z HoÂłowczycem, potem Kubackim i wreszczie ze Stockingerem), to w TV Polonia zastÂąpiÂła jÂą Monika Richardson. A w wersjach mÂłodziezowych udzielaÂła siĂŞ Kasia Dowbor i teÂż to byÂła produkcja wrocÂławska.
No dok³adnie ;) tylko nie kapuje czemu "Krzy¿ówka szczêœcia" przenios³a siê z Polonii 1 na TVP :?
michal
Bywalec
Bywalec

michal pisze:A pamiêtacie jak by³o z Daimosem? W premierowej emisji nie puœcili ostatniego najwa¿niejszego odcinka, kiedy Kazuya uwolni³ Erikê i mia³o dojœÌ do ostatecznej walki z takim wielkim bia³ym robotem, który wy³oni³ siê po rozwaleniu œwi¹tyni. Kilka miesiêcy póŸniej powtarzali jescze raz (to ju¿ Majkell ogl¹da³) i równie¿ tego ostatniego odcinka nie by³o. Podczas trzeciej powtórki kilka lat póŸniej (ju¿ satelitarnie) zosta³ wreszcie wyemitowany i wiadomo by³o jak siê skoczy³o (oczywiœcie dobrze). Lektor czyta³ten sam, ale jakoœ inaczej - s³ychaÌ by³o jego oddech, co wczeœniej chyba nie mia³o miejsca, wiêc mo¿e ten odcinek rzeczywiœcie siê zagubi³ i robili póŸniej...
Abe pisze: No w³aœnie podobna sytuacja by³a z "Tygrysi¹ mask¹". Lektor ten sam ale ju¿ troszke inaczej czyta³. Pewnie w³aœnie "t³umaczyli" je kilka lat póŸniej bo siê zawieruszy³y...
Identyczna sytuacja byÂła rĂłwnieÂż z "KrĂłlewnÂą ÂŚnieÂżkÂą" oraz "Kapitanem Hawkiem". W przypadku pierwszej nadano tylko ok. 24 odcinkĂłw. Podczas powtĂłrki puszczono juÂż wszystkie (ok. 50, lektorka ta sama), ale wiele imion krasnoludkĂłw byÂło zmienionych. Np. WesoÂłek byÂł ÂŚmieszkiem, byÂł teÂż Kucharz, a wczeÂśniej nazywaÂł siĂŞ inaczej. Generalnie wszystkie imiona byÂły inne, ale podobne. O dziwo, pod koniec znowu powrĂłcono do imion z pierwszych odcinkĂłw.

Co do "Kapitana Hawka" to to byÂł caÂły ciÂąg historii rozÂłoÂżonych na kilka lat. W premierowej emisji wyemitowali tylko kilkadziesiÂąt odcinkĂłw i zakoĂączyli przed jakimiÂś mistrzostwami. W drugiej emisji wyemitowali juz wszystkie, ale w tych nowych odcinkach byÂł juÂż dubbing wÂłoski (piosenka na wstĂŞp pozostaÂła jednak japoĂąska) i Tsubasa byÂł juÂż taki wielki, prawie dorosÂły. OczywiÂście imiĂŞ miaÂł tam wÂłoskie (chyba Holly, kto w takim razie byÂł Benjim?), ale tÂłumacze na szczĂŞÂście zachowali te japoĂąskie imiona. PamiĂŞtacie? KodÂżiro (wrĂłg Tsubasy), Wakashimazu (brakarz druÂżyny KodÂżiro), Wakabajashi (bramkarz druÂżyny Tsubasy), Misaki (przyjaciel Tsubasy, doznaÂł kontuzji), Ishizaki (przyjaciel Tsubasy, taka ciapa Âżyciowa, ale dobry piÂłkarz) ;)

Innych takich typowych niedokoĂączeĂą w bajkach na Polonii 1 juÂż raczej nie byÂło.
Abe pisze: A co do GeneraÂła Daimosa to se zobacz

Odcinki wÂłoskie
http://seiya.fm.interia.pl/owlosgeneraldaimos.html

i odcinki polskie
http://seiya.fm.interia.pl/opolgeneraldaimos.html

I wÂłaÂśnie nie ma tutaj ostatniego odcinka....
No, ale nie ma wypisanych teÂż wielu innych, a na pewno byÂły w emisji. Bo jeÂśli w emisji byÂłyby tylko te co zatytuÂłowaÂł, to serial nie trwaÂłby tak dÂługo. A on leciaÂł i leciaÂł ... :) Ostatecznie tak jak powiedziaÂłem, za trzecim razem ten ostatni odcinek jednak zostaÂł wreszcie wyemitowany.

<Zorro - nowa czo³ówka>
Abe napisa³ pisze: Nie chce siê k³ociÌ ale mi siê jednak bardziej wydaje, ¿e ju¿ podczas pierwszej powtórki nie by³o intro ;) Nie wiem czy wtedy jeszcze by³y oœrodki Polonii 1 ale mo¿e akurat PTV Rondo nadawa³o t¹ star¹ wersje z czo³ówk¹ i temu ci siê tak kojarzy a Polonia 1 ju¿ wersje bez intro... :P
Te¿ siê nie chce k³óciÌ, dlatego zamykamy temat, bo ka¿dy zostanie przy swoim ;) A oczywiœcie Twoja teoria o wycinaniu czó³owki tylko w PTV Rondo jest absurdalna. :P

Abe pisze: No dok³adnie ;) tylko nie kapuje czemu "Krzy¿ówka szczêœcia" przenios³a siê z Polonii 1 na TVP :?
MoÂże to byÂło tak, Âże nie produkowaÂła PTV Echo, ale jakiÂś lokalny podwykonawca na jej zlecenie. Kiedy PTV Echo zamknĂŞli, owy podwykonawca zaoferowaÂł siĂŞ TV Polonii i ta bardzo chĂŞtnie ten program do siebie wprowadziÂła. Ta firma dziaÂłaÂła jednak juÂż na zlecenie TVP3 WrocÂław lub przez niÂą zostaÂła nawet wchÂłoniĂŞta. To tylko teoria.

Zreszt¹ wêdrowanie programów miêdzy telewizjami to przecieŸ nie nowoœÌ. "Taaka Ryba", ju¿ tu wspominana, zaczyna³a na Polonii 1, potem w TV Wis³a, potem TVN i TV Puls. Coœ mi siê wydaje, ¿e chyba te¿ mia³a emisjê na ATV albo PTK2. Z innych co sobie teraz tak na szybko przypominam to by³ TOK Szok - z TVP2 do Polsatu. Kolejny przyk³ad to teleturniej w TVP2 "6 z 49", a potem siê pojawi³ w Polsacie jako "Szczêœliwy rzut" (nastapi³a te¿ zmiana prowadz¹cych). By³ w TVP1 teleturniej "O co chodzi", a potem by³ emitowany w TVN te¿ z inn¹ prezenterk¹ (A. Wróblewsk¹). No i tê sam¹ drogê przesz³y te¿ "Ma³e wiadomoœci DeDe". W tvn mia³y trochê zmienion¹ nazwê.

Ps. Sorry, zauwaÂżyÂłem, Âże robiĂŞ strasznie duÂżo literĂłwek.
Abe
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

michal pisze:Identyczna sytuacja byÂła rĂłwnieÂż z "KrĂłlewnÂą ÂŚnieÂżkÂą" oraz "Kapitanem Hawkiem". W przypadku pierwszej nadano tylko ok. 24 odcinkĂłw. Podczas powtĂłrki puszczono juÂż wszystkie (ok. 50, lektorka ta sama), ale wiele imion krasnoludkĂłw byÂło zmienionych. Np. WesoÂłek byÂł ÂŚmieszkiem, byÂł teÂż Kucharz, a wczeÂśniej nazywaÂł siĂŞ inaczej. Generalnie wszystkie imiona byÂły inne, ale podobne. O dziwo, pod koniec znowu powrĂłcono do imion z pierwszych odcinkĂłw.
Na tej stronie http://seiya.fm.interia.pl/KrolewnaSniezka.html pisze, Âże niektĂłre odcinki mialy dubbing angielski (a nie wÂłoski) czyli moÂże te po angielsku Polonia 1 zakupiÂła wÂłaÂśnie potem i zostaÂły przetlumaczone inaczej te imiona itd..
michal pisze:Ps. Sorry, zauwaÂżyÂłem, Âże robiĂŞ strasznie duÂżo literĂłwek.
Ja tam nie zauwaÂżam akurat w twoim wypadku ;)
Karol
Początkujący
Początkujący

Post autor: Karol »

michal pisze: Zreszt¹ wêdrowanie programów miêdzy telewizjami to przecieŸ nie nowoœÌ. "Taaka Ryba", ju¿ tu wspominana, zaczyna³a na Polonii 1, potem w TV Wis³a, potem TVN i TV Puls. Coœ mi siê wydaje, ¿e chyba te¿ mia³a emisjê na ATV albo PTK2
'Taaaka Ryba' napewno lecia³ te¿ na Tele 5 w 2002 r a póŸniej ju¿ chyba go powtarzano przez rok. No i chyba po roku przerwy wróci³ w³aœnie do TV Puls
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Abe pisze:Nie kapuje czemu raz nazwa³eœ ich "wieœniack¹ stacj¹ tv" w jednym z artyku³ów.
W artykule Âżem pisze:Ta "wieÂśniacka" stacja dysponowaÂła wiĂŞkszÂą iloÂściÂą oÂśrodkĂłw regionalnych niÂż TVP
A s³ysza³eœ o czymœ takim jak ironia? Przecie¿ to by³ zwyczajny sarkazm! Napisa³em "wieœniacka", bo Polonia 1 jest zwykle w ten sposób postrzegana. U¿y³em tego sformuowania dla kontrastu, opisuj¹c jednoczeœnie wielkoœÌ tej stacji.

PowtĂłrki Zorro:
michal pisze:A w powtórkach (przynajmniej pierwszej powtórce) na pewno jeszcze ta czo³ówka by³a, bo ogl¹da³em.
Mówimy o czasach obecnych.... Od mniej wiêcej 1998 roku kreksówka ta pokazywana jest bez czo³ówki (wiem, bo brat oglada³, a ja tak przy okazji ;))

O domniemanej premierze MacGyvera w Tele-Topie ;)
Abe pisze:No w sumie moÂże i masz racje ale nigdy nie wiadomo... to wiedzÂą chyba tylko pracownicy starego Tele - Topu i Polonii 1.
Majkell, ty idÂź do tych z Tele - Topu i siĂŞ zapytaj ;) masz blisko do nich ;)
O nic siĂŞ ich nie bĂŞdĂŞ pytaÂł, bo te jeÂłopy nie majÂą nic wspĂłlnego z dawnym Tele-Topem. Po prostu uÂżywajÂą sobie teraz ich nazwy, ale to zupeÂłnie inna stacja. I chyba juÂż Ci to kiedyÂś wyjaÂśniaÂłem. ;)

O produkcji w³asnej póŸno w nocy...
michal pisze:No to pewnie te¿ powtórki.Masz przecie¿ nawet w tych programach zeskanowanych: Krzy¿ówka szczêœcia o 21.40, potem magazyn o modzie Design. Pamiêtam, ¿e zastanawia³am siê co to znaczy ;)
Tak, ale to s¹ ramówki NTW i Rondo, a nie Tele-Topu (któr¹ te¿ mia³em w rêkach stosunkowo niedawno). A jak ju¿ pisa³em, w pasmach wczesno-porannych (przed 8.00), popo³udniowych (lokalnych) i wieczorno-nocnych w ramówkach tych stacji by³y bardzo du¿e ró¿nice.
Ostatnio zmieniony środa 21 lip 2004, 18:54 przez Majkell, łącznie zmieniany 4 razy.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Tak Majkell Polonia 1 dysponowa³a najnowoczêsnieszym sprzêtem, super oœrodkami regionalnymi, wiêkszoœÌ doskona³ych programów nagrywana by³a w Polsce, pewnie pracowa³o tam wiêcej ludzi ni¿ w ca³ej centrali TVP w Warszawie i oœrodkach razem wziêtych :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zaskoczysz Nas czymÂś jeszcze? :twisted:

Przepraszam ale nie mogÂłem siĂŞ powstrzymaĂŚ :twisted:
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

doktorfaustus1 pisze:Tak Majkell Polonia 1 dysponowa³a najnowoczêsnieszym sprzêtem, super oœrodkami regionalnymi, wiêkszoœÌ doskona³ych programów nagrywana by³a w Polsce, pewnie pracowa³o tam wiêcej ludzi ni¿ w ca³ej centrali TVP w Warszawie i oœrodkach razem wziêtych :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zaskoczysz Nas czymÂś jeszcze? :twisted:

Przepraszam ale nie mogÂłem siĂŞ powstrzymaĂŚ :twisted:
PadÂło ci coÂś na mĂłzg? Gdzie ja napisaÂłem coÂś takiego?

Czytaj ze zrozumieniem, baranie! NapisaÂłem tylko o wiĂŞkszej iloÂści stacji lokalnych.

BoÂże, przecieÂż tacy ludzie nie powinni mieĂŚ wstĂŞpu na ÂŻADNE forum.

Przy okazji: naucz siĂŞ liczyĂŚ do dwunastu, to zobaczysz, czy nie miaÂłem racji.

Przepraszam, ale nie mogÂłem siĂŞ powstrzymaĂŚ. :P
Ostatnio zmieniony czwartek 22 lip 2004, 00:16 przez Majkell, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ