WrĂłcĂŞ jeszcze na moment do tematu, ktĂłry dyskusja z faustusem nam trochĂŞ przysÂłoniÂła. TroszkĂŞ zmieniÂłem na stronie fragment mojego starego tekstu, ktĂłry tak siĂŞ ostatnio nie spodobaÂł Abe'owi.
Ta, dziÂś czĂŞsto przez mniej obeznane osoby uwaÂżana za nĂŞdznÂą, stacja dysponowaÂła wiĂŞkszÂą iloÂściÂą oÂśrodkĂłw regionalnych niÂż TVP.
BĂŞdÂące ÂźrĂłdÂłem nieporozumienia sÂłowo "wieÂśniacka" (wtedy zresztÂą uÂżyte w cudzysÂłowie) zniknĂŞÂło i chyba juÂż kaÂżdy wie, w jakim znaczeniu byÂło ono wykorzystane. :-) Takie porĂłwnanie do tego, jak dziÂś postrzega siĂŞ tĂŞ stacjĂŞ. OczywiÂście, Âże wtedy byÂła ona najlepsza.
Czas na sprawy bie¿¹ce... :>
doktorfaustus pisze:PS nie kÂłopocz siĂŞ nie zamierzam wiĂŞcej zaglÂądaĂŚ do tego tematu. Bez odbioru.
I tu siĂŞ zgodzĂŞ.

Po co bĂŞdziemy sobie wchodziĂŚ w drogĂŞ... Mam nadziejĂŞ, Âże sÂłowa uda ci siĂŞ dotrzymaĂŚ.
Niemniej dla wszystkich zainteresowanych postaram siĂŞ sprostowaĂŚ powyÂższego posta:
doktorfaustus1 pisze:AleÂż owszem studia Polonii 1 byÂły maÂłe jak np mĂłj pokĂłj + Âściana pomalowana na niebiesko.
No to jedziemy:
TV ES - wydzielone osobne piĂŞtro w biurowcu w centrum Poznania
PTV Neptun "Tele-Top" - wynajĂŞta spora czĂŞÂśc piĂŞtra w jednym biurowcĂłw Baltway'u przy ulicy ÂŚlaskiej w Gdyni

Dawna siedziba PTV Neptun (Tele-Topu). Szkoda, Âże zdjecie zostaÂło rozmazane, bo na samym koĂącu budynku (w tle) druga od gĂłry podÂświetlana tablica jest z logiem Tele-Topu. WidaĂŚ tam chyba jeszcze trochĂŞ takie kolorowe punkciki (te kulki z ich loga).
PTV Rondo - obecnie obiekt zajmuje, z tego co wiem, oddziaÂł TVN (rozumujac Twym tokiem: TVN to rĂłwnieÂż tandeta, nie

?)
PTV Echo - bodajÂże znajdowaÂła siĂŞ tam potem siedziba Telewizji DolnoÂślÂąskiej (ale pewien nie jestem); fakt - pierwsze kilka miesiecy nadawali z klitki 2x4 metry, ale to byÂła pierwsza prywtna stacja TV w tej czĂŞÂści Europy!
PTV Opole "Telopol" - pomieszczenia przejĂŞte przez nowÂą lokalnÂą stacjĂŞ telewizyjnÂą
itp. itd. PrzykÂłady moÂżna by mnoÂżyĂŚ.
doktorfaustus1 pisze:A ile aiutorskich programĂłw - aÂż gÂłowa pekaÂła z moÂżliwoÂści wyboru

Tyle, ¿e ¿adna z nastêpnych stacji lokalnych w Gdyni nie by³a w stanie wyprodukowaÌ dziennie podobnej iloœci. Programy autorskie innych stacji Polonii 1 do dziœ s¹ emitowane w ró¿nych innych telewizjach: "Krzy¿ówka szczêœcia" (o której wspomnia³ Micha³), "Taaaka ryba" z PTV Krater itd.
doktorfaustus1 pisze:Nie Âżartuj sobie rĂłwnieÂż ze sprzĂŞtem - pierwszy wÂłaÂściciel Polonii1 przyjechaÂł zarobiĂŚ tutaj Âłatwe pieniÂądze a nie tworzyĂŚ dobrÂą telewizijĂŞ. Takie jest moje zdanie i mam do niego prawo.
Znów przyk³ad z Tele-Topem. Gdy go zlikwidowano w Gdyni pojawi³a siê nowa stacja lokalna TTK, nadaj¹ca w kablówce. To dopiero by³a "jakoœÌ techniczna". Obraz jak na pi¹tej kopii kasety VHS, dŸwiêk tak s³aby, ¿e aby cokolwiek s³yszeÌ, nale¿a³o podci¹gnaÌ regulacjê na maxa ("piêkne" by³y te¿ szumy wynikaj¹ce z jakoœci taœm). I przede wszystkim przerwy miêdzy programami - na cofanie taœmy tym swoim jednym jedynym magnetowidem. Tak wygl¹da³a stacja TTK w pierwszych miesiacach dzia³ania. Wiêc nie pieprz mi tu, ¿e Tele-Top mia³ (jak na tamte czasy) s³aby sprzêt.
doktorfaustus1 pisze:]AleÂż proszĂŞ nie musisz mnie przepraszaĂŚ, wiedziaÂłem ze nie warto z TobÂą o niczym dyskutowaĂŚ - w tym momencie ugryzĂŞ siĂŞ w jezyk.

MyÂślisz, Âże to byÂły przeprosiny dla Ciebie?

Raczej dla tych, co musieli przygladaĂŚ siĂŞ naszej wymianie zdaĂą. Bo dyskutowaĂŚ ze mnÂą warto, ale pod warunkiem, Âże zachowuje siĂŞ choĂŚ pozory kulturalnej rozmowy. W przeciwnym razie ja zaczynam odpowiadaĂŚ podobnym stylem.
doktorfaustus pisze:Och jak szybko piszesz na klawiaturze a jak szybko redagujesz wczesniej napisane posty - jestem pod ogromnym wrazeniem.
Posty redagujĂŞ, jeÂśli zobacze jakieÂś literĂłwki - dzieki temu nie zostawiam ich tyle co ty.