Tomasz Lis

Dział poświęcony dziennikarzom i celebrytom, którzy nie są związani z TVN Warner Bros. Discovery.

Moderator: Łukasz

Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Maciek »

Dlaczego, Tobi, piszesz o "Wyprawie Robinson" Âże "to juÂż byÂło"?
PrzecieÂż to pierwsza edycja, pierwszy raz w Polsce! :roll:
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Ale niktĂłre konkurencje jak Z Agenta i innych Reality Show.... Tobi ma racje - to odgrzewany kotlet. MĂłgÂłbymn nawet powiedzieĂŚ, Âże to Agent...
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Awatar użytkownika
michos
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: michos »

Tobiemu chodziÂło o to, Âże programy o podobnej tematyce i robione w podobnej konwencji juÂż byÂły. Tobi tak jak ja chcemy czegoÂś nowego a nie caÂły czas tych samych reality show. To jest to samo tylko zapakowane w trochĂŞ inny papier. Fajnie byÂłoby aby powstaÂł jeszcze taki drugi big brother.
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Dziwny cytat z ksi¹¿ki Lisa...

Post autor: kamuii »

"MÂłodzi ludzie, w komplecie mÂłodzi , najczĂŞsciej nie mieli jeszcze pojĂŞcia o telewizji.ByÂły wyjÂątki,jak Grzegorz Kajdanowicz,ktĂłry przeszedÂł z teleexpressu..."
Panie Lis pan mnie normalnie przera¿a... z innej strony to ciekawe ¿e cz³owiek który jest niesamowitym profesjonalist¹ wiele osi¹gn¹³ i dla wielu jest niedoœcignionym wzorem,nie potrafi wyczuÌ talentu.
Po tej wypowiedzi zaczynam tez powoli wierzyĂŚ w to Âże decyzja Tomka o obsadzeniu w wydarzeniach Âżenskiego A*tomata nie byÂła czysto koteryjna. Bo skoro on uwaÂża Âże Scott Guber ma pojĂŞcie o tivi to moÂże myÂśli Âże Smoktunowicz tez...
Swojiste kuriozum muszĂŞ przyznaĂŚ... ;)

ps. ktoÂś pamiĂŞta A*tomat z teleexpressu ???
Android <3
tobi
Zbanowany
Zbanowany

Re: Dziwny cytat z ksi¹¿ki Lisa...

Post autor: tobi »

...obsadzeniu w wydarzeniach Âżenskiego A*tomata nie byÂła czysto...
PSZEPRASZAM ale ÂżeĂąski A*tomat przynaleÂży juÂż AnnieJĂŞdrzejowskiej. Kto to niby miaÂłby byĂŚ. Ja tam w miare lubuje Hanke Smoktunowicz. choĂŚ teÂż jest zakochana w sobie jak Jej kolega od papieriosĂłw, dziĂŞki ktĂłremu wyroÂśnie na gwiazde.
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

niestety "ÂżeĂąskim odpowiednikiem a*tomata" zostaÂła nazwana przeze mnie i to juÂż dosĂŚ dawno wÂłasnie Smoktunowicz a JĂŞdrzejowskÂą Michos nazwaÂł intelektualnym zerem...

Ja Smoktunowicz nie lubiĂŞ i jest dla mnie maÂło medialna
Android <3
katie
Początkujący
Początkujący

Post autor: katie »

a ja w³aœnie przed chwil¹ skoùczy³am czytaÌ ten fragment ksi¹¿ki. klub A*tomat-ów? :D Smoktunowicz ma beznadziejny g³os...
tobi
Zbanowany
Zbanowany

A Co s¹dzicie o podobieùstwie Jego programu do programu Grzegorza Miecugowa INNY PUNKT WIDZENIA w TVN24. Podobna tematyka, ró¿ni goœcie. CZy¿by wyszed³ wspominany kiedyœ spór G.Miecugowa i T.Lisa. Oba programy o Polsce po 14 latach. Jednak Miecugowa bardziej daj¹cy do myœlenia.....Co Wy o tych pozycjach s¹dzicie?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 paź 2004, 11:14 przez tobi, łącznie zmieniany 2 razy.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Moim zdaniem oba te programy skierowane sÂą do zupeÂłnie innego typu odbiorcĂłw. ÂŚmiem twierdziĂŚ, ze diametralnie rĂłzniÂą siĂŞ. Przy ich pomocy Miecugow i Lis chcÂą osiÂągnÂą zupeÂłnie inne efekty i cele.
Lis w Polsacie oferuje nam swego rodzaju igrzyska - "zabawê polityczn¹" dla miloinów Polaków. I nie wa¿ne czy widzowie programu mieszkaj¹ w mieœcie, czy na wsi, nie wa¿ne czy s¹ wykszta³ceni, czy tez nie. Przede wszytkim liczy siê ciekawy, "gor¹cy" i zrozumia³y dla wszytkich temat. Widz programu "Co z ta Polsk¹" nie musi znaÌ twórczoœÌ Lema, nie musi orientowaÌ siê w sytemach filozoficznych etc.
Natomiast zupe³nie innym programem jest "Inny punkt widzenia" Grzegorza Miecugowa. Owszem - on te¿ rozmawia o Polsce, o œwiecie etc. Ale zawsze zaprasza goœci z "górnej pó³ki" - wielkie autorytety, twórców kultury etc. I to w³aœnie od nich stara sie "wydusiÌ" jak¹œ analizê otaczaj¹cego nas œwiata. Jednak analiza ta, czêsto posiada globalny charakter, w jakiœ sposób opisuje kondycje nie tylko Polski, ale wogóle ca³ej ludzkoœci. Znajomoœc dzie³ Lema, filozofii, historii i socjologi u widza jest mile widziana, czasami wrêcz po¿¹dana. To w³aœnie wtedy z funkcji biernego obserwatora rozmowy w jakimœ sensie stajemy siê ich uczestnikimem - analizujemy, przyjmujemy lub odrzucamy wizjê œwiata prezentowan¹ przez gosiÌ G. Miecugowa. I co najwa¿niejsze - ten program zmusza do myœlenia, daje nam impuls do jakiejœ szerszej indywidulanej refleksji. Natomiast Lis, jak zwykle narzuca nam w doœÌ brutalny sposób swoj¹ wizjê œwiata.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
tobi
Zbanowany
Zbanowany

Nie zawsze wielkie autorytety. Czêsto ludzi nieznanych przeciêtnemu widzowi. Jak np.wyk³¹dowce z Unoewrsytetu Wroc³awskiego czy kierowniczke jakiejœ firmy. Owszem bywa³y te¿ autorytety i ludzie z 1 stron gazet.

Co do sfery rozmĂłw o Polsce i polityce w Polsce to tematyka jest podobna. Analiza Tego jak jest i jaka jest Polska demokracja i kapitalizm. Co zrobiĂŚ aby byÂło lepiej. Nie zawsze rozmowy w Innym.... wymagaa aÂż takiej jak wspomniaÂłeÂś wiedzy. SwojÂą drogÂą to ciekawi mnie Czy takie pozycje goszczÂą w domach naszej klasy politycznej i ludzi ktĂłrzy decydujÂą o naszym Kochanym kraju, z ktĂłrego kto moÂże to Ucieka.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Tobi, jestem pewien, Âże program Inny punkt widzenia raczej nie cieszy siĂŞ popularnoÂściÂą wÂśrĂłd polskich politykĂłw. Wszak to nie oni grajÂą tam pierwsze skrzypce, nie oni popisujÂą siĂŞ swoim talentem, elokwencjÂą etc.
Z tymi "autorytetami" trochĂŞ nie jasno siĂŞ wyraziÂłem - w Âżadnym innym programie nie poznam ÂświatopoglÂądu artysty, lidera jakiejÂś kapeli rokowej, literata etc. Lis, a przede wszytkim Polsat, raczej nie zdecyduje siĂŞ na takich goÂści i na takie rozmowy. To nie dla masowego widza...
tobi
Zbanowany
Zbanowany

Tak jednak nawet jak ktoœ nie rozumie tamtejszych rozmów powinien w tyg poœwiêciÌ te 45 min na tak¹ propozycjê czuy mu siê podoba, czy nie. ChoÌby na inne spojrzenie na rzeczywistoœÌ, zrozumienie wielu procesów które tocz¹ sie na naszych oczach a których nie dostrzegamy, lub na które nie zwraca sie publicznie uwagi. A czêsto myœlimy odobnie ale nikt tego nie mówi tak publicznie.Zawsze czegoœ siê mozna nauczyÌ. Swietna propozycja na niedzielne popo³udnie.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Tomasza Lisa poraÂżki w Polsacie.

Do zaÂłoÂżenia tego temu zbieraÂłem siĂŞ juÂż kilka dni, ale jakoÂś nie miaÂłem siÂły i moÂże przede wszystkim ochoty. LiczyÂłem, Âże ktoÂś mnie wyrĂŞczy. Niestety nikt mnie nie wyrĂŞczyÂł. :twisted:
Wiêc pytam - w jaki sposób oceniacie dotychczasow¹ dzia³alnoœÌ Tomasza Lisa w Polsacie?

S±dzê, ¿e moje pytanie jest jak najbardziej na miejscu. Wszak kilka dni temu wszystkie serwisy opisuj±ce wydarzenia w polskich mediach pisa³y o planowanych zmianach w ramówce Telewizji Polsat. Podobno (s± to chyba niepotwierdzone informacje) nast±pi kilka gwa³townych zmian. Najwiêksz± z nich ma byæ przesuniêcie g³ównego wydania polsatowskiego programu informacyjnego Wydarzenia z 18.30 na 18.45. Podobno owa zmiana podyktowana jest prób± zdobycia wiêkszej widowni. Trochê to dziwne t³umaczenie. W jaki sposób mog± zdobyæ ow± widowniê? Nie poradzili sobie z Panoram± o 18.30 (akurat ten program ma najbardziej wiern± grupê widzów), wiêc w jaki sposób poradz± sobie z Faktami o 19.00, kiedy to czê¶æ g³ównego wydania Wydarzeñ bêdzie nachodzi³a na czo³owy program TVN? Ju¿ kiedy¶ przechodzili tak± lekcjê, ale widzê, ¿e nic z niej nie wynie¶li. Owszem zmienili porê nadawania Informacji na 18.30 t³umacz±c siê listami widzów, którzy rzekomo chcieli ogl±daæ zarówno Informacje jak i Fakty, a w samym Polsacie pojawi³y siê spoty z has³em POZWÓL DZICKU OBEJRZEÆ DOBRANOCKÊ. Wiêc dlaczego teraz pope³niaj± swój dawny b³±d?

S¹dzê, ¿e winê za niewypa³ jakim s¹ Wydarzenia ponosi Tomasz Lis. Paskudne studio (podobno Ameryki nie da siê odkryÌ w tej dziedzinie - powiedzia³ T.L, ale przyk³ad Wiadomoœci TVP1, które za mniejsze pieni¹dze ni¿ Fakty, w starym budynku na ma³ej powierzchni zbudowa³y bardzo przyzwoite i eleganckie studio udowadnia, ¿e mo¿na odkryÌ coœ innego, równie oryginalnego) - có¿ Tomasz Lis nie wyp³yn¹³ w tym przypadku nawet na Atlantyk, wiêc o Ameryce nawet nie mówmy. Wszak daleka droga przed nim. Natomiast studio Wydarzeù wygl¹da jak stare studio Faktów utrzymane w kolorystyce domku Barbie.
Ogromnym niewypa³em okaza³a siê prowadz¹ca. W niezbyt kulturalny sposób pozbyli siê Gawryluk a pracê zaproponowano H. Smoktunoiwcz. Có¿ ta pani potrafi zwróciÌ uwagê tylko swoimi w³osami. Na nic innego jej nie staÌ. Ostatnio ma jak¹œ niewyraŸn¹ minê. Mo¿e spodziewa siê eksmisji z fotela anchorwomen Wydarzeù? Nazwa programu, pora emisji i sama kampania reklamowa pozostawiaj¹ wiele do ¿yczenia.
Jak pewnie dobrze pamiĂŞtacie poczÂątkowo miaÂł byĂŚ to Dziennik. WyobraÂźcie sobie wiec takÂą reklamĂŞ:
OD WRZEŒNIA DZIENNIK W POLSACIE JU¯ O 19.00!!!!! pierwszym skojarzeniem s¹ Wiadomoœci nadawane o 19.30 - wszak wielu ludzi mówi - w³¹cz na dziennik. Fakty to s¹ Fakty, ale na Wiadomoœci mówi siê z przyzwyczajenia dziennik. Oczywiœcie Lis mia³by œwietn¹ wymówkê, ¿e chodzi o Dziennik z TV4, ale w rzeczywistoœci by³by to super socjotechniczny ruch skierowane w stronê têpych widzów. Oczywiœcie du¿ym magnesem by³oby nazwisko LIS - ale jako prowadz¹cy!!!!!!!
Wtedy Polsat bez kÂłopotu nawet z beznadziejnym zespoÂłem i w beznadziejnym studiu rozÂłoÂżyÂłby na Âłopatki Fakty. Wystarczy wspomnieĂŚ o jego jakÂże sugestywnym sposobie przekazywania informacji, ktĂłremu tylko nieliczni potrafiÂą siĂŞ oprzeĂŚ.

O programie Co z tÂą PolskÂą pisaĂŚ nie bĂŞdĂŞ - szkoda czasu. Powiem tylko tyle, Âże oprawa muzyczna siĂŞ im udaÂła. Tylko, nic wiĂŞcej.... :evil:
PS przy okazji okazaÂło siĂŞ, Âże LIS nie potrafi zrobiĂŚ niczego nowego i oryginalnego. NauczyÂł siĂŞ kilku schematĂłw w USA i stara siĂŞ "jechaĂŚ" na nich do koĂąca. MoÂże warto pomyÂśleĂŚ nad nowym sposobem dotarcia do widza?

A Wy? Co sÂądzicie o dziaÂłalnoÂści T. Lisa w Polsacie? MoÂże ktoÂś inny uwaÂża inaczej? Zapraszam do dyskusji.
Ostatnio zmieniony niedziela 19 gru 2004, 20:43 przez doktorfaustus1, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Łukasz »

Id¹c tokiem rozumowania niektórych forumowiczów powinienem Ci teraz daÌ bana. WyobraŸcie sobie, ¿e ten temat jest o kimœ innym. "Co z tego, ¿e wyra¿a w³asn¹ opiniê?! Z³a opinia! DaÌ bana i ju¿ bo inaczej odchodzimy z forum!". Znacie to? Wiem, czêœÌ nie zrozumie o co mi idzie, ale akurat ten temat to œwietny przyk³ad na to, ¿e wczoraj pod naciskiem niektórych podj¹³em z³¹ decyzjê.
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

eee. chyba cos przegapilem :lol:
Ale:
Ja powiem tak: Lis znaczyÂł tak na prawdĂŞ "zero" i w tvn, a teraz to nawet znaczy mniej niÂż zero w Polsacie. OczywiÂście jest to pewnego rodzaju zdecydowane uproszczenie. Zobaczcie - Lis odszedÂł z FaktĂłw i co? I nic. Nadal wszystko jest ok, a miejscami nawet lepiej niz za czasĂłw Lisa. Tymczasem w Polsacie Lis jest nie wiem jak wielbiony. MoÂżna by powiedziec ze fani Polsatu krzyczÂą teraz: "Ale wam pokazalismy wy durnoty od tvn. Mamy teraz waszego Lisa i to my bedziemy najlepsi" Taka postawe/opinie sÂłysze dosc czesto w moim malym miescie [20 000 mieszkanow]. A tak na prawde to Lis znaczy juz niewiele. Kolejne bledne decyzje, slabe programy. Jak bylo w Polsacie tak i jest. Jakos Kolenda nie odeszla z TVN, a GĂłrecki z Polsatu tak. JakoÂś Gawryluk w Polsacie nie zostala...
ODPOWIEDZ