Do zaÂłoÂżenia tego temu zbieraÂłem siĂŞ juÂż kilka dni, ale jakoÂś nie miaÂłem siÂły i moÂże przede wszystkim ochoty. LiczyÂłem, Âże ktoÂś mnie wyrĂŞczy. Niestety nikt mnie nie wyrĂŞczyÂł.
WiĂŞc pytam -
w jaki sposób oceniacie dotychczasow¹ dzia³alnoœÌ Tomasza Lisa w Polsacie?
S¹dzê, ¿e moje pytanie jest jak najbardziej na miejscu. Wszak kilka dni temu wszystkie serwisy opisuj¹ce wydarzenia w polskich mediach pisa³y o planowanych zmianach w ramówce Telewizji Polsat. Podobno (s¹ to chyba niepotwierdzone informacje) nast¹pi kilka gwa³townych zmian. Najwiêksz¹ z nich ma byÌ przesuniêcie g³ównego wydania polsatowskiego programu informacyjnego Wydarzenia z 18.30 na 18.45. Podobno owa zmiana podyktowana jest prób¹ zdobycia wiêkszej widowni. Trochê to dziwne t³umaczenie. W jaki sposób mog¹ zdobyÌ ow¹ widowniê? Nie poradzili sobie z Panoram¹ o 18.30 (akurat ten program ma najbardziej wiern¹ grupê widzów), wiêc w jaki sposób poradz¹ sobie z Faktami o 19.00, kiedy to czêœÌ g³ównego wydania Wydarzeù bêdzie nachodzi³a na czo³owy program TVN? Ju¿ kiedyœ przechodzili tak¹ lekcjê, ale widzê, ¿e nic z niej nie wynieœli. Owszem zmienili porê nadawania Informacji na 18.30 t³umacz¹c siê listami widzów, którzy rzekomo chcieli ogl¹daÌ zarówno Informacje jak i Fakty, a w samym Polsacie pojawi³y siê spoty z has³em
POZWĂL DZICKU OBEJRZEĂ DOBRANOCKĂ. WiĂŞc dlaczego teraz popeÂłniajÂą swĂłj dawny b³¹d?
S¹dzê, ¿e winê za niewypa³ jakim s¹ Wydarzenia ponosi Tomasz Lis. Paskudne studio (podobno Ameryki nie da siê odkryÌ w tej dziedzinie - powiedzia³ T.L, ale przyk³ad Wiadomoœci TVP1, które za mniejsze pieni¹dze ni¿ Fakty, w starym budynku na ma³ej powierzchni zbudowa³y bardzo przyzwoite i eleganckie studio udowadnia, ¿e mo¿na odkryÌ coœ innego, równie oryginalnego) - có¿ Tomasz Lis nie wyp³yn¹³ w tym przypadku nawet na Atlantyk, wiêc o Ameryce nawet nie mówmy. Wszak daleka droga przed nim. Natomiast studio Wydarzeù wygl¹da jak stare studio Faktów utrzymane w kolorystyce domku Barbie.
Ogromnym niewypa³em okaza³a siê prowadz¹ca. W niezbyt kulturalny sposób pozbyli siê Gawryluk a pracê zaproponowano H. Smoktunoiwcz. Có¿ ta pani potrafi zwróciÌ uwagê tylko swoimi w³osami. Na nic innego jej nie staÌ. Ostatnio ma jak¹œ niewyraŸn¹ minê. Mo¿e spodziewa siê eksmisji z fotela anchorwomen Wydarzeù? Nazwa programu, pora emisji i sama kampania reklamowa pozostawiaj¹ wiele do ¿yczenia.
Jak pewnie dobrze pamiĂŞtacie poczÂątkowo miaÂł byĂŚ to Dziennik. WyobraÂźcie sobie wiec takÂą reklamĂŞ:
OD WRZEŒNIA DZIENNIK W POLSACIE JU¯ O 19.00!!!!! pierwszym skojarzeniem s¹ Wiadomoœci nadawane o 19.30 - wszak wielu ludzi mówi - w³¹cz na dziennik. Fakty to s¹ Fakty, ale na Wiadomoœci mówi siê z przyzwyczajenia dziennik. Oczywiœcie Lis mia³by œwietn¹ wymówkê, ¿e chodzi o Dziennik z TV4, ale w rzeczywistoœci by³by to super socjotechniczny ruch skierowane w stronê têpych widzów. Oczywiœcie du¿ym magnesem by³oby nazwisko LIS - ale jako prowadz¹cy!!!!!!!
Wtedy Polsat bez kÂłopotu nawet z beznadziejnym zespoÂłem i w beznadziejnym studiu rozÂłoÂżyÂłby na Âłopatki Fakty. Wystarczy wspomnieĂŚ o jego jakÂże sugestywnym sposobie przekazywania informacji, ktĂłremu tylko nieliczni potrafiÂą siĂŞ oprzeĂŚ.
O programie Co z tÂą PolskÂą pisaĂŚ nie bĂŞdĂŞ - szkoda czasu. Powiem tylko tyle, Âże oprawa muzyczna siĂŞ im udaÂła. Tylko, nic wiĂŞcej....
PS przy okazji okazaÂło siĂŞ, Âże LIS nie potrafi zrobiĂŚ niczego nowego i oryginalnego. NauczyÂł siĂŞ kilku schematĂłw w USA i stara siĂŞ "jechaĂŚ" na nich do koĂąca. MoÂże warto pomyÂśleĂŚ nad nowym sposobem dotarcia do widza?
A Wy? Co sÂądzicie o dziaÂłalnoÂści T. Lisa w Polsacie? MoÂże ktoÂś inny uwaÂża inaczej? Zapraszam do dyskusji.