POLSAT

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

Isadora
Bywalec
Bywalec

Re: Polsat

Post autor: Isadora »

mojpierwszyraz pisze: YCd, MT, XF - to pierwowzory, oryginały. Na to się czeka, tylko dlatego że jest oryginalne.
Jest tyle genialnych programów któe można adaptować. Red or black o którym ostatnio na forum była mowa, 1 VS 100, Duel, i wiele wiele innych np. Fear Factor. Dlaczego takich programów nie ma w Polsce, a robi się takie, których za granicą trudno ze świeczką szukać? dlatego, że "Polacy mają wypaczone gusta". To trudna i bolesna, ale prawda.
Akurat tu się zgodzę, rzeczywiście czekało się na oryginały, to naprawdę były emocje, ale nie rozdzierałabym szat, te "wypaczone gusta" to mnóstwo domorosłych wokalistów i tancerzy, zapaleńców, którzy gdzieś chcą sie pokazać, wypłynąć na szersze wody i te programy stwarzają im jedyną niepowtarzalną szansę, stąd całkiem niezła oglądalność. Przecież oryginały też są na swoim terenie wtórne, a ciągle cieszą się popularnością (GtD chyba już 3 sezon).Nie wydaje mi się, żeby którykolwiek z tych programów doczekał tylu edycji co TzG :lol2: , dlatego są bardzo duże szanse, że niedługo pojawią się wspomniane nowości :D
po raz drugi nie zrobisz juz pierwszego wrazenia
Adrian ;P
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Adrian ;P »

@mojpierwszyraz - Akurat Fear Factor miał swoją polską wersję. Kilka lat temu emitował ją Polsat, ale nie odniosła dużego sukcesu w porównaniu do oryginału, który też był nadawany przez Polsat. Nie zmienia to faktu, że kilka zagranicznych formatów mogłoby się u nas pojawić.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Trzeciak »

mojpierwszyraz pisze:YCD i MT to jedne z pierwszych programów tego typu w polskiej telewizji. Na XF czekali w Polsce wszyscy. Bynajmniej połowa polskiego internetu pisała, ze chcieliby zobaczyć ten program w naszej wersji.
A MBTM? Got to Dance? Bitwa na głosy? Te programy były tak oczekwiane w Polsce? Nie. I właśnie o to w tym wszystkim chodzi. Nie chodzi o TVN, takie było "przeznaczenie", że akurat ta stacja zabrała się za te programy. Dla mnie są one pierwowzorami w danych kategoriach, a robienie czegoś co ma inną nazwę i inne jury jest mówiąc delikatnie - porąbane. I co z tego że jury w GTD jest "na wysokim poziomie", skoro tymi programami chce się po prostu wymiotować?
No i co z tego, że "X Factor" był tak oczekiwany w Polsce, skoro wiele osób program ten rozczarował, a "MBTM", czy "BnG" nieźle zaskoczyła. Co z tego, że programy TVN-u były pierwowzorami. Widz ma w nosie to który program był pierwszy, czy ten program odniósł sukces na świecie, czy nie - tylko w rozrywce telewizyjnej szuka tego, co zaciekawi. I nie ma to nic z wypaczonymi gustami.
mojpierwszyraz pisze:I co z tego że jury w GTD jest "na wysokim poziomie", skoro tymi programami chce się po prostu wymiotować? Gdyby te programy niosły ze sobą coś oryginalnego... ale tutaj oryginał nie ma z nimi nic wspólnego! To zwykłe zdzieranie pojedynczych elementów z konkurencyjnych programów i robienie wielkiej mega-promocji że to niby "najbardziej oczekiwany program tego sezonu". Mnie marketing polsatu doprowadza do szału. Nie mówię że TVN jest idealny, ale Polsat stara się zrobić wielki szoł na wysokim poziomie z czegoś, co nadaje się do... no nie wiem czy w Mongolii by się tym zachwycili YCd, MT, XF - to pierwowzory, oryginały
Wow, a ty myślisz, że "GtD" to Polsat sam sobie stworzył? Z resztą "YCD" i "GtD" to zupełnie dwa inne programy. To tak, jak porównywać "TVoP"i "MBTM". Poza tym w którym programie wystąpił np. tancerz na wózku inwalidzkim? I nie mów - że nic oryginalnego tu nie ma w stosunku do YCD.
Isadora pisze:Przecież oryginały też są na swoim terenie wtórne, a ciągle cieszą się popularnością (GtD chyba już 3 sezon).
Zimą 2012/13 zaplanowano już 4 edycję "Got to Dance" w Wielkiej Brytanii - potwierdzono to podczas wczorajszego finału ;).
mojpierwszyraz
Bywalec
Bywalec

Post autor: mojpierwszyraz »

Trzeciak pisze: No i co z tego, że "X Factor" był tak oczekiwany w Polsce, skoro wiele osób program ten rozczarował, a "MBTM", czy "BnG" nieźle zaskoczyła. Co z tego, że programy TVN-u były pierwowzorami. Widz ma w nosie to który program był pierwszy, czy ten program odniósł sukces na świecie, czy nie - tylko w rozrywce telewizyjnej szuka tego, co zaciekawi. I nie ma to nic z wypaczonymi gustami.
[...]
Wow, a ty myślisz, że "GtD" to Polsat sam sobie stworzył? Z resztą "YCD" i "GtD" to zupełnie dwa inne programy. To tak, jak porównywać "TVoP"i "MBTM". Poza tym w którym programie wystąpił np. tancerz na wózku inwalidzkim? I nie mów - że nic oryginalnego tu nie ma w stosunku do YCD.
Nie o to chodzi. Nie chodzi o uczestników, nie chodzi o realizację. Chodzi o to, że trzeba iść do przodu. Powiem jeszcze raz - po co wstawiać kolejny program taneczny, po co wstawiać kolejny program wokalny (np. MBTM pojawił się w realizacji Polsatu kilka dni po tym, gdy TVN ogłosił iż będzie robić XF) skoro na rynku istnieje tyle wolnych i znacznie ciekawszych programów.
Jeśli nawet upieramy się przy tym, że Got To Dance jest w ramówce. Ok, tylko dlaczego, błagam, nie dała go Nina Terentiew na jesień? Przecież wtedy oprócz nie ma żadnego programu tanecznego dla amatorów, bo YCD jest wiosną.

Nic mnie nie skłoni do zmiany zdania na ten temat. GTD, nawet bardziej od MBTM, jest dla mnie zbędnym, na prawdę bardzo niepotrzebnym i W T Ó R N Y M programem, którego równie dobrze mogłoby nie być. I tak jak obstawiałem - Polacy mają wypaczone gusta, skoro program ten rzeczywiście zainteresował 3,3 mln widzów. Mam gigantyczną nadzieję, że oglądalność spadnie do 1,5-2 mln. Choć to wątpliwe, to jednak mimo to - wierzyć zawsze można.

PS. Wierz mi, że Polacy zwracają uwagę na to, czy program jest kopią czy inspiracją innego programu i czy odniósł sukces za granicą. Bo to niesie ze sobą jakąś gwarancję. Ale widocznie znalazło się te +3mln reszty, które uważają tak jak i Ty.
tvn - latem programowo najgorsza!
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

mojpierwszyraz pisze:Nie o to chodzi. Nie chodzi o uczestników, nie chodzi o realizację.
W takim razie o co chodzi w programach talent-show? Tak jak, ktoś powiedział w innym wątku, jeśli uczestnicy są fatalni, a realizacja kiepska, to reszta leci na łeb i na szyję.
mojpierwszyraz pisze:Chodzi o to, że trzeba iść do przodu. Powiem jeszcze raz - po co wstawiać kolejny program taneczny, po co wstawiać kolejny program wokalny (np. MBTM pojawił się w realizacji Polsatu kilka dni po tym, gdy TVN ogłosił iż będzie robić XF) skoro na rynku istnieje tyle wolnych i znacznie ciekawszych programów.
A mam takie pytanie - widziałeś chociaż fragmenty brytyjskiego "Got to Dance" w internecie, żeby mówić, że to nie przyszłościowy program. Podczas m. in. programów na żywo scenografia jest dużo bardziej nowoczesna, niż w YCD. I wytłumacz jakim cudem "GTD" doczeka się w Wielkiej Brytanii 4 edycji.
mojpierwszyraz pisze:Nic mnie nie skłoni do zmiany zdania na ten temat. GTD, nawet bardziej od MBTM, jest dla mnie zbędnym, na prawdę bardzo niepotrzebnym i W T Ó R N Y M programem, którego równie dobrze mogłoby nie być. I tak jak obstawiałem
Dla ciebie, to może i wtórny, ale ja prawie rok temu widziałem ten program w zagranicznych edycjach - szczególnie w Wlk. Brytanii - i w sumie nawet chciałem, aby Polsat spróbował z tym programem. I spodziewałem się, że program w Polsce osiągnie sukces.

Poza tym - nie do końca rozumiem, w jakim sensie program jest wtórny. Duża różnorodność, świetnie dobrane jury - wysoki poziom taneczny (dużo wyższy jak w "Mam Talent!"), ogromna szansa dla formacji tanecznych, bardzo merytoryczne komentarze, głosowanie na Facebooku itp.
mojpierwszyraz pisze: I tak jak obstawiałem - Polacy mają wypaczone gusta, skoro program ten rzeczywiście zainteresował 3,3 mln widzów. Mam gigantyczną nadzieję, że oglądalność spadnie do 1,5-2 mln. Choć to wątpliwe, to jednak mimo to - wierzyć zawsze można.

PS. Wierz mi, że Polacy zwracają uwagę na to, czy program jest kopią czy inspiracją innego programu i czy odniósł sukces za granicą. Bo to niesie ze sobą jakąś gwarancję. Ale widocznie znalazło się te +3mln reszty, które uważają tak jak i Ty.
A ja mam wrażenie, że albo nie możesz znieść porażki "X Factora" skoro piszesz, że Polacy mają nie takie gusta, albo chcesz na siłę zmienić czyjeś zdanie i prowokować urażając innych. W takim razie pokaż mi gdzie były te cztery miliony Polaków, który zwracają uwagę który program jest bardziej oryginalny od poprzedniego.

Z resztą żaden program nie jest w 100 % oryginalny. Tworząc "Pop-Idola" Simon Cowell wzorował się na programie "Pop Stars", który powstał w Nowej Zelandii w 1999 roku - i to właśnie "Pop Stars", a nie "Pop-Idol" był pierwszym na świecie programem, w którym tak obszerne były relacje z castingów z udziałem jury.
mojpierwszyraz
Bywalec
Bywalec

Trzeciak pisze:A mam takie pytanie - widziałeś chociaż fragmenty brytyjskiego "Got to Dance" w internecie, żeby mówić, że to nie przyszłościowy program. Podczas m. in. programów na żywo scenografia jest dużo bardziej nowoczesna, niż w YCD. I wytłumacz jakim cudem "GTD" doczeka się w Wielkiej Brytanii 4 edycji.
Nie chodzi o scenografię. Chodzi o wtórność. W UK sprawa jest inna - tam nie było YCD, program wszedł i chyba sie zakończył nie dawno. Więc temat wyczerpany dobitniej.
Trzeciak pisze:Dla ciebie, to może i wtórny, ale ja prawie rok temu widziałem ten program w zagranicznych edycjach - szczególnie w Wlk. Brytanii - i w sumie nawet chciałem, aby Polsat spróbował z tym programem. I spodziewałem się, że program w Polsce osiągnie sukces.
Ja nie powiedziałem że program jest skazany na niepowodzenie. Po prostu powtarzam po raz setny - nie lubię wtórności. Na naszym krajowym rynku tych programów jest po prostu za dużo. Po prostu.
Trzeciak pisze:Poza tym - nie do końca rozumiem, w jakim sensie program jest wtórny. Duża różnorodność, świetnie dobrane jury - wysoki poziom taneczny (dużo wyższy jak w "Mam Talent!"), ogromna szansa dla formacji tanecznych, bardzo merytoryczne komentarze, głosowanie na Facebooku itp.
Nie chodzi o jury, bo i znajdą się bardziej kompetentne osoby, nie chodzi o szansę dla ludzi, bo i inne programy się tym zajmują. Chodzi o nudę jaką serwuje Polsat. Albo zabiera się za coś, za co przeproszeniem "ręce załamać" albo próbuje zrobić z niczego (np. Must Be The Music) wielkie szoł, które wykreowało wielkie gwiazdy we wszechświecie. Nie wiem jak Ty, ale ja takich bredni po prostu słuchać nie mogę.
Trzeciak pisze:A ja mam wrażenie, że albo nie możesz znieść porażki "X Factora" skoro piszesz, że Polacy mają nie takie gusta, albo chcesz na siłę zmienić czyjeś zdanie i prowokować urażając innych. W takim razie pokaż mi gdzie były te cztery miliony Polaków, który zwracają uwagę który program jest bardziej oryginalny od poprzedniego.
Fakt, wynik XF nie jest porażający ale nie jest też zły. W końcu nie ma co porównywać oglądalności programu z soboty, do tego emitowanego w piątek czy w niedziele. To niedorzeczne. W niedzielę MBTM przegrało z TVP1, i lekko wygrało z Prawem Agaty, choć i tutaj nie wiadomo, bo oglądalność MBTM podano ogółem w paśmie 20-22, a nie 20-21 i 21-22. W piątek Tylko Taniec był właściwie na równi z TVNowym Super Kinem (Kac Vegas).
A to, że wprost uwielbiam XF to inna sprawa. Format oryginalny (i nie wmawiaj mi proszę, że Tylko Taniec czy Muzyka są oryginalniejsze), ma swój charakterystyczny styl i sposób bycia. I o to mi w tym wszystkim chodzi. O coś innego, świeżego. A nie o formułę Mam Talent okrojoną w formę śpiewu albo tańca.
To już Bitwa na głosy jest oryginalniejsza, na prawdę. I dziwni mnie to, dlaczego Polsat mając tak szeroki wachlarz programów taką wielką czasową dziurę, nie wziął się za realizację jednego z nich - czy to The Voice, czy to X-Factor. Mam wrażenie że zrobiliby go trochę lepiej. Tak mi się wydaje.
Co do oryginalności, o tym co ja przekonali się zresztą widzowie Sky1, którzy to MBTM po prostu nie oglądali, po czym program anulowano i zakończono jak najszybciej. I jak tu nie przyznać racji stwierdzeniu, iż "Polacy mają wypaczony gust"? W gestii talent show oczywiście...
Trzeciak pisze:Z resztą żaden program nie jest w 100 % oryginalny. Tworząc "Pop-Idola" Simon Cowell wzorował się na programie "Pop Stars", który powstał w Nowej Zelandii w 1999 roku - i to właśnie "Pop Stars", a nie "Pop-Idol" był pierwszym na świecie programem, w którym tak obszerne były relacje z castingów z udziałem jury.
Nie wiem po co przykład Idola. Pop Stars nie lubię - widziałem. Ale Idol wygląda bardziej niż trochę inaczej od Pop Stars. Ciekawiej. To samo z XF. A MBTM - to krok wstecz, tyle że z wielką mega promocją. I to mnie wkurza, irytuje. Ta nieudolność wprowadzenia czegoś, po czym kapcie by nam wszystkim spadły z wrażenia. A wierz mi - są takie formaty.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

mojpierwszyraz pisze:Co do oryginalności, o tym co ja przekonali się zresztą widzowie Sky1, którzy to MBTM po prostu nie oglądali, po czym program anulowano i zakończono jak najszybciej. I jak tu nie przyznać racji stwierdzeniu, iż "Polacy mają wypaczony gust"? W gestii talent show oczywiście...
Ale z "Got to Dance" było inaczej.
mojpierwszyraz
Bywalec
Bywalec

Trzeciak pisze:
mojpierwszyraz pisze:Co do oryginalności, o tym co ja przekonali się zresztą widzowie Sky1, którzy to MBTM po prostu nie oglądali, po czym program anulowano i zakończono jak najszybciej. I jak tu nie przyznać racji stwierdzeniu, iż "Polacy mają wypaczony gust"? W gestii talent show oczywiście...
Ale z "Got to Dance" było inaczej.
I właśnie dla Twojej wiadomości o tym pośrednio napisałem:
mojpierwszyraz pisze:W UK sprawa jest inna - tam nie było YCD, program wszedł i chyba sie zakończył nie dawno. Więc temat wyczerpany dobitniej.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Dobra - ale "Got to Dance" w Wielkiej Brytanii na Sky 1 ogląda ok. 1 miliona widzów - i tam wcale nie chodziło o pokonanie konkurencyjnego widowiska (dla przykładu "Dancing on Ice" nadawane w tym samym na ITV1 ogląda ok. 9 mln widzów). Po prostu program podwoił widownię stacji w tym paśmie w stosunku do poprzednich lat i nie ma sensu zdejmować pozycji, która gwarantuje choć taką oglądalność. Tutaj nie miałoby znaczenia które show było pierwsze.

Poza tym - to, że Polacy wybierają, takie a nie inne programy - to nie jest kwestia gustu, tylko zaciekawienia. Przeciętny Polak nie ma czasu na takie zainteresowanie rynkiem medialnym - i nie ma czasu się zagłębiać, który program był pierwszy a który drugi, kto jaki program stworzył, kto się wzoruje itd. - wybiera to co ciekawsze.

"YCD" i "GtD", to wbrew pozorom dwa różne programy.
lukaszbialas
Bywalec
Bywalec

Post autor: lukaszbialas »

TVN się stara inwestuje w ramówkę, a Polsat jak pokazują najnowsze badania wygrywa już nie tylko w grupie komercyjnej 16-49 , ale także ogólnej 4+. Polacy mają coraz gorszy gust również ten telewizyjny. Smutne.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

@lukaszbialas - a może polski widz szuka czegoś bardziej prostego w odbiorze - w końcu chce odpocząć.

Oto właśnie chodzi - nie wystarczy w byle co zainwestować duże pieniądze w ramówkę telewizyjną. Trzeba właśnie zainwestować w "coś". Nie ilość, a jakość się liczy.
lukaszbialas
Bywalec
Bywalec

Post autor: lukaszbialas »

@Trzeciak
Polsat nie ma prostych dobrych produkcji - Polsat na prostackie po za małymi wyjątkami. Taka oglądalność słonecznej telewizji świadczy o tym, że polskie społeczeństwo tak jak cały kraj schodzi na psy. TVN zawsze był telewizją ambitną, wielkomiejską i inteligentną. Teraz pojawia się ma TVN mała rysa w postaci Ukrytej prawdy, ale mimo wszystko TVN jest ponad Polsatem i TVP.
felek
Bywalec
Bywalec

Post autor: felek »

Choć nawet Ukryta Prawda jest robiona dla widza TVN tj. w Warszawie, historie w bogatych rodzinach, w dużych domach itd. :)
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

lukaszbialas pisze:@Trzeciak
Polsat nie ma prostych dobrych produkcji - Polsat na prostackie po za małymi wyjątkami. Taka oglądalność słonecznej telewizji świadczy o tym, że polskie społeczeństwo tak jak cały kraj schodzi na psy. TVN zawsze był telewizją ambitną, wielkomiejską i inteligentną. Teraz pojawia się ma TVN mała rysa w postaci Ukrytej prawdy, ale mimo wszystko TVN jest ponad Polsatem i TVP.
No nie zgodzę się z dużą częścią. Hotel 52, czy Szpilki na Giewoncie to jednak seriale dla widowni wielkomiejskiej. A show "Must Be The Music - Tylko Muzyka", czy "Got to Dance - Tylko Taniec" - no nie uważam bym za prostackie programy, tymbardziej, że poziom programów dość wysoki. Chodzi o to, że nie chce słuchać czegoś pouczającego, ani nie chce myśleć, tylko szuka tego, co go zrelaksuje, zaciekawi itp. Sam jestem widzów obu programów i nie uważam się za widza prostackiego.

A ambityzm - tymbardziej w komercyjnych stacjach się jednak niestety nie opłaca - taka prawda.
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Post autor: SevenUP »

Przepraszam, ale ja również oglądając sobie czasem Polsat (po oglądaniu np. Wydarzeń przez domowników) zadaje sobie czasem pytaie jak można to oglądać. A po tym jak przeczytałem w Internecie o rewelacyjnej bodajże Kasi Moś (jeśli się mylę, poprawcie) z programu MBTM, która ponoć rewelacyjnie zaśpiewała Natural Women załamałem się kompletnie. Nie wiem, jak po czymś takim można jeszcze krytykować X Factora lub BnG. A jak powinno się śpiewać tę piosenkę w takim show: http://www.youtube.com/watch?v=1FbsmvXzMJY.
ODPOWIEDZ