[TVN] X FACTOR

Dział poświęcony zakończonym produkcjom Grupy TVN Discovery Polska.

Moderator: Łukasz

sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Re: X FACTOR

Post autor: sybic »

voyagerck pisze:nie ma to jak krytykować dla krytyki... http://www.plotek.pl/plotek/1,111485,11 ... ctor_.html
Nie do końca. No wg mnie też same nudy :)
No nic mnie nie porwało...
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: r_r16 »

Ta edycja jest genialna! I edycja w porównaniu z tą wydaje się po prostu słaba. Rok temu to było takie "Od przedszkola do Opola". Teraz możemy oglądać prawdziwy, znakomity X Factor! Myślałem, że X Factor w wydaniu disco będzie jednym z najgorszych odcinków, a tu takie miłe zaskoczenie. Owszem, było troszkę kiczowato - w końcu to disco, ale program i jego uczestnicy dali się poznać z nowej strony. I edycja to były praktycznie same ballady. Na początku może było trochę weselej, ale w finale jedynym rozrywkowym utworem był "Bad Boys" Alexandry. Nie mam nic do ballad, ale co za dużo, to nie zdrowo. Musi być równowaga. Coś lirycznego, i coś wesołego, porywającego publikę. W tej edycji jest (jak na razie) pod tym względem lepiej. W 1. odcinku było średnio pół na pół - i dobrze. Ten był cały na wesoło - co także było potrzebne. Dzięki temu zobaczyliśmy całkiem nowego Dawida Podsiadło. Do tej pory uważałem go za chłopaka z fajnym głosem, ale nie nadającego się na występy - do tej pory tylko stał, śpiewał i przebierał nogami. Jego wczorajszy występ był najlepszy! Pokazał, że nie ma tylko dobrego głosu, ale także potrafi się ruszać. Ogromne gratulacje!

Marcin Spenner - mój faworyt od początku. Drugi najlepszy wczorajszy występ - zaraz za Podsiadło. Martwiło mnie tylko to, jak powiedziała Tatiana, że będzie tym "chłopakiem od ballad". Otóż okazało się, że nie. Również brawa.

Asia Kwaśnik - z początku występ średni, zakończenie genialne. Brakowało mi może trochę ruchu z jej strony, ale i tak szacunek, że wyszła na scenę ze zwichniętą nogą i dała radę.

Zespoły - super!

Biba - Kung-Fu Fighting bardzo udane. Nie powinien znaleźć się w dogrywce.

Moim zdaniem powinna odpaść Bajka. Miała gorący numer do wykonania, a wykonała go na zbyt poważnie. Nie podobało mi się. Jest moim zdaniem najsłabsza.

W dogrywce znaleźli się Biba i Asia. Konkursowy występ Biby był lepszy od występu Asi, ale w dogrywce to Aśka rozgromiła Bibę, także decyzję jurorów popieram.

Co do realizacji programu - super! Choreografia, oświetlenie, chórki - tego brakowało w I edycji. Jestem pod wielkim wrażeniem. Da się ten program zrobić w Polsce dobrze! Wielka Brytania wciąż to nie jest i nie będzie, ale jest bardzo dobrze. Jak na Polskę - rewelacyjnie! Czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek i przede wszystkim na finał, na który, mówiąc nieskromnie, się wybieram. :)

Aha - jeszcze jedno. Szczegół, ale mi się spodobał. Podobnie jak Dermot w czasie ogłaszania wyników mówi "Good luck to everyone", podobnie Jarek wczoraj życzył wszystkim uczestnikom powodzenia. Fajne to było. Mam nadzieję, że będzie to stały element.

Jeszcze słówko o jury. Oceny bardziej surowe, niż tydzień temu. I dobrze. Dobrze, bo merytoryczne. Obawiałem się, że Kuba podobnie jak rok temu będzie chwalił tylko swoich uczestników a pojedzie po reszcie. Na szczęście tak nie było. Z większością jego ocen się zgadzam. Z ocenami Tatiany i Czesława również. Maja w I edycji potrafiła mówić tylko o stylizacji. Tatiana zaś w swoich ocenach jest bardzo profesjonalna. Podoba mi się, że radzi uczestnikom, co do techniki śpiewu, co robić, aby śpiewać jeszcze lepiej. Super.

Podsumowując - program genialny, odcinek chyba do tej pory najlepszy, uczestnicy - poziom rewelacyjny, jury - najlepsze ever! Super!
felek
Bywalec
Bywalec

Post autor: felek »

W sobotę X-Factor oglądało 2,35 mln. wdzów
ktos
Bywalec
Bywalec

Post autor: ktos »

w porównaniu do zeszłego tygodnia X-Factor traci najwięcej

X-Factor 2 mln 356 tys. widzów (-564,000)
Tylko muzyki. Must be the music 2 mln 887 tys. widzów, (-473,000)
Bitwa na głosy 2 mln 200 tys. widzów (-300,000)

http://media2.pl/badania/91634-Polsat-w ... -show.html
adik1148
Bywalec
Bywalec

Post autor: adik1148 »

Uuuu ... coś czuję , że muszą zacząć wprowadzać X FACTOR'a już w styczniu w 2013 . , bo inaczej cienko będzie z tym fomatem w Polsce :/
mojpierwszyraz
Bywalec
Bywalec

Post autor: mojpierwszyraz »

adik1148 pisze:Uuuu ... coś czuję , że muszą zacząć wprowadzać X FACTOR'a już w styczniu w 2013 . , bo inaczej cienko będzie z tym fomatem w Polsce :/
W sumie nie ma się co dziwić. Świetna pogoda robi swoje. A to dobry znak, że Polacy nie ślęczą w sobotni wieczór przed telewizorem.
Natomiast czy będzie cienko czy nie - nie od tego zależy sukces programu. Nikt nie patrzy na udziały, nikt nie patrzy na zyski. Nie tylko miliony się liczą, choć nikt by się na ich nadmiar nie pogniewał.
tvn - latem programowo najgorsza!
alik79
Początkujący
Początkujący

Post autor: alik79 »

Cytując moją wcześniejszą wypowiedź:
alik79 pisze:Podsumowując jakie zmiany powinny wejść od III edycji aby zwiększy oglądalność:

- wprowadzenie nowej scenografii i grafiki castingów takiej jak będzie w jesiennej edycji w UK

- wprowadzenie 4 jurora i podział grupy 16-24 na chłopcy i dziewczęta. tym jurorem oczywiście jakaś wokalistka np. Monika Brodka, Patrycja Markowska.

- program mógł by być w emisji od końca stycznia co zwiększy jego oglądalność. Dzięki wprowadzeniu 4 jurora i podziale grupy 16-24 na damską i męską program automatycznie mógł by być wydłużony o 5 odcinków: dodatkowy odcinek bootcampa, dodatkowy odcinek domów jurorskich i 3 dodatkowe live-y. Dzięki temu program zaczynał by się pod koniec stycznia a konczył pod koniec maja poczatek czerwca.
Od przyszłego roku X Factor powinien byc w emisji od końca stycznia. Przychodzi Wielkanoc, święta majowe i ludziom już się nie chce patrzeć na telewizor.
Debeet
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Debeet »

Przede wszystkim lepsza reklama. TVN traktuje w tym aspekcie swoje programy tak samo - czy to "Woli i Tysio", czy "X Factor".
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Trzeciak »

No jednak nie tyle promocja w telewizji ma znaczenie, ile tzw. promocja zewnętrzna (m. in. na bilboardach, w radiu, czy telewizji).
voyagerck
Początkujący
Początkujący

Post autor: voyagerck »

X-Factor powinien mieć innego partnera medialnego, tak jak np. w zeszłym roku RMF FM a nie Eskę.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Tylko, że Eska to jednak jeden z nielicznych ogólnopolskich partnerów radiowych jaki pozostał. Jesienią ubiegłego roku RMF FM "wziął" do "MBTM" Polsat, "Zetkę" od ubiegłego roku "ma" TVP, więc ktoś musiał być.
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Post autor: SevenUP »

Fajnie, że nawet Top Model ma castingi w 4 miastach, a X w Zabrzu...
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Inna jest formuła castingów. W "Top Model" podobnie jak w "YCD" castingi od razu w danym mieście odbywają się w dwóch fazach - najpierw faza tzw. "precastingowa" wraz z rejestracją uczestniczek, a później przejście do głównego castingu z jury. W "X Factorze" najpierw są tzw. "precastingi", następnie ze wszystkich precastingów wybiera się ok. 200 osób na castingi główne z jury.
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Post autor: SevenUP »

No ale w innych krajach jest tak jak w TM i MT, tylko jak zwykle u nas na odwrót wszystko...
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: r_r16 »

Ale to jaka jest formuła castingów nie ma przecież związku z tym, że w jednym programie odbywają się one w 1 mieście, a w innym w kilku. W Mam Talent jest dokładnie taka sama formuła castingów jak w X Factor, a jednak w tym pierwszym castingi potrafią odbywać się w kilku miastach. To, że castingi do X Factora odbywały się tylko w Zabrzu, zdecydowanie działa na niekorzyść tego programu. W brytyjskim oryginale jeździ się po całej Wielkiej Brytanii, ze Szkocją i Irlandią włącznie, jest przez to duże urozmaicenie. W I edycji były 2 miasta - Zabrze i Warszawa. Miejmy nadzieję, że w III edycji pojawi się kilka innych miast, a nie tylko jedno
ODPOWIEDZ