Magda Sakowska
Moderator: Łukasz
Racja, nie popisaÂła siĂŞ. Jako prezentarka nie daje rady, lepiej kiedy jest reporterkÂą. Ja mam jednak sporo zastrzeÂżeĂą do jej dykcji. YYYYYYpremieryyyyy zostaÂłyyyy yyyzaprzysiĂŞÂżonyyy. Koszmar. I pani Magda, niestety, musi nauczyĂŚ siĂŞ akcentĂłw. Nie politYka tylko polItyka, nie matematYka tylko matemAtyka, podstawy z ogĂłlniaka. ÂŻenada, Âżeby taka osoba nie wiedziaÂła, jak naleÂży rozkÂładaĂŚ akcenty w jĂŞzyku polskim. Zgroza. Musi siĂŞ jeszcze sporo nauczyĂŚ. No i Dminique de Viilepin teÂż czyta siĂŞ inaczej niÂż przeczytaÂła pani Magda. Wstyd.
'Gdzie jest Magda Sakowska' - zastanawiam siĂŞ wtedy,gdy widzĂŞ KasiĂŞ KolendĂŞ-ZaleskÂą i odwrotnie.To sÂą dwie prawdziwe lwice sejmowe.Magda najlepiej daje sobie radĂŞ jako reporterka i jest naprawdĂŞ dobra w tym co robi :brawa:
Z Grassem jej w studiu do twarzy:lol:
riki,chciaÂłbym to wyraziĂŚ Âłagodniej,ale...nie mogĂŞ:czepiasz siĂŞ
Sakowska mówi poprawnie!Zostaw ty t¹ Sakowsk¹ i Jêdrzejowsk¹ z reszt¹,te¿ w spokoju!Tak¹ ¿eœ opiniê machn¹³,¿e nie dziwiê siê,¿e o fanklubie Ani nie ma mowy.
Hm,co do akcentu to w zwiÂązku z silnÂą tendencjÂą do wyrĂłwnywania akcentu w wyrazach wÂłaÂśnie takich jak 'polityka'yka,ika,sÂłowniki normatywne juÂż wÂłaÂśnie dopuszczajÂą ich akcentowanie na sylabie przedostatniej w wymowie mniej starannej i sytuacjach,ktĂłre sÂą bardziej swobodne.Pantha rei........
Z Grassem jej w studiu do twarzy:lol:
riki,chciaÂłbym to wyraziĂŚ Âłagodniej,ale...nie mogĂŞ:czepiasz siĂŞ

Hm,co do akcentu to w zwiÂązku z silnÂą tendencjÂą do wyrĂłwnywania akcentu w wyrazach wÂłaÂśnie takich jak 'polityka'yka,ika,sÂłowniki normatywne juÂż wÂłaÂśnie dopuszczajÂą ich akcentowanie na sylabie przedostatniej w wymowie mniej starannej i sytuacjach,ktĂłre sÂą bardziej swobodne.Pantha rei........
work work work
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
Przydarzyl sie jeden wypadek przy pracy Magdzie i odrazu wielka afera. I jeszcze nauka akcentu
Zastanawia mnie czy "pan Nauczyciel" mowi piekna polszczyzna Mickiewicza i Slowackiego, akcentuje wyrazy tak jak powinny byc wypowiedziane. Nawet jak sie spieszy, albo chce jak najszybciej wyrazic mysl.
Cichy Wielbiciel

Cichy Wielbiciel
Czepiasz siĂŞ Osobo bez powodu i nie naleÂży z TobÂą dyskutowaĂŚ tylko CiĂŞ ignorowaĂŚ. ProponujĂŞ wizytĂŞ u laryngologa , bo co wypisujesz jest nieprawdziwe , ale mam nadziejĂŞ , Âże przyczynÂą sÂą kÂłopoty ze sÂłuchem i jakieÂś kompleksy a to siĂŞ leczy wiĂŞc nie wszystko stracone.riki pisze:Racja, nie popisaÂła siĂŞ. Jako prezentarka nie daje rady, lepiej kiedy jest reporterkÂą. Ja mam jednak sporo zastrzeÂżeĂą do jej dykcji. YYYYYYpremieryyyyy zostaÂłyyyy yyyzaprzysiĂŞÂżonyyy. Koszmar. I pani Magda, niestety, musi nauczyĂŚ siĂŞ akcentĂłw. Nie politYka tylko polItyka, nie matematYka tylko matemAtyka, podstawy z ogĂłlniaka. ÂŻenada, Âżeby taka osoba nie wiedziaÂła, jak naleÂży rozkÂładaĂŚ akcenty w jĂŞzyku polskim. Zgroza. Musi siĂŞ jeszcze sporo nauczyĂŚ. No i Dminique de Viilepin teÂż czyta siĂŞ inaczej niÂż przeczytaÂła pani Magda. Wstyd.
[ Dodano: Sro Lip 19, 2006 6:51 am ]
Ale nie nawidzisz tej Sakowskiej , no co za czepialstwo . O co mia³a pytaÌ klechê jak ju¿ o wszystko zapytano . Taka jest uroda TVN24 , ¿e s¹ ³¹czenia z tymi samymi goœÌmi czasami w ka¿dym serwisie i ¿eby urozmaiciÌ pytaj¹ o ró¿ne rzeczy nie da siê pytaÌ w kó³ko jak przebiega³a ewakuacja.Pytania o roz³¹kê nie zrozumia³ nie tylko ksiê¿ulo ale jak widaÌ bystrzy widzowie te¿ . To straszne jak rodzina musi rozstaÌ siê z niew³asnej woli , których by³ œwiadkiem i wystarczy³o opowiedzieÌ o uczuciach towarzysz¹cym w takiej sytuacji . Czy zostaje te¿ jest interesuj¹ce w kraju w którym jest wojna rodz¹ siê takie w¹tpliwoœci i rodzi siê chêÌ powrotu do miejsca bezpiecznegoMandi pisze:Niestety dzisiaj siê nie popisa³a. Dobrze j¹ zgani³ ten ksi¹dz - salezjanin. Po co rozdmuchiwaÌ temat roz³¹ki tak jakby to by³ akt z³ej woli ze strony rz¹du. No i to pytanie czy ksi¹dz wraca do kraju. Wiadomo, ¿e to misja i pos³uga dla potrzebuj¹cych. Zreszt¹ i tak by nie powiedzial nic innego. Znowu chêÌ sensacji i dziennikarski instynkt wziê³y górê nad ludzkim wspó³czuciem i taktem.
trochĂŞ kultury osobistej i mĂłgÂł z szacunku dla sÂłuchajÂących go widzĂłw powiedzieĂŚ jak to jest , Âże jest strasznie ale on wierzy i musi zostaĂŚ , Âżeby wspieraĂŚ innych tak poprostu , ale nie obudziÂł siĂŞ w nim twardziel Rambo i tyle miaÂł do powiedzenia co na warczaÂł na Boguducha winnÂą SakowskÂą tak jak by Ona odpowiadaÂła za bombardowanie Bejrutu.
Wierutna bzdura, uwaÂżniej posÂłuchaj pani Magdy. UwaÂżam, Âże w studiu radzi sobie coraz lepiej, choĂŚ nadal najlepsza jest w terenie, jak ktoÂś tutaj zauwaÂżyÂł - prawdziwa lwica.YYYYYYpremieryyyyy zostaÂłyyyy yyyzaprzysiĂŞÂżonyyy
Nie zwrĂłciÂłem do tej pory na to wiĂŞkszej uwagi, ale bĂŞdĂŞ obserwowaÂł akcentowanie Magdy Sakowskiej.Nie politYka tylko polItyka, nie matematYka tylko matemAtyka, podstawy z ogĂłlniaka
A mnie zairytowaÂła nieco [kolumbia] w poniedziaÂłkowym Wieczornym raporcie. [Kolambia] raczej...No i Dminique de Viilepin teÂż czyta siĂŞ inaczej niÂż przeczytaÂła pani Magda.
-
- Fan Forum
RozmowĂŞ z ksiĂŞdzem sÂłyszaÂłem, ogĂłlnie byÂła niezÂła, no ale obiektywnie trzeba stwierdziĂŚ, Âże ostatnie pytanie, jakie Magda wystosowaÂła do niego byÂło trochĂŞ nie na miejscu
PytaÌ misjonarza, który realizuje swoje powo³anie, czy zamierza opuœciÌ to, czemu przez tyle lat poœwiêca³ swoje ¿ycie, w momencie, kiedy swoje pos³annictwo mo¿e realizowaÌ najpe³niej? Myœlê, ¿e Magda te¿ zrozumia³a swój b³¹d, bo ''trochê'' j¹ zamurowa³a odpowiedŸ ksiê¿ula.
Poza tym zastanawia mnie, dlaczego dziennikarze tvn24 nie odpowiadaj¹ ksiêdzu ''SzczêœÌ Bo¿e''?
Zakaz odgórny :> PoprawnoœÌ religijna :>
Za to dziÂś Madzia juÂż na polu boju, tym polu, na ktĂłrym czuje siĂŞ jak rybka w wodzie
Z dnia na dzieĂą piĂŞkniejsza i bardziej dociekliwa

Poza tym zastanawia mnie, dlaczego dziennikarze tvn24 nie odpowiadaj¹ ksiêdzu ''SzczêœÌ Bo¿e''?

Za to dziÂś Madzia juÂż na polu boju, tym polu, na ktĂłrym czuje siĂŞ jak rybka w wodzie

Z dnia na dzieĂą piĂŞkniejsza i bardziej dociekliwa

(...) powściągliwość dopiero dzięki obiektywizacji nabiera znaczenia pełnowartościowej cnoty.
... ostatnie chwile na forum?
... ostatnie chwile na forum?
15:40 Marsza³ek Sejmu og³asza przerwê a na antenie TVN24 d³ugo , d³ugo nic tylko Pos³owie krêc¹ siê po sali . Wreszcie pojawiaj¹ siê Gras i Tadla s¹ wyraŸnie zagubieni , widaÌ , ¿e nie wiedz¹ co siê dzia³o , ¿e nie s³uchali bo plot¹ g³upstwa . Gras jedyne co ma do przekazania widzom to tyle, ¿e jest przerwa bo Komorowski wyst¹pi³ o ni¹ a Pawlak chce ¿eby zrobiÌ przerwê do jutra do 9:00 Tadla nie mówi nic poza krótkim odwo³ywaniem siê do ³¹czenia z reporterem , który wyjaœni co siê wydarzy³o i szczêœliwie tak siê sta³o.
MAGDA SAKOWSKA RATUJE HONOR TVN24 jak ryba w wodzie tÂłumaczy co siĂŞ zdarzyÂło i dlaczego . WidaĂŚ , Âże sÂłuchaÂła i Âże zrozumiaÂła. Wielkie brawa dla reporterki z klasÂą , ktĂłra udowodniÂła kolejny raz , Âże bez promptera wywoÂłana do tablicy z gÂłowy bez zajÂąkniĂŞcia wyrecytowaÂła czego w prompterze zabrakÂło .
MAGDA SAKOWSKA RATUJE HONOR TVN24 jak ryba w wodzie tÂłumaczy co siĂŞ zdarzyÂło i dlaczego . WidaĂŚ , Âże sÂłuchaÂła i Âże zrozumiaÂła. Wielkie brawa dla reporterki z klasÂą , ktĂłra udowodniÂła kolejny raz , Âże bez promptera wywoÂłana do tablicy z gÂłowy bez zajÂąkniĂŞcia wyrecytowaÂła czego w prompterze zabrakÂło .
Kompletna bzdura! W³asnie tak mo¿na ludzi oczerniaÌ. Tadla i Grass siedzieli przy stole od 9tej rano. Z tego, co wiem od mojego cz³owieka w TVN ani razu nie zagl¹dali do promtera, bo nawet nie mieli czasu nic sobie napisaÌ, to oni byli gospodarzami. Przez 8 godzin!!!! Non stop. Wiem te¿, ¿e sami mieli wyjasniÌ zamieszanie w sejmie, jednak to wydawca zdecydowa³, ¿e maj¹ po³aczyÌ siê z Sakowsk¹. Tak mi przynajmniej opowiedziano. Ja ich podziwiam. A rozmowa z Millerem, na szybko, na gor¹co. Tak trzymaÌ. Uwielbiam tê parê. Za ich naturalnoœÌ i opanowanie.
Masz problem z czytaniem ze zrozumieniem? Nikogo nie oczerniam !!!riki pisze:Kompletna bzdura! W³asnie tak mo¿na ludzi oczerniaÌ. Tadla i Grass siedzieli przy stole od 9tej rano. Z tego, co wiem od mojego cz³owieka w TVN ani razu nie zagl¹dali do promtera, bo nawet nie mieli czasu nic sobie napisaÌ, to oni byli gospodarzami. Przez 8 godzin!!!! Non stop. Wiem te¿, ¿e sami mieli wyjasniÌ zamieszanie w sejmie, jednak to wydawca zdecydowa³, ¿e maj¹ po³aczyÌ siê z Sakowsk¹. Tak mi przynajmniej opowiedziano. Ja ich podziwiam. A rozmowa z Millerem, na szybko, na gor¹co. Tak trzymaÌ. Uwielbiam tê parê. Za ich naturalnoœÌ i opanowanie.
Opisa³em sytuacjê , która by³a na antenie o 15:40 , trzeba by³o ogl¹daÌ uwa¿nie nie by³oby potrzeby sprawdzania i powo³ywania siê na cz³owieka z TVN . Prezenterzy byli zagubieni i nie wiedzieli co siê wydarzy³o , Gras powiedzia³ , ¿e Komorowski wyst¹pi³ o przerwê a o przerwê wyst¹pi³ Szmajdziùski po dyskusji z Jurkiem a Komorowski to tylko dope³nienie , je¿eli byli gospodarzami programu to szkoda , ¿e o tym nie wiedzieli i nie próbowali przybli¿yÌ problemu , wyraŸnie szukali pomocy i wtedy jak twierdzi twój cz³owiek z TVN pewnie ktoœ wpad³ na pomys³ , ¿eby siê po³¹czyÌ z reporterem , który uratowa³ sytuacjê.
OczywiÂście , Âże nie mogli napisaĂŚ sobie bo wszystko zdarzyÂło siĂŞ nagle nie byÂło zaplanowane i nie byÂło czasu na przygotowanie ale tyle samo czasu na przygotowanie miaÂła reporterka , ktĂłra musiaÂła wszystko wytÂłumaczyĂŚ i nie byÂła przy tym zagubiona nie szukaÂła ratunku , tylko streÂściÂła o co chodzi ze zrozumieniem dla widza .
BRAWO SAKOWSKA!!!
Niestety to nie jedyna wpadka Sakowskiej. KiedyÂś juÂż byÂła podobna sytuacja z pytaniami. Chyba zacznĂŞ prowadziĂŚ dziennik wpadek Magdy, Âżeby mieĂŚ co cytowaĂŚ na udowodnienie mojej tezy. Jako reporterkĂŞ mogĂŞ jÂą ÂścierpieĂŚ natomiast jako prezenterka jest dla mnie kompletnie niestrawna.Boreczek pisze:Przydarzyl sie jeden wypadek przy pracy Magdzie i odrazu wielka afera.
Boreczek...myÂślĂŞ,Âże nikt juÂż nie mĂłwi polszczyznÂą Mickiewicza i SÂłowackiego,chyba,Âże podobne sÂą niektĂłrym utworom Mickiewicza rymy czĂŞstochowskie uÂżywane w hip-hopie.Na szczĂŞÂście takich rymĂłw nasz wieszcz nie miaÂł wiele :stop: pan nauczyciel...Boreczek pisze:Przydarzyl sie jeden wypadek przy pracy Magdzie i odrazu wielka afera. I jeszcze nauka akcentuZastanawia mnie czy "pan Nauczyciel" mowi piekna polszczyzna Mickiewicza i Slowackiego, akcentuje wyrazy tak jak powinny byc wypowiedziane. Nawet jak sie spieszy, albo chce jak najszybciej wyrazic mysl.
oczywiÂście,Âże nie mĂłwiĂŞ poprawnÂą polszczyznÂą,to niemoÂżliwe,bo tyle jest slungĂłw,kalek jĂŞzykowych..ale najwiĂŞcej uÂżywam wersji standardowej,bo to podstawa do porozumienia siĂŞ!Polski ma staÂły akcent i stale siĂŞ upraszcza,i akcent nie decyduje o znaczeniu sÂłowa,wiĂŞc spox.Magda mĂłwi poprawnie i chciaÂłem to udowodniĂŚ.

[ Dodano: Czw Lip 20, 2006 3:45 am ]
NajwyraŸniej eksperyment z kopiuj-wklej nie wyszed³...mo¿e ktoœ mi udzieli instrukcji,¿eby wysz³o to jak mia³o wyjœÌ

Dzisiaj byÂł trudny dzieĂą dla prezenterĂłw DnÂŻ i reporterĂłw.DziaÂłaĂŚ szybko,przytomnie,i w niesamowitym stresie.Magda sobie Âświetnie poradziÂła i wyrabia sobie swĂłj styl "reporterowania",ktĂłry mnie przekonuje.Lwica z ostrym pazurem! :brawa:
Ostatnio zmieniony czwartek 20 lip 2006, 10:23 przez aveo, łącznie zmieniany 1 raz.
work work work
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
Ten ksi¹dz to jedynie wykaza³ siê brakiem dobrego wychowania warcz¹c na Sakowsk¹ , jako Chrzeœcijanin powinien wiedzieÌ , ¿e kto pyta nie b³¹dzi i powinien te¿ wiedzieÌ znowu jako Chrzeœcijanin o wartoœci wspó³czucia . Pierwsze pytanie dotyczy³o ludzkiej strony wielkiej polityki , która pod postaci¹ wojny zmusza najbli¿szych do mimowolnego rozstania , móg³ przem¹drza³y klecha opowiedzieÌ widzom jako najbli¿szy œwiadek o ludzkim dramacie o który zosta³ zapytany nikt nie pyta³ go przecie¿ o strategiê obronn¹ Hezbollahu a zareagowa³ jakby co najmniej zdradza³ tajemnicê paùstwow¹.Drugie to Misjonarz te¿ Cz³owiek i warto wiedzieÌ jak czuje siê kiedy woko³o spadaj¹ bomby a ludzie , którymi siê opiekowa³ opuszczaj¹ Liban , móg³ grzecznie odpowiedzieÌ , ¿e ma misjê i zostaje bo wierzy albo coœ w tym rodzaju jak tak uwa¿a³ oczywiœcie a nie nadêty Rambo oburzy³ siê jakby mu zarzucili, ¿e pêka. Rozumiem , ¿e Twoim zdaniem jak ktoœ pyta o ciekawe ale nie pomyœli odpowiadaj¹cego to wpadka ? Twoim zdaniem kolejny raz mia³a zapytaÌ jak przebiega ewakuacja?Mandi pisze:Niestety dzisiaj siê nie popisa³a. Dobrze j¹ zgani³ ten ksi¹dz - salezjanin. Po co rozdmuchiwaÌ temat roz³¹ki tak jakby to by³ akt z³ej woli ze strony rz¹du. No i to pytanie czy ksi¹dz wraca do kraju. Wiadomo, ¿e to misja i pos³uga dla potrzebuj¹cych. Zreszt¹ i tak by nie powiedzial nic innego. Znowu chêÌ sensacji i dziennikarski instynkt wziê³y górê nad ludzkim wspó³czuciem i taktem.
MogÂła w ogĂłle o nic nie pytaĂŚ i zakoĂączyĂŚ tĂŞ rozmowĂŞ albo ewentualnie nawiÂązaĂŚ do pracy zakonnikĂłw w ogarniĂŞtym wojnÂą Libanie a nie pytaĂŚ o rzeczy oczywiste. Gdyby ksiÂądz opuszczaÂł swoje "owieczki" w potrzebie to co to za pasterz by z niego byÂł.fuksi pisze:Rozumiem, Âże Twoim zdaniem jak ktoÂś pyta o ciekawe, ale nie pomyÂśli odpowiadajÂącego to wpadka? Twoim zdaniem kolejny raz miaÂła zapytaĂŚ jak przebiega ewakuacja?
ÂŻART ? BO NIE WIERZE , ÂŻE NIE ÂŻARTUJESZ ?Mandi pisze:MogÂła w ogĂłle o nic nie pytaĂŚ i zakoĂączyĂŚ tĂŞ rozmowĂŞ albo ewentualnie nawiÂązaĂŚ do pracy zakonnikĂłw w ogarniĂŞtym wojnÂą Libanie a nie pytaĂŚ o rzeczy oczywiste. Gdyby ksiÂądz opuszczaÂł swoje "owieczki" w potrzebie to co to za pasterz by z niego byÂł.fuksi pisze:Rozumiem, Âże Twoim zdaniem jak ktoÂś pyta o ciekawe, ale nie pomyÂśli odpowiadajÂącego to wpadka? Twoim zdaniem kolejny raz miaÂła zapytaĂŚ jak przebiega ewakuacja?
Jak mogÂła nie pytaĂŚ ? Dziennikarze sÂą , Âżeby pytaĂŚ .
Pytania Sakowskiej dotyczy³y pracy zakonników , oczywiœcie nie zapyta³a wprost : (proszê opowiedzieÌ jak to jest) a zada³a pytania poœrednie , ¿eby rozmowa nie przerodzi³a siê w monolog klechy tylko , ¿eby by³a interesuj¹ca dla widzów. Niestety ksiê¿ulo gbur jak i niektórzy widzowie nie zrozumieli on warcza³ a ty siê czepiasz , ¿e pyta o rzeczy oczywiste a gdyby nie , to czym zape³niliby po³owê anteny ? Z drugiej strony to nie s¹dzê , ¿e dla wszystkich oczywiste jest nie wyje¿d¿anie z miejsca ogarniêtego wojn¹ nawet jeœli jest siê misjonarzem . S¹dze , ¿e nawet Rambo czasami chcia³ wyjechaÌ . A jeœli chodzi o ostatnie pytanie to te¿ by³o oczywiste ? Czy dramat ludzi ogarniêtych wojn¹ zmuszonych do roz³¹ki i uczucia temu towarzysz¹ce s¹ dla Ciebie równie¿ oczywiste ?
Widzieliœcie jak Madzie dziœ potraktowali na korytarzu w sejmie?Ona mówi³a,a jakiœ idiota,to nie by³ pos³e³,jakaœ wycieczka chyba sz³a,wlaz³ ostentacyjnie w kadr do po³owy i przy okazji na Magdê.zwróci³a mu uwagê.nie przeprosi³ oczywiœcie,bo po co?sejm ostatnio robi siê miejscem przera¿aj¹cego chamstwa,ale to nie usprawiedliwa takich wyczynów.póŸniej najwyraŸniej za Magd¹ jakiœ wywiad musiano robiÌ,bo rozk³adano sprzêt i robi³o siê t³oczno.Madzia dosta³a z ³okcia od kamerzysty,dosyÌ mocno,bo a¿ fryzura jej siê zmodyfikowa³a.nie zareagowa³a i siê nie dziwiê,na wizji to ryzyko.wspó³czujê jej,¿e musi u¿eraÌ siê z takiego typu prymitywami.
work work work
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...