Propozycje zmian grafiki w TVN24
Moderator: Łukasz
Re: Propozycje zmian grafiki w TVN24
Taka propozycja popołudniowego sleszu Faktów.

Beata Tadla - piękno, rozum i poczucie humoru. Wszystkie cechy, które powinna mieć kobieta.
Ciekawe czym zaskoczy nas TVN24 w grafice ekranowej. Większość trąbi o nowym studiu, a grafika również jest ważna.
KKK
A może nas zaskoczą brakiem zmiany?
To zmieniają też grafikę czy nie? Ja już w tych wiadomościach o jesiennych zmianach się gubię.
Jeżeli nie, to powinni ją chociaż zmniejszyć, bo teraz to jest za wielka.
Jeżeli nie, to powinni ją chociaż zmniejszyć, bo teraz to jest za wielka.
KKK
Tyle było już różnych informacji oficjalnych i nieoficjalnych, że na prawdę można się pogubić. Oficjalnie nikt nie mówił o zmianie oprawy, ale nieoficjalnie i owszem.Ksero pisze:To zmieniają też grafikę czy nie? Ja już w tych wiadomościach o jesiennych zmianach się gubię.
Przypominam że we wrześniu 2004 roku nie zmieniono belek i głównej oprawy stacji. Pojawiły się tylko nowe czołówki "Poranka" (nie wiem czy ktoś pamięta, taka pomarańczowo-niebieska oprawa), "Magazynu 24 godziny" i kilku innych programów.
Liczą się tylko Fakty.
-
- Czasem tu wpada
Skoro zmiany dotkną studia Faktów TVN/TVN24, oprawy Faktów i prawdopodobnie ramówki TVN24, to niemal pewne jest, że i oprawa TVN24 wraz z grafiką ekranową się zmieni. Niemal na pewno ujednolicona zostanie grafika ekranowa Faktów TVN i TVN24 - wystarczy sobie przypomnieć zeszłoroczne emisje Faktów w TVN24, kiedy to grafika nakładała się na siebie.
-
- Czasem tu wpada
Oprawy "Faktów" i TVN 24 od zawsze - zarówno wizualnie jak i dźwiękowo - nigdy ze sobą nie współgrały. I nie będą. Kanał informacyjny funkcjonuje na innych zasadach niż dziennik i potrzebuje zupełnie innej oprawy. W tej dyskusji pominęliście jeden zasadniczy fakt - mianowicie nieoficjalne informacje o rozpoczęcie emisji TVN 24 jakości high definition, jeśli to się potwierdzi (a studio do takiej emisji zostało przystosowane - poprzednie ze względu na wystrój i setki innych, mniejszych rzeczy nie było do tego odpowiednie) to oprawa na pewno zostanie odświeżona i przystosowana do jakości HD.
-
- Czasem tu wpada
Oczywiście dziennik to co innego, ale w zagranicznych stacjach - w Czechach chociażby, Události ČT są nadawane na jednocześnie na ČT1 i ČT24 i mają oprawę pasującą (ale nie identyczną) do oprawy stacji newsowej. Fakty TVN nie muszą mieć podobnej oprawy graficznej i tak dalej. Wystarczy, żeby grafika TVN24 nałożona na Fakty nie zasłaniała istotnych elementów (belki, ozdobniki itp). A tak jest teraz chociażby na materiałach Faktów, kiedy prezentowane są jakieś dane na planszach.miwaszkiewicz pisze:Oprawy "Faktów" i TVN 24 od zawsze - zarówno wizualnie jak i dźwiękowo - nigdy ze sobą nie współgrały. I nie będą. Kanał informacyjny funkcjonuje na innych zasadach niż dziennik i potrzebuje zupełnie innej oprawy.
W tej dyskusji to pominęliśmy, ale sugerowałem to już w wątku TVN24 HD (?), a dokładniej tu i tu (z przykładami graficznymi). Jeśli ruszy TVN24 HD, to będzie musiała być wymieniona oprawa antenowa (czyli chociażby jingiel "Dzień na żywo"). Chyba, że graficy podejmą się kolejnego wyzwania i po przerobieniu jej z 4:3 na 16:9, teraz zrobią ją w HDmiwaszkiewicz pisze:W tej dyskusji pominęliście jeden zasadniczy fakt - mianowicie nieoficjalne informacje o rozpoczęcie emisji TVN 24 jakości high definition, jeśli to się potwierdzi (a studio do takiej emisji zostało przystosowane - poprzednie ze względu na wystrój i setki innych, mniejszych rzeczy nie było do tego odpowiednie) to oprawa na pewno zostanie odświeżona i przystosowana do jakości HD.

Potrzebowałem jednego dnia odpoczynku i w ramach niego postanowiłem zrobić oprawę dla TVN24 podobną do obecnej, tyle, że mniejszą i odrobinę zmodyfikowaną:

No i jeszcze coś jak ktoś polubił te zapowiedzi po lewej stronie:

No i jeszcze coś jak ktoś polubił te zapowiedzi po lewej stronie:

Propozycja @matika jest świetna! 

Liczą się tylko FAKTY! Codziennie o 19:00 w TVN
Dzięki 
Chociaż ja tylko nieco przerobiłem to co jest teraz

fajne :brawa:
No widzisz, a jest zdecydowanie lepiej. :-)matik pisze:Dzięki
Liczą się tylko FAKTY! Codziennie o 19:00 w TVN
Dzień dobry! Jestem nowy więc wypadałoby się przywitać
Zainspirowany lekko grafiką NBC postanowiłem zrobić coś w tym stylu. Jak myślicie czy coś takiego sprawdziłoby się na antenie TVN24? Czekam na opinie

P.S. Czy tylko mi się zdaję, że obecna grafika już dawno powinna zostać odświeżona. Lekko licząc to co teraz możemy oglądaj jest jedną z najdłużej utrzymywanych grafik, o ile nie najdłużej, a przecież było już tyle okazji do zmian np. nowe studio, czy HD.

Zainspirowany lekko grafiką NBC postanowiłem zrobić coś w tym stylu. Jak myślicie czy coś takiego sprawdziłoby się na antenie TVN24? Czekam na opinie

P.S. Czy tylko mi się zdaję, że obecna grafika już dawno powinna zostać odświeżona. Lekko licząc to co teraz możemy oglądaj jest jedną z najdłużej utrzymywanych grafik, o ile nie najdłużej, a przecież było już tyle okazji do zmian np. nowe studio, czy HD.