mac pisze:O publicznej telewizji usÂłyszeĂŚ moÂżna, Âże najpierw skrĂŞciÂła niebezpiecznie w lewo ( patrz-dzieĂą bez Millera dniem straconym ), teraz z kolei skrĂŞca niebezpiecznie w prawo. Czy doczekam siĂŞ sytuacji kiedy TVP nie bĂŞdzie ani lewicowa, ani prawicowa, a po prostu rzeczowa i obiektywna?
tak naprawdĂŞ TVP nigdy nie skrĂŞciÂła w lewo! SkrĂŞciÂła w stronĂŞ kilku politykĂłw, ktĂłrzy sa nazywani lewicowymi, ale z lewicÂą majÂą niewiele wspĂłlnego.
Telewizja Polska S.A. i wojsko to instytucje publiczne cieszÂące siĂŞ najwiĂŞkszym - 72-procentowym - zaufaniem PolakĂłw - jak wynika z badaĂą TNS OBOP przeprowadzonych w styczniu 2005 r.
Na kolejnych miejscach w rankingu 27 instytucji budzÂących najwiĂŞksze zaufanie znalazÂły siĂŞ:
Koœció³ Katolicki 68 %
Polskie Radio S.A. 62%.
TVN 60 %
Policja 58 %
Polsat 58 %
TVP S.A. cieszy siĂŞ niezmiennie najwiĂŞkszym zaufaniem wÂśrĂłd innych instytucji medialnych. NajwiĂŞcej osĂłb ufaÂło temu nadawcy w styczniu 2001 roku i kwietniu 2002 (78 %). W 2002 roku i pierwszej poÂłowie 2003 roku zaufanie do telewizji publicznej malaÂło, obecnie - od marca 2004 roku - poziom zaufania podlega nieznacznej tendencji wzrostowej.
Polskie Radio S.A., pomimo nieznacznego spadku zaufania, awansowaÂło na drugie miejsce w rankingu. Mniejszym zaufaniem cieszÂą siĂŞ telewizyjni i radiowi nadawcy komercyjni. Za dwoma nadawcami publicznymi uplasowaÂł siĂŞ TVN, Polsat oraz prywatni nadawcy radiowi.
Stabilnym, choĂŚ nieco mniejszym zaufaniem niÂż nadawcy telewizyjni i radiowi cieszÂą siĂŞ tytuÂły prasowe: Gazeta Wyborca - 38 % i Rzeczpospolita - 28 %.
NajwiĂŞcej nieufnoÂści budzÂą wÂśrĂłd PolakĂłw: Sejm - 88 %, RzÂąd - 83 %, Senat - 82 % i Premier - 76 %. W porĂłwnaniu z badaniem zaufania do instytucji publicznych w marcu 2004 r. wzrosÂło zaufanie do Premiera i RzÂądu, zmniejszyÂło siĂŞ grono osĂłb majÂących zaufanie do Policji i Prezydenta.
Ten podpis został ocenzurowany przez redakcję tvnfakty.pl
JuÂż samo zrĂłwnanie jednakowego zaufania do koÂścioÂła i TVP daje zrozumieĂŚ, Âże to badanie przeprowadzone byÂło wÂśrĂłd ronikĂłw, emerytĂłw i dewotek.
Albo pracownicy OBOPu na spotkania Rodziny Radia Maryja chodz¹, ale wtedy inne medium zajê³oby tutaj miejsce. Có¿ ostatnie mies¹ce nauczy³y mnie jednego - z £ukaszem nie ma sensu dyskutowaÌ o sonda¿ach. Przecie¿ on wie lepiej, które s¹ zmanipulowane, którym trzeba ufaÌ, a które wogóle siê nie licz¹. Zazdroszczê takiej wiedzy.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Tak, jasne a ja jestem fizykiem jÂądrowym (chociaÂż ostanio ktoÂś mĂłwiÂł o mnie "Kaczka na WisÂłoce 1"). Przypominam pewien news na Twojej stronie, w ktĂłrym sugerowaÂłeÂś czytelnikom kilka wÂłasnych przemyÂśleĂą na temat OBOPu.
PS w odró¿nieniu do kilku u¿ytkowników forum nie t³umaczê badaù telemetrycznych OBOPu lub AGB sympati¹ danej firmy do danej stacji.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Faustuchu, co takiego staraÂłem siĂŞ wmĂłwiĂŚ swoim czytelnikom? Tamten news byÂł okej, podkreÂśliÂłem w nim tylko, Âże wg badaĂą OBOPu TVN wybierajÂą mieszkancy duÂżych miast i studenci, a TVP mieszkaĂący wsi, rolnicy, osoby o lewicowych poglÂądach. Tak byÂło w badaniach i ja o tym napisaÂłem.
A, co myslaÂłeÂś, Âże jakaÂś prywatna stacja bĂŞdzie miaÂła najwiĂŞksze zaufanie wsrĂłd obywateli polskich ÂŚmieszne. Nawet Âżadnego komercyjnego radia w czoÂłowce nie ma. Ludzie wolÂą PR.
Ten podpis został ocenzurowany przez redakcję tvnfakty.pl
Ja bym nie przywiÂązywaÂł wagi do tego typu badaĂą - nie od dziÂś przecieÂż wiadomo, Âże zwykle sporzÂądza siĂŞ je w wybranych Âśrodowiskach i wydaje mi siĂŞ, Âże zrobiono je trochĂŞ "na zlecenie TVP"... Nie od dziÂś wiadomo, Âże OBOP sprzyja TVP, tak jak AGB sprzyja TVN.
A tak w ogĂłle, to caÂłej prawdy nigdy nie poznamy.
ÂŁukasz pisze:Faustuchu, co takiego staraÂłem siĂŞ wmĂłwiĂŚ swoim czytelnikom? Tamten news byÂł okej, podkreÂśliÂłem w nim tylko, Âże wg badaĂą OBOPu TVN wybierajÂą mieszkancy duÂżych miast i studenci, a TVP mieszkaĂący wsi, rolnicy, osoby o lewicowych poglÂądach. Tak byÂło w badaniach i ja o tym napisaÂłem.
Nie ÂŁukaszu, napisaÂłeÂś coÂś jeszcze i nie wykrĂŞcaj kota ogonem.