W nawiązaniu do posta @mojpierwszyraz chciałbym uściślić parę rzeczy.
We wszystkich show TVNu (prócz You Can Dance) występuje coś takiego jak precasting - czyli casting z producentami programu. Osoby, które pozytywnie przejdą precasting, zostają zaproszone na casting z jurorami. Chodzi głównie o to, żeby jurorzy nie musieli przesłuchiwać tysięcy osób, bo i oni, i publiczność zgromadzona na sali (w wypadku X Factor i MT) mogłaby tego zwyczajnie nie znieść.

A tak to wybiera się najbardziej obiecujące osoby i kilka tzw. zj**bów, dzięki którym będą też zabawne momenty.
mojpierwszyraz pisze:Otóż precastingi są kręcone z jurorami (TM), lub z prowadzacą (XF i TM) - w zależności pd programu.Po co? A no po to, aby pokazać emocje, klimat, i żeby widzowi wydawało się, że wszystko dzieje się w jednym czasie tzn. jurorzy od razu oceniają kandydatki a nie szukają je aby potem scenarzyści i producenci mogli wybrać te które znowu będą selekcjonowane po to aby zostały zaproszone na nagrania w Warszawie -.- . Więc lektor będzie mówił że jesteśmy w Rzeszowie, a tak na prawdę - w Warszawie, bo tam jest studio i nagrania. Głupio mi to mówić, ale tak samo jest np. w XF czy MT (5 miast), ale najwidoczniej nie wiedziałeś o tym.
Tu jest trochę błędów (być może niezamierzonych). W czasie precastingów do XF, czy MT nie pojawiają się ani jurorzy, ani prowadzący. Z tego, co mi wiadomo, tylko podczas pierwszego precastingu do XF w I edycji pojawił się Jarek Kuźniar. Była to niejako prezentacja prowadzącego program. Z Twojej wypowiedzi wynika także - prawdopodobnie źle to po prostu ująłęś - że i w X Factor, i w Mam Talent wmawiane jest widzom to, że oglądają casting z jakiegoś miasta, np. z Krakowa, a tak naprawdę jurorzy i uczestnicy znajdują się w Warszawie. Otóż błąd - w wypadku X Factor jest wyraźnie powiedziane, że castingi jurorskie odbywają się tylko w Zabrzu i tak jest w rzeczywistości. W przypadku Mam Talent, castingi jurorskie odbywają się w ok. 5 miastach i faktycznie tak jest. Jurorzy jeżdżą po całej Polsce - są zarówno w Krakowie, Poznaniu, Gdańsku, Katowicach, Wrocławiu i Warszawie. W przypadku Top Model być może wszystkie castingi są nagrywane w Warszawie - tutaj się nie wypowiem, bo zwyczajnie tego nie wiem. Co do precastingów jeszcze. Mimo, iż w XF i MT nie pojawiają się na nich jurorzy ani prowadzący, jest to również fajna okazja do nakręcenia ujęć scen zbiorowych przed budynkiem. Jednak sceny, które oglądamy w telewizji, to są sceny i z precastingów i z catingów. Wiem, gdyż sam uczestniczyłem w nagraniach plenerowych sprzed teatru im. Słowackiego w Krakowie i sprzed Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu. Nie zgodzę się też ze sformułowaniem, że widz jest oszukiwany tak, aby myślał, że precasting i casting to jedno i to samo, i że dzieją się one w tym samym czasie. Otóż nikt nie ukrywa, że przed castingami jurorskimi są jeszcze precastingi, gdyż i te, i te są szeroko reklamowane na antenie TVN. Pierwsze reklamy zachęcają do wzięcia udziału w castingu, a drugie do przyjścia na widownię i oceniania uczestników już na castingu jurorskim.
Z tego, co piszesz Top Model jest dużo bardziej "oszukany" od innych show TVNu - zapewne tak jest, skory byłeś na jednym z nich, to wiesz, co piszesz. Cenne informacje, o których nie wiedziałem. Nie możesz jednak pisać, że tak samo są realizowane X Factor i Mam Talent. Tak, jak napisałem - Top Model jest dużo bardziej "oszukany".
Co do precastingów w Top Model. Ja kiedyś przeczytałem, że formuła castingu do tego programu jest taka, że równolegle realizowany jest i precasting, i casting. Tzn. dziewczyny przychodzą na precasting z producentami, a jeśli wykazują jakieś minimum do bycia modelką, zostają odsyłane - użyję skrótu myślowego - do pokoju obok, gdzie siedzi jury. Nie wiem na ile to prawda w przypadku I i II edycji.