TVP - sprawy bieżące

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

W wiêkszoœci dotycz¹ stacji oraz jej produkcji. Dopiero teraz pojawi³o siê kilka dzia³ów np hobby z inn¹ tematyk¹. Jednak wszêdzie staraj¹ siê ³¹czyÌ przekazywane informacje ze swoimi programami, a tym samym zachêcaÌ widzów do wyboru kana³ów TVP.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Awatar użytkownika
Kubs
Bywalec
Bywalec

Post autor: Kubs »

Proponuje Ci wejœc na ten link: http://tvp.pl/3579,20041103130188.strona , gdzie jest m.in. wykaz iloœci dni produkcyjnych w studiu w £egu. Gdyby nie produkcje spoza tvp (czyli m.in. tvn) w tym studiu trawa chyba zaczê³a by rosn¹Ì. Maj¹ najwiêksze sta³e studio w Polsce (nie myœle o atelier np. Farat, tylko studio które jest do wykorzystania od ju¿) i nie umiej¹ go wykorzystaÌ. Poziom produkcji te¿ pozostawia wiele do ¿yczenia- poprostu poziom kazachskiej telewizji... W g³owie mi siê nie mieœci jak mo¿na nie zrobiÌ nic przez trzy miesiace i jeszcze braÌ ciê¿ki szmal za to. Mo¿e wyjdzie ze mnie kapotalista, ale jestem za bezwzglêdn¹ konkurencja i miesiêcznymi umowami o dzie³o. Na d³u¿sz¹ metê to skutkuje i daje dobre rezulatay, bo pracujemy tylko z najlepszymi, którzy wiedz¹, ¿e za dobr¹ pracê bêd¹ dobrze wynagrodzeni. Telewizja to takie specyficzne miejsce, gdzie zwi¹zków zawodowych nie powinno byc. Tu poprostu liczy sie talent...
MAKEPOVERTYHISTORY
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Kubs - ja o tym doskonale wiem. Wiem równie¿, ¿e w tym przypadku zwi¹zki zawodowe i czêœÌ ich cz³onków jest nie do ruszenia - oni maj¹ pracê jak w banku. Mog¹ nie robiÌ nic, ale pobieraÌ grube pensje.
Co do studia w £egu - ono nie jest im potrzebne - w Warszawie maj¹ studio o podobnej wielkoœci, rok temu gruntownie przebudowane i wyremontowane. Teraz robi¹ w nim wszytsko - Owsiaka i inne imprezy. Podobne stoi we Wroc³awiu i Lublinie. Decyzja o budowie w Krakowie by³a b³êdna, ale wydano j¹ w innym sytemie, który nie liczy³ siê z ekonomi¹ etc.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Awatar użytkownika
Kubs
Bywalec
Bywalec

£êg mo¿e i BY£ potrzebny, ale teraz maj¹ z nim k³opot. Jest niesamowicie deficytowy bo kasa która jest potrzebna na utrzymanie jest nieporównywalnie wiêksza niz ta, któr¹ studio zarabia. S³ysza³eœ o pomys³ach przeniesienia ca³ego oddzia³u do £êgu a sprzedanie Krzemionek. O sprawie by³o g³oœno jakiœ rok temu i co :?: :?: :?: Jak zwykle, pogadali, poprzepychali siê i efektów nie widaÌ. Nie wiem czy wiesz, ale plan inwestycji w £êgu by³ zakrojony na zdecydowanie wiêksz¹ skalê. To, co powsta³o to zaledwie 20% tego co mia³o byÌ. Nie zbudowano m.in. drugiego studia, studia produkuj¹cego filmy rysunkowe... Przyszed³ juz chyba moment, w którym trzeba podj¹Ì jakieœ dzia³ania i trudne decyzje bo taka sytuacja- o ile dalej bêdzie trwaÌ, mo¿e przynieœÌ tylko dalsz¹ marginalizacjê krakowskiego oddzia³u. A ze wi¹¿e sie to ze zwolnieniami- trudno, takie prawa rynku, chyba, ze TVP chce byÌ fundacj¹ dobroczynn¹. Byle nie za moje pieniadze.
MAKEPOVERTYHISTORY
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

O przeprowadzce s³ysza³em. Znam nawet powody. Otó¿ mój znajomy z TVP Kraków powiedzia³ mi, ¿e Krzemionki jako jedyny oœrodek TVP nie s¹ po³¹czone œwiat³owodem z Central¹ na Woronicza. A to wa¿ne - materia³y, programy, oraz wejœcia na ¿ywo - np ze studia lepiej przesy³aÌ œwiat³owodem, ni¿ przez satelitê. Jest taniej i szybciej. Podobno nie ma mo¿liwoœci pe³nego po³¹czenia obu jednostek w taki w³aœnie sposób. Z kolei £êg jest za ma³y - tj brakuje zaplecza dla administracji i kilku mniejszych pomieszczeù pod inne studia. Chcieli budowaÌ nowy budynek, ale wiedz¹, ze pieniêdzy nie dostan¹. S¹ zreszt¹ najbardziej zad³u¿onym oœrodkiem - nawet TVP3 Katowice wychodzi juz na prost¹. Zostaje rozbudowa £êgu, ale i tutaj podobno s¹ jakieœ problemy.

WidzĂŞ, Âże administracja szybko zmieniÂła nazwĂŞ tematu... Jak zwykle pod swojÂą tezĂŞ.
Awatar użytkownika
Kubs
Bywalec
Bywalec

Wiem o czym mówisz- to tzw. droga ATM. Banalnie prosta w obs³udze, bezawaryjna, szybka, bezpieczna(bo to wewnêtrzna sieÌ, a satelitê mo¿e podgl¹dn¹Ì ka¿dy) a koszta ¿adne. Wiesz moze dlaczego nie ma mo¿liwoœci po³¹czenia Kraków z Warszaw¹ œwiat³owodem :?: :?: Czy¿by do tej pory korzystali z archaicznej metody co siê zwie radiolinia :?: :?: :?: :shock: Krakowskiemu oddzia³owi jest potrzebny powa¿ny menad¿er, który nie da sie naciskom zwi¹zków i dobry negocjator. Na d³uzsz¹ metê chyba lepiej zainwestowac w £êg, bo bilans zysków tylko wtedy ma szansê jakoœ wyjœÌ.

TytuÂł jest mĂłj :idea:
MAKEPOVERTYHISTORY
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Niestety nie wiem w jaki sposób ³acz¹ siê teraz z Warszaw¹. Na pewno £êg jest po³¹czony w sposób który opisa³eœ. ByÌ moze Krzemionki jest to ów przedpotopowy system. Na razie nie mam kontaktu z ludzmi z krakowskiego oddzia³u, ale do lipca powinnienem widzieÌ siê z nimi kilkakrotnie (za³atwiam sobie dostêp do archiwów - pisze pracê na pewien intersuj¹cy temat :twisted: ). Nie omieszkam spytaÌ siê wówczas o sytem ³acznoœci, chocia¿ nie to jest celem mojej pracy :lol: :lol: :lol:
Hmm to moze o samym krakowie kiedyÂś pogadamy? Np Nowe miasto?
michal641
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada
Kontakt:

Media publiczne

Post autor: michal641 »

Wczoraj, tj pierwszego marca TVP3 regionalna wyemitowaÂła o 21 program" Echa Dnia. tematem niego byÂły media publiczne. ByÂła takÂże sonda SMS: Czy media publiczne sÂą nam potrzebne, ponad poÂłowa osĂłb powiedziaÂła, Âże NIE. A co wy o tym sÂądzicie, bo ja mam mieszane uczucia?
Awatar użytkownika
Kubs
Bywalec
Bywalec

a tydzieĂą temu na Telewizji Trwam byÂła dyskusja o obiektywnych mediach. KonkluzjÂą byÂła modlitwa do Âśw. Franciszka- patrona dziennikarzy i przypomnienie, ze telewizja trwam to Âśrodek publicznej komunikacja a nie manipulacji :evil2:
MAKEPOVERTYHISTORY
Racjonalista
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Racjonalista »

Moim zdaniem TV publiczna jest potrzebna. ChoĂŚby dlatego, Âże za telewizjÂą prywatnÂą zawsze stoi kapitaÂł, a ten jak wiadomo moÂżna wykorzystywaĂŚ np. do agitacji politycznej, nierzetelnego informowania itp. Bo nic nie szkodzi na przeszkodzie, Âżeby zrobiĂŚ prywatny kanaÂł TV LPR, ktĂłry przedstawiaÂłby treÂści programowo zgodne z tÂą partiÂą. W przypadku mediĂłw publicznych jest to niemoÂżliwe (na wiĂŞlkÂą skalĂŞ).
arrow
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: arrow »

Racjonalista pisze:ChoĂŚby dlatego, Âże za telewizjÂą prywatnÂą zawsze stoi kapitaÂł, a ten jak wiadomo moÂżna wykorzystywaĂŚ np. do agitacji politycznej, nierzetelnego informowania itp.
no sorry, a co robi publiczna od w zasadzie poczÂątku istnienia? najpierw byÂła tubÂą propagandowÂą socjalistĂłw, a po OkrÂągÂłym Stole jak chorÂągiewka powiewa to na prawo to na lewo, w zaleÂżnoÂści z jakiej partii jest prezes :? :arrow:
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

najlepiej by bylo, gdyby do czesci srodkow (nie mowie o calosci, a jakims procencie) dostĂŞp mialy stacje prywatne, ktore pieniadze zdobywalyby na konkretny cel - konkretny program. To by oÂżywiÂło konkurencje, a efektami moglby byc ciekawe programy
arrow
Stały bywalec
Stały bywalec

w takim razie moÂże KRRiTV oglaszaÂłaby corocznie przetarg na programy "misyjne", kaÂżda stacja mogÂłaby sie zgÂłosiĂŚ i dostac trochĂŞ kasy, proporcjonalnie do poziomu "misyjnoÂści" programu :arrow:
Racjonalista
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Racjonalista »

arrow pisze:powiewa to na prawo to na lewo, w zaleÂżnoÂści z jakiej partii jest prezes :? :arrow:
A teraz, wg Ciebie, po ktĂłrej jest stronie?

Zgadzam siê z baryl¹, ¿e programy - dajmy na to kulturalne - mog³yby byÌ realizowane przez ró¿ne stacje. Odbywa³oby siê to na zasadzie przetargu (pod uwagê brano by zasiêg naziemny, pomys³ na program itp.).

Ma ktoÂś aktualne dane na temat zasiĂŞgu naziemnego TVN, TVP i Polsatu? Te stacje uruchamiajÂą w ogĂłle w ostatnim czasie nowe nadajniki?
arrow
Stały bywalec
Stały bywalec

Racjonalista pisze: A teraz, wg Ciebie, po ktĂłrej jest stronie?
no jak to? nie widzisz nawaÂłu katolicyzmu? pseudoliberalizmu Platformy Obywatelskiej? programy informacyjne TVP sÂą tym przesiakniĂŞte, widaĂŚ to bardzo po nagÂłym odwrĂłceniu siĂŞ od wychwalania wielebnego Millera, kiedy zmienil sie prezes :arrow:
ODPOWIEDZ