Odkąd zrezygnowali z formuły 2 prezenterów, na zmianę po pół godziny każdy to często coś zmieniają. Były już warianty z 4 prezenterami i prowadzenie przy videowallu (co było całkiem dobrym pomysłem dla niektórych materiałów i szkoda, że całkowicie z tego zrezygnowali). Najnowsza zmiana może być wygodniejsza dla prezenterów, bo nie muszą czekać dwóch godzin na wejście i szybciej są po pracy.
Dziś też Dagmara od 10 do 12 i Górlicki od 13 do 15 (jak sądzę). Widać, że starają się to jakoś uporządkować - ciekawie, czy widzowie docenią te zmiany?
@michal_borkowski, nie wiem czy jest to próba uporządkowania czegokolwiek. Nie spodziewałbym się, że już codziennie będą ci sami, o tych samych porach lub jakiejkolwiek innej regularności. Nie widzę żadnego powodu, żeby tak na sztywno ustawiać grafik.
[quote="Meteor"]@michal_borkowski, nie wiem czy jest to próba uporządkowania czegokolwiek. Nie spodziewałbym się, że już codziennie będą ci sami, o tych samych porach lub jakiejkolwiek innej regularności. Nie widzę żadnego powodu, żeby tak na sztywno ustawiać grafik.
A mi wydaje się, że wzrosła by identyfikacja widzów z programem, kiedy każde pasmo miałoby swojego gospodarza; np. o 10 wiedziałbym, że jest Dagmara, o 12 - Mróz, od 13 do 15 - Krzysztof Górlicki albo Marta Klos. Sądzę, że wówczas telewidz chętniej włączałby program. Tak, jak rano kiedy wie, że będzie Kuźniar albo Żebrowski, a po 23. - Piotr Jacoń. Zniknęłaby przypadkowość, a telewizja - także informacyjna - potrzebuje regularności i kształtowania przyzwyczajeń, co przekłada się później na wyniki oglądalności.
Sam wolałbym wiedzieć z wyprzedzeniem kto kiedy i co prowadzi, ale to można wpisać na grafice po lewej od paska informacyjnego, tak jak to jest z WiW - wieczorem podają kto prowadzi program (kto prowadzi serwisy już nie). Nie trzeba na sztywno określać kto, w których dniach i o której godzinie prowadzi serwis. Rotacja nie powinna zaszkodzić, mi przynajmniej w niczym to nie przeszkadza, a o przyzwyczajenia widzów i tak będzie ciężko w przypadku DNŻ - stosunkowo częste są w tych godzinach wydania specjalne, czasem wpada transmisja z obrad Sejmu albo jakaś konferencja prasowa. Większa elastyczność może być też wygodniejsza dla samych dziennikarzy.
michal_borkowski pisze:Tak, jak rano kiedy wie, że będzie Kuźniar albo Żebrowski, a po 23. - Piotr Jacoń.
michal_borkowski pisze:A mi wydaje się, że wzrosła by identyfikacja widzów z programem, kiedy każde pasmo miałoby swojego gospodarza; np. o 10 wiedziałbym, że jest Dagmara, o 12 - Mróz, od 13 do 15 - Krzysztof Górlicki albo Marta Klos. Sądzę, że wówczas telewidz chętniej włączałby program.
Z drugiej strony, jak ktoś nie trawi Kaczmarek-Szałkow, Kukuły albo Górlickiego, to w tych godzinach wybierze konkurencję. Nie każda osobowość jest w stanie wybronić się tak jak Kuźniar czy Olejnik.
Jak ktoś nie lubi Dagmary, to w każdej innej sytuacji przełączy kanał, o jakiejkolwiek godzinie by nie była. Tym bardziej dotyczy to Kuźniara, Olejnik czy Pochanke. Takie programy mają stałych widzów i to właśnie zależy od ich gospodarzy. ps. Dziś znów Dagmara od 10 do 12.