Dzień na żywo

Dyskusje na temat informacyjnych kanałów TVN Warner Bros. Discovery.

Moderator: Łukasz

wafel
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Re: Dzień na żywo

Post autor: wafel »

Chyba możemy już mówić o stałej, odrębnej o reszty, formule sobotniego (popołudniowego) Dnia na żywo.

Bardzo ciekawym pomysłem było wprowadzanie rozmów z ekspertami, politykami i innymi gośćmi zaproszonymi do studia - możemy mówić o pewnego rodzaju publicystycznym rozwinięciu Podsumowania tygodnia, które, swoją drogą, również powinno być prowadzone przez dwóch dziennikarzy.

Do prowadzących nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Ujmująca pani Kasia (moim zdaniem) doskonale odnajduje się w takim programie. Z tygodnia na tydzień można dostrzec, że dystans pomiędzy prowadzącymi maleje - przez to nie można już odnieść wrażenie, że oboje są spięci.

Na pewno dużym minusem jest to, o czym wspominałem już w poprzednim poście ...
(tak dla przypomnienia)
wafel pisze:Co sądzicie o wprowadzeniu w serwisach informacyjnych w ciągu Dnia na żywo flesha/skrótu informacji w podobnej formie (choć może z wykorzystanie videowalla lub innego ekranu) jak podczas Poranka?
Wydaję mi się, że byłoby to dobrym rozwiązaniem.
Dlaczego? Na przykład dzisiejszy, weekendowy program, który miałem okazję w sporej części oglądać nie miał żadnych porywających tematów, a wszystkie serwisy zaczynały się od dłuższych materiałów - tzn. po jakimś łączeniu, nagranym wcześniej materiale były rozmowy w studio (czyli tak zwane wałkowanie tematów)... Jeżeli zostałyby wprowadzony flesh/skrót każdy widz (zarówno fanatyk informacji i polityki i najzwyklejszy Kowalki) miałby gwarancje tego, że o co 30 minut będzie mógł dowiedzieć się o najważniejszych informacjach w Polsce i na świecie w formie ok. 5 minutowego skrótu.
matik
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: matik »

wafel pisze:Chyba możemy już mówić o stałej, odrębnej o reszty, formule sobotniego (popołudniowego) Dnia na żywo.
Zgadza się
wafel pisze:Do prowadzących nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Ujmująca pani Kasia (moim zdaniem) doskonale odnajduje się w takim programie. Z tygodnia na tydzień można dostrzec, że dystans pomiędzy prowadzącymi maleje - przez to nie można już odnieść wrażenie, że oboje są spięci.
Dodam, że głównymi prowadzącymi to pasmo są Katarzyna Zdanowicz i Igor Sokołowski, który przez pierwsze 4 tygodnie nie prowadził tego pasma, gdyż latał po ramówce stacji od Poranka do wieczora i głównie to on będzie prowadził to pasmo razem z Katarzyną (czasem mogą być małe zmiany).
wafel pisze:
matik pisze:Kiedyś były takie skróty, lecz jak widać szefostwo zrezygnowało z takiej formuły, ale jeżeli o mnie chodzi, to nie miałbym nic przeciwko takim skrótom informacji.
Nie tak dawno temu (2,3 miesiące temu) rozmawialiśmy o serwisach informacyjnych prowadzonych przez dwóch dziennikarzy i ... (nie muszę chyba pisać, co możemy oglądać w weekendy od chyba miesiąca) :)
Może teraz będzie podobnie :)
Teraz nie będzie podobnie. Informacja pewna.
pozytywnie24
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: pozytywnie24 »

Mnie również bardzo podoba się nowa formuła Soboty oraz Niedzieli na Żywo. Mam nieco odmienne zdanie co do prowadzenia podsumowania tygodnia. Otóż-moim skromnym zdaniem-nie.Nie powinno byc prowadzone we dwójkę.

Co do duetu od 15. Lżejsza formuła sprawiła, że przypomina poranek o tyle, że jest swobodnie.( co nie kłóci się z widocznym profesjonalizmem.) Zawsze coś od siebie dopowiedzą, widać miłą atmosferę i więcej uśmiechu.

ps . Żałuję, że redaktora nie ma już w DpD.(od piątku do niedzieli), bo lubiłam go w tym magazynie.
matik
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

pozytywnie24 pisze:Mam nieco odmienne zdanie co do prowadzenia podsumowania tygodnia. Otóż-moim skromnym zdaniem-nie.Nie powinno byc prowadzone we dwójkę.
Co do Podsumowania tygodnia to jest dobrze, niezależnie od tego kto prowadzi. Tylko niech znowu trwa od 13 do 14, a nie tylko niecałe 30 minut.
3405t
Bywalec
Bywalec

Post autor: 3405t »

od dziś do dnia na żywo powracają reportarze
pozytywnie24
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

3405t pisze:od dziś do dnia na żywo powracają reportarze
o 17 reportaż Macieja Worocha.
Bywalec
Bywalec

Post autor: avatar »

Serwis o 15.30 z wirtualnego studia... :mhm:
matik
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Przygotowania do "Faktów po południu" - w trakcie "15 na żywo" często widać jak w tle, w sposób manualny, wielkimi kijami zmieniają położenie niektórych lamp (a myślałem, że przy okazji remontu będzie się to dało jakoś zautomatyzować).
pkp
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: pkp »

Dlaczego ten mały stolik cały czas stoi pod bimem w trakcie "Dnia na żywo" jak nawet nie jest używany?
matik
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Czeka aż się nadarzy okazja. Lepiej by wcześniej mieć wszystko przygotowane niż w przypadku wydania specjalnego robić to w popłochu.
pozytywnie24
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Czy któryś z naszych uprzejmych Panów będzie mógł dzisiaj opublikować w albumie (jak Peter) lub nie capsy z dzisiejszego DnŻ red Wojdy, red Sokołowskiego oraz red Cholewińskiego?
dziękuję :)
Lord_info
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Lord_info »

Czemu serwis o 15:30 jest z blueboxa? Ponownie jak kiedyś przygotowania do FpP?

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
matik
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Lord03 pisze:Ponownie jak kiedyś przygotowania do FpP?
Raczej na pewno.
Peter Parker
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Peter Parker »

Dziś Blajer w studiu TVN24 up******ił stół przy okazji rozmowy o stawce VAT na lody :D
3405t
Bywalec
Bywalec

Post autor: 3405t »

Peter Parker pisze:Dziś Blajer w studiu TVN24 up******ił stół przy okazji rozmowy o stawce VAT na lody :D
A ma ktoś może jakieś wideo?
ODPOWIEDZ