Hmm... Anita w jasnych wÂłosach, czemu nie

Druga czêœÌ artyku³u z ''Pani'':
Muzyka, samochody, film...
W domu pe³nym mi³oœci, a zarazem bardzo tolerancyjnym, dorastaj¹ca dziewczyna nie mia³a przeciwko czemu siê buntowaÌ. - Nie próbowa³am alkoholu, papierosów, bo przecie¿ rodzice chyba by zwariowali. Jasno sprecyzowali zasady - widzê œwiat tylko w czarnych i bia³ych barwach. Nauczyli mnie rozró¿niaÌ, co jest dobre, a co z³e. Szare, nijakie, wzglêdne nigdy mnie nie interesowa³o. Oczywiœcie trochê siê buntowa³am, k³óci³am z mam¹, bo zawsze lubi³am mieÌ swoje zdanie. Gdy bêdê mia³a dzieci, chcia³abym aby mia³y taki spokój, jaki ja dosta³am od rodziców, ale wychowywa³abym je bardziej racjonalnie. Uprzedzi³abym, ¿e nie zawsze wszyscy siê uœmiechaj¹ i nie wszystko jest takie kolorowe - opowiada Werner.
Pierwsze pieni¹dze zarabia³a ju¿ jako 16-latka. By³a modelk¹, a przed matur¹ zaczê³a œpiewaÌ z wroc³awskim zespo³em Manku. Po szkole, co pi¹tek, wyje¿d¿a³a na ca³y weekend, by nagrywaÌ muzykê. Wraca³a zmêczona, z podpuchniêtymi oczyma. Mam by³a bardzo dumna, choÌ trochê niepokoi³a siê o córkê. Zadawa³a mened¿erowi mnóstwo pytaù i zaleca³a opiekê nad ni¹. Wiedzia³a, ¿e nie mo¿e nic nakazaÌ, bo dziewczyna jest uparta, nie waha siê, nie pyta, tylko sama o sobie decyduje. Z drugiej strony by³a pewna, ¿e mo¿e jej ufaÌ, poniewa¿ nastolatka by³a dojrza³a i rozs¹dna jak na swój wiek. - Muzyka i inne pasje to wrêcz moje przekleùstwo, bo zawsze interesowa³o mnie wiele rzeczy i to z bardzo ró¿nych dziedzin - dodaje Anita Werner. - Poœwiêca³am siê im i ci¹gle mia³am sto pomys³ów na minutê dotycz¹cych przysz³oœci.
Jej wielk¹ pasj¹ s¹ samochody. Prawo jazdy zrobi³a w trzeciej klasie liceum, jak tylko skoùczy³a 17 lat. Zaraz potem kupi³a pierwsze auto - bia³e cinquecento. Za w³asne pieni¹dze i trochê z przekory, bo tata nie po¿ycza³ jej swojego samochodu. - Myœla³am kiedyœ, ¿e skoùczê politechnikê i za³o¿ê z tat¹ firmê. Bêdziemy robiÌ ekspertyzy samochodowe, jednak tak siê nie sta³o. Ale lubiê rajdy samochodowe i jak kiedyœ tata, biorê w nich udzia³.
Uwielbia konkurencjĂŞ, Âściganie siĂŞ i zwyciĂŞÂżanie. Tenis, siatkĂłwka, ping-pong - uprawiaÂła wiele sportĂłw, dlatego rozwaÂżaÂła takÂże studia na Akademii Wychowania Fizycznego. W czasie, gdy jej koledzy z liceum decydowali siĂŞ na konkretne kierunki: prawo, medycynĂŞ, ona poszÂła pod prÂąd.
WybraÂła filmoznawstwo, bo interesowaÂło jÂą rĂłwnieÂż kino. WczeÂśniej prĂłbowaÂła swoich siÂł jako aktorka. ZagraÂła w ''SÂłodko gorzkim'' WÂładysÂława Pasikowskiego.. WystĂŞpowaÂła teÂż w serialu ''ZostaĂŚ miss'', ale szybko porzuciÂła aktorstwo. UwaÂżaÂła, Âże nie umie dobrze wcieliĂŚ siĂŞ w obcÂą, nieznanÂą sobie postaĂŚ. Rola licealistki nie byÂła trudna, ale poczuÂła, Âże udawanie, odgrywanie cudzych losĂłw to nie dla niej.