Oprawa graficzna i dźwiękowa TVN24
Moderator: Łukasz
-
- Fan Forum
- Kontakt:
Re: Oprawa graficzna i dźwiękowa TVN24
o ile pamiętam kiedyś w Polsat News było podobne rozwiązanie prezenter za stołem rozmawiał z gości a za nim na ekranie newsroom
Tak, przynajmniej po 7.00. Wyglądały jak teraz, a zaraz po nich była prognoza pogody sprzed telebimu. Ekipa z kamerami i prezenterzy nie przybiegli chyba zaledwie w kilka sekund. Po za tym kadrowanie w serwisach było wyłącznie z boku i od razu na prezentera. Nie było zbliżenia face to face, jak to ma zwykle miejsce. :]pawell pisze:To może serwisy o poranku z Cholewińskim też były z blue boxa?
Otóż to! Wytłumaczcie mi jedno. Jak można pokazywać na ekranie newsroom, który - jak przypuszczam - jest w remoncie? Gdzie tu zachowana logika? Nie sądzę, by tło było nagrane wcześniej.a-j-p pisze:to juz wszyscy wiedza - pytanie tylko po co ?
W przypadku PN, to coś zupełnie innego. Newsroom jest tam osobno.piotrek888 pisze:o ile pamiętam kiedyś w Polsat News było podobne rozwiązanie prezenter za stołem rozmawiał z gości a za nim na ekranie newsroom
Re:
Nie muszą. :] Wszystko jest ustawione tak, że tuż po serwisie można "zrobić" pogodę lub rozmowę z gościem. Operatorzy wcale nie muszą stać ze sprzętem po tej stronie stołu, która jest bliżej ekranu, tak jak jest to normalnie. Podobnie było w czwartkowych "Faktach" kiedy w trakcie programu operatorzy ustawili się ze sprzętem tak, by dosłownie za kilkanaście sekund w "Faktach po Faktach" pokazać rozmowę sprzed ekranu z prof. Wolszczanem.Camilo pisze:Ekipa z kamerami i prezenterzy nie przybiegli chyba zaledwie w kilka sekund.
No właśnie, pytanie po co to? :mhm: Gdyby miały być jakieś zmiany, to - przynajmniej według mnie - zrobiono by to wcześniej, jeszcze w wakacje. Chociaż ostatnio w TVN24 "testowano" też inne kadrowanie, które odpowiadałoby formatowi 16/9. :cicho: Być może "poszerzają" tę ścianę z ekranami, bo ta obecna jest dopasowana do zwykłego, kwadratowego formatu.
nbox recorder, 4 pakiety + HBO | http://www.hubert-urbanski.ovh.org
TVN Warszawa - moje miasto, moje życie.
-
- Fan Forum
- Kontakt:
Re:
źle mnie zrozumiałeś kamera była ustawiona w newsroomie a obraz był za prezenterem na ekranieCamilo pisze:W przypadku PN, to coś zupełnie innego. Newsroom jest tam osobno.
Dobrze Ciebie zrozumiałem.piotrek888 pisze:źle mnie zrozumiałeś kamera była ustawiona w newsroomie a obraz był za prezenterem na ekranie

Gdzieś czytałem, że jesiennej ramówki TVN24 w tym roku możemy spodziewać się nieco później. :hyh:pop pisze:Gdyby miały być jakieś zmiany, to - przynajmniej według mnie - zrobiono by to wcześniej, jeszcze w wakacje.
W kadrowaniu podczas serwisów udziału i tak nie bierze cała ściana z ekranami, więc nie widzę raczej sensu jej poszerzania. :]Być może "poszerzają" tę ścianę z ekranami, bo ta obecna jest dopasowana do zwykłego, kwadratowego formatu.
Czy podgląd na studio na portalu tvn24.pl jest zawieszony? :> Fotel od kilku godzin stoi dokładnie tak samo.
gdzie na portalu jest podglad?
Wiele i tak nie zobaczysz: http://www.tvn24.pl/studio.html
-
- Czasem tu wpada
Ja stawiam że TVN24 poszerza tą ścianę monitorów. A przejście na 16/9 jest na 99% pewne - dlatego że zmienili odtwarzacze na TVN24.pl na 16/9. Gdyby nie było zmian po co by to robiono?
Jasne! To jest pewne! Tak samo pewne jak w przypadku zmian w "Uwadze".skorupa2006 pisze:Ja stawiam że TVN24 poszerza tą ścianę monitorów. A przejście na 16/9 jest na 99% pewne - dlatego że zmienili odtwarzacze na TVN24.pl na 16/9. Gdyby nie było zmian po co by to robiono?

Faktem jest, że nic nie jest jeszcze pewne, ale po coś chyba robią te zmiany w serwisach. Raczej brak lotów kamerowych nie uatrakcyjnia serwisów.
Przypominam, że 3 października 11 urodziny faktów, ale niczego nie sugeruję bo zaraz będzie na mnie zmasowany atak
Przypominam, że 3 października 11 urodziny faktów, ale niczego nie sugeruję bo zaraz będzie na mnie zmasowany atak

Wprowadzenie 16:9 wcześniej czy później będzie koniecznością. Pewnie by się z tym nie spieszyli, ale Polsat News troszeczkę podniósł poprzeczkę, a TVN24 nie może być gorszy. Testowali jednak niedawno kadrowanie prezenterów z bliska, zmniejszyli czcionkę na paskach. Na pewno nie było to tylko czyjeś widzimisię...
Re:
Ale za to Cholewiński to się teleportował za każdym razem ze studia przed blue box. :hyh:Camilo pisze:Ekipa z kamerami i prezenterzy nie przybiegli chyba zaledwie w kilka sekund. Po za tym kadrowanie w serwisach było wyłącznie z boku i od razu na prezentera. Nie było zbliżenia face to face, jak to ma zwykle miejsce. :]
Dokładnie - kadrowanie było z boku i od razu na prezentera, który siedział przed stołem w studiu. Raczej głupio by to wyglądało gdyby zastosowali to co zwykle ( obraz z daleka i przybliżanie).

To proste. Oczywiście ten podgląd jest nagrywany i później odtwarzany.Camilo pisze:Wytłumaczcie mi jedno. Jak można pokazywać na ekranie newsroom, który - jak przypuszczam - jest w remoncie? Gdzie tu zachowana logika? Nie sądzę, by tło było nagrane wcześniej.

W poniedziałek pewnie prace na czymś tam w studiu się skończą i wtedy zobaczymy co zrobili.

Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu MAM TALENT! 

Re:
Nic nowego tu nie widać. :]Camilo pisze:Capsy, jak teraz wygląda studio, zapożyczone z innego forum:
nbox recorder, 4 pakiety + HBO | http://www.hubert-urbanski.ovh.org