Oprawa graficzna i dźwiękowa TVN24
Moderator: Łukasz
-
- Fan Forum
- Kontakt:
Re: Oprawa graficzna i dźwiękowa TVN24
Wydaje mi się, że to tylko ze względu na święta
Dziś kadrowanie takie jak wczoraj, ale za prezenterem wyświetla się panorama Warszawy z TVN CNBC Biznes. Wygląda to jak "Telewizyjny Kurier Warszawski". 

nbox recorder, 4 pakiety + HBO | http://www.hubert-urbanski.ovh.org
TVN Warszawa - moje miasto, moje życie.
TVN Warszawa - moje miasto, moje życie.
Dzisiaj TVN24 testuje nowy pasek, inne przejścia i kilka nowych udogodnień 

Lepiej by całą oprawę zmienili - bo to co jest teraz to ..... brak słów
TVN24 z lepszym obrazem
W nowoczesnych telewizorach format 16:9 to lepsza jakość odbioru TVN24
Od poniedziałku 2 marca telewizja TVN24 wkroczyła w nową technologię: obraz emitowany jest w formacie 16:9, który jest międzynarodowym standardem. To w tym formacie nadawana jest cyfrowa telewizja wysokiej rozdzielczości HDTV.
Pierwsza informacyjna telewizja w kraju TVN24, a także TVN Meteo oraz TVN CNBC Biznes nadawanie w formacie 16:9 zaczęły w poniedziałek 2 marca. Wcześniej kanał TVN24 w formacie panoramicznym był dostępny tylko w platformie cyfrowej ITI n na kanale 802. Od 2 marca dostępny jest dla wszystkich odbiorców w kraju.
Zmiana na lepsze, ale...
Problemy z obrazem mogą pojawić się w odbiornikach telewizyjnych starszego typu oraz u tych widzów, którzy korzystają z pośrednictwa sieci kablowych, które nie przestawiły w porę swoich urządzeń do odbioru w formacie 16:9. W tym drugim przypadku zmiany na prawidłowy sygnał może dokonać tylko operator sieci kablowej.
Jeśli któryś z operatorów ociąga się z tym zabiegiem - prosimy o sygnał na Kontakt TVN24, z dopiskiem KABLOWKA w temacie e-maila. Prosimy podać dokładną nazwę operatora i miejscowości, w której problem występuje.
Problemu z odbiorem nie powinni mieć widzowie odbierający sygnał przy użycie odbiorników satelitarnych (platforma n, cyfra+ itp.) Jeśli urządzenia nie przestawiły się w odpowiedni tryb automatycznie, to należy samodzielnie zarówno odbiornik telewizyjny, jak i tuner satelitarny ustawić na na format 16:9. Tę operację można bez kłopotu wykonać pilotami obu urządzeń.
Dzięki przejściu z formatu 4:3 na 16:9 odbiorcy uzyskają lepszą jakość obrazu.
eko/sk
W nowoczesnych telewizorach format 16:9 to lepsza jakość odbioru TVN24
Od poniedziałku 2 marca telewizja TVN24 wkroczyła w nową technologię: obraz emitowany jest w formacie 16:9, który jest międzynarodowym standardem. To w tym formacie nadawana jest cyfrowa telewizja wysokiej rozdzielczości HDTV.
Pierwsza informacyjna telewizja w kraju TVN24, a także TVN Meteo oraz TVN CNBC Biznes nadawanie w formacie 16:9 zaczęły w poniedziałek 2 marca. Wcześniej kanał TVN24 w formacie panoramicznym był dostępny tylko w platformie cyfrowej ITI n na kanale 802. Od 2 marca dostępny jest dla wszystkich odbiorców w kraju.
Zmiana na lepsze, ale...
Problemy z obrazem mogą pojawić się w odbiornikach telewizyjnych starszego typu oraz u tych widzów, którzy korzystają z pośrednictwa sieci kablowych, które nie przestawiły w porę swoich urządzeń do odbioru w formacie 16:9. W tym drugim przypadku zmiany na prawidłowy sygnał może dokonać tylko operator sieci kablowej.
Jeśli któryś z operatorów ociąga się z tym zabiegiem - prosimy o sygnał na Kontakt TVN24, z dopiskiem KABLOWKA w temacie e-maila. Prosimy podać dokładną nazwę operatora i miejscowości, w której problem występuje.
Problemu z odbiorem nie powinni mieć widzowie odbierający sygnał przy użycie odbiorników satelitarnych (platforma n, cyfra+ itp.) Jeśli urządzenia nie przestawiły się w odpowiedni tryb automatycznie, to należy samodzielnie zarówno odbiornik telewizyjny, jak i tuner satelitarny ustawić na na format 16:9. Tę operację można bez kłopotu wykonać pilotami obu urządzeń.
Dzięki przejściu z formatu 4:3 na 16:9 odbiorcy uzyskają lepszą jakość obrazu.
eko/sk
Bzdura!radar pisze:TVN24 z lepszym obrazem
Ja mam gorszy obraz i wiekszosc widzów TVN24 jest tego samego zdania.
Tylko dla posiadaczy telewizji cyfrowej w większej rozdzielczości.radar pisze: W nowoczesnych telewizorach format 16:9 to lepsza jakość odbioru TVN24
Posiadacze odbiorników analogowych nie koniecznie muszą zaobserwować polepszenie jakości, bo generalnie w paśmie wizyjnym przekazywana jest mniejsza ilość informacji.
Gdyby to zrobili profesjonalnie, to obraz 16:9 przekazywany był w formacie 4:3 zmieniając proporcje obrazu (czyli obraz byłby wydłużony, który w odbiorniku można ścisnąć) a nie za pomocą chamskich kaszet.
To niech to zrobią dla widzów, którzy posiadają HDTV, a widzów z analogowym odbiornikami niech zostawią w spokoju, bo tych jest zdecydowana większość!radar pisze:To w tym formacie nadawana jest cyfrowa telewizja wysokiej rozdzielczości HDTV.
TVN Meteo na szczęście jest bez zmianradar pisze:a także TVN Meteo
Rzeczywiście masz racje. Ja tylko przytoczyłem artykuł ze strony. Mimo, że przeszli na 16:9 puszczają jeszcze np. reklamy i materiały z archiwum w systemie 4:3.
Dla tych którzy posiadają plazmy i LCD jest to pewnego rodzaju komfort, ale co z tymi, którzy nie mają jeszcze takowych, nowych odbiorników?
Dla tych którzy posiadają plazmy i LCD jest to pewnego rodzaju komfort, ale co z tymi, którzy nie mają jeszcze takowych, nowych odbiorników?
-
- Czasem tu wpada
@sybic - pogratulować wiadomości nt. telewizji i nadawania (od strony technicznej).
TVN METEO też jest w panoramce
CNBS BIZNES też.
Brawo dla TVN że nadają bez safe-area, pokazując wszystkie zalety 16/9. :tanczy: Jeszcze niech tylko bitrate podniosą i będzie miodzio
TVN METEO też jest w panoramce

Brawo dla TVN że nadają bez safe-area, pokazując wszystkie zalety 16/9. :tanczy: Jeszcze niech tylko bitrate podniosą i będzie miodzio

Jakość na panelach lcd hd ready lub full hd jest gorsza niż przedtem bo TVN24, TVN CNBC oraz TVN Meteo nadal (pomimo zmiany formatu) są nadawane w rozdzielczości 544*576. Powinni zmieć chociażby rozdzielczość TVN24 na 720*576. Ale może doczekamy się tego jak zniknie kanał testowy TVN24 16/9 który jest jeszcze na satelicie.sybic pisze:Bzdura!radar pisze:TVN24 z lepszym obrazem
Ja mam gorszy obraz i wiekszosc widzów TVN24 jest tego samego zdania.
Tylko dla posiadaczy telewizji cyfrowej w większej rozdzielczości.radar pisze: W nowoczesnych telewizorach format 16:9 to lepsza jakość odbioru TVN24
Posiadacze odbiorników analogowych nie koniecznie muszą zaobserwować polepszenie jakości, bo generalnie w paśmie wizyjnym przekazywana jest mniejsza ilość informacji.
Gdyby to zrobili profesjonalnie, to obraz 16:9 przekazywany był w formacie 4:3 zmieniając proporcje obrazu (czyli obraz byłby wydłużony, który w odbiorniku można ścisnąć) a nie za pomocą chamskich kaszet.
To niech to zrobią dla widzów, którzy posiadają HDTV, a widzów z analogowym odbiornikami niech zostawią w spokoju, bo tych jest zdecydowana większość!radar pisze:To w tym formacie nadawana jest cyfrowa telewizja wysokiej rozdzielczości HDTV.
TVN Meteo na szczęście jest bez zmianradar pisze:a także TVN Meteo
Co do wyglądu TVN24 16/9 w odbiornikach 4/3 to nie powinno być czarnych pasów. Wszystko zależy od ustawień tunera tv satelitarnej lub tego jak ten program jest przesyłany przez operatora kablówki. Mój dziadek ma analogową UPC i np Polsat News mieści się w całości na ekranie 4/3, nic nie jest obcięte tylko po prostu obraz jest ściśnięty. To , że TVN24 w kablu ma teraz pasy u góry i dołu ekranu jest winą operatora sieci kablowej - nie przestawił odpowiednio sprzętu.
Niekoniecznie...radar pisze: Dla tych którzy posiadają plazmy i LCD jest to pewnego rodzaju komfort
Bo to co jest teraz, toż to nic innego, jak obcięcie obrazu, a następnie jego powiększenie. Na odbiornikach LCD widoczna jest więc okropna pikseloza. Ta operacja przejścia z 4:3 na 16:9 jest najgorsza z możliwych. Mam na myśli tych, którzy nie mają HD, bo ci co mają dostają po prostu większość rozdzielczość.
Najszybciej zrozumieją to ci, co robią capsy. Będą one mniejsze, a gdy się je powięszy to wyjdzie ich mała rozdzielczość.
Dla mnie liczy się tylko to co mam w TV. Jest gorzej i czuje, że ktoś tu jest oszustem i tyle w tym temacie.skorupa2006 pisze:@sybic - pogratulować wiadomości nt. telewizji i nadawania (od strony technicznej).
Hmm jakie obcięcie? Rozdzielczość TVN24 niestety się nie zmieniła. To czy obraz jest 4/3 czy 16/9 nie ma nic do rzeczy - to tylko format. Rozdzielczość pozostaje bez zmian. Natomiast plusem jest to, że zdecydowali się na 16/9 bez 'safe-mode'.sybic pisze:Niekoniecznie...radar pisze: Dla tych którzy posiadają plazmy i LCD jest to pewnego rodzaju komfort
Bo to co jest teraz, toż to nic innego, jak obcięcie obrazu, a następnie jego powiększenie. Na odbiornikach LCD widoczna jest więc okropna pikseloza. Ta operacja przejścia z 4:3 na 16:9 jest najgorsza z możliwych. Mam na myśli tych, którzy nie mają HD, bo ci co mają dostają po prostu większość rozdzielczość.
Najszybciej zrozumieją to ci, co robią capsy. Będą one mniejsze, a gdy się je powięszy to wyjdzie ich mała rozdzielczość.
Dostałem czarne pasy. Takie są fakty. Szczegóły techniczne mnie nie obchodzą, bo widzę, że o te pasy mam gorzej. I nie burzył bym się gdyby nie fakt, że ktoś (TVN24) wciska mi kit, że jest lepiej. Bardzo nie lubię, jak ktoś w taki sposób próbuje uszczęśliwiać mnie na siłę. Wg mnie powinni napisać uczciwie – dla posiadaczy starych odbiorników będzie gorzej, dla nowych lepiej i nie byłoby sprawy.
-
- Czasem tu wpada
Nie warto z Tobą Sybic dyskutować. Po samym tym że napisałeś że jest to tylko rozciągnięcie i przycięcie obrazu widać w jakim jesteś błędzie. Są ludzie którzy nie potrafią docenić nowych technologii. Myślisz że wprowadzili 16/9 aby ludzie gorszą jakość mieli? A pikseloza powstaje z powodu 544/576 oraz BARDZO małego bitrate...miejsca na TP jest mało, powinni nadawać z taką jakością jak test - 4,5 mb/s - to by było coś (teraz nadają 2 mb/s). Może jak zakończą ten test to poprawią jakość.
A to że masz pasy u góry i dołu jest normalną rzeczą - w telewizorze (jeśli jest w miarę nowy) powinieneś mieć opcje do zmiany proporcji - ściśnięcia obrazu lub przycięcia. Niestety niektóre kablówki nie przestawiły swoich urządzeń i jest w nich przycięty lub zdeformowany obraz, ale na pewno jutro powinno być już OK.
A to że masz pasy u góry i dołu jest normalną rzeczą - w telewizorze (jeśli jest w miarę nowy) powinieneś mieć opcje do zmiany proporcji - ściśnięcia obrazu lub przycięcia. Niestety niektóre kablówki nie przestawiły swoich urządzeń i jest w nich przycięty lub zdeformowany obraz, ale na pewno jutro powinno być już OK.
Z tym się zgodzę.sybic pisze:Wg mnie powinni napisać uczciwie – dla posiadaczy starych odbiorników będzie gorzej, dla nowych lepiej i nie byłoby sprawy.
a to dlaczego?skorupa2006 pisze:Nie warto z Tobą Sybic dyskutować. Po samym tym że napisałeś że jest to tylko rozciągnięcie i przycięcie obrazu widać w jakim jesteś błędzie.
właśnie bawię się capsami...
po ich zrobieniu przekonałem się, że twarz prezenterki jest mniejsza, czy trzeba lepszych dowodów, na to że to co teraz jest zwykłym gniotem?
W obrazie dostałem czarne pasy, a całość (prezenterka) jest mniejsza. Jeśli to ma być na nowa technologia ta ja dziękuje
Mam docenić, że zwyczajnie dostałem mniejszy obraz?skorupa2006 pisze:Są ludzie którzy nie potrafią docenić nowych technologii.
A totalną porażką to jest już przekaz materiałów archiwalnych, który jest w formacie 4:3.
Wtedy to mam już czarne pasy także i z boku. Taki obraz w miniaturce. Dobrze, że chociaż głos jest

Kiedyś wprowadzając nowe technologie dbano o odbiorców. Tak było z wprowadzeniem stereo (słuchacze z odbiornikami mono, nie mogli widzieć różnicy) i tak było z wprowadzeniem koloru w TV.
Może faktycznie problem jest z kablówką (mam UPC). Wg mnie obraz powinien być rozciągnięty, tak aby mieścił się na całym ekranie. Wtedy przynajmniej mam świadomość, że wszystkie linie obrazu są wykorzystane i po prostu mam więcej pixeli. Wtedy sobie mogę ścisnąć i mam trochę ostrzej, np. na capsach. Oczywiście to też nie rozwiązanie, bo posiadacze tych najstarszych telewizorów takiej opcji nie mają.skorupa2006 pisze: A to że masz pasy u góry i dołu jest normalną rzeczą - w telewizorze (jeśli jest w miarę nowy) powinieneś mieć opcje do zmiany proporcji - ściśnięcia obrazu lub przycięcia. Niestety niektóre kablówki nie przestawiły swoich urządzeń i jest w nich przycięty lub zdeformowany obraz, ale na pewno jutro powinno być już OK.