[TVN] X FACTOR

Dział poświęcony zakończonym produkcjom Grupy TVN Discovery Polska.

Moderator: Łukasz

musicomaniakk
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Re: X FACTOR

Post autor: musicomaniakk »

SPOILER

Dla tych bardziej ciekawych, otóż grupa dziewczyn to:
Daria Kaczór, Marta Bijan, Magdalena Bal, Beata Spychalska i Agata Dziarmagowska :)

SPOILER
musicomaniakk
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Niektórzy mogli się domyślać, niektórzy nie... wiadomość moja jest taka, że domy jurorskie dziewczyn odbędą się w Pradze :D
TheXF
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: TheXF »

musicomaniakk pisze:Widziałem przed chwilą nową zapowiedź programu. Pokazane zostały inne występy niż w zapowiedzi z konferencji, łzy Farnej, ekscytacja Okupnik i dość ciekawie to wyglądało :)
www.youtube.com/watch?v=ETSFT81LZd8
Inarius
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Inarius »

musicomaniakk pisze:Niektórzy mogli się domyślać, niektórzy nie... wiadomość moja jest taka, że domy jurorskie dziewczyn odbędą się w Pradze :D
Łołoło! Myślicie, że twórcy pójdą śladem brytyjskiej wersji i zrobią domy jurorskie za granicą? Zdziwiłbym się, jeśli nie byłoby na to funduszy, bo patrząc nawet na top model gdzie w serii bodajże drugiej wysyłano dziewczyny do dwóch krajów, to fakt że w xfactor taka sytuacja się nie zdarzyła jest dziwny. To, że Praga to wiadomo ze względu na Farnę, ale jak z pozostałymi jurorami? Nic się nie zmieni? Znów wynajmą jakieś hale, hotele, czy wille w Polsce? Nie ma jakiś przecieków o domach jurorskich?

Mam jeszcze pytanie do autora postu o Pradze skad taka informacja? Pytam w czystej ciekawości i dociekliwości, czy to pewne źródło.
musicomaniakk
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Tak to pewne źródło, lecz naprawdę nie mogę zdradzić skąd to wiem. Powiem tyle, prywatna znajomość i dodam, że akurat ta wizyta odbędzie się na początku marca :D
prze_kw
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: prze_kw »

Jeśli panna A.D. znana z innego show :> jest w domach jurorskich to... oj mam faworytkę tej edycji :D
Liczą się tylko Fakty.
Inarius
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Inarius »

http://www.pudelek.pl/artykul/63617/ucz ... wano_mnie/

Co o tym myślicie? Mówił też o tym Podsiadło w DDTVN i radiowej trójce. Ja mam wrażenie, że jest dokładnie tak, jak wypowiadają się uczestnicy tej edycji. W każdej edycji są osoby, które energią kipią i takie, które są spokojne, wycofane, cichutkie i generalnie kreowane na osoby bardzo skromne. Mimo tego, że X Factor wg mnie osobiście pozwala najlepiej poznać uczestników to mam wrażenie, że wszystkie te materiały przed występami są kreacją reżysera. Wyobrane osoby mają wybraną rolę:
Bajka - skromna
Podsiadło - wycofany
Biba - szaleniec (tu najbardziej mnie irytowała ta cała otoczka, momentami to przesadzali z tym "szaleństwem")
Hyży - kochające się małżeństwo (po programie PODOBNO się rozpadło) - pamiętam filmik przed występem jak biegali z dziećmi gdzieś i w ogóle wielka miłość
Mettler - chłopak spełniający marzenia
Ezzat - romantyk

Wiadomo, niektórzy z nich na prawdę mogą się tak zachowywać i mieć taki charakter, ale ja bardzo subiektywnie coraz bardziej widzę tu wymysły reżysera jak kogo pokazać i wykreować. Już oglądając zwiastun mozemy sobie pomyśleć, że przykładowo Marta Bijan może być pokazana jako osoba skromna i cicha, a jeden z zespołów to istni szaleńcy.

Podkreślam, że to są moje subiektywne odczucia (wcale nie musi być tak jak piszę). Ciekawi mnie tylko czy nie macie momentami podobnych po tych ostatnich wywiadach uczestników X Factor.
TheXF
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: TheXF »

Niestety.
Za dużą władzę mają nad uczestnikami i paradoksalnie sami sobie szkodzą. Ludzie na castingach oczarowują jury/widzów swoją często oryginalną aranżacją piosenek, swoim (a nie narzuconym przez produkcję) stylem itp., a potem ta niezależność, dzięki której zachwycali, jest im odbierana w całości, bo to jak ich kreują - nie sprawdza się (przynajmniej w większości).
Jak sobie przypomnę np. jak niektórzy byli komicznie ubierani (np. młodziutka Bajka w jakieś suknie, jak stara baba), to zażenowanie aż mnie zżera od środka ;p (nie wspominając już o doborze repertuaru itp.)

Nawet w Domach Jurorskich uczestnicy nie mogą wybrać własnej piosenki, by zaskoczyć i oczarować mentora... Szczerze mówiąc zaskoczyło mnie to. Do tej pory myślałem, że jeszcze na tym etapie są niezależni od niego.
Obrazek

Poza tym
Obrazek

Tak czy inaczej, trochę szkoda, że takie brudny wychodzą akurat na chwilę przed premierą nowego sezonu, zamiast np. po zakończeniu (by "otrzeźwić" ludzi z produkcji przed realizacją kolejnej edycji) Na pewno jest to w pewnym sensie cios, szczególnie, że tak wypowiadają się finaliści programu.
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Post autor: SevenUP »

Przecież w The Voice jest tak samo, mówił o tym m. in. Rafał Brzozowski. Przecież nikt z dnia na dzień nie nagra tylu aranżacji, dlatego piosenki wybierane są wcześniej. A w MBTM śpiewasz tylko 3 razy, a to sieme zmienia.
prze_kw
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

A ja uważam że pani Bajka jest po prostu sfrustrowana, że jej udział w programie był jaki był. Możliwe że to też próba zaistnienia - dlaczego dopiero po 2 latach mówi o tym? O dziewczynie zrobiło się głośno i o to tu chodziło. Nie oszukujmy się - w XF była mdła i z tego co pamiętam dość szybko wyleciała.
Liczą się tylko Fakty.
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Prawda jest taka, że jak ktoś ma się wybić to i tak się wybije. Nie ważne co śpiewa i wmco go ubiorą.
Zresztą skoro już pojawił się ten temat, to przecież w każdej edycji tak jest. A w UK szczególnie, np. Lorna Simpson mówiła, że miała zostać klonem Whitney. A to jeszcze nic. Najlepsza jest opowieść Melanie McCabe, która opowiada jak kręcili sceny w samolocie do domów jurorskich w klasie full wypas. Tym czasem potem przesiedli się do klasy ekomomicznej i tak lecieli podobno w kiepskih warunkach.
A z TheVoice to tam dopiero jak kantują widzów. Np. próby z jurorem, które są pokazywane są kręcone do tv, w rzeczywistości jurorzy nie pracują z uczestnikami jak w XF (tutaj wiem, że jurorzy rzeczywiście mają te próby). Oczywiście piosenek nie można wybierać. Podobnie jak ubrań itd. Uczestnicy muszą rywalizować w kioku etapach jednego dnia- wypowiedź Sikory. Także akurat te zabiegi w XF nie są jakieś niesłychane, tak po prostu wyglądają wszystkie te programy.
prze_kw
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Akurat w polskiej wersji Voice trenerzy pracują i to ostro z uczestnikami. Niektórzy.
Liczą się tylko Fakty.
adik1148
Bywalec
Bywalec

Post autor: adik1148 »

http://www.youtube.com/watch?v=ehoQH7l_Af4

MAYA i Ezzat - oboje mają bardzo dobre zdanie o X'ie ;)
SevenUP
Bywalec
Bywalec

czerk pisze:Akurat w polskiej wersji Voice trenerzy pracują i to ostro z uczestnikami. Niektórzy.
Niektórzy to znaczy co? Bo z moich wiadomości i przeczytanych wywiadów wynika, że warsztaty z trenerem trwają około pół godziny, nic w tym dziwnego, ale po co stylizować to tak, by wyglądało jakby oni tam siedzieli całe dnie? WG mnie to już jest oszukiwanie widza. Któryś trener może poświęcać więcej czasu uczestnikom, ale to tylko jego prywatny czas. A nie przewidziany przez program, a głównie o to mi chodzi.

A tak btw OLIS opublikował podsumowanie sprzedażowe 2013 roku. Pierwsze miejsce Podsiadło, drugie Bednarek. Z innych uczestników talent show Enej dopiero na 11. miejscu. Chyba w TVNie otwierają szampany :tanczy:
musicomaniakk
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

TheXF pisze: Nawet w Domach Jurorskich uczestnicy nie mogą wybrać własnej piosenki, by zaskoczyć i oczarować mentora... Szczerze mówiąc zaskoczyło mnie to. Do tej pory myślałem, że jeszcze na tym etapie są niezależni od niego.
Obrazek
Otóż muszę Ci powiedzieć, że mimo zaistniałego opisu uczestnicy sami wybierają sobie piosenki do DJ :)
ODPOWIEDZ