Jestem wielkim krytykiem przerywania takich imprez reklamami co studzi emocje do zera. Przez ostatnie lata nazywałem tu konsekwentnie ten festiwal: Sopot Reklama Festival, bowiem reklam było gdzieś około 1/3 w dodatku przechodzili samych siebie robiąc np takie numery:
pierwsza reklama 4 minuty po rozpoczęciu - 19:30 start, reklama 19:34;
reklama 15 minut, występ Piaska jako ubiegłorocznego laureata i znów 8 minut reklam, wręczenie nagrody - ponad 20 minut reklam w ciagu pół godziny !!!!!
reklama - 15 minut - duet Kukulska i ten na L

jak mu tam było 15 minut - reklama 15 minut - koncert Simple Red;
W konkursach efekt potęgowało to, że obok 1/3 reklam była też 1/3 pogadanek jury - nudnych i nieśmiesznych;
Ponadto - co roku słyszałem, że z tymi reklamami to przesadzam, że się upieram, a TVN jest jak mężczyzna - musi zarabiać ;D dziwnym trafem dziś kiedy na 3:10 minut widowiska było 2:32 imprezy, a co za tym idzie "tylko" 38 minut reklam - poniżej 1/4 to widzę wielki lament - reklamy reklamy, reklamy - rozwale TV zaraz itp.
Raz jeszcze, gdyby to ode mnie zależało byłyby 2 bloki po 15 minut: po pólfinale i przed wynikami - wilk (szczególnie tak bogaty jak TVN) syty i owca cała. Ilość reklam dzisiaj była oczywiście niedopuszczalna, ale i tak było to dużo, dużo mniej niż w poprzednich latach i przerwy dużo subtelniejsze, ale reakcje takie jakby już reklam było 1/2.
Pozytywnie:
mniej reklam, ale wciąż za dużo !!!!!
niezłe prowadzenie

mniej gadek jury
piosenki brzmiały inaczej niż w studiu
Bursztynowy słowik
Negatywnie:
wciąż za dużo reklam
żenujący pan Kozyra
Co do muzyki: nie chcę wchodzić w spory, ale po prostu jak dla mnie taki Dany, cz Matt nie jest na ten festiwal widać że na żywo idzie słabo, playbacku (całe szczęscie) na SF nie wolno używać i widać ile ich te piosenki warte. Dlatego cieszę się z wygranych zarówno jednego jak i drugiego słowika, bo wygrały właśnie piosenki na festiwal a nie na dyskotekę no i widać, że artyści umieli zaśpiewać (w obu przypadkach) nie gorzej jak nie lepiej niż na taśmie.
po to jest festiwal, żeby nam prezentować faktyczne umiejętności - doba ma 24 h, piosenka Dannego pewno z 3,5 minuty więc możecie jej sobie posłuchać parę set razy w ciągu jednej dobry - festiwal jest tylko jeden i to jest piękne.
pozdrawiam i miłej nocy, dla tych którzy dotrwali do tego miejsca ;D