Fakt "Wydarzenia" dziÂś zaskoczyÂły. Nie spodziewaÂłem siĂŞ specjalnego wydania na dodatek z stolicy Francji - ParyÂża (bo mogÂło byĂŚ ze studia). Jednak juÂż w pierwszych sekundach trwania programu siĂŞ zdradzili - w forszpanie byÂło tylko na temat Francji - i tak mi przyszÂła na myÂśl, Âże moÂże byĂŚ jakieÂś specjalne wydanie. No i byÂło.
I mam tu pytanie: czy ca³e dzisiejsze "Wydarzenia" by³y poœwiêcone wyborom we Francji? Niestety nie widzia³em ca³oœci i nie wiem. Ale jeœli tak by³o to - moim zdaniem - a¿ tak niepotrzebnie. No bo czy te wybory we Francji to taka wa¿na sprawa dla nas? Rozumiem 2 - 3 materia³y, ale ¿eby wiêkszoœÌ (czy mo¿e ca³oœÌ) programu zosta³a przeznaczona na ten temat.
Co do konkurencji - o "WiadomoÂściach" siĂŞ nie wypowiadam - nie widziaÂłem, a "Fakty" jednak sÂłabo - tylko jeden materiaÂł.
Faktomaniak pisze:A takÂże poraÂżka Kamila Durczoka - pokazaÂł Âże nigdy nie interesowaÂły go wydania wyjazdowe co w historii FaktĂłw jest znakiem rozpoznawczym programu informacyjnego stacji WalterĂłw.
W¹tpiê aby Kamil Durczok w tych dniach coœ decydowa³. Chyba mia³ urlop, bo doœÌ d³ugo go nie by³o. Poza tym taka decyzja o wyjazdowych "Faktach" chyba tez zale¿y od w³adz stacji. Wiêc jakby co to pora¿ka nie tylko Kamila Durczoka. Ale jak pisa³em wy¿ej - uwa¿am, ¿e wybory we Francji a¿ tak wa¿ne dla nas nie s¹.
Jednak za dzisiejsze "Wydarzenia" trzeba pochwaliĂŚ - to co widziaÂłem byÂło bardzo dobre. :>
Co do "WydarzeĂą" z ParyÂża to wydaje mi siĂŞ, Âże im nie tak bardzo zaleÂżaÂło na dniu dzisiejszym, co mieli nosa do wydarzeĂą, ktĂłre mogÂą wydarzyĂŚ siĂŞ dzisiaj w nocy na przedmieÂściach (zamieszki i bitwy imigrantĂłw). JeÂżeli speÂłniÂą siĂŞ przypuszczenia, Âże wybĂłr Sarkozego spowoduje rozruchy w dzielnicach obcokrajowcĂłw, to jutro kaÂżda stacja bĂŞdzie chciaÂła nadaĂŚ program ze stolicy Francji, a tam bĂŞdzie juz Lis ze swojÂą ekipÂą.
Ale oczywiÂście tak byĂŚ nie musi - to sa tylko moje przypuszczenia.
Mog³o tak byÌ, ale to siê raczej nie sprawdzi - przynajmniej nie teraz. Mo¿e póŸniej gdy Sarkozy bêdzie dzia³aÌ w sprawach imigrantów...
Poza tym "Wydarzenia" z Pary¿a powstaj¹ przy wspó³pracy z francusk¹ stacj¹ informacyjn¹ - France24. Wiêc ju¿ mnie nie dziwi, ¿e Polsat tak dobrze to wszystko (oczywiœcie nie sam) przygotowa³. Jeszcze jak podaj¹ Wirtualne Media - - "Wydarzenia" planuj¹ podj¹Ì d³ugofalow¹ wspó³pracê redakcyjn¹ z telewizj¹ France24.
Polsat inwestuje w Wydarzenia. Jesieni¹ zostanie zaprezentowane nowe studio programu, zmieni siê te¿ oprawa serwisu. Do zespo³u Wydarzeù do³¹cz¹ nowi dziennikarze m.in. Jan Mikruta oraz Krzysztof Zasada.
Serwis informacyjny sÂłonecznego kanaÂłu czekajÂą najwiĂŞksze zmiany od momentu jego pojawienia siĂŞ na antenie. Od paÂździernika wydania programu emitowane bĂŞdÂą z zupeÂłnie nowego studia. Jego zaprojektowanie zostaÂło zlecone wiosnÂą niemieckiej firmie, zaÂłoÂżonej przez byÂłych pracownikĂłw agencji Velvet (stworzyÂła ona elementy graficzne m.in. dla TVN i Polsatu) - dowiedziaÂł siĂŞ portal Wirtualnemedia.pl.
Wraz z nowym studiem pojawi siê zsynchronizowana oprawa graficzna. - Star¹ scenografiê i oprawê kasujemy, wyrzucamy do kosza- t³umaczy nam Karol Witenberg, szef produkcji "Wydarzeù". - Jesieni¹ wprowadzimy zupe³nie inn¹ jakoœÌ - dodaje.
Program czekaj¹ równie¿ wzmocnienia kadrowe. Do zespo³u "Wydarzeù" od wrzeœnia do³¹cz¹ Jan Mikruta dotychczasowy korespondent RMF FM w Waszyngtonie, który zostanie zagranicznym reporterem oraz Krzysztof Zasada, tak¿e zwi¹zany z krakowsk¹ rozg³oœni¹. Bêdzie on odpowiadaÌ w serwisie Polsatu za blok wschodni.
KanaÂł prowadzi rĂłwnieÂż rozmowy z dwoma nowymi producentami oraz wydawcÂą. Nie zostaÂły one jednak jeszcze sfinalizowane. W niedalekiej przyszÂłoÂści majÂą zostaĂŚ utworzone lokalne oÂśrodki "WydarzeĂą" w Toruniu i BiaÂłymstoku. RozwaÂżane sÂą takÂże redakcje w Kielcach oraz Rzeszowie.
Nadal wzmacniane maj¹ byÌ "Wydarzenia" popo³udniowe. - Gdy uruchomimy sta³e ³¹cze do oœrodków terenowych czas trwaj¹cego aktualnie 23 minuty serwisu mo¿e zostaÌ jeszcze wyd³u¿ony- wyjaœnia Karol Witenberg. Kana³ z myœl¹ o popo³udniowym wydaniu testuje dwóch nowych reporterów z Katowic i Krakowa.
Wzmocnienia majÂą byĂŚ wprowadzane stopniowo od wrzeÂśnia. Nowe studio dostĂŞpne bĂŞdzie od paÂździernika. Nie zmieniÂą siĂŞ pory emisji serwisĂłw oraz prowadzÂący. Celem redakcji jest osiÂągniĂŞcie 25 proc. udziaÂłu w rynku (dotyczy WydarzeĂą o 18.50; obecnie program notuje Âśrednio 21, 5 proc.; lipiec AGB NMR- red.) oraz odÂświeÂżenie wizerunku.
Jest to bardzo ciekawa strategia dziennika Polsatu. ChcÂą chyba w ten sposĂłb troche osÂłabiĂŚ urodzinowe zmiany w Faktach. Nowe srudio , oprawa , dziennikarze ( Mikruta , Zasada)
Pazdziernik bĂŞdzie nowym otwarciem w rywalizacji FaktĂłw i WydarzeĂą.
Wydarzenia maj¹ bardzo ciekaw¹ strategie.. najpierw buduj¹ silne wydanie popo³udniowe, potem dopiero wydanie g³ówne.. obecnie Wydarzenia wg mnie wygrywaj¹ z programami w TVP.. (ostatnio wysiad³ mi telewizor i przez ca³y tydzieù mog³em ogl¹daÌ tylko TVP2.. Panorama to jest po prostu jakiœ kabaret a nie program informacyjny..) Ta jesieù mo¿e nale¿eÌ do Polsatu
Faktomaniak pisze:Pazdziernik bĂŞdzie nowym otwarciem w rywalizacji FaktĂłw i WydarzeĂą.
Jakiej rywalizacji? "Fakty" i "Wydarzenia" to teraz ponad 1,2 widzów ró¿nicy. Rywalizacja miêdzy tymi programami ju¿ dawno siê skoùczy³a, co potwierdzaj¹ wypowiedzi Durczoka. "Wydarzenia" teraz rywalizuj¹ z "Panoram¹", która coraz czêœciej pokonuje g³ówne wydanie dziennika Polsatu.
Ty chyba nie wiesz co piszesz.. Fakty a Wydarzenia rzeczywiscie teraz ze sobÂą nie walczÂą, ale to zawsze moze sie zmieniĂŚ.. wystarczy nowe studio i silna kampania.. a co do Panoramy jak juÂż napisaÂłem to jest kabaret a nie program i ciÂągle spadajÂące wyniki to potwierdzajÂą..
RzeczywiÂście Wydarzenia nie rywalizujÂą z Faktami.
Bo nie moga z nimi rywalizowaĂŚ gdyÂż Fakty nie majÂą juÂż... wydania popoÂłudniowego.
Ten ponad 1 mln osĂłb ktĂłry oglÂądaÂł pierwsze wydanie FaktĂłw
na pewno przerzuci siĂŞ na dziennik Polsatu. - kuriozalna decyzja o zdjĂŞciu FaktĂłw popoÂłudniowych !!! ( Panorama o 16 zostaÂła zlikwidowana juÂż w marcuwiĂŞc pozostajÂą tylko Wydarzenia )
A rywalizacja miĂŞdzy tymi stacjami byÂła jest i bĂŞdzie( pĂłki w Polsacie bĂŞdzie Tomasz Lis).
I to nie zale¿nie od tego jakie s¹ wyniki ogl¹dalnoœci obu tych programów informacyjnych. W przeciwnym razie szefowie Polsatu nie zmienialiby czo³ówki , oprawy graficznej oraz nie poszukiwaliby nowych dziennikarzy i wydawców do Wydarzeù.
Premiera "odÂświeÂżonych" WydarzeĂą na paÂżdziernik teÂż nie jest przypadkowa.
Faktomaniak pisze:Ten ponad 1 mln osĂłb ktĂłry oglÂądaÂł pierwsze wydanie FaktĂłw
na pewno przerzuci siĂŞ na dziennik Polsatu. - kuriozalna decyzja o zdjĂŞciu FaktĂłw popoÂłudniowych !!! ( Panorama o 16 zostaÂła zlikwidowana juÂż w marcuwiĂŞc pozostajÂą tylko Wydarzenia )
I "Wydarzenia" bêd¹ jedynym programem informacyjnym na œwiecie, którego popo³udniowe wydania maj¹ wieksz¹ ogl¹dalnoœÌ ni¿ wydania g³ówne.
Co do walki "Wydarzeù" o wieksze udzia³y - celem redakcji programu jest osi¹gnieciê 25% udzia³ów w rynku. Obecnie "Wydarzenia" o 18:50 to nieco ponad 20% udzia³ów, a dla porówania "Fakty" - ok. 33%.
ale to jest wlasnie ta wspania³a strategia.. ludzie którzy polubi¹ popo³udniowe wydania z czasem mog¹ zacz¹Ì ogladaÌ tak¿e wydania g³ówne.. i na tym moze oprzeÌ sie sukces Polsatu i Wydarzeù..
w woli ÂścisÂłoÂści "Wydarzenia" majÂą nie 20 a 22-23% udziaÂłu w rynku
Nowe studio wydarzeù ma zwi¹zek pewnie z kana³em informacyjnym polsatu. Jedno jest ju¿ pewne w paŸdzierniku fakty i wydarzenia bêd¹ mieÌ podobne - nowoczesne studia, dobr¹ grafikê i co najwa¿niejsze dobre materia³y (które i teraz maj¹). Myœlê, ¿e nie maj¹ racjê Ci co mowi¹ ¿e te zmiany nie bêd¹ miec wp³ywu na ogl¹dalnoœc. Nowa jakoœÌ to nowa widownia. Tak by³o tez po uruchomieniu nowego studia faktów.
Rodzi siê pytanie - jakiego rodzaju zmiany nadejd¹ na 10 - lecie faktów. Czy bêd¹ one podobne do metamorfozy wydarzeù - s¹dzê, ¿e nie. Fakty mog¹ jedynie zmieniÌ t³o obok ekranów tylnoprojekcyjnych ( bo przedstawiaj¹ one star¹ grafikê) i mo¿e stó³ prezenterski. W faktach przyda³yby siê zmiany podobne do tych jakie zasz³y podczas startu strony tvn24.pl. No ale wróÌmy jeszcze do wydarzeù.
Nowi dziennikarze RMF'u wzmocniÂą ekipĂŞ wydarzeĂą. Ciekawe czy ktoÂś porzegna siĂŞ z redakcjÂą. No i jeszcze jedno pytanie czy zmieniÂą siĂŞ prowadzÂący bo poza Smoktunowicz nie widze innej osoby rĂłwnej osobowoÂściowo Durczokowi czy Pochanke.
mks pisze:obecnie Wydarzenia wg mnie wygrywajÂą z programami w TVP.
"Wydarzenia" ju¿ od dawna s¹ du¿o lepsze od wszystkich programów informacyjnych w TVP. Tylko "Fakty" s¹ od nich lepsze, i pewnie po zmianach wci¹¿ bêd¹.
mks pisze:
Fakty a Wydarzenia rzeczywiscie teraz ze sobÂą nie walczÂą, ale to zawsze moze sie zmieniĂŚ.. wystarczy nowe studio i silna kampania..
Nara¿asz siê na œmiesznoœÌ - po raz kolejny zreszt¹. Wystarczy nowe studio i silna kampania? Nie. Liczy siê jeszcze jakoœÌ. Jakoœci "Wydarzeù" nie mo¿na oceniaÌ Ÿle, program jest dobry. Ale nie bardzo dobry i to siê nagle nie zmienia. Oprócz studia, jest coœ wa¿niejszego - ludzie. Oprócz Smoktunowicz, "Wydarzenia" nie maj¹ ¿adnego porz¹dnego prowadz¹cego. Reszta (no mo¿e oprócz tylko Kacprzaka) jest nieznoœna! To samo z reporterami. Oni s¹ dobrzy, ale nie bardzo dobrzy. "Fakty" maj¹ wœród reporterów prawdziwe gwiazdy. Polsat nie ma nikogo takiego w zespole reporterów. I od paŸdziernika to te¿ siê nie zmieni. Powiedzmy sobie otwarcie, zespó³ TVN przygotowuje du¿o lepsze relacje od reporterów Polsatu.
mks pisze:
a co do Panoramy jak juÂż napisaÂłem to jest kabaret a nie program i ciÂągle spadajÂące wyniki to potwierdzajÂą..
Nawet nie ma sensu porównywaÌ "Wydarzeù" do "Panoramy". To jak niebo i... i nawet nie ziemia. Ciê¿ko porównaÌ. To kosmiczna ró¿nica.
Faktomaniak pisze:
Bo nie moga z nimi rywalizowaĂŚ gdyÂż Fakty nie majÂą juÂż... wydania popoÂłudniowego.
Ale my mówimy o rywalizacji wydaù g³ównych. Owszem zdjêcie popo³udniowych "Faktów" to kretyùstwo, ale to nie argument.
Faktomaniak pisze:Ten ponad 1 mln osĂłb ktĂłry oglÂądaÂł pierwsze wydanie FaktĂłw
na pewno przerzuci siĂŞ na dziennik Polsatu
Na pewno nie. Po zlikwidowaniu "Panoramy" o 16 widownia "FaktĂłw" i "WydarzeĂą" wzrosÂła bardzo minimalnie. Tak bĂŞdzie teÂż i tym razem. Nie ma takiej opcji, by wszyscy widzowie "FaktĂłw" przerzucili siĂŞ na "Wydarzenia".
mks pisze:
ludzie którzy polubi¹ popo³udniowe wydania z czasem mog¹ zacz¹Ì ogladaÌ tak¿e wydania g³ówne..
Obawiam siê, ¿e niekoniecznie. Gdyby tak mia³o byÌ, to ju¿ by siê tak sta³o. Po prostu o swojej porze "Wydarzenia" popo³udniowe s¹ najlepsze (i do tego dodajmy, ¿e teraz nie licz¹c "Wiadomoœci" o 15 - jedyne), nie ma wiêc alternatywy. A w trakcie "Wydarzeù" g³ównych s¹ lepsze od nich "Fakty". Na pewno dobra jakoœÌ popo³udniowych "Wydarzeù" mo¿e pomóc wydaniu g³ównemu, ale bez przesady. Nieznacznie.
mks pisze:
w woli ÂścisÂłoÂści
Chyba gwoli ÂścisÂłoÂści.
Jedno jest juÂż pewne w paÂździerniku fakty i wydarzenia bĂŞdÂą mieĂŚ podobne - nowoczesne studia
Wydaje Ci siê, ¿e na potrzebny "Wydarzeù" zostanie zbudowane takie super studio jak dla TVN24 i "Faktów". W¹tpiê - nawet jeœli mia³by z niego korzystaÌ tak¿e nowy kana³ informacyjny. Bo TV Bizens zosta³a kupiona niedawno i w takim krótkim czasie nikt nie zd¹¿y³by z czymœ takim. Pierwsze wzmianki o nowym newsroomie TVN24 pojawi³y siê chyba na jakimœ czacie ju¿ pó³tora roku wczeœniej. Co nie zmienia faktu, ¿e nowe studio "Wydarzeù" mo¿e byÌ bardzo estetyczne.
Fakty mogÂą jedynie zmieniĂŚ tÂło obok ekranĂłw tylnoprojekcyjnych ( bo przedstawiajÂą one starÂą grafikĂŞ)
Ja tylko chciaÂłbym nadmieniĂŚ, Âże nowe studio wcale nie zapewnia nowej widowni :nie:
Tak samo byÂło z Faktsmi, ktĂłre w 2004 roku startowaÂły z nowego studia.
Z tego co pamiêtam wielkiej ró¿nicy w wynikach ogl¹dalnoœci nie by³o :spiewa:
Ale oczywiÂście nowe studio, grafika dajÂą Âświetne przymiarki do tego, by coÂś zaczĂŞÂło siĂŞ zmieniaĂŚ i na pewno Fakty nie powinny WydarzeĂą lekcewaÂżyĂŚ, bo one teÂż majÂą potencjaÂł.
Ale Fakty na swĂłj obecny ksztaÂłt pracowaÂły praktycznie 10 lat :spiewa: :spiewa:
MiaÂłem na myÂśli, Âże po domniemanej zmianie grafiki to tÂło bĂŞdzie nieaktualne. A co do studia to nie musi ono miec "otwartej przestrzeni" jak w faktach by byĂŚ atrakcyjne.