[TVN] X FACTOR

Dział poświęcony zakończonym produkcjom Grupy TVN Discovery Polska.

Moderator: Łukasz

adik1148
Bywalec
Bywalec

Re: X FACTOR

Post autor: adik1148 »

http://muzyka.interia.pl/raport/eurowiz ... 14668,8541

Cóż ... można się bylo tego spodziewać xD

X FACTOR - 1,64 MLN
TVoP - 1,52 MLN
MBTM - 2 MLN
EUROWIZJA - 4,6 MLN
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Post autor: SevenUP »

Napisali coś że XF został zmiażdżony, a Voice jak zwykle świetny wynik, czy tym razem sobie darowali ;p?
adik1148
Bywalec
Bywalec

Oczywiscie na stronie głownej jest tytuł : Eurowizja zmiażdżyła X FACTOR Xd
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Trzeciak »

SevenUP pisze:Pamietam jak kieyś powiedziałem, że nawet jak będzie i 4. juror, i wyjazdy za granicę i super bootcamp to i tak będziecie narzekać. I wiele się nie pomyliłem, co tydzień to samo marudzenie. Może zamiast marudzić byście zagłosowali, to chociaż na to co serio jest ważne nie możnaby narzekać.
Wybacz, ale w sytuacji, gdy poziom realizacji konkurencyjnych widowisk się podnosi, a w ostatnim programie na żywo widzę tak podstawowe błędy, jak znów (nie wiem dlaczego?) słaba gra świateł, brak konsekwencji w scenariuszu (przy pierwszych 4 wykonawcach wypowiadali się wszyscy jurorzy, a przy ostatnich 4 - tylko dwójka), czy argumentacja Czesława, która mnie rozwaliła, gdy zagłosował na Martę (powiedział, że "Kuba na castingach mówił, że to finalistka", tylko jako juror 4 rok z rzędu powinien powiedzieć własne, a nie czyjeś zdanie, a poza tym castingi chyba mamy dawno za sobą, a za chwilę Wielki Finał), to nie da się ukryć, że robi się przykro, że tak się marnuje widowisko. Szkoda, bo animacje i oprawy występów są na całkiem dobrym poziomie.
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Trzeciak pisze:
SevenUP pisze:Pamietam jak kieyś powiedziałem, że nawet jak będzie i 4. juror, i wyjazdy za granicę i super bootcamp to i tak będziecie narzekać. I wiele się nie pomyliłem, co tydzień to samo marudzenie. Może zamiast marudzić byście zagłosowali, to chociaż na to co serio jest ważne nie możnaby narzekać.
Wybacz, ale w sytuacji, gdy poziom realizacji konkurencyjnych widowisk się podnosi, a w ostatnim programie na żywo widzę tak podstawowe błędy, jak znów (nie wiem dlaczego?) słaba gra świateł, brak konsekwencji w scenariuszu (przy pierwszych 4 wykonawcach wypowiadali się wszyscy jurorzy, a przy ostatnich 4 - tylko dwójka), czy argumentacja Czesława, która mnie rozwaliła, gdy zagłosował na Martę (powiedział, że "Kuba na castingach mówił, że to finalistka", tylko jako juror 4 rok z rzędu powinien powiedzieć własne, a nie czyjeś zdanie, a poza tym castingi chyba mamy dawno za sobą, a za chwilę Wielki Finał), to nie da się ukryć, że robi się przykro, że tak się marnuje widowisko. Szkoda, bo animacje i oprawy występów są na całkiem dobrym poziomie.
1. Czesław powiedział, że Hatbreakers już 2 raz są w dogrywce i ludzie ich nie kupują, a Marta nie powinna się tam znaleźć. Polecam obejrzeć powtórkę.
2. Rozumiem, że przez grę świateł marnuje się widowisko? :brawa: Błagam, wiem że mogłoby to wyglądać lepiej ale czy to serio ma aż takie znaczenie? Pomijam fakt posiadania przez MBTM identycznej scenografii od 8 edycji, a delikatnie mówiąc nie jest tak genialna że nie ma co ulepszyć i Voice, w którym żadna oprawa występu niczego nie zmienia bo i tak wszystko wygląda tak samo... Można wyliczać niedostatki wszystkich programów, ale przez to że wszyscy widzieli XF UK porównują go do naszego. Jakbym ja porównał Voice PL do Voice USA to też za bardzo naszej wersji nie chciałbym oglądać.
3. Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale naprawdę nie potrzeba robić tego sto razy w jednym wątku, tym bardziej że produkcja raczej nie interesuje się opiniami anonimowych ludzi na forum. Raz wystarczy napisać.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

SevenUP pisze:1. Czesław powiedział, że Hatbreakers już 2 raz są w dogrywce i ludzie ich nie kupują, a Marta nie powinna się tam znaleźć. Polecam obejrzeć powtórkę.
To dlaczego tydzień temu tak nie powiedział o Darii Zawiałow? Poza tym ta wypowiedź tylko tym bardziej pokazuje, że sprawia wrażenie jakby nie miał własnego gustu muzycznego, a jako juror takiego programu programu powinien go przede wszystkim wyrazić. Poza tym dla mnie miejsce Marty Bijan w dolnej trójce (w przeciwieństwie do Hatbreakers, czy Magdaleny Bal) nie jest zaskoczeniem. Owszem postępy są, ale z całym szacunkiem dla niej 3 programy na żywo są już za nami, za chwilę mamy finał, uczestnicy przygotowują już po 2 utwory, a w jej występach nadal bardziej przebija podkład niż jej wokal i to któryś raz z rzędu. Dogrywka tylko tym bardziej pokazała siłę Hatbreakers-ów, i rzekłbym - znokautowali wręcz Martę Bijan.
SevenUP pisze: Rozumiem, że przez grę świateł marnuje się widowisko? Błagam, wiem że mogłoby to wyglądać lepiej ale czy to serio ma aż takie znaczenie?
Gra świateł w każdym widowisku począwszy od wielkich wydarzeń typu Eurowizja, czy Ceremonie Igrzysk Olimpijskch, a kończąc na plenerowych imprezach muzycznych nawet w prowincjonalych miastach to nie jest jakiś tam niuans, tylko jeden z podstawowych elementów takiego przedsięwzięcia. Nawet mimo ekranów - to trochę tak, jakby zjeść keczup bez parówek, czy masło bez chleba. Każda firma (zarówno wielkie koncerny produkcyjne, jak i firmy organizujące duże koncerty głównie w małych miastach), która zajmuje się produkcją takiego widowiska, czy także rozłożeniem sceny przywiązuje do samej gry świateł i oświetlenia coraz większą wagę. Ja nie oczekuję, że światła będą szaleć z taką mocą, że publiczność zostanie oślepiona, a widzowie nic więcej nie zobaczą, ale niech będą czymś więcej niż takim trochę przypadkowym tłem dla artysty oprócz ekranów.
SevenUP pisze:Pomijam fakt posiadania przez MBTM identycznej scenografii od 8 edycji, a delikatnie mówiąc nie jest tak genialna że nie ma co ulepszyć i Voice, w którym żadna oprawa występu niczego nie zmienia bo i tak wszystko wygląda tak samo...
Mimo to, scenografie obu programów były wykorzystywane znacznie lepiej od scenografii "X Factora".
SevenUP pisze:i Voice, w którym żadna oprawa występu niczego nie zmienia bo i tak wszystko wygląda tak samo...
Porównaj występy z 4 edycji programu z występami z drugiej i trzeciej edycji - i wtedy pogadamy. ;)
SevenUP pisze:Można wyliczać niedostatki wszystkich programów, ale przez to że wszyscy widzieli XF UK porównują go do naszego.
Wszyscy, czyli kto. Fani tego formatu na forach internetowych, którzy albo widzieli występy na YT, albo oglądali całe odcinki, czy większość internautów, która słucha różnej muzyki, a z "X Factorem" ma do czynenia, przy okazji polskiej edycji.
SevenUP pisze:Jakbym ja porównał Voice PL do Voice USA to też za bardzo naszej wersji nie chciałbym oglądać.
A ja bardziej porównałbym do "The Voice" w Holandii, czyli tam, gdzie powstał format. O ile nie dość, że polski "The Voice" bardzo odwzoruje się na tym holenderskim i trochę amerykańskim, to jeszcze widzę, że jest tutaj pomysł na widowisko. Polski "X Factor" jest tylko odwzorowaniem edycji z UK, na dodatek - mało udanym.
SevenUP pisze:Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale naprawdę nie potrzeba robić tego sto razy w jednym wątku
Tylko autor tego zdania sam zapomniał, że swoje zdanie w tym wątku wyraził już 200 razy. A przy 300 stron wątku - chyba jednak tyle razy swoje zdane trzeba wyrazić.
SevenUP pisze:tym bardziej że produkcja raczej nie interesuje się opiniami anonimowych ludzi na forum. Raz wystarczy napisać.
Jak produkcja się w ogóle olewa opinię tych ludzi i traktuję produkcję tylko jako maszynkę do pieniędzy, to potem niech się nie dziwi, że widownia i opinie o formacie w stosunku do konkurencji są takie, a nie inne.
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Trzeciak pisze:
SevenUP pisze:1. Czesław powiedział, że Hatbreakers już 2 raz są w dogrywce i ludzie ich nie kupują, a Marta nie powinna się tam znaleźć. Polecam obejrzeć powtórkę.
To dlaczego tydzień temu tak nie powiedział o Darii Zawiałow? Poza tym ta wypowiedź tylko tym bardziej pokazuje, że sprawia wrażenie jakby nie miał własnego gustu muzycznego, a jako juror takiego programu programu powinien go przede wszystkim wyrazić. Poza tym dla mnie miejsce Marty Bijan w dolnej trójce (w przeciwieństwie do Hatbreakers, czy Magdaleny Bal) nie jest zaskoczeniem. Owszem postępy są, ale z całym szacunkiem dla niej 3 programy na żywo są już za nami, za chwilę mamy finał, uczestnicy przygotowują już po 2 utwory, a w jej występach nadal bardziej przebija podkład niż jej wokal i to któryś raz z rzędu. Dogrywka tylko tym bardziej pokazała siłę Hatbreakers-ów, i rzekłbym - znokautowali wręcz Martę Bijan.
SevenUP pisze: Rozumiem, że przez grę świateł marnuje się widowisko? Błagam, wiem że mogłoby to wyglądać lepiej ale czy to serio ma aż takie znaczenie?
Gra świateł w każdym widowisku począwszy od wielkich wydarzeń typu Eurowizja, czy Ceremonie Igrzysk Olimpijskch, a kończąc na plenerowych imprezach muzycznych nawet w prowincjonalych miastach to nie jest jakiś tam niuans, tylko jeden z podstawowych elementów takiego przedsięwzięcia. Nawet mimo ekranów - to trochę tak, jakby zjeść keczup bez parówek, czy masło bez chleba. Każda firma (zarówno wielkie koncerny produkcyjne, jak i firmy organizujące duże koncerty głównie w małych miastach), która zajmuje się produkcją takiego widowiska, czy także rozłożeniem sceny przywiązuje do samej gry świateł i oświetlenia coraz większą wagę. Ja nie oczekuję, że światła będą szaleć z taką mocą, że publiczność zostanie oślepiona, a widzowie nic więcej nie zobaczą, ale niech będą czymś więcej niż takim trochę przypadkowym tłem dla artysty oprócz ekranów.
SevenUP pisze:Pomijam fakt posiadania przez MBTM identycznej scenografii od 8 edycji, a delikatnie mówiąc nie jest tak genialna że nie ma co ulepszyć i Voice, w którym żadna oprawa występu niczego nie zmienia bo i tak wszystko wygląda tak samo...
Mimo to, scenografie obu programów były wykorzystywane znacznie lepiej od scenografii "X Factora".
SevenUP pisze:i Voice, w którym żadna oprawa występu niczego nie zmienia bo i tak wszystko wygląda tak samo...
Porównaj występy z 4 edycji programu z występami z drugiej i trzeciej edycji - i wtedy pogadamy. ;)
SevenUP pisze:Można wyliczać niedostatki wszystkich programów, ale przez to że wszyscy widzieli XF UK porównują go do naszego.
Wszyscy, czyli kto. Fani tego formatu na forach internetowych, którzy albo widzieli występy na YT, albo oglądali całe odcinki, czy większość internautów, która słucha różnej muzyki, a z "X Factorem" ma do czynenia, przy okazji polskiej edycji.
SevenUP pisze:Jakbym ja porównał Voice PL do Voice USA to też za bardzo naszej wersji nie chciałbym oglądać.
A ja bardziej porównałbym do "The Voice" w Holandii, czyli tam, gdzie powstał format. O ile nie dość, że polski "The Voice" bardzo odwzoruje się na tym holenderskim i trochę amerykańskim, to jeszcze widzę, że jest tutaj pomysł na widowisko. Polski "X Factor" jest tylko odwzorowaniem edycji z UK, na dodatek - mało udanym.
SevenUP pisze:Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale naprawdę nie potrzeba robić tego sto razy w jednym wątku
Tylko autor tego zdania sam zapomniał, że swoje zdanie w tym wątku wyraził już 200 razy. A przy 300 stron wątku - chyba jednak tyle razy swoje zdane trzeba wyrazić.
SevenUP pisze:tym bardziej że produkcja raczej nie interesuje się opiniami anonimowych ludzi na forum. Raz wystarczy napisać.
Jak produkcja się w ogóle olewa opinię tych ludzi i traktuję produkcję tylko jako maszynkę do pieniędzy, to potem niech się nie dziwi, że widownia i opinie o formacie w stosunku do konkurencji są takie, a nie inne.
1. Tutaj w ogóle nie rozumiem o co Ci chodzi, bo Daria i HB byli pierwszy raz w dogrywce. Moim zdaniem Czesław jasno postawił sytuację- jego zdaniem Marta nie zasłużyła na dogrywkę i dla tego chciał ją uratować. Moim zdaniem Marta jest rewelacyjna i 2 nieudane live tego nie zmienią. Ma potencjał na karierę, a HB go mają. Tu właśnie widać, że wolisz Voice, bo nie mam nic do ich twórczości ale star quality to tam nie ma.
2. Nie chodzi o olewanie fanów, ale nikt o zdrowych zmysłach nie szuka pomocy w realizacji programu na forum. Co innego maile od fanów, właśnie fani XF mieli wpływ na program i wprowadzili deadlocka ;) Więc produkcja ich słucha jakby co.
3. Co do tych świateł, zgadzam się że nie są w pełni wykorzystane. Ale widzowie nie oglądają programu dla świateł tylko uczestników. Ja uważam że w Voice i tak sam wygląd studia uniemożliwia personalizację występu i chcąc nie chcąc i tak wyglądają wszystkie podobnie.
tomalapt
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: tomalapt »

Kolego SevenUP, różnica jest taka że oglądalność TVOP w przeciwieństwie do XF z sezonu na sezon rośnie.
Gra świateł rzeczywiście wymaga sporo do życzenia, gdybyśmy mieli do czynienia z podobną oprawą świetlną w np. studio MBTM byłoby genialnie. Hala w której nagrywany jest XF jest najbardziej wypasioną/nowoczesną jaką można sobie tylko wyobrazić jak na nasz kraj. Firma TransColor i podmioty z nią współpracujące zamontowały "najbardziej zajebi*ty" sprzęt świetlny jak na show telewizyjne, nawet na festivalach muzycznych typu Opole, Sopot nie spotkałem się z takim ogromem lamp jeśli chodzi o ich liczbę, technologię i możliwości.
moim hobby po godzinach jest programowanie takich inscenizacji w programie "Grand MA 2", identycznego panelu wykorzystuje produkcja XF ;p

Wiecie jaka jest różnica pomiędzy show TVN a Polsatu i TVP? TVP wykorzystuje 100 % możliwości studio, Polsat 120 (z niczego zrobili świetną dla oka prezentację), TVN 30... po jakiego grzyba stacja Miszczaka wydaja taki ogrom kasy na wynajem sprzętu, skoro mniej niż połowa nie jest używana/jest używana zbyt rzadko?
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

SevenUP pisze:1. Tutaj w ogóle nie rozumiem o co Ci chodzi, bo Daria i HB byli pierwszy raz w dogrywce. Moim zdaniem Czesław jasno postawił sytuację- jego zdaniem Marta nie zasłużyła na dogrywkę i dla tego chciał ją uratować. Moim zdaniem Marta jest rewelacyjna i 2 nieudane live tego nie zmienią. Ma potencjał na karierę, a HB go mają. Tu właśnie widać, że wolisz Voice, bo nie mam nic do ich twórczości ale star quality to tam nie ma.
Wyniki głosowania nie zawsze są adekwatne do tego, kto może osiągnąć sukces na rynku muzycznym. Gdyby Marta Bijan występowałaby w "X Factor" UK, to (mimo, że tygodni na żywo tam jest 10, a u nas 6) odpadłaby znacznie wcześniej, niż przed ćwierćfinałem. Nawet jeśli, nie ma znaczenia, czy jest to scena "X Factor", czy "The Voice", czy "MBTM", czy innego show muzycznego, czy nawet koncert na plenerze - na scenie trzeba się pokazać całym sobą - inaczej widownia cię nie zauważy. A przy występach Marty Bijan tego nie widzę. Takie przykłady już mieliśmy, m. in. Maja Hyży sprzed roku, czy Abi Alton z edycji UK.
Polski rynek muzyczny to nie rynek UK. U nas nie było za bardzo szans, by grupy wokalne odniosły sukces, stąd w tym roku wprowadzenie zespołów wokalno-instrumentalnych, gdy przedtem w konkurencyjnym "MBTM" odniosły sukces (mimo, że tam głównie nie przearanżowano coverów). Poza tym - zawsze w każdym programie tego typu (nawet w "The X Factor" UK) podstawą jest muzyka.
SevenUP pisze:2. Nie chodzi o olewanie fanów, ale nikt o zdrowych zmysłach nie szuka pomocy w realizacji programu na forum. Co innego maile od fanów, właśnie fani XF mieli wpływ na program i wprowadzili deadlocka Więc produkcja ich słucha jakby co.
Nie ma znaczenia, czy ktoś jest fanem produkcji, czy nim nie jest - produkcja powinna w miarę możliwości wziąć pod uwagę każdą sensowną opinię. Większość potencjalnej widowni programu to nie są jednak fani "X Factor". Poza tym, to tylko bardziej pokazuje porażkę producenta, bo sprawę z "sytuacją pat" tak doświadczony w tego typu produkcjach podmiot, jak Fremantle Media Polska powinna wyczuć sama, a nie po interwencji widzów przez e-mail, czy fanpage'u na FB.
SevenUP pisze:3. Co do tych świateł, zgadzam się że nie są w pełni wykorzystane. Ale widzowie nie oglądają programu dla świateł tylko uczestników. Ja uważam że w Voice i tak sam wygląd studia uniemożliwia personalizację występu i chcąc nie chcąc i tak wyglądają wszystkie podobnie.
Nie wszystkie. Np. występ Kamila Bijosia, czy Michała Karpackiego trochę się różnił od reszty. Poza tym to jest telewizja, to już są finałowe odcinki - takie elementy w każdym show są już tym bardziej ważniejsze.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Nie trzeba dojść do programów na żywo, by spełnić swoje marzenie. Wczoraj uczestniczka czwartej edycji - Agata Dziarmagowska podpisała kontrakt płytowy z Warner Music Poland.
adik1148
Bywalec
Bywalec

A Klaudia Gawor oficjalnie potwierdziła ( wreszcie ) , że w kwietniu podpisała kontrakt z SONY MUSIC i wkrotce jej plyta ;)
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Od podpisania kontraktu do jej płyty jeszcze minie co najmniej kilka miesięcy. ;)
adik1148
Bywalec
Bywalec

Ale kontrakty są , więc plyty będą -to najwazniejsze :)
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Wydanie płyty jeszcze nie oznacza sukcesu, choć wierzę, że w przypadku jednej z nich, to nie okaże się prawdą i wybije się jak, m. in. Marta Podulka.
adik1148
Bywalec
Bywalec

Myslę , że Agata ma zadatki na wiekszą karierę , niż Podolka , bo jej ciągle ludzie nie rozpoznaja xD Myślę , że może zrobic podobna do Eweliny Lisowskiej
ODPOWIEDZ