[Polsat] Wydarzenia

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

lukasz000
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: lukasz000 »

g³ównym powodem by³ spór polityczny,drugim , ale mniejszym ekonomia, bo wiadomo, ¿e produkcja bêdzie wówczas taùsza .No ale gdyby nie powód polityczny to napewno Lis by zosta³ w Polsacie A œwiat³owód to konsekwencja tego odejœcia, bo zgodê wyra¿a na to sejm
a kiedy dowiedzieli siĂŞ Âże Lis odchodzi to postanowili wyraÂźiĂŚ zgodĂŞ na ten ÂświaÂłowĂłd, ale nie byÂł to powĂłd odejÂścia, bo co po ÂświatÂłowodzie, polsatowi jeÂśli nie bĂŞdzie Lisa.
ÂŚwiatÂłowĂłd nie da oglÂądalnoÂści Polsatowi , a lis tak.
kamiiloo
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: kamiiloo »

to jest wiadome ze powodem byÂła poliyka :| coraz bardzie boje sie o pojĂŞcie wolne media
TVN innowacja i nowoczesność...
Camilo
Guru
Guru

Post autor: Camilo »

CzyÂżby Lisa miaÂł zastÂąpiĂŚ GugaÂła?
Szefem "WydarzeĂą" zostanie JarosÂław GugaÂła – dowiedziaÂła siĂŞ nieoficjalnie "Rzeczpospolita". Decyzja zapadÂła w sobotĂŞ, stacja ma wydaĂŚ w tej sprawie oficjalne oÂświadczenie.
GugaÂła od 2003 roku byÂł prezenterem "Informacji", a potem "WydarzeĂą". Do Polsatu przyszedÂł po powrocie z Urugwaju, gdzie przez cztery lata byÂł ambasadorem. WczeÂśniej byÂł prezentem "WiadomoÂści" w TVP, szefem Jedynki i Telewizyjnej Agencji Informacyjnej.
ÂźrĂłdÂło: onet.pl
pawell
Fanatyk :)

Post autor: pawell »

I zast¹pi³. :uhh: Zupe³na pora¿ka. :uhh: Najpierw powinni go wys³aÌ na jakieœ dobre szkolenie, a póŸniej ewentualnie daÌ na szefa "Wydarzeù". Oby ca³y program nie wygl¹da³ jak jego wydania...
Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu MAM TALENT! :D
corner
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: corner »

Nie ogl¹dam Wydarzeù, ale czy ty oceniasz Guga³ê po jedym wydaniu?
Powiedzcie mi, czy w Wydarzeniach szef dziaÂłu informacji jest jednoczeÂśnie wydawcÂą programu?
pawell

Post autor: pawell »

No to Ty nie ogl¹dasz "Wydarzeù", ja to robiê i widzê jak ten Pan siê sprawdza i to oceniam. Guga³a ma zostaÌ szefem "Wydarzeù" wiêc to chyba oznacza, ze bêdzie odpowiadaÌ za ca³oœÌ
Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu MAM TALENT! :D
corner
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: corner »

No nie oglÂądam, oglÂądam czasami tylko wydania popoÂłudniowe i nie narzekam. A na napisach koĂącowych nie pojawia siĂŞ nazwisko wydawcy?
Trzeba teÂż przyznaĂŚ, Âże Lis po przyjÂściu do informacji wywaliÂł ludzi, ktĂłrzy mu nie pasowali. GugaÂła siĂŞ ostaÂł, wiĂŞc pewnie nie jest taki do koĂąca mierny.
mks
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: mks »

Ludzie wy chyba nie wiecie co piszecie.. GugaÂła za czasĂłw Lisa w TVP kierowaÂł "Wiadomosciami".. skoro go zostawiÂł do pracy przy "Wydarzeniach" oznacza to, zĂŞ nie jest zÂły prawda? Nie oceniajcie dziennikarza po tym jak prowadzi program, bo to nie jest wielka filozofia przeczytaĂŚ to i owo do kamery.. osobiscie na szefa wybraÂłbym Kacprzaka.
Camilo
Guru
Guru

Równie¿ jakbym mia³ wybieraÌ to wola³bym Kacprzaka. On jest chocia¿ twórc¹ sukcesu popo³udniowych ''Wydarzeù''. Ma jak¹œ zas³ugê. A Guga³a? Tylko tyle, ¿e skutecznie odstrasza mnie od telewizora. :devil:

[ Dodano: Wto Wrz 25, 2007 7:28 am ]
Jaros³aw Guga³a, który na stanowisku szefa programu informacyjnego Polsatu zast¹pi³ wczoraj Tomasza Lisa, deklaruje, ¿e bêdzie gwarantem niezale¿noœci "Wydarzeù". Chce te¿ utrzymaÌ zespó³ programu.
– MateriaÂły do ”WydarzeĂą” bĂŞdÂą przygotowywane w ten sam sposĂłb, jak do tej pory. MajÂą byĂŚ zrozumiaÂłe, atrakcyjne i neutralne politycznie – zapowiada GugaÂła. – Nie wyobraÂżam teÂż sobie, by program miaÂł podlegaĂŚ jakimkolwiek ingerencjom politycznym. Nie dopuszczĂŞ do tego – zapewnia.
W zwi¹zku z odejœciem Hanny Smoktunowicz prowadz¹cymi g³ówne wydania bêd¹ na razie Marek Kasprzak i Beata Grabarczyk.
Jako szef ”WydarzeĂą”, GugaÂła po raz pierwszy spotkaÂł siĂŞ z zespoÂłem wczoraj rano. – Dobrze, Âże nie wyznaczono nikogo z zewnÂątrz – komentuje jeden z dziennikarzy. – Ale sam GugaÂła to nie wszystko. Musimy siĂŞ jeszcze zorientowaĂŚ, na jakich zasadach bĂŞdziemy teraz pracowaĂŚ.
Mimo zapowiedzi zarzÂądu Polsatu o podporzÂądkowaniu ”WydarzeĂą” TV Biznes GugaÂła podlega bezpoÂśrednio prezesowi Polsatu MiÂłosÂławowi BÂłaszczykowi, a nie kierownictwu kanaÂłu biznesowego. – To dobrze, chociaÂż potwierdza to teÂż przypuszczenia, Âże w zwolnieniu Tomka Lisa nie chodziÂło o koszty i reorganizacjĂŞ – ocenia inny dziennikarz programu.
– BĂŞdziemy wspó³pracowaĂŚ z TV Biznes tak samo, jak ”Fakty” TVN-u z TVN 24 – mĂłwi natomiast GugaÂła.

[ Dodano: Wto Wrz 25, 2007 7:28 am ]
ÂźrĂłdÂło: press.pl
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: r_r16 »

SÂłyszaÂłem dzisiaj jak zwykly ludzie, nie interesujÂący siĂŞ wogole telewizjÂą rozmawiajÂą o Wydarzeniach. Wg nich Lis jest teraz w TVN-ie, a Hania Bosynowicz albo Sotunowicz (wiadomo o kogo chodzi) nie prowadzi juÂż polsatowskich WydarzeĂą.
kamiiloo
Stały bywalec
Stały bywalec

chodnikowe newsy zawsze sÂą Âśmieszne :P
Camilo
Guru
Guru

GugaÂła proponuje Smoktunowicz powrĂłt, ona sama odpowiada, Âże to kiepski Âżart.
JarosÂław GugaÂła, nowy szef "WydarzeĂą", serwisu informacyjnego Telewizji Polsat, zÂłoÂżyÂł Hannie Smoktunowicz propozycjĂŞ powrotu do serwisu. ZrezygnowaÂła ona z pracy w stacji po odsuniĂŞciu od kierowania "Wydarzeniami" Tomasz Lisa i nie zamierza wracaĂŚ.- ObiecaÂła, Âże siĂŞ zastanowi – mĂłwi JarosÂław GugaÂła o propozycji, jakÂą zÂłoÂżyÂł byÂłej prezenterce ”WydarzeĂą”. Z kolei Hanna Smoktunowicz odpowiada: - To absolutna nieprawda. Jasno i kategorycznie odpowiedziaÂłam, Âże w obecnej sytuacji nie ma mowy o powrocie. PropozycjĂŞ powrotu przyjĂŞÂłam w kategoriach bardzo kiepskiego Âżartu. Wspó³czujĂŞ roli, jaka przypadÂła w udziale Jarkowi, ale nie zamierzam byĂŚ dla niego przykrywkÂą.
GugaÂła zapowiada, Âże zaproponowaÂł pracĂŞ kilku innym reporterom i prezenterom. – Rezygnujemy z prowadzenia ”WydarzeĂą” przez jednÂą osobĂŞ od poniedziaÂłku do piÂątku. Nowa formuÂła bĂŞdzie podobna do obowiÂązujÂącej w ”Faktach” TVN. W dni codzienne kaÂżde z dwĂłch wydaĂą ”WydarzeĂą” bĂŞdÂą prowadziĂŚ na zmianĂŞ dwie osoby. DwĂłch innych prezenterĂłw obejmie dyÂżury w weekend – wyjaÂśnia. GugaÂła zamierza zatrudniĂŚ szeœÌ nowych osĂłb, trzy juÂż wyraziÂły na to zgodĂŞ. Ich nazwiska ujawni w przyszÂłym tygodniu. – CzêœÌ z nich to dziennikarze, ktĂłrzy po konfliktach z Tomaszem Lisem odeszli z ”WydarzeĂą” – mĂłwi.
Jako prowadzÂąca ”Wydarzenia” na pewno nie pojawi siĂŞ Dorota Gawryluk, obecnie czÂłonek zarzÂądu TV Biznes ds. programowych (trzy lata temu odeszÂła z ”Informacji”, Ăłwczesnego serwisu Polsatu, po konflikcie z Lisem). – Jej powrĂłt do ”WydarzeĂą” oznaczaÂłby wojnĂŞ z poÂłowÂą zespoÂłu. Nie mogĂŞ do tego dopuÂściĂŚ – mĂłwi GugaÂła.

I jeszcze wywiady:
z HannÂą Smoktunowicz:
Czy wierzy pani, Âże JarosÂław GugaÂła, tak jak deklaruje, moÂże zagwarantowaĂŚ niezaleÂżnoœÌ „WydarzeĂą”?
Przez ostatnie trzy lata to prezes Solorz byÂł tym, ktĂłry gwarantowaÂł niezaleÂżnoœÌ „WydarzeĂą” rozpoÂścierajÂąc nad nimi parasol ochronny przed politykami. OczywiÂście, ÂżyczĂŞ moim kolegom z zespoÂłu niezaleÂżnoÂści, ale z ca³¹ ÂżyczliwoÂściÂą dla Jarka – to z pewnoÂściÂą nie on bĂŞdzie jej gwarantem. Tu liczĂŞ na zespó³, ktĂłry dobrze znam i podziwiam. JeÂśli ”Wydarzenia” siĂŞ obroniÂą, to wÂłaÂśnie dziĂŞki niemu. Poza tym myÂślĂŞ, Âże gÂłowa Lisa na razie nasyciÂła apetyt politykĂłw. A Jarek musi siĂŞ dopiero nauczyĂŚ „WydarzeĂą”. Jako czÂłowiek zajĂŞty g³ównie swojÂą karierÂą estradowÂą do newsroomu wpadaÂł zwykle na krĂłtko, by przeczytaĂŚ popoÂłudniowy serwis. Doceniam jego doÂświadczenie na dyrektorskich stanowiskach w TVP, ale z caÂłym szacunkiem, do kierowania programem informacyjnym na konkurencyjnym rynku potrzeba o wiele, wiele wiĂŞcej. Przypominam o gigantycznej ró¿nicy udzia³ów w rynku miĂŞdzy „Wydarzeniami”, a „Informacjami” Polsatu, ktĂłrych twarzÂą bardzo dÂługo byÂł miĂŞdzy innymi Jarek.

Nowy szef „WydarzeĂą” twierdzi, Âże jako szef Telewizyjnej Agencji Informacyjnej zrobiÂł wiele, aby wypromowaĂŚ Tomasz Lisa na gwiazdĂŞ mediĂłw?
To jedna z zabawniejszych rzeczy, które ostatnio s³ysza³am. Nawiasem mówi¹c szefem Tomka w Telewizyjnej Agencji Informacyjnej by³ realnie kilka miesiêcy, bo wiêkszoœÌ jego kadencji Tomek by³ na rocznym stypendium w Nowym Orleanie, gdzie akurat nie Jarek go wysy³a³. Sugerujê, by na dzieù dobry wróci³ na ziemiê.

JarosÂław GugaÂła powiedziaÂł nam, Âże zÂłoÂżyÂł pani ofertĂŞ powrotu i ma jÂą pani rozwaÂżyĂŚ.
To absolutna nieprawda. Jasno i kategorycznie odpowiedziaÂłam, Âże w obecnej sytuacji nie ma mowy o powrocie. To przykre, Âże Jarek w roli straÂżnika wiarygodnoÂści i prawdomĂłwnoÂści ”WydarzeĂą” debiutuje w oczywisty sposĂłb mijajÂąc siĂŞ z prawdÂą. PropozycjĂŞ powrotu przyjĂŞÂłam w kategoriach Âżartu, zresztÂą bardzo kiepskiego Âżartu. Wspó³czujĂŞ roli jaka przypadÂła w udziale Jarkowi, ale nie zamierzam byĂŚ dla niego przykrywkÂą. OdnoszĂŞ wraÂżenie, Âże prĂłbuje on zwekslowaĂŚ dyskusjĂŞ wokó³ tego co siĂŞ staÂło na inne tory. Pewnie zyska tym uznanie wÂładzy, ale niejeden moÂże zauwaÂżyĂŚ, Âże nie wykazuje nadmiernej przenikliwoÂści. DziÂś sugeruje jakoby powodem odejÂścia Tomka byÂły jakieÂś konflikty w zespole. To tak po ludzku – po prostu smutne i niegodziwe. Jedynym kryterium pracy w ”Wydarzeniach” byÂł talent i ciĂŞÂżka praca. WolaÂłabym wiĂŞc, by JarosÂław nie zdobywaÂł tanich punktĂłw, tylko wskazaÂł ktĂłra to osoba wypadÂła niesÂłusznie z zespoÂłu, a potem zabÂłysnĂŞÂła na firmamencie medialnym. ProszĂŞ nie o trzy nazwiska, ale o jedno. To co mĂłwi JarosÂław Âświadczy teÂż o trudno wytÂłumaczalnej niemocy interpretacyjnej. Skoro miesiÂąc przed wyborami od kierowania programem informacyjnym telewizji ogĂłlnopolskiej odsuniĂŞto jednego z czoÂłowych dziennikarzy w kraju, to nie moÂżna udawaĂŚ, Âże siĂŞ nic nie staÂło. Ogromna wiĂŞkszoœÌ dziennikarzy zrozumiaÂła co siĂŞ staÂło, przykre, Âże Jarka nie ma wÂśrĂłd nich. Sytuacja wymaga, by uczciwie zadaĂŚ sobie pytanie, o to w jakim punkcie znalazÂła siĂŞ dziÂś w Polsce wolnoœÌ sÂłowa. MojÂą odpowiedziÂą byÂło odejÂście z ”WydarzeĂą”. Tylko powrĂłt Tomasza Lisa mĂłgÂłby mnie przekonaĂŚ do zmiany decyzji.

OtrzymaÂła Pani inne propozycje?
Mój telefon dzwoni, ale nie chcê mówiÌ o szczegó³ach. Mam œwiadomoœÌ, ¿e nie bêdzie dzwoni³ wiecznie, ale przed podjêciem decyzji muszê och³on¹Ì.

W dalszym ci¹gu wi¹¿e pani swoj¹ przysz³oœÌ z telewizj¹?
Nie czujĂŞ parcia na szkÂło. DuÂżym szacunkiem darzĂŞ dziennikarstwo prasowe – pozwala siĂŞgaĂŚ g³êbiej niÂż telewizja. Na pewno jednak nie odejdĂŞ z zawodu, to nie byÂł przypadkowy wybĂłr.

I z Jarkiem Guga³¹:
Nie ma Pan wraÂżenia, Âże przyjmujÂąc stanowisko szefa „WydarzeĂą” po odejÂściu z tej funkcji Tomasza Lisa uwiarygodniÂł Pan decyzje podejmowane pod wpÂływem naciskĂłw politycznych wobec dziennikarzy?
Wrêcz przeciwnie. Przyj¹³em tê funkcjê, ¿eby takie naciski nie mia³y miejsca. Nie potrzebujê œwiadectwa moralnoœci ze strony Tomasza Lisa. Uzna³em, ¿e dla zespo³u bêdzie najlepiej, jeœli szefem zostanie osoba z Polsatu, a nie z zewn¹trz.

BĂŞdzie siĂŞ Pan musiaÂł zmierzyĂŚ z legendÂą Tomasza Lisa. Jak siĂŞ Pan z tym czuje?
Dlaczego mam siĂŞ mierzyĂŚ i w jaki sposĂłb?

PorĂłwnania bĂŞdÂą nieuchronne.
MoÂże i tak. Ale z Tomaszem Lisem znamy siĂŞ od dawna. Razem przyszliÂśmy z konkursu do TVP, byliÂśmy bardzo zaprzyjaÂźnieni. PóŸniej zostaÂłem jego szefem w Telewizyjnej Agencji Informacyjnej i zrobiÂłem wiele, Âżeby go wypromowaĂŚ na gwiazdĂŞ mediĂłw. MiaÂł u mnie jak u Pana Boga za piecem. Ale moje kwalifikacje nie sÂą gorsze niÂż jego, choĂŚ nie jestem tak wielkÂą gwiazdÂą. Mam duÂże doÂświadczenie w zarzÂądzaniu. ByÂłem dyrektorem TVP1, szefem Telewizyjnej Agencji Informacyjnej, szefem reporterĂłw w „WiadomoÂściach”, prezenterem „WiadomoÂści”, komentatorem parlamentarnym, komentatorem w redakcji zagranicznej i ambasadorem w Urugwaju. Z wyksztaÂłcenia jestem iberystÂą, ale wÂłaÂśnie skoĂączyÂłem teÂż studia doktoranckie z ekonomii w SGH w Warszawie. To niezÂłe referencje.

Czy zaproponuje Pan pracĂŞ w „Wydarzeniach” osobom, ktĂłre odeszÂły razem z Tomaszem Lisem?
Na razie zÂłoÂżyÂłem takÂą ofertĂŞ Hannie Smoktunowicz. ObiecaÂła, Âże siĂŞ zastanowi. Ale wkrĂłtce pojawiÂą siĂŞ teÂż nowe osoby, wÂśrĂłd nich te, ktĂłre po konfliktach z Lisem odeszÂły z „WydarzeĂą”. BĂŞdÂą to prezenterzy i kilku reporterĂłw. Docelowo chcĂŞ zatrudniĂŚ w „Wydarzeniach” szeœÌ osĂłb, by prowadzÂący serwisy zmieniali siĂŞ. Trzy z nich przyjĂŞÂły juÂż propozycjĂŞ.

Czy bierze Pan pod uwagĂŞ DorotĂŞ Gawryluk jako prowadzÂącÂą „Wydarzenia”?
Na razie nie. Jej powrĂłt do „WydarzeĂą” oznaczaÂłby wojnĂŞ z poÂłowÂą zespoÂłu. Zaraz rozpĂŞtaÂłaby siĂŞ awantura i ludzie chcieliby odchodziĂŚ, a do tego nie mogĂŞ dopuÂściĂŚ. UwaÂżam jednak, Âże Dorota Gawryluk jest dobrÂą prezenterkÂą. Tomasz Lis zrobiÂł b³¹d pozbywajÂąc siĂŞ jej z „Informacji” (Ăłwczesny serwis informacyjny Polsatu - przyp. red.). ByÂło tam miejsce i dla Hanny Smoktunowicz i dla niej.

[ Dodano: Sro Wrz 26, 2007 6:11 pm ]
PopoÂłudniowe ''Wydarzenia'' juÂż wkrĂłtce poprowadzi Marta Leleniewska.
Marcin
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: Marcin »

Marta Leleniewska "twarzÂą" "WydarzeĂą"

NowÂą prowadzÂącÂą program informacyjny w Polsacie bĂŞdzie Marta Leleniewska - dowiaduje siĂŞ portal Gazeta.pl. Kilkukrotna miss i pogodynka poprowadzi "Wydarzenia" o 15.00. InformacjĂŞ o nowej twarzy "WydarzeĂą" zakomunikowaÂł dziennikarzom na kolegium redakcyjnym szef "WydarzeĂą" JarosÂław GugaÂła.

Leleniewska trafiÂła do "WydarzeĂą" z telewizji TV4, gdzie prowadziÂła program "Muzyczne listy". W programie informacyjnym Polsatu pojawiaÂła siĂŞ jako "pogodynka". WczeÂśniej pracowaÂła jako modelka. Ma na swoim koncie kilka wygranych konkursĂłw piĂŞknoÂści, m.in. Miss Warszawy 2001 i Miss Golden Fortune 2002 w Kijowie.

Leleniewska ma poprowadziÌ popo³udniowe wydanie programu o godz. 15.00. Zast¹pi na tym miejscu Jaros³awa Guga³ê, który po zwolnieniu Lisa zosta³ szefem "Wydarzeù". Guga³a wczeœniej prowadzi³ popo³udniowe i weekendowe wydania programu. Uratowa³em was od dintojry - mia³ powiedzieÌ dziennikarzom "Wydarzeù" po mianowaniu na szefa "Wydarzeù" Guga³a. Chodzi³o o spekulacje, i¿ to Dorota Gawryluk z TV Biznes przejmie schedê po Lisie.

Zmiany w redakcji "WydarzeĂą" nastÂąpiÂły po odejÂściu Tomasza Lisa odsuniĂŞtego przez kierownictwo stacji od kierowania redakcjÂą. W zwiÂązku z tÂą decyzjÂą zrezygnowaÂła z pracy w Polsacie prowadzÂąca "Wydarzenia" Hanna Smoktunowicz.

DecyzjÂą ZarzÂądu Polsatu, Lis zostaÂł odsuniĂŞty ze stanowiska szefa "WydarzeĂą". W ostatni czwartek, po koniec programu "Co z tÂą PolskÂą", Lis ogÂłosiÂł, Âże odchodzi z anteny. Media spekulowaÂły, co staÂło za decyzjÂą zarzÂądu stacji. NajczĂŞÂściej powtarzanym powodem byÂł szantaÂż i "haki", jakie przedstawiono szefowi stacji, Zygmuntowi Solorzowi.

Katastrofa. Ta pani jest tragiczna. Je¿eli z marnej pogodynki robi siê twarz programu informacyjnego, to jest ju¿ masakra. W ogóle bzdety, które prawi Guga³a wo³aj¹ o pomstê do nieba. Guga³a z pogodynk¹ ostatecznie pogr¹¿y "Wydarzenia".
kamiiloo
Stały bywalec
Stały bywalec

czy to jest jakis przyry Âżart ze strony telewizji polsat, a zresztÂą i tak oglÂądam wydarzenia od Âświeta bo wybieram fakty wiec niech robiÂą sobie co chcÂą ale wspoÂłczuje gÂłupoty kierownictwu
Faktomaniak
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Faktomaniak »

A mnie ciekawie inna rzecz.
W przytoczonym przez Marcina cytacie jest informacja Âże Wydarzenia (popoÂłudniowe)
bedĂŞ nadawane o 15.00.
Czy jest to pomyÂłka , czy rzeczywiÂście serwis Polsatu bĂŞdzie konkurowaÂł z WiadomoÂściami o 15.00 ?
NOWA ERA W TVN
ODPOWIEDZ