Jesienna Rewolucja w Faktach

Rozmowy na temat Faktów TVN i wszystkiego co jest z nimi zwiazane.

Moderator: Łukasz

Camilo
Guru
Guru

Post autor: Camilo »

Odpowiadając nt. dostosowywania się do standardów światowych. Niestety Polska nie jest pionierem w kwestii nowinek technologicznych i postępu, więc jeżeli chcemy dostać coś na poziomie, to musimy to ściągnąć od innych. :D Telewizję według polskich standardów i pomysłów robiono ponad 15 lat temu, m.in. zanim powstały "Fakty". I raczej chlubny okres to nie był, a z pewnością nie w branży programów informacyjnych.
FLEJP
Początkujący
Początkujący

Re: Jesienna Rewolucja w Faktach

Post autor: FLEJP »

Kto wyliczy prawdopodobieństwo, że skoro mamy uruchomione nowe studio to w weekend Fakty będą prowadzone w parach ?
arrow2
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: arrow2 »

Na ten moment nie będą ponieważ nie ma drugiej pary.
:arrow: dwa
prze_kw
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: prze_kw »

W nawale postów nie wiem, czy pisano już o tym - oprawę graficzną i czołówkę wykonali graficy TVN, z kolei muzykę skomponował Andrzej Smolik.
Liczą się tylko Fakty.
Pavloo
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Pavloo »

Ktoś już o tym wspominał :)
Beata Tadla - piękno, rozum i poczucie humoru. Wszystkie cechy, które powinna mieć kobieta.
matik
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: matik »

czerk pisze:W nawale postów nie wiem, czy pisano już o tym - oprawę graficzną i czołówkę wykonali graficy TVN, z kolei muzykę skomponował Andrzej Smolik.
http://fakty.tvn24.pl/fakty-ekstra,80/e ... 80836.html
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: r_r16 »

czerk pisze:W nawale postów nie wiem, czy pisano już o tym - oprawę graficzną i czołówkę wykonali graficy TVN, z kolei muzykę skomponował Andrzej Smolik.
To było do przewidzenia. Szkoda, że nie zlecili przygotowania oprawy graficznej zewnętrznej firmie. Najlepiej Velvetowi. Co do muzyki - nie jest zła. Jej najsłabszy punkt to główne 4 akordy na końcu, jak ze starego filmu science-fiction. Gdyby zamiast tych akordów fajnie wkomponowano 6 akordów doskonale znanych z poprzedniej muzyki (mam nadzieję, że każdy wie o co chodzi - zanuciłbym, ale na forum ciężko to zrobić :P ), brzmiało by to znakomicie. Mam na myśli, że zrobiono by to, co zrobiono w wypadku wprowadzenia nowej oprawy TVN w 2008 roku. Inna muzyka, ale (w tym wypadku 3) rozpoznawalne akordy na koniec pozostały. No i dodatkowo skomponować na wzór muzykę dla sportu i pogody, a nie zostawiać starą i kwestia oprawy muzycznej byłaby dopracowana idealnie. A co do samej oprawy - czołówki nie są złe. Do poprawy logo, nowa czołówka sportu, FpF i FpP, aby nie były przerobioną starą wersją czołówek, a czymś nowym, dopasowanym do nowej oprawy (czołówka pogody np jest znakomita wg mnie). Ogólnie zaś oprawa graficzna sprawia wrażenie bardziej Porankowej, a nie informacyjnej. Jest trochę zbyt lekka i kolorowa jak na poważny program informacyjny, to samo z oświetleniem studia, ale może przesadzam.
patryk19
Początkujący
Początkujący

Post autor: patryk19 »

Dzisiaj w Faktach po południu przy przejściach podczas forszpanu, był już nowy ident Faktów. Pojawiły się przerywniki, podczas których także była nowa oprawa muzyczna.
Liczą się tylko FAKTY! Codziennie o 19:00 w TVN
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

To są szczegóły, które na bieżąco mam nadzieję będą poprawiane. Zmieniono też dziś tło podczas łączeń na żywo.
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Dziś przy początku sportu przez chwilę myślałem, że się pomylili i pokazali starą czołówkę. Stara i nowa strasznie są do siebie podobne.
qmate
Bywalec
Bywalec

Post autor: qmate »

Dużo było gadania, czekania wiele miesięcy, a efekt mierny.

Czołówki może nie być, jeśli jej poziom miałby być tak niski jak to 2-sekundowe intro, to nawet lepiej, że ją nas nie męczą. Motyw muzyczny jest absolutnie mdły. Grafika jest kiepska, widać tu brak pomysłu, ogólnie zrobiono chyba tak: dajmy białe belki i jeszcze maźnijmy tutaj trochę żółtym, o... a tu niebieskim i już. Jest coś nowego.

Studio jakieś takie cukierkowe... te kolory. Poprzednie studio sprawiało wrażenie bardziej profesjonalnego. Oprawa Faktów sprzed 8 lat, ta pierwotna, była lepsza niż obecna. Zapowiedź lektora jest zbędna, to nie wnosi nic praktycznego, tym bardziej, że jest po prostu kiepska. Zapowiedzi materiałów są mało dynamiczne.

Ale i tak warstwa merytoryczna jest w programie informacyjnym rzeczą poza dyskusją najważniejszą a niestety z tym nie zawsze jest dobrze.
//////////
sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: sybic »

Rewolucja to będzie wtedy, kiedy pogoda będzie przed sportem, a nie po. Bo tak się skalda, że pogody ciekaw jest każdy, natomiast sport interesuje niewielu. Ale TVN trzyma wszystkich na siłę by ten sport jednak oglądali.
pkp
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: pkp »

sybic pisze:Rewolucja to będzie wtedy, kiedy pogoda będzie przed sportem, a nie po. Bo tak się skalda, że pogody ciekaw jest każdy, natomiast sport interesuje niewielu. Ale TVN trzyma wszystkich na siłę by ten sport jednak oglądali.
Włącz Polsat czy TVP to tam też tak będziesz miał i chyba w każdej innej też tak jest.
matik
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: matik »

W związku z tą dyskusją, nadmienię, że TVN parę lat temu emitował 'pogodę' przed 'sportem', lecz po kilku tygodniach, miesiącach, wrócili standardowo do układu "Fakty", sport, pogoda.
sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: sybic »

Dokładnie tak było. Ale czemu wrócili nie wiem...
A Polsatu i TVP nie oglądam.
Ale jeśli u nic jest tak samo, to zamiana tych dwóch pozycji to byłaby rewolucja.
ODPOWIEDZ