Niestety zdjêÌ studia Wiadomoœci i poprzedniej muzyki nie mam, posiadam natomiast mp3 z obecn¹ muzyk¹. Szperaj¹c w interencie znalaz³em równie¿ stare intro - to przedostatnie, ale niestety nie pamiêtam ju¿ gdzie to by³o :oops: :oops: :oops: . Mam jednak nadziejê, ¿e uda mi siê znaleŸÌ ta stronê jeszcze raz. (to by³a strona firmy, zajmuj¹cej sie produkcj¹ czo³ówek dla stacji telewizyjnych i reklam.
A teraz odpowiedzi na pytania:
1 Po raz pierwszy WiadomoÂści pokazaÂły siĂŞ na antenie TVP1 18 listopada 1989 r. A wiĂŞc juÂż niedÂługo redakcja bĂŞdzie obchodziÂła 15 urodziny. Pierwszym kierownikiem zespoÂłu byÂł Jacek Snopkiewicz (zrezygnowaÂł protestujÂąc tym samym, przeciwko wypowiedziom prezesa M. Terlickiego - obecnie TV PULS, ktĂłry stwierdziÂł w sejmie, iÂż w redakcji WiadomoÂści pracujÂą dawni UB-cy, dzisiaj Snopkiewicz kieruje AkademiÂą TelewizyjnÂą TVP). Pierwszy serwis poprowadziÂł twĂłrca Teleexpresu Wojciech ReszczyĂąski.
2 Marta Grzywaczewska zrezgnowaÂła z pracy w wiadomoÂściach TVP dla BogusÂława Bagsika (tak tak tego od afery Art B, czasami w migawkach filmowych byÂło widaĂŚ, jak oczekuje na swojego narzeczonego przed salÂą rozpraw.) Szkoda, Âże juÂż nie pracuje w TVP, byÂła naprawdĂŞ dobra, ale miaÂła teÂż jeden mankament - ona ma zeza, byÂło to nawet widaĂŚ mimo specjalnych okularĂłw. W WiadomoÂściach przepracowaÂła 7 lat. Nie pamiĂŞtam dokÂładnie kiedy zrezygnowaÂła, ale byÂł to chyba 1999 r.
PS Bynajmniej ekspertem w sprawie WiadomoÂści nie jestem, po prostu wiem troszeczkĂŞ wiĂŞcej na ich temat niz wielu uczestnikĂłw tego forum. Fakt, przecieÂż to strony miÂłoÂśnikĂłw TVN

PS wyglÂąd studia przypominam sobie wchodzÂąc na strony z capsami prezenterek - naprawdĂŞ moÂżna siĂŞ nieÂźle uÂśmiaĂŚ oglÂądajÂąc te Âściany pomalowane na niebiesko - 1989 r lub sweterki i koronkowe koÂłnierzyki prezenterek.