Polityka :)

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

corner
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: corner »

TVN_FAN pisze:SÂłuchaj - siedzĂŞ w Âśrodowisku szkolnym juÂż kilka lat. Oczywiscie wszystko zaleÂży od szkoÂły. Znam szkoÂły gdzie nauczyciel jest autorytetem, gdzie dyrektor jest autorytetem a sÂą teÂż szkoÂły gdzie uczniowie starszych klas sÂą z nauczycielem po imieniu. Czy to nie jest winÂą szkoÂły.
Nie wiem co mia³es na myœli w ostatnim zdaniu, ale udowadniasz, ¿e ¿adne ministerialne wytyczne dotycz¹ce "rygoru" niczego nie zmieni¹. Po prostu dobrzy nauczyciele radz¹ sobie z uczniami, dobrzy dyrektorzy utrzymuj¹ presti¿ placówek. To do doskonalenia kadr powinniœmy d¹¿yÌ.
TVN_FAN pisze:Wierz mi, ¿e po³o¿y³a w wiêkszoœci szko³ach. Niestety tu masz racjê - tutaj sama dyrektywa ministra nie pomo¿e tutaj musz¹ iœÌ jeszcze odpowiednie wytyczne dyrekcji szkó³.
Nie wierzĂŞ. Po prostu nie wierzĂŞ, bo widzĂŞ co wyprawiajÂą niektĂłre dzieci z podstawĂłwki.
TVN_FAN pisze:Nie - widzisz i tu widaÌ mylne myœlenie Polaków. Wszystko siê zrzuca na "zazwyczaj", poziom katechetów itd. WyobraŸ sobie, ¿e osoby tam ucz¹ce to nie mgr teologii a dr teologii maj¹cy œwietny kontakt z m³odzie¿¹ poza ³awami szkolnymi. Dlaczego w zwi¹zku z tym w szkole sobie poradziÌ nie mog¹ :?: Chyba odpowiedŸ jest oczywista.
TrochĂŞ uogĂłlniÂłem. Ale sÂłowo "zazwyczaj" zostawia margines dla naprawdĂŞ dobrych nauczycieli. Jest ich sporo, ale bez przesady.
Pytasz dlaczego dr teologii nie mo¿e poradziÌ sobie z m³odzie¿¹? ByÌ mo¿e dr nauk pedagogicznych by sobie poradzi³? A czy nie uwa¿asz, ¿e uczniowie powinni przychodziÌ na religiê i zachowywaÌ siê poprawnie z jakichœ g³êbszych powodów ni¿ tylko ocena?
TVN_FAN pisze:Kolejne b³êdne myœlenie zreszt¹ udowodnione na konferencji prasowej przez dziennikarza. Czy np wyliczymy œredni¹ z 9 czy 10 ocen nie ma znaczenia dla wyników.
A co to byÂł za dziennikarz? No to teraz lekcja pokazowa w moim wykonaniu. Mamy dwĂłch uczniĂłw. Jeden z nich chodzi na religiĂŞ, drugi nie:

Pierwszy ma oceny: 3, 4, 5, 6. Sumê ocen (18) dzielimy przez iloœÌ ocen (4) = 4,5 (œrednia arytmetyczna).
Drugi ma oceny: 3, 4, 5, 6 i dodatkow¹ szóstkê z religii. Sumê ocen (24) dzielimy przez iloœÌ ocen (5) = 4,8

Drugi uczeĂą otrzymuje Âświadectwo z paskiem, dziĂŞki temu, Âże chodziÂł na religiĂŞ. W przypadku absolwenta gimnazjum w moim byÂłym liceum, daje mu to dodatkowe 14 punktĂłw rekrutacyjnych.

Zboczyliœmy chyba z tematu, wiêc mo¿na te posty gdzieœ przenieœÌ...
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: TVN_FAN »

corner pisze: Nie wiem co mia³es na myœli w ostatnim zdaniu, ale udowadniasz, ¿e ¿adne ministerialne wytyczne dotycz¹ce "rygoru" niczego nie zmieni¹. Po prostu dobrzy nauczyciele radz¹ sobie z uczniami, dobrzy dyrektorzy utrzymuj¹ presti¿ placówek. To do doskonalenia kadr powinniœmy d¹¿yÌ.
Nie, nie zgodzê siê poniewa¿ uwa¿am, ¿e gdyby nie wytyczne w sprawie identyfikatorów w wiêkszoœci szkó³, mundurków - takich lub innych - kwestia dyskusyjna czy gustowne czy nie czy szmaciane marynarki czy jakies kostiumy itd. nie by³oby tego i dyrektorzy nie przekonaliby do tego rodziców. Nie mieliby takich mo¿liwoœci bo ka¿dy rodzic by powiedzia³ - jak dyrektor chce niech sam kupi. Z w³asnej kasy. Niestety rodzice tacy s¹.Jak nie trzeba to po co.
corner pisze:Nie wierzĂŞ. Po prostu nie wierzĂŞ, bo widzĂŞ co wyprawiajÂą niektĂłre dzieci z podstawĂłwki.
Pewnie, ze sÂą - ale to sÂą jednostkowe przypadki ÂświadczÂące o tym, Âże kadra pedagogiczna tej szkoÂły pomyliÂła siĂŞ w wyborze drogi Âżyciowej

corner pisze:TrochĂŞ uogĂłlniÂłem. Ale sÂłowo "zazwyczaj" zostawia margines dla naprawdĂŞ dobrych nauczycieli. Jest ich sporo, ale bez przesady.
Pytasz dlaczego dr teologii nie mo¿e poradziÌ sobie z m³odzie¿¹? ByÌ mo¿e dr nauk pedagogicznych by sobie poradzi³? A czy nie uwa¿asz, ¿e uczniowie powinni przychodziÌ na religiê i zachowywaÌ siê poprawnie z jakichœ g³êbszych powodów ni¿ tylko ocena?
OczywiÂście, Âże tak. Tylko, ze jak mÂłody czÂłowiek usÂłyszy w telewizji od takiego pana SzmajdziĂąskiego, Âże religia jest taka a nie inna to co siĂŞ w gÂłowie takiego 15 latka zagotuje :?: To co taki 15,16 latek sobie pomyÂśli jeszcze nie daj BoÂże z domu gdzie sÂą przekonania lewicowe :?: Jak on bĂŞdzie ten przedmiot traktowaÂł :?: Dr nauk pedagogicznych – zgoda ale tylko wtedy jak by zagadaÂł mÂłodzieÂż. OczywiÂście ÂżartujĂŞ. Nie – tu chodzi o to, Âże inaczej siĂŞ katechetĂŞ/katechetkĂŞ/kapÂłana traktuje w szkole a inaczej na wycieczce czy luÂźnym spotkaniu. NaprawdĂŞ znam tÂą sprawĂŞ bardzo dobrze.
corner pisze:A co to byÂł za dziennikarz? No to teraz lekcja pokazowa w moim wykonaniu. Mamy dwĂłch uczniĂłw. Jeden z nich chodzi na religiĂŞ, drugi nie:

Pierwszy ma oceny: 3, 4, 5, 6. Sumê ocen (18) dzielimy przez iloœÌ ocen (4) = 4,5 (œrednia arytmetyczna).
Drugi ma oceny: 3, 4, 5, 6 i dodatkow¹ szóstkê z religii. Sumê ocen (24) dzielimy przez iloœÌ ocen (5) = 4,8

Drugi uczeĂą otrzymuje Âświadectwo z paskiem, dziĂŞki temu, Âże chodziÂł na religiĂŞ. W przypadku absolwenta gimnazjum w moim byÂłym liceum, daje mu to dodatkowe 14 punktĂłw rekrutacyjnych
MaÂłe wyjaÂśnienie tej kwestii. Religia nie jest przedmiotem obowiÂązkowym jak wiadomo. Na Radzie Pedagogicznej przed rozpoczĂŞciem roku szkolnego ta sprawa byÂła poruszana. I wyglÂąda to akurat w mojej szkole tak, Âże 99,9% uczniĂłw uczĂŞszcza na religiĂŞ i w innych szkoÂłach jest podobno tak samo.To po pierwsze. Po drugie – na pierwszych spotkaniach wywiadowczych z rodzicami gdzie ustala siĂŞ kwestie organizacyjne, klasowe, wybĂłr trĂłjek itd.,itp. Rodzice muszÂą pisemnie zdeklarowaĂŚ czy ÂżyczÂą sobie uczestnictwa dziecka na lekcji religii w zwiÂązku z nowÂą sytuacjÂą czy nie. I po zapoznaniu siĂŞ z opiniami rodzicĂłw dyrektor ma obowiÂązek zapewnic pozostaÂłej mÂłodzieÂży zajĂŞcia oceniane. Po za tym sam dobrze wiesz, Âże liczba dzieci nie uczĂŞszczajÂących na religiĂŞ to uÂłamek procenta w naszym kraju. Nie wnikam z jakich powodĂłw chodzÂą - czy to powĂłd wiary czy "bo tak trzeba". PamiĂŞtaj teÂż o przedmiocie tak bardzo zachwalanym przez m.in dziÂś PaniÂą ÂŁybackÂą jak etyka, ktĂłra wkracza do coraz wiĂŞkszej liczby szkó³. Z niej teÂż moÂżna mieĂŚ 6.
WiĂŞc dokÂładnie widaĂŚ, Âże z liczeniem Âśredniej w nowej sytuacji szkoÂły naprawdĂŞ sobie poradzÂą bez szkody dla ucznia i nie jest to tak dokÂładnie jak piszesz. Poza tym Âśredniej nie moÂżna liczyĂŚ z nie jednakowej dla wszystkich liczby przedmiotĂłw ocenianych. Nie jest to bowiem adekwatne i sprawiedliwe.
Pozdrawiam
ZIMA
corner
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

TVN_FAN pisze: Rodzice muszÂą pisemnie zdeklarowaĂŚ czy ÂżyczÂą sobie uczestnictwa dziecka na lekcji religii w zwiÂązku z nowÂą sytuacjÂą czy nie. I po zapoznaniu siĂŞ z opiniami rodzicĂłw dyrektor ma obowiÂązek zapewnic pozostaÂłej mÂłodzieÂży zajĂŞcia oceniane.
Nie wiedziaÂłem. I tak jest we wszystkich szkoÂłach? Skoro religia jest nieobowiÂązkowa, to dlaczego dodatkowy przedmiot dla nieuczĂŞszczajÂących na religiĂŞ jest juÂż obowiÂązkowy? ToÂż to jeszcze gÂłupsze.
TVN_FAN pisze:Po za tym sam dobrze wiesz, ¿e liczba dzieci nie uczêszczaj¹cych na religiê to u³amek procenta w naszym kraju. Nie wnikam z jakich powodów chodz¹ - czy to powód wiary czy "bo tak trzeba". Pamiêtaj te¿ o przedmiocie tak bardzo zachwalanym przez m.in dziœ Pani¹ £yback¹ jak etyka, która wkracza do coraz wiêkszej liczby szkó³. Z niej te¿ mo¿na mieÌ 6.
Tak - obowiÂązkowa etyka rĂłwnolegle z religiÂą to byÂłoby rozwiÂązanie. Ale po pierwsze: w Polsce praktycznie nie mamy nauczycieli etyki. Po drugie: dla jednego dziecka w caÂłej szkole (przykÂładowo) chyba nikt nie moÂże organizowaĂŚ osobnego przedmiotu.
Dobrze wiem, Âże takich dzieci jest maÂło. Czy to wystarczajÂący powĂłd aby je dyskryminowaĂŚ?
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

corner pisze: Nie wiedziaÂłem. I tak jest we wszystkich szkoÂłach? Skoro religia jest nieobowiÂązkowa, to dlaczego dodatkowy przedmiot dla nieuczĂŞszczajÂących na religiĂŞ jest juÂż obowiÂązkowy? ToÂż to jeszcze gÂłupsze.?
No dalej nie rozumiesz. Religia nie jest obowiÂązkowa ale tak samo ten przedmiot nie ma obowiÂązkowy byc. Chodzi wÂłaÂśnie o zaÂłatwianie spraw liczenia Âśredniej. A co uczeĂą/rodzic wybierze :?: To juÂż jego wybĂłr.

corner pisze:Tak - obowiÂązkowa etyka rĂłwnolegle z religiÂą to byÂłoby rozwiÂązanie. Ale po pierwsze: w Polsce praktycznie nie mamy nauczycieli etyki. Po drugie: dla jednego dziecka w caÂłej szkole (przykÂładowo) chyba nikt nie moÂże organizowaĂŚ osobnego przedmiotu.
Dobrze wiem, Âże takich dzieci jest maÂło. Czy to wystarczajÂący powĂłd aby je dyskryminowaĂŚ?
Po pierwsze swojÂą wczeÂśniejszÂą wypowiedzÂą wykluczasz tÂą - bo skoro religi nieobowiÂązkowa to niby czemy etyka :?: Nie - nie jest to powĂłd do Âżadnej dyskryminacji i zarĂŞczam CiĂŞ Âże nie sÂą one w Âżaden sposĂłb dyskryminowane.
Naprawdê przed wydaniem krzywdz¹cej kogoœ opinii zalecam zapoznanie siê z dzia³alnoœci¹ "od kuchni" szkó³.
ZIMA
corner
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

TVN_FAN pisze:Naprawdê przed wydaniem krzywdz¹cej kogoœ opinii zalecam zapoznanie siê z dzia³alnoœci¹ "od kuchni" szkó³.
No wÂłaÂśnie siĂŞ zapytaÂłem moich znajomych nauczycieli i muszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże twoja szkoÂła jest wyjÂątkiem, skoro proponuje zamiast religii inny oceniany przedmiot. W trzech wysondowanych przeze mnie liceach nie ma nic takiego.
BTW: Jak nazywa siĂŞ ten przedmiot, ktĂłry mogliby wybraĂŚ ateiÂści? Etyka wÂłaÂśnie?
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

corner pisze: No wÂłaÂśnie siĂŞ zapytaÂłem moich znajomych nauczycieli i muszĂŞ powiedzieĂŚ, Âże twoja szkoÂła jest wyjÂątkiem, skoro proponuje zamiast religii inny oceniany przedmiot. W trzech wysondowanych przeze mnie liceach nie ma nic takiego.
BTW: Jak nazywa siĂŞ ten przedmiot, ktĂłry mogliby wybraĂŚ ateiÂści? Etyka wÂłaÂśnie?
Ja nigdzie nie napisa³em, ¿e moja szko³a oferuje inny przedmiot, który jest oceniany poniewa¿ taka decyzja jeszcze nie zapad³a bo dopiero dziœ s¹ zebrania. Ja powiedzia³em, ¿e dyrektor ma obowi¹zek zapewnienia równych szans dla ka¿dego ucznia w zdobywaniu wiedzy i sprawiedliwego oceniania co wi¹¿e siê w³aœnie z zapewnieniem sytuacji gdzie œrednie s¹ zawsze liczone sprawiedliwie.
ZIMA
corner
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

NapisaÂłeÂś, Âże dyrektor w waszej szkole zapewni zajĂŞcia oceniane. Teraz piszesz, Âże ich jeszcze nie ma (a rok szkolny trwa w najlepsze). W szkoÂłach w moim otoczeniu nie ma i w najbliÂższym czasie nic podobnego nie bĂŞdzie.
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

corner pisze:NapisaÂłeÂś, Âże dyrektor w waszej szkole zapewni zajĂŞcia oceniane. Teraz piszesz, Âże ich jeszcze nie ma (a rok szkolny trwa w najlepsze). W szkoÂłach w moim otoczeniu nie ma i w najbliÂższym czasie nic podobnego nie bĂŞdzie.
Ma obowiÂązek zapewniĂŚ a nie zapewni :!: Wiem co piszĂŞ. Rok szkolny trwa od 9 dni a w nowej sytuacji wliczania ocen z religii do Âśredniej nie da siĂŞ szybko tak zmieniĂŚ pewnych spraw. Dyrektor nie moÂże sam decydowaĂŚ od tego sÂą zebrania z rodzicami, Âżeby konstruktywnie zdecydowaĂŚ.

Dobra chyba wszystkie argumenty zostaÂły wyczerpana proponuje zakoĂączyĂŚ tÂą dyskusjĂŞ i pozostaniemy chyba jednak przy swoich zdaniach.
DziĂŞki za fajnÂą wymianĂŞ argumentĂłw.
ZIMA
kamiiloo
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: kamiiloo »

media2.pl
Publiczna debata pomiĂŞdzy premierem rzÂądu JarosÂławem KaczyĂąskim, a byÂłym prezydentem Aleksandrem KwaÂśniewskim bĂŞdzie mogÂła byĂŚ transmitowana przez wszystkie zainteresowane media. Spotkanie planowane jest na najbliÂższy poniedziaÂłek.

Prawdopodobnie w poniedziaÂłek, 1 paÂździernika dojdzie do spotkania czoÂłowych twarzy Prawa i SprawiedliwoÂści oraz Lewicy i DemokratĂłw. ChoĂŚ sztaby wyborcze obu partii nie uzgodniÂły jeszcze dokÂładnej daty oraz modelu spotkania, wiadomo juÂż, Âże bĂŞdzie ono ogĂłlnodostĂŞpne dla wszystkich zainteresowanych mediĂłw. Nie wiadomo takÂże kto bĂŞdzie zajmowaÂł siĂŞ produkcjÂą telewizyjnÂą spotkania – czy bĂŞdÂą to kamery wyznaczone przez sztaby wyborcze, czy teÂż kaÂżdy nadawca bĂŞdzie musiaÂł sam realizowaĂŚ przekaz.

TransmisjÂą debaty pomiĂŞdzy KaczyĂąskim a KwaÂśniewskim zainteresowane byÂły najwiĂŞksze polskie media – m.in. Telewizja Polska, Polsat oraz TVN. A w zwiÂązku z tym, Âżeby Âżaden z nadawcĂłw nie poczuÂł siĂŞ poszkodowany bÂądÂź teÂż by nie powtarzaĂŚ spotkaĂą w takim samym skÂładzie, zdecydowano siĂŞ zorganizowaĂŚ wspĂłlnÂą debatĂŞ, na ktĂłrÂą zaproszone zostanÂą wszystkie polskie media – nadawcy telewizyjni, radiowi oraz dziennikarze prasowi oraz internetowi.
sprawiedliwie ale jestem ciekawy jak to bedzie wyglÂądaĂŚ, szklana pogoda?
TVN innowacja i nowoczesność...
pop
Zbanowany
Zbanowany
Kontakt:

Post autor: pop »

No i mamy kolejnÂą aferĂŞ z taÂśmami Renaty Beger. Tym razem to R.Beger zostaÂła nagrana, podczas gdy prĂłbowaÂła kupiĂŚ podpisy... :arrow: http://pl.youtube.com/watch?v=FPdYdf6Ulo4
nbox recorder, 4 pakiety + HBO | http://www.hubert-urbanski.ovh.org
TVN Warszawa - moje miasto, moje życie.
corner
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Ciekawy jest zaproponowany styl prowadzenia tej debaty. BĂŞdÂą trzy czĂŞÂści, kaÂżdÂą poprowadzi ktoÂś inny. BĂŞdzie Monika Olejnik z tvn24, Joanna WrzeÂśniewska-Zygier z TV Biznes (myÂślaÂłem, Âże juÂż jej tam nie ma) i Krzysztof SkowroĂąski z Polskiego Radia. WyczytaÂłem to na tvn24.pl. BĂŞdzie niezÂła okazja do porĂłwnania tych prowadzÂących. Niestety w poniedziaÂłek nie bĂŞdĂŞ mĂłgÂł tego zobaczyĂŚ.
sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: sybic »

POpieram pisze:No i mamy kolejnÂą aferĂŞ z taÂśmami Renaty Beger. Tym razem to R.Beger zostaÂła nagrana, podczas gdy prĂłbowaÂła kupiĂŚ podpisy... :arrow: http://pl.youtube.com/watch?v=FPdYdf6Ulo4
CoÂś siĂŞ dzieje...
Mnie siĂŞ wydaje, Âże teraz najwaÂżniejszÂą rzeczÂą jest to, aby ze sceny politycznej zmiecione zostaÂły takie postacie jak Lepper i Giertych. To chyba leÂży w interesie nas wszystkich, a juÂż na pewno wszystkich pozostaÂłych partii. PiS ten proces zainicjowaÂł i co?
Zamiast dokoĂączyĂŚ ten proces i dobiĂŚ, to wszyscy wziĂŞli takiego Leppera w obronĂŞ, Gierych teÂż jest jakoÂś dziwnie lubiany...
FinaÂł tego bĂŞdzie taki, Âże przy najbliÂższych wyborach ukÂład w sejmie bĂŞdzie taki sam!
Lepper i Giertch caÂły czas w sejmie i kabaretu ciÂąg dalszy.
pop
Zbanowany
Zbanowany
Kontakt:

Post autor: pop »

Jutrzejsz¹ debatê ma rozpocz¹Ì p.Urbaùski, który wyg³osi kilkuminutowe przemówienie, w którym powie, ¿e organizacja ca³ej debaty jest zas³ug¹ TVP. Nie zdziwiê siê jeœli w sygnale przekazywanym Polsatowi i TVN pojawi siê logo TVP, tak jak to by³o np. podczas wizyty papie¿a w Polsce.

Chcia³em jeszcze napisaÌ o sonda¿ach. Wszystkie s¹ przeprowadzane w Polsce, a nie wiadomo, co z osobami, które mieszkaj¹ poza Polsk¹, a dok³adniej z tymi, którzy w ci¹gu ostatnich lat wyjechali g³ównie na Wyspy. Wiadomo, ¿e PiS raczej nie cieszy siê wœród nich du¿ym poparciem, za to Donald Tusk i PO jak najbardziej. Mówi siê o 2 milionach osób, które s¹ w Wielkiej Brytanii - to kilka procent potencjalnych wyborców. Obecnie w sonda¿ach PO i PiS id¹ "³eb w ³eb", ale g³osy Polonii zdecyduj¹ o tym, ¿e wygra Platforma.
nbox recorder, 4 pakiety + HBO | http://www.hubert-urbanski.ovh.org
TVN Warszawa - moje miasto, moje życie.
Ptr15
Bywalec
Bywalec

Post autor: Ptr15 »

Obecnie w sondaÂżach PO i PiS idÂą "Âłeb w Âłeb", ale gÂłosy Polonii zdecydujÂą o tym, Âże wygra Platforma.
Obyœ mia³ racjê, bo w tej chwili sonda¿e nie mówi¹ zbyt wiele. Poczekamy na ostatni¹ prost¹ czyli za dwa tygodnie. Wtedy mam nadziejê, ¿e s³upek PO pójdzie ostro w górê. Jedynie samodzielny rz¹d ma w Polsce jakieœ szanse. DoœÌ tych wszystkich koalicji.

P.S. Oby frekwencja miaÂła conajmniej 70 %. Bo co z tego, Âże pĂłjdzie zaledwie 40 % czyli niecaÂła poÂłowa spoÂłeczeĂąstwa. ChcĂŞ aby to wszyscy Polacy wybrali, a nie zaledwie poÂłowa. Czyli mam rozumieĂŚ, Âże druga poÂłowa ludzi ma gdzieÂś kto rzÂądzi naszym paĂąstwem?
kamiiloo
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: kamiiloo »

jestem ciekawy jak po debacie kaczyĂąski-kwasniewski zareaguja sÂłupki poparcia dla po, pisu i lidu
TVN innowacja i nowoczesność...
ODPOWIEDZ