- Uzurpator! Hańba! Białoruś! - tak wczoraj posłowie PiS reagowali na Komisji Regulaminowej, która miała się zająć sprawą uchylenia immunitetu Zbigniewa Ziobry. Dzisiaj Sejm postanowił, że przeprosi za to - podała gazeta.pl.
- Sejm w formie specjalnej uchwały przeprosi wyborców za zachowanie posłów na wczorajszych obradach komisji regulaminowej i spraw poselskich - zapowiedział Zbigniew Chlebowski po posiedzeniu Konwentu Seniorów.
To pomysł PO, PSL i klubu Lewicy. - To będzie wyraz pokory wobec Polaków za to co się stało - powiedział Chlebowski, oznajmiając decyzję Konwentu. Stanisław Żelichowski, szef klubu PSL, powiedział w TVN24, że wczoraj posłowie "pokazali najgorszy fragment naszej polityki". - Chcemy przeprosić społeczeństwo, żeby opanować nastroje, pokazać, że posłowie też się wstydzą. Wczoraj jako Sejm ponieśliśmy porażkę. To nie jest wzór do naśladowania, zwłaszcza przez ośrodki władzy niższego szczebla. Jeśli Sejm przyjmie taką uchwałę, to będzie to wytyczna dla gmin, że takie zachowanie jest złe - mówił Żelichowski. Według posła PSL, uchwała będzie przegłosowana jutro. Żelichowski dodał, że "jedna z partii uznała, że tylko walka daje szansę. Bez niej obawiają się, że sondaże wywindują PO".
Takiej awantury w Sejmie dawno nie było. Padły słowa o "hańbie", "uzurpacji", "końcu demokracji" i "Siczy Zaporoskiej". Według jednych powrócił "duch Samoobrony", według innych - "duch Kiszczaka". Wszystko za sprawą posiedzenia Komisji Regulaminowej ws. immunitetu Zbigniewa Ziobry.
Posiedzenie Komisji zwołano w celu zaopiniowania wniosku płockiej prokuratury o pozbawienie byłego ministra sprawiedliwości immunitetu. Ziobro nie stawił się (był w Krakowie), więc posłowie PiS złożyli wniosek o przełożenie obrad. Wniosek odrzucono i rozpętała się burza. Po kilku godzinach posłowie PiS opuścili salę, a komisja, już w okrojonym składzie zarekomendowała Sejmowi uchylenie Ziobrze immunitetu.
http://wiadomosci.onet.pl/1794576,11,item.html
Polityka :)
Moderator: Łukasz
-
- Fan Forum
- Kontakt:
Ha, ja mam jeszcze jeden dowód. :cicho: O tym, że Pan Prezydent będzie na Helu w miniony weekend, wiedziałem już 2 tygodnie temu. :spiewa: Mogłem iść do gazety, może bym coś zarobił. :rozglada:Oficjalne wakacje Lech Kaczyński zaczyna w sierpniu, jednak "Polska" ustaliła, że był w helskiej rezydencji już w
miniony weekend. Dowód: duży ruch w okolicy ośrodka i podwojona ilość wartowników przy bramach wjazdowych do rezydencji.
Prezydent przyleciał na weekend, wiem to od znajomego pracującego w rezydencji - potwierdził nam wczoraj mieszkaniec Helu, proszący o zachowanie anonimowości.
Lech Kaczyński bardzo lubi wypoczywać w nadmorskiej rezydencji, ale najwyraźniej ceni sobie uroki prywatności. Blisko sto hektarów ogrodzonego i skrupulatnie pilnowanego terenu zapewni idealny spokój. Dlatego prezydent od początku kadencji ani razu jeszcze nie ruszył się poza teren ośrodka.
Zupełnie co innego pierwsza dama. Maria Kaczyńska lubi czasem opuścić rezydencję. Wiele razy podczas poprzednich wakacji uczestniczyła np. w koncertach muzyki poważnej. Nasi dziennikarze widzieli ją także, gdy jadła lody w helskiej kawiarni. Prezydentowa cieszy się tu sporą sympatią.
Czy tak będzie także w tym roku? Biuro prasowe Kancelarii Prezydenta poinformowało nas lakonicznie, że urlop pary prezydenckiej na Półwyspie Helskim planowany jest w sierpniu.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,83914,title ... prasa.html
-
- Fanatyk :)
Re:
Trzeba było zadzwonić na 324-24-24 :devil:Camilo pisze:Ha, ja mam jeszcze jeden dowód. :cicho: O tym, że Pan Prezydent będzie na Helu wiedziałem już 2 tygodnie temu. :spiewa: Mogłem iść do gazety, może bym coś zarobił. :rozglada:
I tak bym o tym nie powiedzieli, bo nie udałoby im się potwierdzić. :cicho: Przypomnę tylko, że w czasie kampanii wyborczej w 2005 roku prezydent obiecał sprzedać ten ośrodek. Teraz, z obserwacji Helan, wynika, że Kaczyński bywa tu niemalże każdego weekendu. :stop:epsztajnek pisze:Trzeba było zadzwonić na 324-24-24
Re: Polityka :)
Bojkotu ciąg dalszy
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... tosci.html

nbox recorder, 4 pakiety + HBO | http://www.hubert-urbanski.ovh.org
TVN Warszawa - moje miasto, moje życie.
TVN Warszawa - moje miasto, moje życie.
Powiem tak - politycy Prawa i Sprawiedliwości naprawdę przestają już być śmiesznie. Ich zachowanie, ich wypowiedzi coraz bardziej stają się żałosne. Zapominają chyba o tym, że okres gdy to władza dyktowała co będzie w telewizji a co nie na całe szczęście dawno mamy za sobą a oni próbują ten czas przywrócić...To już się naprawdę niesmaczne robi...Dziennik.pl pisze:Jeśli ktokolwiek sieje w naszym kraju nienawiść, to jest nim prezes Kaczyński - oskarża dziennikarz Grzegorz Miecugow. W wywiadzie dla DZIENNIKA twórca "Szkła kontaktowego" - programu, któremu politycy PiS zarzucają ośmieszanie swojej partii - grozi nawet Kaczyńskiemu procesem.
Już prawie dwa tygodnie politycy PiS nie pojawiają się w programach telewizji TVN. Bojkot stacji trwa w najlepsze. Wbrew nadziejom posłów z partii Jarosława Kaczyńskiego TVN niespecjalnie się przejął ich decyzją.
Życie jednak nie znosi próżni. Telewizja do studia zaprasza teraz polityków, którzy kiedyś byli w PiS, a obecnie działają na własny rachunek. W programach możemy więc oglądać Marka Jurka, Artura Zawiszę czy Kazimierza Ujazdowskiego, których przez ostatnie miesiące było tam jak na lekarstwo. "PiS powinno teraz samo sobie pluć w brodę, że stworzyło sytuację, w której na antenie występują ich konkurenci" - mówi DZIENNIKOWI osoba z kierownictwa TVN.
Jednak zdaniem polityków PiS bardziej od Jurka czy Zawiszy szkodliwa jest obecność w TVN 24 "Szkła kontaktowego". Nieoficjalnie przyznają, że to właśnie ten program jest prawdziwym powodem bojkotu.
"Ciągle się z nas naśmiewają, to jest nie do wytrzymania" - mówi nam prominentny polityk PiS. W poniedziałek wieczorem oliwy do ognia dolał Jarosław Kaczyński, który oskarżył "Szkło" o sianie nienawiści. "Ostatnio na antenie TVN można było się dowiedzieć, że jesteśmy <rynsztokowymi gnidami>.
Reakcja ze strony prowadzących była w najwyższym stopniu ograniczona - mówił w Poznaniu prezes PiS. TVN tłumaczy, że po pierwsze widz dzwoniący do studia mówił tak nie tylko o PiS, a też o szefie SLD. A po drugie prowadzący program natychmiast zwrócił mu uwagę i zaapelował o nieużywanie tego rodzaju słownictwa na antenie. Politycy partii Kaczyńskiego głusi są jednak na argumenty twórców programu. PiS do TVN na razie wracać nie zamierza.
Rozmowa z Grzegorzem Miecugowem, dziennikarzem TVN, jednym z twórców "Szkła Kontaktowego".
Marcin Graczyk: Bojkotowanie TVN przez PiS zaczyna wam jako stacji doskwierać? Grzegorz Miecugow*: Nie, wręcz odwrotnie, właśnie przeglądałem w internecie wyniki oglądalności i okazuje się, że rośnie ona TVN 24.
Z drugiej strony jakoś wam posłów PiS chyba jednak brakuje?
To na pewno szansa dla tych polityków, którzy teraz są poza partią matką. Politycy PiS jednak całkiem z anteny nie zniknęli - transmitujemy ich konferencje, pojawiają się też ich setki z Sejmu. Posłowie PiS więc istnieją na naszej antenie. Po prostu zrezygnowali z możliwości polemiki.
PiS mówi, że czeka na waszą refleksję. Doczeka się?
Myślę, że refleksja najbardziej potrzebna jest samym politykom PiS, a szczególnie Jarosławowi Kaczyńskiemu. Zastanawiam się, czy jeśli on jeszcze raz powie coś takiego jak w poniedziałek w Poznaniu, czy jeśli zahaczy mnie osobiście, czy ja mu czasem nie wytoczę sprawy. Dość tego! Dość tego wycierania sobie twarzy innymi ludźmi. Jeśli ktokolwiek sieje w naszym kraju nienawiść, to jest nim prezes Kaczyński.
Zastanawiał się pan, skąd taka uwaga polityków PiS skupiona na "Szkle Kontaktowym" ?
To nie jest program, z którego leje się jad. Jednak dla pewnej grupy polskich polityków dobroduszność i poczucie humoru jest czymś najgorszym, bo oni są cali w jadzie, cali w nienawiści, cali w podejrzeniach.
Politycy PiS sugerują, że jednym z warunków końca bojkotu może być zdjęcie "Szkła" z anteny?
No to ten bojkot nigdy się nie skończy.
Rozmowa Markiem Suskim, posłem PiS, pomysłodawcą bojkotu TVN
Marcin Graczyk: Prezes Jarosław Kaczyński znów krytycznie wypowiadał się na temat telewizji TVN. Nie przerywacie bojkotu tej stacji?
Marek Suski*: To dopiero jego początek. Na razie nie widzimy ze strony TVN woli zastanowienia się nad naszymi uwagami. Nie ma więc powodów, byśmy mieli znosić bojkot.
Przecież w Sejmie politycy PiS rozmawiali już z dziennikarzami TVN.
Ale w studiu nikt się nie pojawił, a nasz bojkot dotyczy właśnie tego i wypowiedzi na wyłączność dla tej stacji.
To dlaczego trzymał pan na posiedzeniu komisji regulaminowej mikrofon TVN?
Przecież my nie ogłosiliśmy, że TVN jest stacją trędowatą i nie należy dotykać nikogo, kto tam pracuje, czy też, że nie wolno dotykać sprzętu należącego do tej stacji, bo się czymś zarazimy. Ktoś wisiał mi z tym mikrofonem nad głową, więc powiedziałem: niech pan mi to da. To gest czysto ludzki.
Kiedy wrócicie do TVN?
Nie wiem, zobaczymy.
Co musi zrobić TVN, by bojkot się zakończył?
Oczekujemy na refleksję. Jak będzie, to się zastanowimy, czy wystarczy.
A jakby TVN zdjął z anteny "Szkło Kontaktowe", będące, jak rozumiem, waszym zdaniem największym problemem? Niektórzy posłowie PiS sugerowali mi, że to głównie o tę audycję chodzi.
Tak, nie podoba nam się ten program. To na pewno nie jest audycja satyryczna, tylko prześmiewcza. Nie chodzi nam o to, co ktoś powiedział, dzwoniąc do studia na żywo, ale o to, jak ta audycja jest prowadzona, jak takie telefony są komentowane, jakie SMS-y są dobierane do zaprezentowania na pasku.
Gdyby "Szkło" znikło, wasze stosunki z TVN by się poprawiły?
Jeśli TVN będzie chciał, możemy o tym porozmawiać.
Poczekamy cierpliwie do następnej kampanii wyborczej...zobaczymy wtedy czy PiS nawet podczas obecności "SK" na antenie nie będzie nagle się "przepraszał" z TVN...A wg mnie to wtedy TVN powinien za te wszystkie wypowiedzi zbojkotować tą partię...
W pełni popieram, świetne słowa G.Miecugowa.
ZIMA
Jeśli chodzi o SK, to jestem za pewnym dziennikarzem, w który w Skanerze Politycznym powiedział, że ten program nie równo traktuje obie partie. W ogóle to naturalną rzeczą jest, że po tego typu satyrycznych programach winniśmy się spodziewać przede wszystkim krytyki i obśmiewanie władzy, a jest różnie.
Co zaś się tyczy ten nieszczęsnej wypowiedzi słuchacza to tutaj musze przyznać racje J. Kaczyńkiemu. Przesłuchałem cała tą rozmowę i nie widziałem tam żadnej reakcji prowadzących. Skoro reakcji nie było, to można to odczytać jako przyzwolenie.
Co zaś się tyczy ten nieszczęsnej wypowiedzi słuchacza to tutaj musze przyznać racje J. Kaczyńkiemu. Przesłuchałem cała tą rozmowę i nie widziałem tam żadnej reakcji prowadzących. Skoro reakcji nie było, to można to odczytać jako przyzwolenie.
Cóż "Szkło Kontaktowe" opiera się przede wszystkim (choć nie tylko oczywiście) na telefonach widzów. Nie jest winą stacji, że oglądający TVN to w przeważającej większości przeciwnicy partii PiS i braci Kaczyńskich.W związku z tym wypowiedziami można odnieść takie wrażenie, że właśnie nie są partie równo traktowane. Choć ja się z tym nie zgadzam ponieważ choćby ostatnia awantura na komisji i komentarz Miecugowa wg mnie przeczy tej tezie. Zresztą potem były pretensje widzów do p.Grzegorza o tą wypowiedź - On jednak potrafił trzeźwo sprawę ocenić.sybic pisze:J(...) Przesłuchałem cała tą rozmowę i nie widziałem tam żadnej reakcji prowadzących. Skoro reakcji nie było, to można to odczytać jako przyzwolenie.
Co do tej drugiej wypowiedzi - cóż - nie wiem jakiej reakcji się spodziewałeś. Ja tą reakcję zarówno W.Zimińskiego jak i G.Markowskiego widziałem i słyszałem. Adekwatną i bardzo podobną do typowych reakcji czy to T.Sianeckiego czy G.Miecugowa.
ZIMA
Rzetelne dziennikarstwo polega na tym, ze jeśli jest jakiś program i jeśli gościem jest ktoś o jasno zdeklarowanych poglądach politycznych, to prowadzący tak dla przeciwwagi winien zając odmienne stanowisko. Tego niestety w Szkle nie widać. To samo tyczy się dzwoniących słuchaczy, jeśli większość z nich to przeciwnicy PiS, to prowadzący winni zająć odmienne stanowisko niż widz, a przypadku obraźliwych określeń powinni reagować stanowczo i skutecznie.
Jeśli chodzi o widzów to widać, że większość z nich to za przeproszeniem stare babki i dziadki, które wiedzą że mają krytykować PiS i czasami SLD. Reakcja prowadzących na jakieś obraźliwe stwierdzenia jest żadna albo "mhm".
PiS ostatnio bawi się w Samoobronę. Wczoraj było widać co się działo w Sopocie. Nawet własne nagłośnienie mieli.
PiS ostatnio bawi się w Samoobronę. Wczoraj było widać co się działo w Sopocie. Nawet własne nagłośnienie mieli.

Tak dla przeciwwagi ( względem TVNU pozostając w retoryce narzuconej przez PiS ) jest TV TRWAM .Ostatnio całkiem przypadkiem oglądałem jakąs audycje tam . Zaraz po tych komisyjnych kłótniach i był ojciec prowadzący + 4 polityków związanych z PiSsybic pisze:Rzetelne dziennikarstwo polega na tym, ze jeśli jest jakiś program i jeśli gościem jest ktoś o jasno zdeklarowanych poglądach politycznych, to prowadzący tak dla przeciwwagi winien zając odmienne stanowisko.

Nie mówie , że to jakiś wyznacznik ale mówie to dlatego by Kaczyński popatrzył też co dzieje się po drugiej stronie telewizyjnej barykady .Skoro dla niego tu jest tak jednostronnie to jak jest tam a jakoś uwag głośno nie prawi :nie:
Inna sprawa jest taka czy uznajemy 'SK' jako program czysto polityczny czy satyryczny . A jeśli uznamy to za mieszankę to nijak nie chce wyjść tylko tak , że PIS jest stworzone by grac tam pierwsze skrzypce ( jako najlepsze połączenie satyry i polityki ) .
A na opinie widzów nie mają wpływu , jest wolność słowa z której prezes PIS tak często lubi korzystać . Jest tez tak jak juz powyżej TVN_FAN napisał , że pewnie większość widzów tej stacji popiera PO stąd ta dysproporcja opinii telefonicznych .
Takie opowieści , że przed puszczeniem kogoś na antene pytaja o czym bedzie mówił i jak źle o PIS to cudownie bym między bajki włożył ponieważ powiedziec można co się chce a potem na antenie coś innego .
A wyjątkowo chamskie opinie czy wygłaszane komentarze zawsze są temperowane , czasem może jakoś żartobliwie jak w opisanym przypadku 'parszywych gnid'

Acha i nie jestem jakimś fanem PO ani SK :nie:
Joanna Kryńska -magical journalist Tvn24 !
Dokładnie, niektórzy politycy zachowują się jak rozkapryszone panienki, których nikt na wiejskiej potańcówie nie zaprosił do tańca, i wtedy obraza na całego. Tylko z tego co oglądam to jeśli chodzi o tvn24 to zazwyczaj aż do znudzenia jak dla mnie, wszystkie panienki do tańca i hulańca były proszone i każda mogła potańczyć według własnej przygrywki. A w Szkle to jak widzowie obrażali jakąkolwiek postać polityki niezaleznie od partii, to prowadzący nieustannie wyhamowywali interlokutora, aż czasami zbyt nadgorliwie.maxxx pisze:Tak więc nie ma co przesadzać , politycy powinni mieć szczególnie grubą skóre na sądy ludu bo sami wystawili się dobrowolnie na muszke a nie zachowywać się jak rozkapryszone panienki na każde nieprzychylne słowo.
Ja tam po braku PiSu w tvn nie płaczę, i z tego co pokazują ostatnie słupki oglądalności, większość widzów też nie roni łez.

-
- Fan Forum
- Kontakt:
Nie pisałem tego bo zapomniałem a dopiero mi się przypomniało
8 kwietnia tego roku byłem w Sejmie spotkałem posłankę Kępę. Rozmawiałem z nią i ja powiedziałem, że często widzę ją w TVN24. A ona na to: "To nie masz co oglądać, ten TVN to taka zła stacja, kłamią i oczerniają" a ja do niej "To zawsze lepiej niż telewizja Trwam" ona "No tak". A później Giżyński chwalił się na pół sejmowego korytarza, że zwiedzał TVN
Bojkot na zawsze
8 kwietnia tego roku byłem w Sejmie spotkałem posłankę Kępę. Rozmawiałem z nią i ja powiedziałem, że często widzę ją w TVN24. A ona na to: "To nie masz co oglądać, ten TVN to taka zła stacja, kłamią i oczerniają" a ja do niej "To zawsze lepiej niż telewizja Trwam" ona "No tak". A później Giżyński chwalił się na pół sejmowego korytarza, że zwiedzał TVN

Bojkot na zawsze

Się Kurski doigrał przez te nieustanne wystąpienia publiczne :spiewa:

Szczegóły
http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... ruzje.html
dziennik.pl
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na temat wojny w Gruzji powiem tylko tyle , że reakcja naszych władz chociaż raz jest wg mnie dobra.
Szkoda , że amerykanie chowają głowę w piasek.To pokazuje , że aż takim supermocarstwem wcale nie są , bo powinni pierwsi leciec na pomoc.Wkońcu Gruzja tytuowana jest jako największy przyjaciel w tej częsci geopolitycznej. :stop:
Jak dla mnie to prowokacja bardziej Rosji - pokazówka żeby pokazać jaka ta Gruzja jest konfliktowa , by nie brano jej do struktur europejskich :grozi: Tu chodzi tylko o to by cały przepływ gazu był pod kontrolą Rosji :stop:
Szkoda , że są jeszcze take czasy , że wielkie mocarstwo może sobie bezkarnie robić masakre z małego :ech:
Mam nadzieje , że to się szybko uspokoi.

Szczegóły

dziennik.pl
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na temat wojny w Gruzji powiem tylko tyle , że reakcja naszych władz chociaż raz jest wg mnie dobra.
Szkoda , że amerykanie chowają głowę w piasek.To pokazuje , że aż takim supermocarstwem wcale nie są , bo powinni pierwsi leciec na pomoc.Wkońcu Gruzja tytuowana jest jako największy przyjaciel w tej częsci geopolitycznej. :stop:
Jak dla mnie to prowokacja bardziej Rosji - pokazówka żeby pokazać jaka ta Gruzja jest konfliktowa , by nie brano jej do struktur europejskich :grozi: Tu chodzi tylko o to by cały przepływ gazu był pod kontrolą Rosji :stop:
Szkoda , że są jeszcze take czasy , że wielkie mocarstwo może sobie bezkarnie robić masakre z małego :ech:
Mam nadzieje , że to się szybko uspokoi.

Joanna Kryńska -magical journalist Tvn24 !