[TVN] Dzień Dobry TVN / Dzień Dobry Wakacje

Miejsce na dyskusje związane z TVN Warner Bros. Discovery; dział poświęcony obecnym i archiwalnym audycjom.

Moderator: Łukasz

ktos
Bywalec
Bywalec

Post autor: ktos »

"DzieĂą dobry TVN" plagiatem "DzieĂą dobry tu GdaĂąsk"?

Z ofensywÂą Âśniadaniowa rusza Puls, ktĂłry zmierzy siĂŞ z 'KawÂą czy herbatÂą'. TVN zarzuciÂł 'DwĂłjce' kopiowanie ich porannego programu 'DzieĂą dobry TVN'. Ja zastanawiam siĂŞ nad wytoczeniem procesu TVN - pisze w swoim blogu SÂławomir Siezieniewski, dziennikarz "Kuriera" TVP3 i gdaĂąskiej "Panoramy".

z bloga SÂławomira Siezieniewskiego

dziennikarz "Kuriera" TVP3 i gdaĂąskiej "Panoramy".
Co robiĂŚ od 6 rano?
Dodano: Wt, 01.01.2008

Z ofensywÂą Âśniadaniowa rusza „Puls”, ktĂłry zmierzy siĂŞ z „KawÂą czy herbatÂą”. TVN zarzuciÂł „DwĂłjce” kopiowanie ich porannego programu „DzieĂą dobry TVN. Ja zastanawiam siĂŞ nad wytoczeniem procesu TVN. Jak zabawa – to zabawa! W kotka i myszkĂŞ.

To byÂło tak. Dawno, dawno temu, kiedy byÂłem maÂłym chÂłopcem siedziaÂłem sobie przy kuflu piwa albo szklance mleka (nie pamiĂŞtam dokÂładnie) z Tomkiem ZÂłotosiem, Piotrem ÂŚwiÂącem i innymi mÂłodymi orÂłami gdaĂąskiego oÂśrodka TVP. DebatowaliÂśmy nad ksztaÂłtem i nazwÂą nowego programu porannego. PadÂło na „DzieĂą dobry, tu GdaĂąsk”. Ja podaÂłem trzy czÂłony nazwy, zaimek „tu” wtrÂąciÂła przechodzÂąca w okolicy bufetu Jola Stefanowska. I tak zostaÂło. W programie, ktĂłry na antenie prezentowany byÂł przez 10 lat, byÂły krĂłtkie rozmowy na ró¿ne tematy, felietony filmowe, przeglÂąd prasy, porady kucharskie, informacje. Nic dziwnego zatem, Âże gdy usÂłyszaÂłem o „Âśniadaniowych” pretensjach TVN do „DwĂłjki” o kradzieÂż formatu zatrzÂąsÂłem siĂŞ ze Âśmiechu. Bo ktoÂś tam „widzi ÂźdÂźbÂło w oku brata swego, a belki w swoim oku nie widzi”. Procesu o nazwĂŞ i zawartoœÌ programu nie wytaczam, bo do ostatniego eurocenta mogliby mnie z kolei wydoiĂŚ prawnicy telewizji z Niemiec ( tam jest program „Guten Morgen Deutschland” ) albo USA ( „Good Morning America” ). A sama formuÂła „ÂśniadaniĂłwki” jest tak ograna, Âże przypisywanie sobie autorstwa jest chyba megalomaniÂą. Chyba, Âże chodzi tu o zemstĂŞ za przejÂście dziennikarzy porannego programu z TVN do TVP. Ale z drugiej strony Prokop i Wellman teÂż nie wziĂŞli siĂŞ w stacji WalterĂłw z ksiĂŞÂżyca. I nikt z TVP nie biegnie do prasy czy sÂądu z pÂłaczem w tej sprawie.

Teraz walki o gospodynie domowe, bezrobotnych i wagarowiczĂłw przystĂŞpuje „Puls”. To ma byĂŚ ABC, NBS i Fox w jednym. Amerykanie od zawsze kochali ranne „Morning show”, ktĂłre oglÂąda siĂŞ podczas mycia zĂŞbĂłw czy przeÂłykania Âśniadania. Pytanie tylko na ile te doÂświadczenia potrafi wykorzystaĂŚ „Puls o poranku”?! PatrzÂąc na zapowiedzi i oczekiwania zwiÂązane z „Puls raportem” i zaprezentowanÂą rzeczywistoÂściÂą trudno liczyĂŚ na cud. Ale sama chĂŞĂŚ przystÂąpienia do rywalizacji z najwiĂŞkszymi pokazuje, Âże w Polsce prawdziwa rywalizacja o porannego widza dopiero siĂŞ rozpoczyna. Wszystko dlatego, Âże pasma popoÂłudniowe sÂą tak „napompowane”, Âże tam wielkich przesuniĂŞĂŚ w udziaÂłach w rynku juÂż siĂŞ nie dokona. A jeÂśli juÂż to ogromnym kosztem. Poranek to co innego. Do niedawna byÂła tylko „Kawa czy herbata”, a poza tym nudy. KaÂżdy posiadacz pilota miaÂł do wyboru – programy rolnicze, powtĂłrki najsÂłabszych seriali, TV- shopy albo bajki dla dzieci. Teraz bĂŞdzie moÂżna przebieraĂŚ w propozycjach. A telewizje liczÂą na Âżniwa. To pasmo znakomicie nadaje siĂŞ dla reklamodawcĂłw od proszkĂłw, past, pampersĂłw czy poÂżywki. Nie mĂłwiÂąc o kolorowych gazetach czy zabawkach. I nie ma co mĂłwiĂŚ, Âże walka ÂśniadaniĂłwek nie ma sensu, bo bezrobotni wyjechali do Anglii. Teraz zastÂąpiÂą ich matki z wyÂżu demograficznego. A i patrzÂące w telewizor ich dzieci, za chwilĂŞ stanÂą siĂŞ waÂżnymi konsumentami. Z gotĂłwkÂą i prawem gÂłosu.

Wielka szkoda, ze tej Âśniadaniowej walki o Âświcie nie zobaczĂŞ. ÂŻadna telewizja nie zastÂąpi zdrowego snu.
http://www.wirtualnemedia.pl/blog/index ... -rano.html
pop
Zbanowany
Zbanowany
Kontakt:

Post autor: pop »

DziÂś Lis przeglÂądaÂł prasĂŞ w "DDTVN". :shock:
nbox recorder, 4 pakiety + HBO | http://www.hubert-urbanski.ovh.org
TVN Warszawa - moje miasto, moje życie.
madziulka
Początkujący
Początkujący

Post autor: madziulka »

POpieram pisze:DziÂś Lis przeglÂądaÂł prasĂŞ w "DDTVN". :shock:
oglÂądaÂłam :lol:
Memory
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Memory »

no i fajnie :tanczy:

nie mam nic przeciwko... :mhm:

chciaÂła bym Âżeby wrĂłciÂł do tvn ale chyba nie do ddtvn :devil:
...najpiękniejsze jest niewidoczne dla oczu.
mateusz240
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: mateusz240 »

A moÂże to jest jego tymczasowa praca. Nie zapominajmy, Âże Lis nie moÂże w innej telewizji pracowaĂŚ przez 6 miesiĂŞcy. Dopiero w marcu go zobaczymy w jakimÂś programie i duzo prawdopodobne, ze bĂŞdzie to w TVN.
pop
Zbanowany
Zbanowany
Kontakt:

Ale si? dzi? dzia?o o 9.40. :D Tercet Wellman-Prokop-P?uska jest fantastyczny. xD

Ale znĂłw przekonali?my si?, ?e to, co zapowiadane jest rano na 19., pĂł?niej nie pojawia si? w "Faktach". Zapowiadano materia? o Kliku Mura?ce - nie pojawi? si?. Dlatego uwa?am, ?e zapowied? "FaktĂłw" w "DDTVN" powinna by? troch? pĂł?niej - przed 11., czyli po zako?czeniu kolegium, kiedy wi?kszo?? materia?Ăłw jest ju? ustalona.

Poza tym bardzo podoba mi si? nowa cz??? programu "Ludzie listy pisz?". :) Tylko Prokop mĂłg?by zachowa? troch? wi?cej powagi w niektĂłrych momentach, jak np. wczoraj, gdy pani poruszy?a w li?cie problem zbyt du?ych piersi.
Isadora
Bywalec
Bywalec

Post autor: Isadora »

Prokop i powaga niestety wzajemnie sie wykluczaja :P
po raz drugi nie zrobisz juz pierwszego wrazenia
piotrek888
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: piotrek888 »

Jutro w DDTVN Marta Kaczy?ska
pop
Zbanowany
Zbanowany
Kontakt:

Dzi? w "DDTVN" drobna wpadka - na pasku zapowiadaj?cym jutrzejszy program, Chajzera nazwano Zbigniewem. :D
pop
Zbanowany
Zbanowany
Kontakt:

Re: Dzień Dobry TVN

Nie chciałem pisać dwóch postów pod rząd, bo myślałem, że ktoś o tym napisze...

Tydzień temu ruszyła infolinia "DDTVN" - 0 300 300 300.

A dziś do drugiej przerwy reklamowej nad zegarem widniał napis "środa". :D
podmark
Bywalec
Bywalec

Post autor: podmark »

POpieram pisze:Tydzień temu ruszyła infolinia "DDTVN" - 0 300 300 300
Czy to już nie jest usilne wyciąganie pieniędzy od widza ? W "Pytaniu na śniadanie" telefon do ekspertów to chociaż zwykły numer warszawski 0 22. TVN - koszmarna pazerność. Rozumiem pozdrowienia smsowe w Sylwestra, czy podczas DD TVN - ale takie coś... Jeszcze niech dadzą: "Traf na otwartą linię, może porozmawiasz z ekspertem"...
qmate
Bywalec
Bywalec

Post autor: qmate »

A ile kosztuje taki telefon? TO już jednak jest zwyczajne czepianie się, no w końcu ile widzów może zadzwonić na taką infolinię i ile z tego zarobią, marne grosze
//////////
pawell
Fanatyk :)

Post autor: pawell »

Koszt to bodajże 3,49 za minutę połączenia. Ale ja nie o tym - dziwne jest takie podejście, że jeśli coś takiego jest w TVN to w porządku, a jak np. w Polsacie to już niedobrze, są pazerni itp. :? I na odwrót. Przecież to są stacje komercyjne, robią to co im się podoba i to jest normalne. Mi to nie przeszkadza. Po prostu niektórzy szukają dziury w całym...
Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu MAM TALENT! :D
pop
Zbanowany
Zbanowany
Kontakt:

3.49 zł? :> Mi się wydaje, że nieco ponad złotówkę - tak przynajmniej było w poprzedni poniedziałek, czyli w pierwszy dzień działania infolinii. Chyba, że się mylę... :D
pawell

Post autor: pawell »

Tak mi się wydaje choć mogę się mylić, bo sprawdzałem to na filmiku na stronie "Dzień Dobry TVN", a tam trochę niewyraźnie. :hyh: :lol: No cóż jutro sprawdzę dokładniej. :aniol:
Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu MAM TALENT! :D
ODPOWIEDZ