sb pisze:
Moze nie mam racji co do Niemiec, czytalem w Wikipedia ze tego roczna edycja jest we wtorki i soboty (moze jakis program typu Xtra Factor, nie wiem). Ale mniejsza o to, istnieje nie jedna edycja dwu dniowa na swiecie w zupelnie rozniacych sie od siebie rynkach. A rynek Polski nie jest znacznie miejszy od brytyjskiego, wiec mozna porownac. W Polsce jest wiecej kanalow tv ogolnokrajowych, wiecej platorm cyfrowych (w UK tylko SKY), wiecej na raz produkuje sie duzych 'show' w Polsce.. a w UK generalnie stacja stawia na jeden program - TVN ma Taniec i Mam Talent w jeden weekend! Wiec nie udawajmy ze nie mozna i w sobote i w niedziele miec X Factor.
Po pierwsze - w Wiekiej Brytanii inaczej fukcjonują ramówki telewizyjne, bo tam jest inny klimat. Ramówka telewizyjna ma ciągłość przez kilka miesięcy (jeśli nie przez rok) - stąd emisja show w stacjach telewizyjnych jest rozłożona - na jesień jedno show, na zimę drugie, na wiosnę trzecie.
W Polsce ze względu na wyrazistą zimę w styczniu i lutym jest sezon powtórkowy - wielkich produkcji w tym czasie nie ma - bo mniej jest pieniędzy z reklam - reklamodawcy bardziej wolą m. in. prowadzić swoje kampanie na stokach - stąd stacje mając trochę mniej kasy wolą przeczekać aż do marca, kiedy ferie (wakacje)zimowe się skończą.
To po co w ogole TVN stawia na najwiekszy format o tej porze roku, jak jest tak zle?
Po pierwsze - "X Factor" skierowany jest do mniejszej grupy wiekowej niż "Mam Talent". A po drugie - wiosną 2011 roku pierwszy program polskiej telewizji (TVP1) w paśmie "X Factor" emitował 5. sezon serialu "Ranczo", który (ku zdziwieniu niektórych) zbierał dwukrotnie większą widownię od "X Factora". Lekko to ma sens - bo w marcu i kwietniu widownia jest jeszcze w miarę przyzwoita. Gorzej już w maju.
Nie do konca, mieszkam w Angli 27 lat, BBC1 o 18.00, ITV o 18.30, Channel 4 o 19:00.... a w weekendy generalnie nie ma o stalej porze programow informacyjnych, a show podobnie jak w Polsce ok 19:30 / 20:00 sie zaczynaja, wiec nie rozumiem porownania, i co to ma do dwu dniowych formatow. Z reszta nie ma w Wielkiej Brytanii show w tygodniu tylko zawsze w weekendy tak jak w Polsce..
A odcinki na żywo brytyjskiej edycji "Mam Talent!"? Te w tym roku były emitowane od 30 maja do 4 czerwca - dzień po dniu.
Czy to powod by w Polsce nie probowac i eksperymentowac z formatami? W USA pierwsza edycja jest 2 razy, i w Australii od drugiej. Nie ma zasad... po prosty TVN powinien sie X Factorem w tym roku wyroznic, by rynek jest przesycony (wiecej niz w UK) podobnymi programami muzycznymi.
Tylko, że za komercyjnymi stacjami brytyjskimi, amerykańskimi i australijskimi stoi kilkadziesiąt lat doświadczenia. TVN w stosunku do nich jest jeszcze na razie "nastolatkiem" (dopiero od 15 lat kanał istnieje). To jedno. Dwa - zarządzanie stacją telewizyjną i wprowadzanie dużych formatów w ramówki telewizyjne nie jest decyzją typu hop-siup. To decyzje, które trochę wymagają podejścia strategicznego, a sama produkcja takiego show jest efektem ciężkiej pracy wielu ludzi, który się trudzą, aby np. scenografia była efektowna albo tudzą się aby np. zatrudnić jakąś osobę do jury. Warto to wziąść pod uwagę.