[TVN] X FACTOR

Dział poświęcony zakończonym produkcjom Grupy TVN Discovery Polska.

Moderator: Łukasz

sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Re: X FACTOR

Post autor: sb »

Debeet pisze:
adik1148 pisze:Mam nadzieję , że plotki o tym nowym jury się sprawdzą ! E.Górniak , Nergal , Mozil i Wojewódzki - zajebiste jury !
Coś za dużo trochę facetów by było w tym jury.
Tak, powinno byc dwoch meszczyzn i dwie kobiety... z kilka powodow:
Maja byla przez facetow marginalizowana w zeszlym roku, i dwie kobiety lepiej moglyby sie z przymierzac, i wice wersa. Dobra ogolna dynamika.
Dwie kobiety tez ciekawsze dla prasy i widzow, bo moglaby nastapic rywalizacja stylowa, mody itd (jak to bylo z Cheryl Cole i Danni Minogue w Anglii), ciekawiej!

Ogolnie o 4 osobowym jury:
Wieksza szansa mlodych talentow w finalach, mniej sie odrzuca bo to kategoria mlodych jest dzielona na plci.
Sam rezyser Iwanski mowil ze zal mial odrzucac tylu ludzi w zeszlym roku... czwarty juror by tu bardzo ulatwil - 12 finalistow tez urozmaici programy na zywo.
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: r_r16 »

I edycja będzie przede wszystkim dłuższa! A przynajmniej więcej odcinków live, chociażby kosztem tych castingowych.
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

r_r16 pisze:I edycja będzie przede wszystkim dłuższa! A przynajmniej więcej odcinków live, chociażby kosztem tych castingowych.
Mowisz o II edycji?

Moim zdaniem powinno byc 12 finalistow (po 3 w czterech kategoriach), i 9 tygodni na zywo.. - w czym jeden tydzien w polowie edycji gdzie 'niespodziewanie' dwoch odejedzie - troche niespodzianki i zaoszczedzamy jeden tydzien - jak juz tak drogo to kosztuje!

Wiem, ze juz dyskutowalo sie tu nie raz, dlaczego nie mozna zrobic X Factora w Polsce w dwoch czesciach w soboty i niedziele (lub nawet dwie czesci w jeden wieczor).. bo to koszta, lub sie nie sprawdza w Polsce. Moja odpowiedz na to... jest duzo w Polsce formatow muzycznych na raz, TVN dla odwagi powinien stawiac na cos nie sprawdzonego, wyroznic X Factor od reszty. W koncu dwa odcinki = wiecej reklam i zysku, no i chyba koszta nie sa az dwa razy wieksze, bo nie musza dwukrotnie placic za jurorow, prezentera, scenografie itd... wiecej pracy i troche wiecej kosztow, ale zyski z reklam, i 24 godz glosowania tez doda kasy do banku! Moze wyjsc finansowo na rowno?

X Factor, TVN sobota godz 20.00 - 21.30/21.45 i w niedziele 20.00 do 20.45/21.00.... TVN odwazcie sie! 8)

A jak nie, to proponuje chociaz odcinki bootcamp i domow w dwoch czesciach, bo sie naturanie dziela, i final koniecznie przez dwa dni - musza zrobic z niego wiekszy szal!
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

sb pisze:
r_r16 pisze:I edycja będzie przede wszystkim dłuższa! A przynajmniej więcej odcinków live, chociażby kosztem tych castingowych.
Mowisz o II edycji?
Tak, tak :D "I" w sensie "i", nie jedynki rzymskiej :)
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Trzeciak »

sb pisze: Ogolnie o 4 osobowym jury:
Wieksza szansa mlodych talentow w finalach, mniej sie odrzuca bo to kategoria mlodych jest dzielona na plci.
Sam rezyser Iwanski mowil ze zal mial odrzucac tylu ludzi w zeszlym roku... czwarty juror by tu bardzo ulatwil - 12 finalistow tez urozmaici programy na zywo.
Z resztą grupa 16-24 była najmocniejszą w 1. polskiej edycji programu - 2 członków było nawet w finale.
Wiem, ze juz dyskutowalo sie tu nie raz, dlaczego nie mozna zrobic X Factora w Polsce w dwoch czesciach w soboty i niedziele (lub nawet dwie czesci w jeden wieczor).. bo to koszta, lub sie nie sprawdza w Polsce. Moja odpowiedz na to... jest duzo w Polsce formatow muzycznych na raz, TVN dla odwagi powinien stawiac na cos nie sprawdzonego, wyroznic X Factor od reszty. W koncu dwa odcinki = wiecej reklam i zysku, no i chyba koszta nie sa az dwa razy wieksze, bo nie musza dwukrotnie placic za jurorow, prezentera, scenografie itd... wiecej pracy i troche wiecej kosztow, ale zyski z reklam, i 24 godz glosowania tez doda kasy do banku! Moze wyjsc finansowo na rowno?

X Factor, TVN sobota godz 20.00 - 21.30/21.45 i w niedziele 20.00 do 20.45/21.00.... TVN odwazcie sie!
Myślę, że bardziej chodzi o to, że w większości krajów "X Factor" nadawany jest 1x w tygodniu - także programy "na żywo". W Wielkiej Brytanii jest specyficzny sposób układania ramówek telewizyjnych i produkcji programów rozrywkowych - stąd także "The X Factor" jest 2 razy w tygodniu w Wlk. Brytanii.
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Trzeciak pisze:Myślę, że bardziej chodzi o to, że w większości krajów "X Factor" nadawany jest 1x w tygodniu - także programy "na żywo". W Wielkiej Brytanii jest specyficzny sposób układania ramówek telewizyjnych i produkcji programów rozrywkowych - stąd także "The X Factor" jest 2 razy w tygodniu w Wlk. Brytanii.
Ale, w USA, Wielkiej Brytannii i Australii (moze tez w innych krajach, chyba teraz w niemczech) jest dwa razy w tygodniu, i taka formula dziala dobrze.. Polski rynek medialny jest najwiekszy w Europie srodkowej/wschodniej, mozna sie chociaz troche porownac!

Dalej nikt nie moze mi wytlumaczyc tu dlaczego by w Polsce nie zadzialal dwu dniowy X Factor? W TVN miejsce w ramowce jest wiosna w weekendy kiedy TVN pokazywal w soboty stare filmy. A co to jest ten specyficzny sposob ukladania ramowki w Wielkiej Brytanii? O ile pamietam wszystkie rozrywkowe programy od pokolen zawsze byly raz w tygnodniu, i dopiero chyba w 4 czy 5 edycji The X Factor sprobowal dwa razy w tygodniu, byla to nowosc i z tym samym czasem ogladalnosc podskoczyla niesamowicie.. ewolucja formatu z roku na rok znacznie poprawiala ogladalnosc.
alik79
Początkujący
Początkujący

Post autor: alik79 »

Dodatkowo TVN Siedem wzorem ITV 2 zaczął by pokazywać eXtra Factor. Podniosło by to oglądalność TVN Siedem tym bardziej że nadaje on teraz również w HD.
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

I przede wszystkim w DVB-T.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

sb pisze:
Trzeciak pisze:Myślę, że bardziej chodzi o to, że w większości krajów "X Factor" nadawany jest 1x w tygodniu - także programy "na żywo". W Wielkiej Brytanii jest specyficzny sposób układania ramówek telewizyjnych i produkcji programów rozrywkowych - stąd także "The X Factor" jest 2 razy w tygodniu w Wlk. Brytanii.
Ale, w USA, Wielkiej Brytannii i Australii (moze tez w innych krajach, chyba teraz w niemczech) jest dwa razy w tygodniu, i taka formula dziala dobrze.. Polski rynek medialny jest najwiekszy w Europie srodkowej/wschodniej, mozna sie chociaz troche porownac!
Po pierwsze - w Niemczech "X Factor" tak jak w Polsce leci raz w tygodniu. A po drugie - nasz rynek medialny jest za mały, by równać się z rynkami w USA, czy w Wielkiej Brytanii.
Dalej nikt nie moze mi wytlumaczyc tu dlaczego by w Polsce nie zadzialal dwu dniowy X Factor? W TVN miejsce w ramowce jest wiosna w weekendy kiedy TVN pokazywal w soboty stare filmy.
To nie chodzi o to, by coś zadziałało lub nie. Wiosna w telewizji jest czasem, kiedy widownia z miesiąca na miesiąc maleje - więc reklamodawcy coraz bardziej zamiast telewizji wybierają m. in. imprezy na otwartym powietrzu - stąd mniej jest dużych programów i nowości w ramówkach.
A co to jest ten specyficzny sposob ukladania ramowki w Wielkiej Brytanii? O ile pamietam wszystkie rozrywkowe programy od pokolen zawsze byly raz w tygnodniu, i dopiero chyba w 4 czy 5 edycji The X Factor sprobowal dwa razy w tygodniu, byla to nowosc i z tym samym czasem ogladalnosc podskoczyla niesamowicie.. ewolucja formatu z roku na rok znacznie poprawiala ogladalnosc.
Jeśli chodzi o Wlk. Brytanię, to np. tam programy informacyjne lecą o 18:00, duże show o 20:00 w różne dni tygodnia (nie tylko w weekendy, ale np. w czwartki) itd. bo nie o tym wątek.

No właśnie, skoro brytyjski "The X Factor" był nadawany 2x w tygodniu od 4 lub 5 edycji, to tak samo może i być w Polsce, że to będzie dopiero za dwa lata. :P
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Jeśli chodzi o Wlk. Brytanię, to np. tam programy informacyjne lecą o 18:00, duże show o 20:00 w różne dni tygodnia (nie tylko w weekendy, ale np. w czwartki) itd. bo nie o tym wątek.
W tym wypadku nie widzę dużej różnicy między rynkiem brytyjskim, a polskim. Może programy informacyjne są godzinę wcześniej, ale w Polsce też już show możemy oglądać nie tylko w weekendy - chociażby You Can Dance, czy Top Model na TVN.
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Trzeciak pisze:Po pierwsze - w Niemczech "X Factor" tak jak w Polsce leci raz w tygodniu. A po drugie - nasz rynek medialny jest za mały, by równać się z rynkami w USA, czy w Wielkiej Brytanii.
Moze nie mam racji co do Niemiec, czytalem w Wikipedia ze tego roczna edycja jest we wtorki i soboty (moze jakis program typu Xtra Factor, nie wiem). Ale mniejsza o to, istnieje nie jedna edycja dwu dniowa na swiecie w zupelnie rozniacych sie od siebie rynkach. A rynek Polski nie jest znacznie miejszy od brytyjskiego, wiec mozna porownac. W Polsce jest wiecej kanalow tv ogolnokrajowych, wiecej platorm cyfrowych (w UK tylko SKY), wiecej na raz produkuje sie duzych 'show' w Polsce.. a w UK generalnie stacja stawia na jeden program - TVN ma Taniec i Mam Talent w jeden weekend! Wiec nie udawajmy ze nie mozna i w sobote i w niedziele miec X Factor.

Trzeciak pisze: To nie chodzi o to, by coś zadziałało lub nie. Wiosna w telewizji jest czasem, kiedy widownia z miesiąca na miesiąc maleje - więc reklamodawcy coraz bardziej zamiast telewizji wybierają m. in. imprezy na otwartym powietrzu - stąd mniej jest dużych programów i nowości w ramówkach.
To po co w ogole TVN stawia na najwiekszy format o tej porze roku, jak jest tak zle?
Trzeciak pisze:Jeśli chodzi o Wlk. Brytanię, to np. tam programy informacyjne lecą o 18:00, duże show o 20:00 w różne dni tygodnia (nie tylko w weekendy, ale np. w czwartki) itd. bo nie o tym wątek.
Nie do konca, mieszkam w Angli 27 lat, BBC1 o 18.00, ITV o 18.30, Channel 4 o 19:00.... a w weekendy generalnie nie ma o stalej porze programow informacyjnych, a show podobnie jak w Polsce ok 19:30 / 20:00 sie zaczynaja, wiec nie rozumiem porownania, i co to ma do dwu dniowych formatow. Z reszta nie ma w Wielkiej Brytanii show w tygodniu tylko zawsze w weekendy tak jak w Polsce..
Trzeciak pisze:No właśnie, skoro brytyjski "The X Factor" był nadawany 2x w tygodniu od 4 lub 5 edycji, to tak samo może i być w Polsce, że to będzie dopiero za dwa lata. :P
Czy to powod by w Polsce nie probowac i eksperymentowac z formatami? W USA pierwsza edycja jest 2 razy, i w Australii od drugiej. Nie ma zasad... po prosty TVN powinien sie X Factorem w tym roku wyroznic, by rynek jest przesycony (wiecej niz w UK) podobnymi programami muzycznymi.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

sb pisze:
Moze nie mam racji co do Niemiec, czytalem w Wikipedia ze tego roczna edycja jest we wtorki i soboty (moze jakis program typu Xtra Factor, nie wiem). Ale mniejsza o to, istnieje nie jedna edycja dwu dniowa na swiecie w zupelnie rozniacych sie od siebie rynkach. A rynek Polski nie jest znacznie miejszy od brytyjskiego, wiec mozna porownac. W Polsce jest wiecej kanalow tv ogolnokrajowych, wiecej platorm cyfrowych (w UK tylko SKY), wiecej na raz produkuje sie duzych 'show' w Polsce.. a w UK generalnie stacja stawia na jeden program - TVN ma Taniec i Mam Talent w jeden weekend! Wiec nie udawajmy ze nie mozna i w sobote i w niedziele miec X Factor.
Po pierwsze - w Wiekiej Brytanii inaczej fukcjonują ramówki telewizyjne, bo tam jest inny klimat. Ramówka telewizyjna ma ciągłość przez kilka miesięcy (jeśli nie przez rok) - stąd emisja show w stacjach telewizyjnych jest rozłożona - na jesień jedno show, na zimę drugie, na wiosnę trzecie.
W Polsce ze względu na wyrazistą zimę w styczniu i lutym jest sezon powtórkowy - wielkich produkcji w tym czasie nie ma - bo mniej jest pieniędzy z reklam - reklamodawcy bardziej wolą m. in. prowadzić swoje kampanie na stokach - stąd stacje mając trochę mniej kasy wolą przeczekać aż do marca, kiedy ferie (wakacje)zimowe się skończą.
To po co w ogole TVN stawia na najwiekszy format o tej porze roku, jak jest tak zle?
Po pierwsze - "X Factor" skierowany jest do mniejszej grupy wiekowej niż "Mam Talent". A po drugie - wiosną 2011 roku pierwszy program polskiej telewizji (TVP1) w paśmie "X Factor" emitował 5. sezon serialu "Ranczo", który (ku zdziwieniu niektórych) zbierał dwukrotnie większą widownię od "X Factora". Lekko to ma sens - bo w marcu i kwietniu widownia jest jeszcze w miarę przyzwoita. Gorzej już w maju.
Nie do konca, mieszkam w Angli 27 lat, BBC1 o 18.00, ITV o 18.30, Channel 4 o 19:00.... a w weekendy generalnie nie ma o stalej porze programow informacyjnych, a show podobnie jak w Polsce ok 19:30 / 20:00 sie zaczynaja, wiec nie rozumiem porownania, i co to ma do dwu dniowych formatow. Z reszta nie ma w Wielkiej Brytanii show w tygodniu tylko zawsze w weekendy tak jak w Polsce..
A odcinki na żywo brytyjskiej edycji "Mam Talent!"? Te w tym roku były emitowane od 30 maja do 4 czerwca - dzień po dniu.
Czy to powod by w Polsce nie probowac i eksperymentowac z formatami? W USA pierwsza edycja jest 2 razy, i w Australii od drugiej. Nie ma zasad... po prosty TVN powinien sie X Factorem w tym roku wyroznic, by rynek jest przesycony (wiecej niz w UK) podobnymi programami muzycznymi.
Tylko, że za komercyjnymi stacjami brytyjskimi, amerykańskimi i australijskimi stoi kilkadziesiąt lat doświadczenia. TVN w stosunku do nich jest jeszcze na razie "nastolatkiem" (dopiero od 15 lat kanał istnieje). To jedno. Dwa - zarządzanie stacją telewizyjną i wprowadzanie dużych formatów w ramówki telewizyjne nie jest decyzją typu hop-siup. To decyzje, które trochę wymagają podejścia strategicznego, a sama produkcja takiego show jest efektem ciężkiej pracy wielu ludzi, który się trudzą, aby np. scenografia była efektowna albo tudzą się aby np. zatrudnić jakąś osobę do jury. Warto to wziąść pod uwagę.
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

A odcinki na żywo brytyjskiej edycji "Mam Talent!"? Te w tym roku były emitowane od 30 maja do 4 czerwca - dzień po dniu.
Jasne? Bez sensu...
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

r_r16 pisze:
Jasne? Bez sensu...
Z tym Mam Talent brytyjskim to jest tak, ze by sie wyroznic od X Factora robia to inaczej.. od Pon do Piatku pol finaly, a final w sobote. Reszta edycji raz w tygodniu.

Jak juz mowilem, nie ma zasad, stacje robia tak by kazda propozycja sie roznila, byla oryginalna i przyciagala widzow - czego TVN moglby troche robic, czy to Mam Talent, Taniec czy X Factor. Akurat w marcu, jak w Polsce, ogladalnosc w Anglii jest na ogol mniejsza wiec ITV zdecydwalo zrobic szal i finaly Mam Talent dac przed jeden tydzien, wtedy prasa, i stacja ITV zyje tylko jednym programem. Ale to jest ewenement, i w dalszym ciagu raz w tygodniu sie robi programy rozrywkowe. Talkback Thames (czyli Fremantlemedia w Anglii) duzo tych formatow wymyslila i bawi sie nimi... i z tego wyglada ze dobrze robi, bo caly swiat ich formaty kupuje!

Ja tylko mowie, ze TVN moglyby zrobic cos innego, to wszystko..
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Akurat w marcu, jak w Polsce, ogladalnosc w Anglii jest na ogol mniejsza wiec ITV zdecydwalo zrobic szal i finaly Mam Talent dac przed jeden tydzien, wtedy prasa, i stacja ITV zyje tylko jednym programem.
Nie ma to, jak telewizyjny festiwal talentów :D.
ODPOWIEDZ