Kampanie wyborczą można więc uznać za rozpoczętą

PO na początek stawia na więźniów, wszak tam mają prawie 100% poparcie

Moderator: Łukasz
Prezydent RP ma 21 dni na podpisanie umowy jak mówi Konstytucja - wiec ustawy podpisać musi ( lub zwetować/ zgłosić do TK), kończę tą dyskusję, bo i tak racji nie przyznaszsybic pisze:Przed. Tym bardziej nie powinien więc jej podpisywać, wszak jest tylko pełniącym obowiązki prezydenta. Dobrym zwyczajem nawet jest, aby pełniący obowiązki prezydenta, w ogóle żadnych ustaw nie powinien podpisywać, bo na to trzeba posiadać mandat od wyborców, a póki co Komorowski takiego mandatu nie posiada.
A kiedy ten dobry zwyczaj miał okazję się wykreować? Bo chyba mamy pierwszą sytuację tego typu.sybic pisze:Dobrym zwyczajem nawet jest, aby pełniący obowiązki prezydenta, w ogóle żadnych ustaw nie powinien podpisywać
Przecież posiada taki mandat. Wybrańcy narodu, większością głosów powołali go na Marszałka Sejmu, na drugą po prezydencie osobę w Państwie. W wielu krajach to parlament wybiera prezydenta. To bardzo silny mandat. Poza tym jego życiorys, kariera polityczna, poparcie i zaufanie społeczne, działają na jego korzyść.sybic pisze:bo na to trzeba posiadać mandat od wyborców, a póki co Komorowski takiego mandatu nie posiada.
I dlatego jest okazja o tym podyskutować... Jednak ja miałem na myśli ogólne pełnienie obowiązków. Jak jest p.o. nawet dyrektora, ten pełniący obowiązki raczej kluczowych decyzji nie podejmuje. W przypadku p.o. prezydenta kluczowe decyzje to te polityczne. Taką podjął... i nawet teraz w TVN24 jest teraz o tym dyskusja. Wg mnie Komorowski tą decyzją traci trochę na wizerunku. Nic by się nie stało gdyby skierował tą ustawę do TK, tak jak planował jego poprzednik. Przecież prezydentem i tak zostanie... ustawę moża by było przepchnąć jeszcze raz, a tak... już dyskusje, że będzie to prezydent PO bardziej słuchający Tuska, niż Lech słuchający Jarka.Łukasz pisze: A kiedy ten dobry zwyczaj miał okazję się wykreować? Bo chyba mamy pierwszą sytuację tego typu.
Nie do końca. Marszełek Sejmu, podobnie jak i premier jest z nadania, a nie z wyborów.Łukasz pisze: Przecież posiada taki mandat. Wybrańcy narodu, większością głosów powołali go na Marszałka
Bzdura!Greg Haus pisze:W dodatku z mandatem społecznym
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości