Program określany nową pozycją w ramówce TVN24, choć nie doprecyzowano z jaką częstotliwością będzie się ukazywał.
W niedzielę o 19.20 nadano pierwsze wydanie z Europejskiego Centrum Solidarności w Gdańsku. Dwuczęściowy panel nosił tytuł "Czy łodzie z uchodźcami należy zawracać?". Dyskusję moderował Grzegorz Miecugow.
Taka nieco bardziej akademicka wersja "Debaty Faktów". Do obejrzenia pod tym linkiem.
Mam nadzieję, że nie zakończą na jednym czy kilku wydaniach. Akademicka formuła w tego rodzaju kontrowersyjnych tematach jak najbardziej pasuje. Mogliby jedynie zaprosić dwie grupy gości, którzy by się zmienili w przerwie. W DF były to, jak dobrze pamiętam, aż trzy grupy.
Poruszony będzie ciekawy temat wzajemnego przenikania się pojęć patriotyzmu i nacjonalizmu. Najważniejsze, żeby było jak najmniej wzajemnego przerywania sobie. Wiadomo, że w tej domenie celują politycy, spokojniej jest przy rozmowach dziennikarzy (wystarczy porównać "Kawę na Ławę" z "Lożą prasową") czy pracowników naukowych. Z tego co słyszałem w tym programie nie będzie polityków zatem może wyjść niezły program.
Wczoraj było kolejne wydanie Areny Idei, tym razem poświęcone wojnie informacyjnej w Internecie. Prowadził jak zwykle G.Miecugow, gośćmi byli Katarzyna Szymielewicz, Edwin Bendyk, Dariusz Jemielniak i ks. Andrzej Draguła.
19.03.2017 | Arena Idei - Czy prawda przegrywa w Internecie?
W najbliższą niedzielę kolejne wydanie "Areny Idei", tym razem pod tytułem "Czy Polacy to jeden naród a dwa plemiona?". Gośćmi będą ks. Adam Boniecki oraz profesorowie: Jerzy Bralczyk, Ewa Łętowska i Andrzej Zybertowicz. Poprowadzi K.Kolenda-Zaleska. https://www.tvn24.pl/arena-idei-czy-pol ... 263,s.html