Piotr KraÂśko
naleÂży do najbardziej lubianych prezenterĂłw telewizyjnej Jedynki. Na ekranie pojawia siĂŞ od blisko dziesiĂŞciu lat, w tym czasie przeprowadziÂł dziesiÂątki wywiadĂłw z wieloma znanymi osobami.
12 paÂździernika 2003 r., w godz. 20:15 - 21:45 Telewizyjna Jedynka nadaÂła specjalne wydanie programu "Na ÂŻywo". WyjÂątkowi GoÂście rozmawiali w programie o najwaÂżniejszych osiÂągniĂŞciach 25. lat Pontyfikatu Jana PawÂła II.
Z Sali Klementyùskiej w Watykanie Piotr Kraœko ³¹czy³ siê z Tomaszem Kamelem w Wadowicach, Kamilem Durczokiem na Jasnej Górze, Iwon¹ Schymall¹ w Krakowie i Markiem Czy¿em w Warszawie. Do wszystkich tych miejsc zaproszeni zostali przyjaciele Ojca Œwiêtego oraz wybitni hierarchowie Koœcio³a, politycy i intelektualiœci. M.in.: kard. Angelo Sodano, kard. Achille Silvestrini, kard. Roger Etchegaray, prof. Rocco Buttiglione, George Weigel, kard. Franciszek Macharski, prof. Wanda Pó³tawska, prof. Jerzy Janik, bp Pawe³ Anweiler /Koœció³ Ewangelicko-Augsburski/, bp Adam Dyczkowski, o. Jan Góra, Marek Skwarnicki, dzieci przyjació³ Ojca Œwiêtego, którym udziela³ Chrztu, Lech Wa³êsa, Jan Nowak-Jezioraùski, abp Stanis³aw Nowak, bp Zygmunt Zimowski, Prymas Polski kard. Józef Glemp, nuncjusz apostolski abp Józef Kowalczyk oraz kard. Giovanni Battista Re
http://www.katolik.pl ><czat><
Piotr KraÂśko: DzieĂą Dobry. Witam wszystkich CzatolikĂłw
admin: witam rĂłwnieÂż wszystkich - prosimy o zadawanie pytaĂą, myÂślĂŞ, Âże zwÂłaszcza na temat realizacji najbliÂższego programu "Na Âżywo"
Darko18: jak wyglÂądaÂły Pana studia?
Piotr Kraœko: Studiowa³em na Wydziale Wiedzy o teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie i do tej pory uwa¿am, ¿e by³y to fantastyczne studia i doskona³y wydzia³. WiêkszoœÌ moich przyjació³ po studiach dziœ œwietnie sobie radzi.
Bleki: Czy nigdy nie myÂślaÂłeÂś, by zostaĂŚ ksiĂŞdzem?
Piotr Kraœko: Na pocz¹tku liceum zastanawia³em siê nad tym i to doœÌ intensywnie, ale w koùcu absolutnie zwyciê¿y³a mi³oœÌ do kole¿anki z 2b i juz wiêcej nie wraca³em do tych rozwa¿aù.
kot: Witam:) pytanie do MiÂłego GoÂścia: Czy jest Pan wierzÂący a jeÂśli tak to w jaki sposĂłb godzi Pan wiarĂŞ z tym, co paskudne w TV?
Piotr KraÂśko: Jestem wierzÂący i myÂślĂŞ, Âże kaÂżdy z nas stoi przed dylematami jak godziĂŚ wiarĂŞ z tym co czasem widzimy. NiezaleÂżnie od tego, czy pracujemy w mediach, szpitalu, kancelarii prawnej, czy gdziekolwiek indziej. KaÂżdego ogarniajÂą czasem wÂątpliwoÂści. Sam raczej bojĂŞ siĂŞ ludzi, ktĂłrzy uwaÂżajÂą, Âże sÂą nieomylni i w 100% zawsze maja racjĂŞ.
papacz: Jaka byÂła Pana droga do telewizji?
Piotr Kraœko: Zabrzmi to banalnie i niewiarygodnie, ale by³ to przypadek. Kilku moim przyjacio³om ze studiów zaproponowano by w Warszawskim Oœrodku Telewizyjnym przygotowali swój program. Oni zaproponowali mi wspó³pracê. W koùcu przyjaciele zajêli siê czymœ innym a ja do dziœ zosta³em w telewizji.
Bleki: Czy choroba Kamila Durczoka nie wprawiÂła CiĂŞ w "kryzys"? (zdaje siĂŞ Âże to TwĂłj przyjaciel)
Piotr KraÂśko: WprawiÂła tak, ale myÂślĂŞ, Âże jest to teÂż bardzo budujÂąca historia. SposĂłb w jaki radziÂł sobie z chorobÂą Kamil budziÂł naprawde mĂłj podziw. To naprawde Âświetny facet. A to, Âże publicznie powiedziaÂł o niej - myÂślĂŞ, Âże wielu ludziom ktĂłrzy przechodzÂą przez tĂŞ chorobĂŞ bardzo pomogÂło.
Bleki: Czy w Âświecie telewizji publicznej sÂą ludzie, ktĂłrzy otwarcie przyznajÂą siĂŞ do swojej wiary?
Piotr KraÂśko: W Âświecie telewizji publicznej znam bardzo maÂło ludzi, ktĂłrzy nie przyznajÂą siĂŞ publicznie do swojej wiary. W koĂącu Âżadna inna stacja nie nadaje tylu godzin programĂłw katolickich i Âżadna inna stacja tak obszernie nie ralcjoinuje wszystkiego co zwiÂązane jest np. z Janem PawÂłem II.
admin: WÂłaÂśnie. PrzejdÂźmy moÂże do sprawy programu "Na Âżywo", ktĂłry bĂŞdzie emitowany za kilka dni. Jak doszÂło do tego pomysÂłu?
Piotr KraÂśko: Rok temu zrealizowalismy program nadawany z Watykanu i Wadowic i juÂż wtedy mysleliÂśmy o tym, Âże 25 rocznicĂŞ trzeba bĂŞdzie uczciĂŚ w jakiÂś wyjÂątkowy sposĂłb. To 25 lat niezwykÂłego pontyfikatu, ktĂłry nieodwracalnie zmieniÂł oblicze KoÂścioÂła i Âświata. CieszĂŞ siĂŞ, Âże bĂŞdziemy mogli o tym rozmawiaĂŚ z fascynujÂącymi ludÂźmi w Watykanie, Wadowicach, Krakowie, Warszawie i CzĂŞstochowie.
wert: Czy byÂł Pan kiedyÂś na audiencji prywatnej u PapieÂża lub czy mial Pan moÂżliwosc rozmowy z Janem Pawlem II?
Piotr KraÂśko: ByÂłem na Mszy prywatnej u Ojca ÂŚwiĂŞtego i byÂło to niezwykÂłe przeÂżycie. Okazji do rozmowy nie miaÂłem, ale uczestnictwo w tej Mszy byÂło juÂż dla mnie czymÂś wyjÂątkowym.
admin: czy w czasie programu "Na ÂŻywo" pojawi siĂŞ Ojciec Swiety?
Piotr KraÂśko: DziÂś jeszcze trudno mi o tym mĂłwiĂŚ. BylibyÂśmy bardzo szczĂŞÂśliwi gdyby byÂło to moÂżliwe...
wert: Jakie pytanie chciaÂłby Pan zadaĂŚ PapieÂżowi?
Piotr KraÂśko: BojĂŞ siĂŞ tego, Âże tych pytaĂą jest zbyt wiele. DoÂświadzczenie wielu dziennikarzy, ktĂłrzy byli bardzo blisko PapieÂża i mogli z nim chociaz chwilĂŞ porozmawiaĂŚ jest takie, Âże zazwyczaj byli tak przejĂŞci, ze zapominali o caÂłym przygotowanym planie rozmowy i peÂłni emocji improwizowali.
wert: Czy wÂśrod zaproszonych do programu goÂści jest przyjaciel PapieÂża ks. MieczysÂław MaliĂąski?
Piotr Kraœko: ks. Mieczys³aw Maliùski nie. Bêd¹ z nami m.in. kardyna³ Angelo Sodano, kardyna³ Roger Etchegaray, kardyna³ Silvestrini, Prymas Polski Józef Glemp, kardyna³ Macharski, a w Wadowicach przyjaciele i dzieci przyjació³ Ojca œwiêtego, którym udziela³ chrztu
Bleki: Co jest najtrudniejsze w pracy, grdzie trzeba spotykaĂŚ siĂŞ z drugim czÂłowiekiem?
Piotr Kraœko: ZrozumieÌ, wys³uchaÌ. Myœlê, ¿e o wiele ³atwiej mówiÌ ni¿ s³uchaÌ, a umiejêtnoœÌ s³uchania w pracy dziennikarza jest absolutnie tak samo wa¿na.
tomek_: czy odczuwa Pan jak¹œ szczególn¹ tremê przed zbli¿aj¹cym siê spotkaniem?
Piotr Kraœko: Oczywiœcie. To wielkie wyró¿nienie byÌ zaanga¿owanym w ten projekt, ale i wielka odpowiedzialnoœÌ, by by³ on zrealizowany tak, by ogl¹daj¹cy nas widzowie poczuli, ¿e to rozmowy i obrazy, które chcieli zobaczyÌ w³asnie tego dnia, ¿e dowiedzieli siê czegoœ wa¿nego.
admin: Realizacja takiego programu to zapewne ogromne przedsiĂŞwziĂŞcie, czy ktoÂś policzyÂł ilu ludzi przygotowywuje to spotkanie?
Piotr Kraœko: Trudno teraz policzyc ile osob bierze udzial w przygotowaniu programu... Zapewne wiekszoœÌ zostanie wymieniona w napisach koncowychJest to jednak najlepsza za³oga Redakcji Audycji Programów Publicystycznych Telewizyjnej Jedynki, któr¹ kieruje Krzysztof Tadej.
Ja niestety muszĂŞ siĂŞ juÂż z PaĂąstwem poÂżegnaĂŚ. DziĂŞkujĂŞ za wszystkie pytania. Mam nadziejĂŞ, Âże na niektĂłre uda nam siĂŞ odpowiedzieĂŚ teÂż podczas Programu "Na ÂŻywo", ktĂłry bĂŞdzie juÂż w najbliÂższÂą niedzielĂŞ o 20.15 w TVP1.
admin: dziĂŞkujemy rĂłwnieÂż
Piotr KraÂśko: Do zobaczenia
http://www.konferansejrzy.com.pl
Dziennikarz programu 1 TVP
PrzeprowadziÂł wiele wywiadĂłw z postaciami Âświata polityki, kultury i showbusinessu.
TwĂłrca kilku filmĂłw dokumentalnych
Relacjonowa³ m.in: Rajd Dakar, UroczystoœÌ Wrêczenia Nagrody Nobla itp.
Napisa³ dowcipny poradnik ( wspólnie z Tomaszem Kammelem i Robertem Kroolem) Dyskretny urok wyst¹pieù publicznych. Czyli jak zamieniÌ koszmar w radoœÌ
Gospodarz programĂłw: Na ÂŻywo i Oblicza MediĂłw
http://www.medioznawcza.us.edu.pl
Piotr KraÂśko - dziennikarz Telewizji Polskiej, autor setek wywiadĂłw z postaciami Âświata polityki, kultury i show-biznesu (Maeleine Albright, Robert Altman, Umberto Eco, Bill Gates, Henry Kissinger, Jacques Santer, Gerhard Schroeder), twĂłrca kilku filmĂłw dokumentalnych, gospodarz programĂłw "Na ÂŻywo" i "Oblicza mediĂłw

Co o nim sÂądzicie??
Ja go nie lubiĂŞ, wrĂŞcz nie cierpiĂŞ. Jego relacje wedÂług mnie sÂą takie dziwne, sztywne, jakby wyÂłuczone z kartki, wykÂłute na pamieĂŚ, ten glos ma taki, ze nadawalby sie na ksiedza w kosciele.... moze lepiej bylo by mu w TV TRWAM
Wiem, ze nie tylko ja go nie lubie, bo w roznych rozmowach stwierdzam, ze innych tez zawiodl kilka razy. A wy co o nim sÂądzicie?