Witam wszystkich,
na początku chciałem zaznaczyć, że jeśli moderatorzy uznają ten wątek za niezgodny z regulaminem forum, to bardzo przepraszam.
Otóż zapewne wielu z wam znany jest jeden z najpopularniejszych brytyjskich seriali komediowych "Keeping Up Appearances" (polskie tłumaczenie "Co ludzie powiedzą?"). Serial ten był emitowany w latach '90 także w Polsce przez TVP2 i cztery lata temu przez nieistniejący już kanał BBC Prime.
Jeśli ktoś nie miał nigdy okazji oglądać tej produkcji, to polecam artykuł na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Co_ludzie_powiedz%C4%85%3F
Serial ten cieszy się do dziś ogromną popularnością na całym świecie. Powstało 5 serii, a także kilka odcinków specjalnych.
W główną rolę wcieliła się Patricia Routledge. I tu zaczyna się główny powód, dla którego postanowiłem założyć ten wątek. Mianowicie, oglądając polską wersję "Brzyduli" dostrzegłem postać, która skojarzyła mi się z główną bohaterką "Keeping Up Appearances" - Panią Dąbrowską, którą grała Elżbieta Jodłowska. Od razu zacząłem szukać informacji na jej temat. Okazało się, że oprócz aktorstwa, Elżbieta Jodłowska zajmuje się także śpiewem, co w przypadku głównej roli w "Keeping Up Appearances" jest nie bez znaczenia. Bez chwili wahania mogę stwierdzić, że Elżbieta Jodłowska jest wprost stworzona do głównej roli w polskiej wersji "Co ludzie powiedzą?".
Stąd moje pytanie: czy zna ktoś może maila, dzięki któremu można skontaktować się np. z Jerzym Bogajewiczem, Dariuszem Gąsiorowskim lub kimś innym związanym w TVN z produkcją, reżyserią seriali?
"Keeping Up Appearances" - polska wersja (?)
Moderator: Łukasz
-
- Nowicjusz
Re: "Keeping Up Appearances" - polska wersja (?)
Nie ma za co przepraszać. Może być taki temat, przeniosłam go jedynie do innego działu.na początku chciałem zaznaczyć, że jeśli moderatorzy uznają ten wątek za niezgodny z regulaminem forum, to bardzo przepraszam.
Fakt, to bardzo dobry serial. Uczyłam się na nim wymowy brytyjskiej swego czasu. Ale wątpię, by ktoś w Polsce chciałby się podjąć nakręcenia jego polskiej wersji. No, ale może się mylę. Za to mamy swojego Powolniaka, czyli Ferdka Kiepskiego.
-
- Fanatyk :)
Re: "Keeping Up Appearances" - polska wersja (?)
Oj, naiwny, naiwny, naiwny, jak dziecko we mgle
Od takich spraw jest sztab "swoich" ludzi , którzy muszą na takich pomysłach zarabiać :cicho:
A swoją drogą też bardzo lubiłem ten serial. W roli Hiacynty widziałem nieżyjącą już Hankę Bielicką.

Od takich spraw jest sztab "swoich" ludzi , którzy muszą na takich pomysłach zarabiać :cicho:
A swoją drogą też bardzo lubiłem ten serial. W roli Hiacynty widziałem nieżyjącą już Hankę Bielicką.