Źle to ująłeś. TVN to jedna z jedynych stacji w Polsce, która robi takie perełki. Próbował już Polsat i TVP, z różnym skutkiem. Prawda jest taka, że TVN robi to już od kilku lat, przykłada się solidnie, ale nie jest prekursorem, a pomysły bardzo rzadko są autorskie, najczęściej powstają na bazie "czegoś" zza oceanu (mam tu na myśli spoty stacji amerykańskich).mojpierwszyraz pisze:1. Wiosna 2009 (Lenka)
2. Jesień 2008 (pierwszy, taneczny spot) & wiosna 2011 (nowy spot)
3. Jesień 2010 (spot miejski, grafiti) & jesień 2009 (lekki, ogrodowy spot)
4. wiosna 2010 (spot z zielonego studia)
Dla mnie każdy ze spotów miał swój charakter. Trudno było mi ułożyć tę liste, jednak się udało. Dleczego trudno? Zawsze, jesli niedociągnieciem było wykonanie, to muzyka lub pomysł uzupełnił tę lukę (bądź na odwrót). Cenię jednak TVN za to, że jako jedna z jedynych stacji na świecie stara sie zawsze widza zaskoczyć (swoją drogą, może znacie jakieś TV na świecie, które tworzą tego typu perełki?).
Swoją drogą to każdy klip wspominam w jakis sposób sympatycznie i miło, a jego miejsce na liście ma znaczenie bardziej 'prywatne' niż typowo publiczne...
Tak jak napisał Adrian, za granicą takie spoty to norma, najbardziej dostępny jest rynek amerykański a tam na pewno takie spoty przygotowuje Fox i ABC. Nie znam(y) na dobrą sprawę tak dobrze rynków europejskich stacji telewizyjnych, a co dopiero np. Australijskich czy Japońskich, więc trudno tutaj przyrównywać.
Obejrzałem ten spot jeszcze 2 razy, później znalazłem inny klip właśnie z tym mechanizmem "kinetycznego domina" Ruba Goldberga i ten TVNu wyszedł słabo ;/ Serce się trochę kraje, że niestety ale jest coraz to gorzej... Człowiek czeka a później jest wielkie rozczarowanie. Niech wrócą jesienią do tych spotów bardziej "tradycyjnych" (jesień 2008 i 2009, wiosna 2008). Fajnie jest zobaczyć wszystkie programy, nie tylko te nowe. Nie wiem dlaczego np. Taniec z Gwiazdami i Na Wspólnej (patrz spot wiosna 2010 i jesień 2010) są dyskryminowane kosztem Majewskiego i Wojewódzkiego ;/ Bez sensu trochę, szczególnie fakt, że Wojewódzki od początku, w każdy spocie prawie (a przynajmniej w większości - jesień 2008, jesień 2009, jesień 2010 i wiosna 2011) promuje aż dwa programy (swój i Mam talent/X Factor). Lepiej niech TVN zrobi sobie z rok przerwy i da naprawdę coś extra na jesień 2012

A tutaj coś naprawdę extra: http://www.youtube.com/watch?v=qybUFnY7 ... r_embedded