[TVN] X FACTOR
Moderator: Łukasz
Re: X FACTOR
Tylko jeśli się nie mylę - to Kuba Wojewódzki jakiegoś czasu grał w pewnej kapeli.
-
- Nowicjusz
Zachowując odpowiednie proporcje Kuba ma podobny kontakt w swoim życiu z muzyką co Simon. Był(jest?) dziennikarzem muzycznym, zajmował się produkowaniem płyt czy teledysków. Prawda taka, że nazwisko Wojewódzkiego przyciąga ludzi. Jego obecność w talentshow działa trochę jak magnes. Bo mimo że już trochę zużyte to jego oceny i riposty potrafią być zabawne i błyskotliwe. Inną sprawą jest, że Kuba potrafi też drażnić swoim zachowaniem. Jeszcze na castingach jest do do zniesienia, ale w odcinkach live już bardziej bije po oczach. Jeśli w tej edycji się to u niego poprawi to jedyną zmianą przy stole jurorów/mentorów w nowej serii jaką bym zaproponował to dokooptowanie nowej osoby.
-
- Czasem tu wpada
Muszę przyznać, że także byłbym za Brodką albo MarkowskąJaniak, to może to Top Model iść. Szkoda, że Kazadi nie wzięli, bo by się super sprawdziła. Ja jako 4. jurora widziałbym Brodkę lub Markowską i raczej nikogo więcej.

Ontheotherside pisze:Zachowując odpowiednie proporcje Kuba ma podobny kontakt w swoim życiu z muzyką co Simon. Był(jest?) dziennikarzem muzycznym, zajmował się produkowaniem płyt czy teledysków. Prawda taka, że nazwisko Wojewódzkiego przyciąga ludzi. Jego obecność w talentshow działa trochę jak magnes. Bo mimo że już trochę zużyte to jego oceny i riposty potrafią być zabawne i błyskotliwe. Inną sprawą jest, że Kuba potrafi też drażnić swoim zachowaniem. Jeszcze na castingach jest do do zniesienia, ale w odcinkach live już bardziej bije po oczach. Jeśli w tej edycji się to u niego poprawi to jedyną zmianą przy stole jurorów/mentorów w nowej serii jaką bym zaproponował to dokooptowanie nowej osoby.
Jeżeli Kuba jest jak magnes, to dlaczego X Factor ma podobne wyniki do innych show na TVN i ogólnie? Dlaczego, jeżeli tak bardzo jest ważny w przyciąganiu widzów, X Factor nie ma wyników znacznie większych od Mam Talent ostatniego, czy The Voice, czy MBTM. Owszem, ma lepsze wyniki, ale nieznacznie... nic wcale nadzwyczajnego na rynku Telewizyjnym, a wydawaloby się ze jezeli jest tak nieunikniony, i ma tylu fanów, jak niektorzy tu twierdza, to X Factor mialby 6 milionow widzow, przynajmniej! Więc wątpię by Kuba był tak ważny. Może powiedziałbym, ze niektórym mógł się już zmeczyc... A TVN ponad wszystko promuje go!
-
- Nowicjusz
No tak ale obecność jednej osobistości w programie nie podwoi jego wyników oglądalności. Nie chciałbym wyjść na jakiegoś fanboya Wojewódzkiego ale wydaje mnie się, że X Factor na pewno nie zyskałby na odejściu Kuby. Według mnie MT trochę straciło na jego odejściu, mimo wszystko czegoś brakuje temu jury. Osobiście lubię gdy jeden z ekspertów w tego typu programach potrafi wykazać się jakimś humorystycznym komentarzem czy żartobliwą ripostą. W UK mają Simona, my mamy Kubę. Nie wiem czy obecnie jest ktoś w Polsce kto mógłby z powodzeniem pełnić podobną rolę. A fenomenu MBTM zrozumieć nie mogę. Kilka razy podchodziłem do tego show i nie było w nim nic co przyciągnęłoby mnie na dłużej. Sama formuła to kalka z Mam Talent, jury dla mnie to totalna zbieranina niepasujących do siebie ludzi a uczestnicy wcale nie są lepsi od tych z TVNowskich show. Może jedynie prowadzenie programu stoi na lepszym poziomie niż w X Factorze.sb pisze: Jeżeli Kuba jest jak magnes, to dlaczego X Factor ma podobne wyniki do innych show na TVN i ogólnie? Dlaczego, jeżeli tak bardzo jest ważny w przyciąganiu widzów, X Factor nie ma wyników znacznie większych od Mam Talent ostatniego, czy The Voice, czy MBTM. Owszem, ma lepsze wyniki, ale nieznacznie... nic wcale nadzwyczajnego na rynku Telewizyjnym, a wydawaloby się ze jezeli jest tak nieunikniony, i ma tylu fanów, jak niektorzy tu twierdza, to X Factor mialby 6 milionow widzow, przynajmniej! Więc wątpię by Kuba był tak ważny. Może powiedziałbym, ze niektórym mógł się już zmeczyc... A TVN ponad wszystko promuje go!
Ostatnio czytałem o fenomenie polsatowskich talent-show. Wynika on z tego, że osoby zasiadające w jury nie są tak postrzegane jak np. Wojewódzki czy Kozyra. Nie lansują się w mediach swoimi nowymi samochodami, metkami itp. Wydają się po prostu bliżsi przeciętnemu odbiorcy. TVN nie powinien angażować Wojewódzkiego do X-Factor, powinien on dalej zasiadać w jury MT!. Czwartą edycję MT! oglądało ponad milion osób mniej, nie jest to oczywiście spowodowane tylko odejściem Wojewódzkiego ale przybycie 2 kolejnych show których za czasów trzech pierwszych edycji MT! nie było. W piątej edycji powinno nastąpić wiele zmian. Nowa scenografia, odświeżenie jury (na myśli mam panią Małgosie Foremniak) oraz dużo lepszy marketing. Liczę na to! A co do X-Factor: 4 juror, odświeżenie formatu, castingi w dużych obiektach, nowy prowadzący, zagraniczne domy jurorów, X Factor Extra oraz gwiazdy w odcinkach na żywo. No chyba, że TVN ma ambicje 3,5 mln widzów
Polacy coraz częściej zaglądają do zachodnich edycji i widzą że to co serwuje się w Polsce odbiega od europejskich standardów. Powiedzcie mi dlaczego w "najbogatszej" stacji telewizyjnej od 4 edycji jest taka sama scenografia, a w TV publicznej np. w Bitwie na głosy z edycji na edycje są udoskonalenia. Jeśli TVN się nie postara to powoli zacznie tracić widzów z racji tego, że Polacy dostrzegają że konkurencja nie śpi i oferuję coś na nieco wyższym poziomie. Też macie wrażenie że od X-F i MT! są zaniedbane, rzucone samym sobie.

Jeśli chodzi o Kubę, to wydaje mi się, że on już się, bardzo powoli, ale "wypala". Nie jest już taki jak np. w pierwszej edycji Mam Talent, spontaniczny, nieprzewidywalny, naturalny. Coraz częściej wystarczy mi, że popatrzę na jego twarz i mogę się domyślić, co za chwilę powie. Zdecydowanie za dużo tekstów w stylu: "pakuj się......... bo przechodzisz do następnego etapu". Myślę, że mało który widz już się na to nabiera. Jednak rozumiem też dlaczego Wojciech Iwański zawsze preferuje współpracę właśnie z Wojewódzkim. Jest on naturalnym "liderem" w panelu jurorskim, gdziekolwiek by się nie znalazł. Każde talent show potrzebuje takiej osoby w jury. Można mówić, że w X Factorze wszyscy jurorzy powinni być równi i nie potrzeba przewodniczącego, ale taka osoba zawsze jest potrzebna i tak jest wszędzie. Nawet obecnie w brytyjskiej edycji pod nieobecność Simona, funkcję taką pełni Gary Barlow, mimo że oficjalnie nie jest przedstawiany jako przewodniczący. Kompletując panel jurorski zawsze wychodzi się od pewnych założeń, tj. kto będzie tym "złym", kto będzie tm "dobrym" pocieszającym uczestników, kto będzie śmieszny. Często z czasem to się samo weryfikuje. Np. uwierzylibyście, że na początku You Can Dance to Michał Piróg miał być z założenia tym "dobrym", miłym, grzecznym? Ale on jest po prostu sobą i okazało się, że wspaniale to funkcjonuje. Poza tym Kuba wciąż jest magnesem przyciągającym pewną część widowni, tyle że coraz słabszym. Tak naprawdę ciężko będzie znaleźć osobę, która mogłaby go zastąpić za parę lat. No chyba, że sama się taka znajdzie w polskim show-biznesie. Tu potrzebne nowe odkrycie na miarę Agnieszki Chylińskiej. A jest bardzo ciężko. Obserwując też programy konkurencyjnych stacji nie trafiłem jeszcze na osobę, o której mógłbym powiedzieć "urodzony juror".
No way. Mimo, że go cenię jako konferansjera i trzeba przyznać, że potrafi się odnaleźć w różnych sytuacjach i programach, to nie wyobrażam sobie, żebym miał go słuchać przez 1,5 godziny. Kompletnie nie widzę go w rozmowach z uczestnikami i ich rodzinami. Poza tym wydaje mi się, że jego sposób mówienia jest dość "flegmatyczny", byłby podobnym niewypałem, co Steve Jones. Skłoniłbym się raczej w kierunku pary prowadzących - kobiety i mężczyzny. O ile ze znalezieniem kobiety nie byłoby chyba problemu, to znalezienie odpowiedniego partnera byłoby już cięższe. Ale skoro w Mam Talent dwóch prowadzących od początku się sprawdziło i program odniósł sukces, może warto by pójść w tym kierunku także w X Factorze. No ale z oceną prowadzącego poczekam jeszcze na "wyczyny" Jarka w programach na żywo. Jak na razie muszę przyznać, że idzie mu lepiej niż rok temu, pewnie dzięki mniejszej tremie, ale i tak wciąż jest na poziomie wspomnianego Steve'a Jones'a, który przecież drugiej szansy nie dostał. A dobrego przykładu daleko szukać nie trzeba - młodsza i mniej doświadczona Patricia Kazadi, który także zaczynała rok temu, w tej edycji YCD radzi sobie po prostu wspaniale :brawa:voyagerck pisze:Prowadzący: Olivier Janiak
X FACTOR miał mniej niż 3,5 mln widzów
Nawet nie zmieścił się w rankingu pierwszej dziesiątki wielkanocnej :/ MASAKRA ! Nawet doby odcinek nie podnosi oglądalności :/ Czyli Polacy wolą jednak Maję niż Tatianę !

-
- Czasem tu wpada
Nie chciałbym, aby tvn przez niską oglądalność zrezygnował z kolejnych edycji x factor. 

Potrzebna wymiana jurorki oraz dodanie nowego jurora !musicomaniakk pisze:Nie chciałbym, aby tvn przez niską oglądalność zrezygnował z kolejnych edycji x factor.
Osoba Tatiany nie ma nic wspólnego z mniejszą oglądalnością, strasznie abstrakcyjne wnioski... Nie spotkałem się jeszcze z negatywną opinią dot. Okupnik jako jurorki, a jak przypominam - na Sablewską wylewano wiadra pomyj. Ale owszem - czwarty juror, kobieta, to konieczność!
Co do moich typów na finałową dziewiątkę:
16-24
Klaudia Szafrańska (dziewczyna jest wspaniała, moja absolutna faworytka!)
Bożena Mazur
Ewelina Lisowska
+25
Joanna Kwaśnik
Izabela Mytnik
Marcin Spenner
Zespoły
Soul City
The Chance
Che Donne
Co do moich typów na finałową dziewiątkę:
16-24
Klaudia Szafrańska (dziewczyna jest wspaniała, moja absolutna faworytka!)
Bożena Mazur
Ewelina Lisowska
+25
Joanna Kwaśnik
Izabela Mytnik
Marcin Spenner
Zespoły
Soul City
The Chance
Che Donne
Liczą się tylko Fakty.
Sobotni Boot Camp oglądało 3,48 mln. widzów
już nie przesadzajmy właśnie Tatiana jest 100 razy lepsza niż Sablewska a w zeszłym roku też oglądalność w święta poszła w dół także nie dramatyzujcie to samo dotyczy wszystkich programów M jak miłość też miało o ponad 1mln mniejszą oglądalność i jakoś nikt nie pisze od razu że trzeba aktorów wymienić !!!adik1148 pisze:Potrzebna wymiana jurorki oraz dodanie nowego jurora !musicomaniakk pisze:Nie chciałbym, aby tvn przez niską oglądalność zrezygnował z kolejnych edycji x factor.
Oglądalność w święta zawsze jest dużo niższa. Rok temu 2 odcinki z rzędu przypadały w święta, gdyż po Wielkanocy mieliśmy święta majowe. Tatiana nie ma z tym nic wspólnego, raczej każdy pozytywnie się o niej wypowiada. A oglądalność to nie wszystko, udziały liczą się bardziej, a te są bardzo dobre.
Ja tak myślałem, że może być mniejsza oglądalność... W sobotę była Rezurekcja to może duża część osób wybrała pójście na mszę niż oglądanie TVN... Tak jak to było w moim przypadku.