[TVN] X FACTOR

Dział poświęcony zakończonym produkcjom Grupy TVN Discovery Polska.

Moderator: Łukasz

bartek09
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Re: X FACTOR

Post autor: bartek09 »

Gwiazd faktycznie nie będzie, bo nie ma pieniędzy, natomiast 4. jurora nie będzie wyłącznie z powodu licencji.
sb pisze:
SevenUP pisze:Mówił o tym w jakimś wywiadzie, powiedział że gwaizd i 4. jurora itp. nie będzie ponieważ nie ma pieniędzy. A jeśli TVN ze zmianami chce czekać do 2014 to mogą się nie odczekać, bo oglądalność spada...
I tu kruszy sie teoria Iwanskiego i TVNu.. czyli zaczac skromnie i powoli sobie poprawiac.. bo to nie przynosi zadnych skutkow, tylko nudzi ludzi z oczekiwaniami! Trzeba brac w tym rynku ryzyka i TVN powinien wydac ponad stan i zaryzykowac maksymalnie pieniadze, szczegolnie ze rynek jest nasycony tymi programami (bardziej nawet niz w USA czy Wielkiej Brytanni).

W UK wlasnie rozpoczela sie pierwsza edycja The Voice, i moim zdaniem wyglada lepiej i bardziej wypolerowana niz oryginaly w USA i Holandii… a BBC nawet nie ma takiego budzetu i sponsorow jak TVN… wiec o co tu chodzi? Ryzyko i ciezka praca……. Od razu gwiazdy, dwa odcinki tygodniowo od drugiego etapu… dla telewizji BBC to wielkie ryzyko, i skutek jest taki ze maja od razu wielka ogladalnosc ponad 11 milionow widzow (co na warunki UK to co w Polace 6.5 milionow prawdopodobnie). Wygrywaja z Mam Talent, nikt sie nie spodziewal. Wyobrazacie sobie by X Factor od piewszej edycji w Polsce mial wyniki o wiele lepsze od Mam Talent i Tanca?
No nie wiem, czy można powiedzieć, że TVN ma większy budżet od BBC. Co prawda to telewizja publiczna, ale wydaje mi się, że w Wlk. Brytanii opłacanie abonamentu wygląda dużo lepiej niż w Polsce. Poza tym BBC nie emituje dwóch dużych show tygodniowo, jak TVN. Jednak sam muszę przyznać, że The Voice UK zaskoczył mnie bardzo pozytywnie.

Wracając do TVN, też uważam, że powinni zaryzykować i zainwestować w X Factor, ale też rozumiem ostrożność w wydawaniu pieniędzy, gdy w tym samym czasie realizowany jest też YCD, dwa drogie seriale, i Szymon na Żywo, w którego z pewnością ostatnio TVN sporo zainwestowała. Widać, że W. Iwański skupia się tylko na najistotniejszych rzeczach. Mam jednak nadzieję, że za parę lat X Factor już na siebie zarobi i będzie można przeznaczać większe kwoty na jego realizacje.
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: sb »

bartek09 pisze:Gwiazd faktycznie nie będzie, bo nie ma pieniędzy, natomiast 4. jurora nie będzie wyłącznie z powodu licencji.
sb pisze:
SevenUP pisze:Mówił o tym w jakimś wywiadzie, powiedział że gwaizd i 4. jurora itp. nie będzie ponieważ nie ma pieniędzy. A jeśli TVN ze zmianami chce czekać do 2014 to mogą się nie odczekać, bo oglądalność spada...
I tu kruszy sie teoria Iwanskiego i TVNu.. czyli zaczac skromnie i powoli sobie poprawiac.. bo to nie przynosi zadnych skutkow, tylko nudzi ludzi z oczekiwaniami! Trzeba brac w tym rynku ryzyka i TVN powinien wydac ponad stan i zaryzykowac maksymalnie pieniadze, szczegolnie ze rynek jest nasycony tymi programami (bardziej nawet niz w USA czy Wielkiej Brytanni).

W UK wlasnie rozpoczela sie pierwsza edycja The Voice, i moim zdaniem wyglada lepiej i bardziej wypolerowana niz oryginaly w USA i Holandii… a BBC nawet nie ma takiego budzetu i sponsorow jak TVN… wiec o co tu chodzi? Ryzyko i ciezka praca……. Od razu gwiazdy, dwa odcinki tygodniowo od drugiego etapu… dla telewizji BBC to wielkie ryzyko, i skutek jest taki ze maja od razu wielka ogladalnosc ponad 11 milionow widzow (co na warunki UK to co w Polace 6.5 milionow prawdopodobnie). Wygrywaja z Mam Talent, nikt sie nie spodziewal. Wyobrazacie sobie by X Factor od piewszej edycji w Polsce mial wyniki o wiele lepsze od Mam Talent i Tanca?
No nie wiem, czy można powiedzieć, że TVN ma większy budżet od BBC. Co prawda to telewizja publiczna, ale wydaje mi się, że w Wlk. Brytanii opłacanie abonamentu wygląda dużo lepiej niż w Polsce. Poza tym BBC nie emituje dwóch dużych show tygodniowo, jak TVN. Jednak sam muszę przyznać, że The Voice UK zaskoczył mnie bardzo pozytywnie.

Wracając do TVN, też uważam, że powinni zaryzykować i zainwestować w X Factor, ale też rozumiem ostrożność w wydawaniu pieniędzy, gdy w tym samym czasie realizowany jest też YCD, dwa drogie seriale, i Szymon na Żywo, w którego z pewnością ostatnio TVN sporo zainwestowała. Widać, że W. Iwański skupia się tylko na najistotniejszych rzeczach. Mam jednak nadzieję, że za parę lat X Factor już na siebie zarobi i będzie można przeznaczać większe kwoty na jego realizacje.
Ale X Factor chyba juz na siebie zarabia? Spoty reklamowe sa rekordowo wysokie i spotow jest wyjatkowo duzo…
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: sb »

bartek09 pisze:Gwiazd faktycznie nie będzie, bo nie ma pieniędzy, natomiast 4. jurora nie będzie wyłącznie z powodu licencji.
Po prostu nie wierze w to.. TVN ma licencje na caly format X Factora, a nie jakies poszczegolne elementy z przeszlosci brytyjskiej edycji, moga sobie dodac 4 jurora kiedy chca.. po za tym jest produkowany przez Fremantlemedia, ktory jest jednoczesnie wlascicielem formatu. Gdyby TVN chcial, to bez problemu moglyby to zmienic, bo jest to w interesie producenta by ulepszyc program i zyskac z sukcesow jego popularnosci i trwalosci.

Ale... jezeli sie zupelnie myle (ale watpie) i w umowie jest napisane ze moga tylko i wylacznie 3 jurorow przez pierwsze trzy edycje, to jak z kazda umowa, mozna ja zmienic, dodac paragraf itd.. zadna umowa nie jest 100% szczelna, i nie widze zadnego powodu by Fremantlemedia nie zgodzil sie na poprawke w umowie, dlaczego mialby sam przeszkodzic wlasnej produkcji…?
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Post autor: SevenUP »

W tamtym roku X Factor na samych reklamach zarobił ponad 100 milionów, więc szczerze mówąc ciężko mi zrozumieć argument braku pieniędzy... Zarobił więcej niż YCD lub Mam talent ale te show mają choć kilka castingów itd. Jeśli za rok nie przeniosą znów na niedzielę i nie zmienią niczego, to kiepsko to widzę.
voyagerck
Początkujący
Początkujący

Post autor: voyagerck »

Mógłby ktoś podać linka do wywiadu z Iwańskim?
felek
Bywalec
Bywalec

Post autor: felek »

Dzis odbyła się konferencja prasowa X-Factora.
http://www.tvn24.pl/-1,1741764,0,1,oni- ... omosc.html
SevenUP
Bywalec
Bywalec

X Factor ma ciągle najlepsze udziały, ok. 30% w grupie komercyjnej, najwięcej z talent shows. Poza tym w tamtym roku przy największej widowni 5,5 mln było 33% więc nie ma co panikować.
ktos
Bywalec
Bywalec

Post autor: ktos »

W X-Factor nie będzie gości zagranicznych co widać chce wykorzystać Polsat gdzie gościem w MBTM będzie Oceana, lepsze to niż nic :P

może chociaż na finał kogoś ściągną 8)
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Trzeciak »

W finale (tak jak w 1. edycji) z pewnością ktoś na pewno będzie.
SevenUP
Bywalec
Bywalec

Jeśli w TVN miałaby być Oceana, to ja już wolę żeby nie było nikogo !!!
MandM
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MandM »

SevenUP pisze:Jeśli w TVN miałaby być Oceana, to ja już wolę żeby nie było nikogo !!!
Mwhahahaha ! ;D Dokładnie.
voyagerck
Początkujący
Początkujący

Post autor: voyagerck »

Po prostu w Polsacie więcej pracują, a nawet taka Oceana mogłaby przylecieć na jeden z półfinałów.
felek
Bywalec
Bywalec

Post autor: felek »

Ale jaka atrakcją jest Oceana? Gwiazda jednego utwory, która co 2 tygodnie śpiewa w Jaka to melodia. Dziękuję za takie gwiazdy :D
musicomaniakk
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: musicomaniakk »

Ej no sorry, piszecie najpierw, że chcielibyście zagraniczne gwiazdy, a więc nie wystarczyłaby wam nawet taka Oceana, która zrobiła niezłą furorę w europie. Dobra i ona, nie ma co narzekać, a tak to nic nie będzie. I co lepsze? Program całkiem inaczej wyglądałby wtedy kiedy to właśnie ktoś by go rozpoczął, a nie wstęp Kuźniara, jurorzy i od razu występy. :P
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: r_r16 »

Ja bym od występu gwiazdy zdecydowanie wolał występ grupowy, otwierający każdy odcinek.
ODPOWIEDZ