Aktualne sprawy forum
Moderator: Łukasz
Re: Aktualne sprawy forum
Debeet, to już przerabialiśmy kilkukrotnie chociażby przy aktualizacji plików forum. Problem tkwi niestety w bazie MySQL.
Nie wiem czy mi się tylko wydaje, czy brakuje "linku" Pokaż posty od ostatniej wizyty - który był w prawym górnym rogu.
Niestety brakuje. Też to zauważyłam, wczoraj jeszcze było i bardzo ułatwiało przeglądanie forum 

Generujemy bardzo wiele zapytań do bazy danych co obciąża nasze serwery (między innymi parametr "czas użycia systemu"). Spowodowane jest to - mówiąc nieskromnie - dużą popularnością forum i strony 
Podjęliśmy pewne działania, aby zmniejszyć obciążenie serwera. W tym między innymi wyłączenie niektórych funkcji oraz wyszukiwarki. Docelowo wyszukiwarkę zastąpimy wyszukiwarką google w ramach forum. Zmieni się też wygląd forum do standardowej skorki odpowiadającej najnowszej wersji skryptu phpbb. To wszystko aby wyeliminować kilka problemów:
- kłopoty z komunikatem "Wysłany formularz był nieprawidłowy"
- zbyt długie oczekiwanie na wysłanie posta po kliknięciu "wyślij"
- zbyt wysokie obciążenie serwera

Podjęliśmy pewne działania, aby zmniejszyć obciążenie serwera. W tym między innymi wyłączenie niektórych funkcji oraz wyszukiwarki. Docelowo wyszukiwarkę zastąpimy wyszukiwarką google w ramach forum. Zmieni się też wygląd forum do standardowej skorki odpowiadającej najnowszej wersji skryptu phpbb. To wszystko aby wyeliminować kilka problemów:
- kłopoty z komunikatem "Wysłany formularz był nieprawidłowy"
- zbyt długie oczekiwanie na wysłanie posta po kliknięciu "wyślij"
- zbyt wysokie obciążenie serwera
-
- Początkujący
No i oczywiście "pokaż aktywne tematy"FLEJP pisze:Nie wiem czy mi się tylko wydaje, czy brakuje "linku" Pokaż posty od ostatniej wizyty - który był w prawym górnym rogu.

Zauważyłem, że u mnie od niedzieli na stronie głównej tvnfakty.pl nie zmieniają się "ostatnie wpisy na forum". Czy u innych tez tak jest? I czy da się ten błąd naprawić?
Tak jest u wszystkich. Forum jest w naprawie co już Łukasz wspomniał, trochę to pewnie jeszcze potrwa.
Może jednak lepiej by było zmienić firmę hostingową na bardziej zdolną do wzięcia na barki obciążenie?
To są i tak spore już koszty. 

-
- Czasem tu wpada
Jeśli któryś z moderatorów będzie miał wolną chwilę, niech przejrzy posty @adamcmg4. 

Faktycznie, ciężki przypadek. Zbanowany.
A ja proszę administrację o utworzenie działu Hyde Park gdzie użytkownicy będą mogli zakładać luźne tematy niezwiązane ze stronę itp.
Beata Tadla - piękno, rozum i poczucie humoru. Wszystkie cechy, które powinna mieć kobieta.
"Na każdy temat"?Pavloo pisze:A ja proszę administrację o utworzenie działu Hyde Park gdzie użytkownicy będą mogli zakładać luźne tematy niezwiązane ze stronę itp.
A może czat? Jak już wszystkie pilne sprawy z forum zostaną rozwiązane.
KKK