Oprawa graficzna TVN
Moderator: Łukasz
Re: Oprawa graficzna TVN
Świetnie to logo wygląda ! Brawa dla TVNu za to, że nie dodał jakiegoś nowego elementu, a właśnie zastąpił logo tradycyjne, serduszkiem.
Beata Tadla - piękno, rozum i poczucie humoru. Wszystkie cechy, które powinna mieć kobieta.
W dniu dzisiejszym TVN wprowadził świąteczną oprawę graficzną. Jest w niej wyjątkowo dużo niebieskiego.
Pozwolę sobie odkopać wątek - http://www.youtube.com/watch?v=IE_d92T_ ... re=related - to filmik wraz z częścią spotu jesiennego TVN-u z jesieni 2005 roku.
Tak poza tym - chciałbym zadać może dla niektórych głupie pytanie - czy TVN ma jakąś okresową licencję na swoją oprawę ID od Velvetu, czy musi ją okresowo odnawiać, i czy rzeczywiście istnieje, jak licencja na oprawy telewizyjne?
Pytań kilka - więc liczę na miarę rzeczową dyskusję.
Tak poza tym - chciałbym zadać może dla niektórych głupie pytanie - czy TVN ma jakąś okresową licencję na swoją oprawę ID od Velvetu, czy musi ją okresowo odnawiać, i czy rzeczywiście istnieje, jak licencja na oprawy telewizyjne?
Pytań kilka - więc liczę na miarę rzeczową dyskusję.
Mnie osobiście wydaje się, że TVN zleca wykonanie oprawy firmie designerskiej, płaci za nią grube pieniądze (odkupując najprawdopodobniej prawa autorskie) i ma ją na stałe.
P.S. W którym konkretnie momencie jest ten fragment spotu?
P.S. W którym konkretnie momencie jest ten fragment spotu?
http://www.youtube.com/watch?v=9qt-XSjV ... AAAAAAAKAA - to już poprawne nagranie. Spot jest od 0:18.
Też mi się tak wydaje (w końcu logo (tvn) to znak towarowy należący do nadawacy, czyli TVN S. A.). Ale chce się upewnić, dlatego czekam na wypowiedzi innych użytkowników.r_r16 pisze:Mnie osobiście wydaje się, że TVN zleca wykonanie oprawy firmie designerskiej, płaci za nią grube pieniądze (odkupując najprawdopodobniej prawa autorskie) i ma ją na stałe.
Ostatnio zmieniony sobota 17 mar 2012, 18:11 przez Trzeciak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
ps. przed 0:20 zaczyna się przerywnik z reklamówką Niani. ma ktoś pełną wersję spotu? dla dodania był to pierwszy tego typu spot w TVN...Trzeciak pisze:http://www.youtube.com/watch?v=9qt-XSjV ... AAAAAAAKAA - to już poprawne nagranie. Spot jest od 0:18.
Też mi się tak wydaje (w końcu logo (tvn) to znak towarowy należący do nadawacy, czyli TVN S. A.). Ale chce się upewnić, dlatego czekam na wypowiedzi innych użytkowników.r_r16 pisze:Mnie osobiście wydaje się, że TVN zleca wykonanie oprawy firmie designerskiej, płaci za nią grube pieniądze (odkupując najprawdopodobniej prawa autorskie) i ma ją na stałe.
tvn - latem programowo najgorsza!
Nie do wiary, że zaraz minie 5 lat, odkąd mamy na ekranach obecną oprawę. Tak szybko minęło... Oby była jak najdłużej, bo jest bardzo dobra.
KKK
No właśnie. Gdy mijało 5 lat od czasu wprowadzenia poprzedniej oprawy (2006-07) rok, na forum pojawiły się opinie na temat potrzeby jej odświeżenia. A jak to wygląda wg Was z obecną oprawą? Potrzebna jest jakaś zmiana/odświeżenie? Warto zauważyć, że poprzednia oprawa była przez cały okres jej obowiązywania taka sama, doszły jedynie belki "za chwilę". Obecna oprawa była zmieniana kilka razy. Największa zmiana to 1,5 roku po jej wprowadzeniu - przystosowanie do 16:9 i HD oraz zmiana (na lepsze) końcówek identów. Dochodziły w przeciągu tych pięciu lat nowe belki, nowe elementy. Zniknęły plansze Dolby Digital, "dziś w tvn", "za chwilę w tvn" (zapewne przez debilne ograniczenia co do autopromocji na antenie). Obecnie wycofywane są chyba duże belki z nazwą i datą emisji programu na końcu każdego zwiastuna. Zastępywane są one logiem określonego programu i drobną czcionką z datą emisji i małym logo tvn pod spodem.
Odświeżenie tej oprawy było potrzebne - postęp technologiczny. Pewnie nie opłacałoby się wprowadzenia nowej oprawy po 1,5 roku od poprzedniej. Pamiętam że w 2008 roku, podczas jej wprowadzenia były głosy niezadowolenia, że taka prosta oprawa zastępuje m.in. ''rybki''.
KKK
Mi w tej oprawie na razie nic nie przeszkadza. Nie widzę na razie sensu jej zmieniania lub modyfikowania.
Dziś TVN ruszył ze świąteczną oprawą graficzną. Szkoda tylko, że tak wcześnie. Mogli jeszcze tydzień poczekać.
Oprawa jest przegenialna. Bardzo fajnie wygląda.
Mnie też oprawa graficzna na ostatnie Święta przypadła go gustu. Bardzo ładna. :brawa:

Dziś przy prawie wszystkich stacjach TVN jest biało-czerwony kir, a na TVN24 specjalny ozdobnik 4 czerwca - święto wolności.
Jedynie z kanałów Grupy TVN - Meteo, CNBC, Mango24 i religia.tv - nie mają żadnego ozdobnika, z kanałów Grupy TVN.
Jedynie z kanałów Grupy TVN - Meteo, CNBC, Mango24 i religia.tv - nie mają żadnego ozdobnika, z kanałów Grupy TVN.