X-Factor - edycje zagraniczne

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

Pjotreeek
Początkujący
Początkujący

Re: X-Factor - edycje zagraniczne

Post autor: Pjotreeek »

Jeśli chodzi o scenografię i emocje to brytyjski X Factor nigdy mnie nie zawodzi :D Jak co roku, trochę zmian i wygląda to fantastycznie :)
Wielkie dzięki r_r16 za ten filmik, wręcz nie mogę się doczekać nowej edycji :) I ten filmik co był wyświetlany przed wejściem jurorów - naprawdę wszystko jest super :D Btw, czy dobrze zauważyłem na filmiku gdzie pokazywali chyba z 3 uczestników co wystąpili na castingu przed jurorami uczestniczkę 1 brytyjskiej wersji The Voice? Mam na myśli Joelle Moses z grupy Will.I.Am'a :)
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Trzeciak »

Trochę zmian, to mało powiedziane. W porównaniu z poprzednimi edycjami jeśli chodzi o scenografię - zmian jest więcej - także na widowni.

Kolejne materiały:
*http://instagram.com/p/b0ydRqr3ZW/
*https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... t=1&ref=nf
bartek09
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: bartek09 »

r_r16 pisze:Miałem wczoraj okazję uczestniczyć w nagraniu castingu jurorskiego na Wembley Arena. Wrażenia? Nagranie zaczęło się z dwugodzinnym opóźnieniem, zamiast o 15:00, publiczność zaczęto wpuszczać o 17:00. Żeby ustawić się z biletem w odpowiedniej kolejce musiałem kilka razy okrążyć Arenę, bo każdy z obsługi udzielał innej informacji, co do odpowiedniego dla mojego biletu wejścia. Sama hala jest dużo mniejsza niż mogłoby się wydawać w tv. Jest może 2x większa niż DMiT w Zabrzu, ale to tyle. Sama realizacja nagrania zdecydowanie lepsza niż w Polsce. Jest dużo mniej "wyreżyserowana". Oczywiście jest pan, który opiekuje się publicznością (jak u nas Piotr Balicki), ale ma on za zadanie jedynie rozgrzać publikę i zająć w przerwach między występami. Nie pokazuje kiedy należy klaskać, wstawać itp. Publiczność reaguje sama - i to reaguje niesamowicie. Jest niezwykle żywa. Wszyscy dobrze się bawią, tańczą, atmosfera jest naprawdę niesamowita. Nie ma żadnych głupich nagrań reakcji publiczności przed samym castingiem, czy czegoś podobnego, co później można domontować gdzie trzeba. Wszystko dzieje się spontanicznie, a kamery to tylko rejestrują. Wrzucam kilka zdjęć tegorocznej scenografiic i filmiki m. in. z wejścia jurorów.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/138 ... 150269.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/138 ... 150271.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/138 ... 150272.JPG
https://dl.dropboxusercontent.com/u/138 ... 150274.JPG

Film: https://dl.dropboxusercontent.com/u/138 ... 181242.mp4
(Po otwarciu w przeglądarce należy kliknąć prawym przyciskiem i wybrać "Zapisz jako". Film z komórki, więc marnej jakości.)
Nie widziałeś tam czasem Kasi Popowskiej? Możliwe, że śpiewała "I Hate This Part" (https://www.youtube.com/watch?v=cK3WSys1wuw). Nicole na pewno spodobałby się ten repertuar :D Jestem ciekawy, czy dostała się na bootcamp, a ostatnio milczy na facebooku i twitterze. Chociaż możliwe, że na tym etapie nie wolno jej już upubliczniać takich informacji. I jak wypadła Sharon? Jak dotąd czytałem, że świetnie i jest najmocniejszym elementem jury, ale trochę boję się, że wszyscy mamy zbyt wielkie oczekiwania i potem może być małe rozczarowanie. Dogadują się dobrze z Nicole? Bo przyznam, że trochę się o to niepokoję. I były jakieś dobre grupy?

W ogóle to dobrze, że się starają i wprowadzają tak wiele zmian. Mam nadzieję, że większe zmiany nie ominą też domów jurorów. Niby to bardzo ciekawy etap i co roku wygląda bardzo dobrze, ale gdyby obejrzeć pod rząd parę takich odcinków z kilku lat można zauważyć, że co roku wygląda to niemal identycznie, strasznie szablonowo i przewidywalnie. Przyda się tu trochę odświeżenia. Chociaż, jeśli potwierdzą się informacje o bootcampie za granicą, to domy jurorów powinno czekać sporo zmian. Osobiście podejrzewam, że ten bootcamp może przypominać trochę ten z australijskiej edycji. Oprócz tego pewnie pojawi się odświeżona w większym stopniu scenografia live'ów. I jestem ciekawy jaki ostatecznie będzie udział Simona i co będzie tegorocznym twistem. Kiedyś czytałem też, że rozważano wprowadzenie czegoś takiego, że uczestnicy mogliby być zgłaszani do programu w tajemnicy przez swoich bliskich i być zaskakiwanymi w dniu castingu. Ale nie wiem ostatecznie, czy się na to zdecydowali, bo już w tym roku wprowadzono coś takiego w "American Idol".
bartek09
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Już znalazłem występ Kasi: https://www.youtube.com/watch?v=h4zJOLwB6_w
Nie chcę zapeszać, ale naprawdę uważam, że ma duże szanse w tym programie :D Rewelacyjny wybór piosenki: Disclosure - "Latch". Piosenka obecnie popularna, na czasie, w dodatku w niesamowitej aranżacji :brawa:
Nayma
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Nayma »

Kasia świetnie, nie wiem tylko czy jej osobowość się przebije. Dużo zależy też od producentów, czy postawią na zrobienie z niej jednej z faworytek. Mam nadzieję, że tak. :) Kasia wokalnie bije na głowę wielu poprzednich finalistów X Factora UK.

Panel w tym sezonie będzie mocny, trzeba przyznać (już przeboleję tego Gary'ego), ale i tak Tulisy będzie mi bardzo brakować. :( Sharon dużo wniesie, jest pozytywna, energiczna, inteligentna, ale Tulisa miała w sobie coś, co sprawiało, że można było się z nią zidentyfikować, czego nie posiada ani Nicole, ani Sharon.
I wciąż zostaję przy swoim, że w przyszłym roku na miejsce Nicole w UK powinna wejść Cheryl, a na miejsce Kelly Rowland w USA Nicole. :D Chociaż coraz więcej mówi się o udziale Cheryl Cole w The Voice UK. Na razie moje pomysły na przydział grup to Louis - Boys > Sharon - Groups / Over 25's/28's > Gary - Over 25's/28's / Groups > Nicole - Girls, a jeżeli chodzi o USA to liczę, że Simon znów zajmie się grupami (bo zdecydowanie idzie mu to najlepiej i też na ich późniejszej promocji się skupia, Melanie Amaro nie zainteresował się w ogóle, a szkoda), a Demi i Paulina dostaną najmocniejsze kategorie z solistów. Na razie nie wiadomo jeszcze czy kontynuowany będzie podział na "Teens" and "Young Adults" czy też powrócą do schematu z 1 edycji, przynajmniej ja nie wiem. :D A może znów coś zmienią ... Nie miałabym nic przeciwko.

PS: Wiadomo może czy stacja FoxLife zamierza emitować w tym roku amerykańskiego X Factora? Martwię się trochę że zaniedbają tę kwestię, bo wiem że szykują autorski program dla projektantów. Coś w stylu "Project Runway".

Proszę o usunięcie poprzedniego postu. Nie mogłam go już edytować.
Pjotreeek
Początkujący
Początkujący

Castingi za nami, póki co wygląda fajnie :D Jedyna moja obawa co do panelu to taka, że Sharon "przyćmi" Nicole. Scherzy błyszczała rok temu tekstami, była pewna siebie, ale miała koło siebie Tulisę. Sharon to już inna bajka :) Ale mam nadzieję, że w wywiadach w których obie twierdzą, że relacje między nimi są ok mówią prawdę :)

Kategorie? Sharon nie dostanie zespołów, myślę że producenci będą koło niej najbardziej "latać" i iść na wiele ustępstw, a ona w jednym wywiadzie stwierdziła iż grup nie chce. Myślę, że Sharon dostanie Over 25/28 i tego chcę :D Louis zespołami niech się zajmie a Scherzy zdecydowanie musi mieć dziewczyny w tym roku :) Co powoduje, iż Gary dostaje chłopców, z którymi szło mu nieźle.

Bootcamp jednak w UK, na Wembley 10-11 sierpnia. Zobaczymy jak to będzie :) Jednak zastanawia mnie jedno - cisza w sprawie lokalizacji finału. Rok i 2 lata temu zdaje mi się że już w lipcu wiedzieliśmy że finały odbędą się w Manchesterze i na Wembley a teraz lipiec się kończy i cisza. Chyba, że coś przeoczyłem?
Z drugiej strony, jeśli to jest edycja pt. "back to basics" nie zdziwiłbym się jakby finał był jak kiedyś, w Fountain Studios :) I nawet chyba tak byłoby lepiej. Wolę finał taki jak kiedyś ale za to występy Z GWIAZDAMI niż robić finał przed 10,000 ludźmi, ale duety znowu z mentorami.
Zastanwia mnie kiedy program wystartuje na ITV1? Jeśli miało by być podobnie jak rok temu to wypada to na sobotę 17 sierpnia, ale to wydaje się być zdecydowanie za wcześnie. Poza tym, Simon mówił rok temu iż planuje odłożyć trochę premierę by wszyscy zdążyli wrócić z wakacji chcąc uniknąć zeszłorocznych wyników. Zatem 24? Byłoby idealnie bo finał wypadałby 14/15 grudnia co oznacza większe szanse na świąteczny numer 1 :)

Co do australijskiej wersji - ponoć start już w ten poniedziałek :shock: Chyba że ja coś pomyliłem. Skąd taki pośpiech, ktoś wie?
bartek09
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Podobno już wiadomo, że finał będzie na Wembley. Co do daty premiery, nie jestem pewien, ale kiedyś czytałem, że może to być nawet wrzesień. I wcale nie byłoby to głupim rozwiązaniem. Osobiście obstawiam 31 sierpnia lub 7 września. I faktycznie bootcamp jednak w Londynie, ciekawe co zatem zostanie zmienione w tym etapie. Jeśli chodzi o kategorie, myślę, że Sharon jednak dostanie dziewczyny lub chłopaków, ale raczej chłopaków. Nicole mogłaby dostać dziewczyny, a wtedy Gary grupy, a Louis 25+. Chociaż też chciałbym żeby wreszcie dostał chłopaków lub dziewczyny.

Natomiast w XF USA, z tego co czytałem na obecną chwilę kategorie wyglądają tak: Girls, Boys, Over 28s, Groups, a więc oznaczałoby to powrót do podziału wg płci, co akurat wydaje mi się lepszym rozwiązaniem niż zeszłoroczny podział. Cały czas nie wiem co myśleć o tym panelu. Czytałem, że podobno Kelly jest bardzo surową jurorką. Nie wiem też co myśleć o tym, że ciągle zmieniają swoje miejsca. Najpierw Paulina siedziała na lewo, obok Kelly, Demi i Simon. Potem Demi i kelly zamieniły się miejscami, a potem chyba Kelly siedziała na lewo a Paulina bliżej Simona. Sam nie wiem, czy to dobry, czy zły znak :lol: Nie wiem też co myśleć o tej Paulinie. Słyszeliście jak mówi po angielsku? Coś czuję, że może zostać Czesławem Mozilem amerykańskiego XF. No i już wiadomo, gdzie Simon szukał inspiracji :lol2:

A odnośnie australijskiej edycji - faktycznie rusza już w ten poniedziałek. Sam też dopiero dzisiaj to odkryłem. Wcześniej niż poprzednio zapewne przez to, że Seven Network zrezygnowała z "Australia's Got Talent". Dotychczas "The X Factor" rozpoczynał się po zakończeniu AGT, a więc w sierpniu. W tym roku AGT przejęła Nine Network i wyemituje program chyba jakoś na jesieni (z Geri Halliwell w jury :?), więc Seven Network nie ma na co czekać.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Według portalu Telly Mix - 10 edycja "The X Factor" ma wystartować jeszcze w sierpniu.
Pjotreeek
Początkujący
Początkujący

31 sierpnia wydaje mi się jeszcze możliwy ale 7 września trochę mniej. Finał 28 grudnia? Trochę późno. Chyba że Simon się wycwani i wystartuje 7 września jednak odcinki castingowe będą od razu w sobotę i niedzielę (daje to możliwość finału 14/15 grudnia) Jednak wtedy byłoby 6 odcinków castingów czyli wracamy do formatu z 2010 roku. Zobaczymy, już niewiele czasu zostało :)

Amerykański X Factor do tej pory mnie nie zachwycił i wciąż na to czekam. Realizacyjnie jest o wiele bardziej z tyłu za brytyjską wersją. Ale ponoć w tym roku wszystko wygląda lepiej kiedy kasy więcej (15 milionów w kieszeni, nie tak jak rok temu ;) ) Mam nadzieję , że ten sezon mnie zaskoczy :) A to różowe logo jest paskudne i nie wiem jak Simon się na to zgodził :P Chciałbym w Stanach zobaczyć wejścia jurorów podczas live'ów tak jak w UK. Mimo, że niektórzy uważają to za nie potrzebny "zapychacz" mnie się podoba i jest takie nastrojowe :D

Słyszałem o Geri... W taki razie nieźle się pospieszyli, czyli co, edycja skończy się już końcem października? :shock: Idąc starym schematem, tak by się stało. Chyba, że darują sobie 3 odcinki tygodniowo i rozłożą to w czasie. Ciekaw jestem Dannii , 3 lata minęły , miło będzie widzieć ją z powrotem :)
Nayma
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Kategorie? Sharon nie dostanie zespołów, myślę że producenci będą koło niej najbardziej "latać" i iść na wiele ustępstw, a ona w jednym wywiadzie stwierdziła iż grup nie chce. Myślę, że Sharon dostanie Over 25/28 i tego chcę :D Louis zespołami niech się zajmie a Scherzy zdecydowanie musi mieć dziewczyny w tym roku :) Co powoduje, iż Gary dostaje chłopców, z którymi szło mu nieźle.
Sharon powiedziała to raczej w żarcie, że trudno byłoby jej zapamiętać imiona tylu osób, dlatego nie chce grup. :D Jeżeli będzie to powtarzała dość często, możliwe że je dostanie, żeby było zabawnie. Louis w tym roku musi zająć się chłopakami, nie widzę innej opcji. Nicole dziewczyny, co do tego nikt nie ma wątpliwości. :D Gary znów powinien mieć "starszaków", znowu rzucałby się, jakby mu większość poodpadała na początku. Dla widza to ciekawe.
Bootcamp jednak w UK, na Wembley 10-11 sierpnia.
Jestem zawiedziona, że nie wyjeżdżają za granicę.
Ktoś tu wcześniej wspomniał, że wydaje mu się, że ten etap będzie przebiegać tak, jak w Australii. Mogę wiedzieć jakie tam są zasady?
Z drugiej strony, jeśli to jest edycja pt. "back to basics" nie zdziwiłbym się jakby finał był jak kiedyś, w Fountain Studios :) I nawet chyba tak byłoby lepiej. Wolę finał taki jak kiedyś ale za to występy Z GWIAZDAMI niż robić finał przed 10,000 ludźmi, ale duety znowu z mentorami.
W tym roku nie ma mowy o duetach z mentorami. Znowu do finału swoich uczestników mogliby doprowadzić tylko Nicole i Gary.
Liczę na to, że w tym roku znów będzie 4 finalistów w ścisłym finale i 16 na starcie. Tak jak w edycji 7. Możliwe, że bardzo będą inspirować tę edycję na tamtej, w końcu uważa się ją za najlepszą.
Jeśli chodzi o kategorie, myślę, że Sharon jednak dostanie dziewczyny lub chłopaków, ale raczej chłopaków. Nicole mogłaby dostać dziewczyny, a wtedy Gary grupy, a Louis 25+. Chociaż też chciałbym żeby wreszcie dostał chłopaków lub dziewczyny.
Po ostatniej edycji Sharon, gdzie opiekowała się dziewczynami, wątpię by ponownie je dostała. :D Chłopcy są bardziej prawdopodobni, ale jakoś tak mi nie pasują do Sharon. Ich musi w tym roku dostać Louis! :D
Natomiast w XF USA, z tego co czytałem na obecną chwilę kategorie wyglądają tak: Girls, Boys, Over 28s, Groups, a więc oznaczałoby to powrót do podziału wg płci, co akurat wydaje mi się lepszym rozwiązaniem niż zeszłoroczny podział. Cały czas nie wiem co myśleć o tym panelu. Czytałem, że podobno Kelly jest bardzo surową jurorką. Nie wiem też co myśleć o tym, że ciągle zmieniają swoje miejsca. Najpierw Paulina siedziała na lewo, obok Kelly, Demi i Simon. Potem Demi i kelly zamieniły się miejscami, a potem chyba Kelly siedziała na lewo a Paulina bliżej Simona. Sam nie wiem, czy to dobry, czy zły znak :lol: Nie wiem też co myśleć o tej Paulinie. Słyszeliście jak mówi po angielsku? Coś czuję, że może zostać Czesławem Mozilem amerykańskiego XF. No i już wiadomo, gdzie Simon szukał inspiracji :lol2:
O nie ... To już wolałam podział z poprzedniego roku. W 1 edycji w najmocniejszych grupach dominowały bachory. Drew, Rachel, Astro ... Nie chcę tego oglądać po raz kolejny. Dużo lepiej jest w UK. Ale wiem, w USA chcą bardzo odznaczyć TXF od The Voice i American Idol.
Skoro taki podział to: Paulina - Girls > Kelly - Over 28's > Demi - Boys > Simon - Groups.
Mi się panel bardzo podoba. :D Każdy wniesie coś nowego. Moim zdaniem jest dużo lepiej niż rok temu. Wszyscy tyle oczekiwali od Britney, a tu nic. Do Domów Jurorskich była ok, w live'ach nie wniosła nic. Jakby ktoś jej zabrał duszę. Illuminati. Całą edycję zrobili Simon i Demi. I mam nadzieję, że znów będą siedzieć koło siebie od Bootcampu. Kelly przed Demi, a na początku Paulina.
W Wielkiej Brytanii i Ameryce to normalne, że jurorzy zmieniają swoje miejsca na castingach. :D To nie polskie wydanie, gdzie wszystko ma być sztywne.
W tym roku AGT przejęła Nine Network i wyemituje program chyba jakoś na jesieni (z Geri Halliwell w jury :?)
Dlaczego taka minka przy Geri? :D Moim zdaniem to dobrze, że tam będzie. Jest zakręcona, pozytywna. Dawn French jest komediantką, więc pewnie z nimi dwiema będzie ciekawie.
bartek09
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Nayma pisze:Ktoś tu wcześniej wspomniał, że wydaje mu się, że ten etap będzie przebiegać tak, jak w Australii. Mogę wiedzieć jakie tam są zasady?
Bo gdzieś wcześniej czytałem, że Bootcamp ma przypominać Domy Jurorskie i tak trochę było w Australii. Nie licząc zeszłorocznej edycji, gdzie był Super Bootcamp na podobnych zasadach, co w Wlk. Brytanii. Natomiast wcześniej wyglądało to tak, że już na początku bootcampu każdy juror dostawał swoją kategorię i gościnnego jurora do pomocy i w przeciągu kilku dni musiał wyłonić swoją 6 do domów jurorskich. W zasadzie podobnie było w początkowych edycjach brytyjskiego programu.
Nayma pisze:W Wielkiej Brytanii i Ameryce to normalne, że jurorzy zmieniają swoje miejsca na castingach. :D To nie polskie wydanie, gdzie wszystko ma być sztywne.
No tak, jasne, tylko że każda taka zmiana jest czymś spowodowana. Tak jak np. na pierwszych castingach pierwszej edycji XF USA najpierw Paula siedziała obok Simona a Cheryl obok niej, a później zamieniły się miejscami, bo uważano, że Cheryl będzie się czuła pewniej i bardziej komfortowo obok Simona.
Nayma pisze:
W tym roku AGT przejęła Nine Network i wyemituje program chyba jakoś na jesieni (z Geri Halliwell w jury :?)
Dlaczego taka minka przy Geri? :D Moim zdaniem to dobrze, że tam będzie. Jest zakręcona, pozytywna. Dawn French jest komediantką, więc pewnie z nimi dwiema będzie ciekawie.
No powiedzmy, że nie przepadam za nią specjalnie od czasu jej występu jako gościnna jurorka w zeszłym roku. Uważam, że chciała tylko zrobić koło siebie szum i bardziej niż uczestnicy interesowało ją to co zrobić, aby zaproponowano jej stałą posadę jurorki. Te zaczepki z Gary'm na siłę ewidentnie tylko po to, żeby było o niej głośno. I raczej nieprędko się do niej przekonam, chociaż pewnie program obejrzę, może zmienię zdanie.
Nayma
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Bo gdzieś wcześniej czytałem, że Bootcamp ma przypominać Domy Jurorskie i tak trochę było w Australii. Nie licząc zeszłorocznej edycji, gdzie był Super Bootcamp na podobnych zasadach, co w Wlk. Brytanii. Natomiast wcześniej wyglądało to tak, że już na początku bootcampu każdy juror dostawał swoją kategorię i gościnnego jurora do pomocy i w przeciągu kilku dni musiał wyłonić swoją 6 do domów jurorskich. W zasadzie podobnie było w początkowych edycjach brytyjskiego programu.
To raczej odpada, skoro Bootcamp odbędzie się nadal na Wembley. Chyba nie zmienią za wiele w tym etapie, jak i w Domach Jurorskich. Bo o ile zasadami "Bootcampu" można się pobawić i to bardzo, o tyle co można nowego wprowadzić w "Domach Jurorskich"?
No tak, jasne, tylko że każda taka zmiana jest czymś spowodowana. Tak jak np. na pierwszych castingach pierwszej edycji XF USA najpierw Paula siedziała obok Simona a Cheryl obok niej, a później zamieniły się miejscami, bo uważano, że Cheryl będzie się czuła pewniej i bardziej komfortowo obok Simona.
Do dziś nie rozumiem wyrzucenia Cheryl. A w USA po prostu chcieli, by wszyscy bardziej się ze sobą zintegrowali. Od live'ów powinno to się ustabilizować.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Na antenie ITV rozpoczęła się już promocja programu: http://www.youtube.com/watch?v=TQ57WRjI9No. Na kanale YT programu można także znaleźć rozszerzoną (prawie 3-minutową) wersje Mash Up-u.
r_r16
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: r_r16 »

W Polsce taki zwiastun by nie przeszedł. Co to za Mash-up z samą Lisowską i Podsiadło? :D W UK każda edycja "produkuje" kogoś. W Polsce z tym narazie ciężko. Zobaczymy jak tam wyjdzie klip Klaudii Gawor. Sam singiel jest wg mnie bardzo dobry.
Trzeciak
Fan Forum
Fan Forum

Inna sprawa - tam powstało już aż 9 edycji programu (10 jest przed premierą). U nas dopiero trzy - z czego jedna - chyba jest nieudana. Mimo wielkiej pompy - żaden uczestnik jak dotąd z finałowej trójki nie odniósł takiego sukcesu, jak np. Lisowska, czy Podsiadło.
ODPOWIEDZ