[TVN] Sopot Festival 2005-2009
Moderator: Łukasz
-
- Bywalec
Re: 46. Międzynarodowy Sopot Festival 2009
Trzeba było zwołać swoich kumpli do oglądania koncertu np. Norh Jones czy Eltona Johna. Oglądalność była na prawdę kiepska i nie dziwie się że TVN nie robi tego dalej. A szkoda, bo w ich reKACH TA IMPREZA MIALA GENIALNY KLIMAT. Bardzo szkoda, i szkoda także tego, że nie zauważasz, że to nie TVN a Polacy są winni. Porównaj sobie oglądalność np. SuperDebiutów z Opola, II dnia Top Of The Tops a właśnie koncertów na SF w TVN. Konkluzje są oczywiste.
tvn - latem programowo najgorsza!
Tu się nie zgodzę, w roku w którym naraz to były Top Trendy, Opole, Sopot, to produkcja TVN miała największą oglądalność... Nie porównuj do tego co jest teraz...mojpierwszyraz pisze:Trzeba było zwołać swoich kumpli do oglądania koncertu np. Norh Jones czy Eltona Johna. Oglądalność była na prawdę kiepska i nie dziwie się że TVN nie robi tego dalej. A szkoda, bo w ich reKACH TA IMPREZA MIALA GENIALNY KLIMAT. Bardzo szkoda, i szkoda także tego, że nie zauważasz, że to nie TVN a Polacy są winni. Porównaj sobie oglądalność np. SuperDebiutów z Opola, II dnia Top Of The Tops a właśnie koncertów na SF w TVN. Konkluzje są oczywiste.
Raczej najgorszą.tomalapt pisze:Tu się nie zgodzę, w roku w którym naraz to były Top Trendy, Opole, Sopot, to produkcja TVN miała największą oglądalność
Może nadszedł już czas by TVN pomyślał i ponownie przejął i zorganizował SOPOT FESTIVAL, bo to co Polsat zrobił z koncertem o Bursztynowego Słowika i z całością festiwalu woła tylko o pomstwe do nieba. Pierw był "Sopot Top of The Top Festival", który stacja Solorza zorganizowała tylko 2 razy, a teraz "Polsat Sopot Festival", który moim zdaniem nie był festiwalem a żałosnym przedstawieniem
5 . Może wczoraj Jolanta Pienikowska miała rację: "... czas wrócić do korzeni ..." drogi TVN i przejąć Sopot Festival zanim będzie za późno

jeśli chodzi o realizację TV imprez muzycznych (festiwale, sylwester itp) to akurat uważam, że Polsat jednak przebija w tym TVN... nie mówię o jakości muzyki występujących tylko o jakość realizacji całości.
Dla mnie Sopot w TVN był jakiś sztywny, sztuczny... nie potrafię do końca określić dlaczego ale jakoś TVN mnie w tym nie przekonuje.
Dla mnie Sopot w TVN był jakiś sztywny, sztuczny... nie potrafię do końca określić dlaczego ale jakoś TVN mnie w tym nie przekonuje.
Jak ty w ogóle śmiesz pisać, że festiwale Polsatu przebijają produkcje TVN... https://www.youtube.com/watch?v=t6NObEOtV30ketjow pisze:jeśli chodzi o realizację TV imprez muzycznych (festiwale, sylwester itp) to akurat uważam, że Polsat jednak przebija w tym TVN... nie mówię o jakości muzyki występujących tylko o jakość realizacji całości.
-
- Bywalec
O ile "Top Trendy", tj. piątek i sobota, bo niedzielnego Kabaretonu nie zaliczam do tej imprezy, bardzo sobie cenię, tak to co Polsat zrobił z SF jest naprawdę żenujące. Do umiarkowanie udanych, zaliczam jedynie koncert Top of the Tops, z Amy McDonald. Po co w ogóle robić festiwal, który wygląda jak koncert "Lata Zet i Dwójki"? Każdy koncert z tej serii był o niebo lepszy niż koncert Muzodajni i tegoroczny Konkurs o Słowika. A to, jak Polsat wszędzie wtyka CP i LTE oraz samochody, to już w ogóle jakiś dramat. Na plus jedynie Kasia Dowbor, dla której brawa za wielki powrót do prime-time po tylu latach. Prowadziła koncerty... godnie 
I niech mi ktoś teraz powie, że TVN zniszczył ten festiwal. Ludzie, jego najgorsza odsłona w TVN nie dorasta do pięt żadnemu koncertowi zrealizowanemu w ramach Polsatowskiego TOTT/PolsatSF na przełomie ostatnich trzech lat, odkąd to Polsat ma prawa do jego realizacji.
A o oprawie graficznej to już nie wspomnę. W ogóle tegoroczna odsłona pod nowym brandem to jakaś ściema i śmiech na sali.
więc TVN - zostaw w spokoju organizację sylwestra, i rób 3-dniowy, piękny SF. Taki jaki był na samym początku, w szczególności w 2006 roku. Z Norah Jones, Eltonem Johnem itd. To był FESTIVAL, nie festiwal.
Szczerze, to z chęcią obejrzałbym coś tak dobrego, z tak świetną, jak nie najlepszą w Polsce grafiką i realizacją. Ta czołówka, no naprawdę genialna i światowa. Gratulacje, bo po tylu latach nikomu nie udało się tego przebić, co dość szokujące.

I niech mi ktoś teraz powie, że TVN zniszczył ten festiwal. Ludzie, jego najgorsza odsłona w TVN nie dorasta do pięt żadnemu koncertowi zrealizowanemu w ramach Polsatowskiego TOTT/PolsatSF na przełomie ostatnich trzech lat, odkąd to Polsat ma prawa do jego realizacji.
A o oprawie graficznej to już nie wspomnę. W ogóle tegoroczna odsłona pod nowym brandem to jakaś ściema i śmiech na sali.
więc TVN - zostaw w spokoju organizację sylwestra, i rób 3-dniowy, piękny SF. Taki jaki był na samym początku, w szczególności w 2006 roku. Z Norah Jones, Eltonem Johnem itd. To był FESTIVAL, nie festiwal.
Szczerze, to z chęcią obejrzałbym coś tak dobrego, z tak świetną, jak nie najlepszą w Polsce grafiką i realizacją. Ta czołówka, no naprawdę genialna i światowa. Gratulacje, bo po tylu latach nikomu nie udało się tego przebić, co dość szokujące.
tvn - latem programowo najgorsza!
TVN organizował międzynarodowy Sopot Festival, tzn. że kład nacisk na gwiazdy spoza Polski, ba, nawet z spoza Europy. Polsat w tym roku zorganizował koncert "Muzodajnia" w ramach którego widzowie wręczyli swojego Słowika Publiczności, tylko ile gwiazd z zagranicy wystąpiło w tym koncercie 2, góra 3! Podobała mi się formuła festivalu organizowanego przez TVN, (nie pamiętam formuły festivalu organizowanego przez TVP), a najbardziej Konkurs Bursztynowego Słowika i Słowika Publiczności. Polski Półfinał i Międzynarodowy Finał w którym występowały gwiazdy m.in. z Australii, Niemiec, Francja, Szwecja, W. Brytania, USA, i inna państwa. Jury, które wręczało Bursztynowego Słowika i publiczność która wręczała swoją nagrodę. Jak to obecnie wygląda? Polsat na ten festiwal zaprasza jedną gwiazdę z zagranicy (w tym roku: Garou) i dla niego jest ta nagroda, a przecież w tym konkursie chodzi o to by zwycięzca ze swoim kawałkiem zrobił karierę tak jak Feel (Bursztynowy Słowik i Słowik Publiczności 2007), czy Oceana (Słowik Publiczności 2009).mojpierwszyraz pisze:... I niech mi ktoś teraz powie, że TVN zniszczył ten festiwal. Ludzie, jego najgorsza odsłona w TVN nie dorasta do pięt żadnemu koncertowi zrealizowanemu w ramach Polsatowskiego TOTT/PolsatSF na przełomie ostatnich trzech lat, odkąd to Polsat ma prawa do jego realizacji.
Zgadzam się z tobą w 150 proc. Tak! Czołówka Sopot Festival 2005-2009 była na skalę światową. Znalazło się w niej i wizerunek Sopotu i najważniejsza nagroda festivalu http://www.youtube.com/watch?v=43UOV_Lcqxomojpierwszyraz pisze: ... A o oprawie graficznej to już nie wspomnę. W ogóle tegoroczna odsłona pod nowym brandem to jakaś ściema i śmiech na sali.
3- dniowy festiwal był by najlepszy. Ja najlepiej wspominam festival z 2006 (3 dni) i 2009 (2 dni)
A na koniec to co roku od kiedy TVN przejął Sopot Festival organizował "Koncert na Molo" w którym reprezentowali się uczestnicy festiwalu. Chciałbym jeszcze by TVN zorganizował ten festiwal
Jak to dobrze, że żyjemy w kraju, w którym każdy ma prawo do innego zdania...tomalapt pisze:Jak ty w ogóle śmiesz pisać, że festiwale Polsatu przebijają produkcje TVN... https://www.youtube.com/watch?v=t6NObEOtV30ketjow pisze:jeśli chodzi o realizację TV imprez muzycznych (festiwale, sylwester itp) to akurat uważam, że Polsat jednak przebija w tym TVN... nie mówię o jakości muzyki występujących tylko o jakość realizacji całości.
Co do TVN-u - trzeba przyznać, że festiwal w 2008 roku był nudny - szczególnie poziom uczestników "polskiego półfinału" był niekiedy słaby (m. in. Natalia Lesz). I w ogóle co to za pomysł na tak "dziwną" scenografię - mowa o rurkach z ekranami, które nie zasłaniały pełnego widoku za Operą Leśną. Rok później - na pożegnanie - się świetnie zrehabilitowali.
Tegoroczny Polsatu - fakt - z siedzenia nie wywalił, ale to i tak lepiej było, niż się niekiedy zapowiadało (czyli powrót do formuły z 2004 roku, kiedy ostatni raz festiwal organizowała TVP). Koncert lat 90. był chyba najlepszym - szczególnie zaproszenie Kasi Nosowskiej i Kasi Kowalskiej.
W 2006 roku to nawet trwał 4 dni, bo w poniedziałek odbył się jeszcze w Sopocie Finał Finałów TzGmojpierwszyraz pisze:Ja najlepiej wspominam festival z 2006 (3 dni) i 2009 (2 dni)

Polsat po prostu nie traktuje tego festiwalu poważnie. Są to dla nich takie drugie "Top Trendy" na których będą mogli zarobić. Tam wszystko jest nie tak jak powinno: dobór gwiazd, prowadzący, scenografia, grafika... Próbowałem coś wymyślić, ale naprawdę nie mogę napisać ani jednej pozytywnej rzeczy o tym festiwalu w Polsacie :ech: I właśnie teraz, z perspektywy czasu, bardziej doceniam festiwal za czasów TVN. Był po prostu robiony w dobrym stylu. I tylko utwierdzam się w przekonaniu, że Magda Mołek to jedna z bardzo niewielu osób, które mogą prowadzić ten festiwal. Żaden z polsatowskich prowadzących jej nie dorównał. Nawet uważam, że gdyby Sopot Festiva tak właśnie wyglądał dzisiaj i gdyby jeszcze trochę zainwestować w bardziej współczesnych artystów, to mógłby to być dziś jeden z najważniejszych festiwali w Europie. A tymczasem impreza Polsatu przypomina bardziej takie dożynki z trochę większym rozmachem. Naprawdę szkoda. Ale nie widzę raczej szans, by TVN na nowo zainteresowała się SF.
A to, że TVN-owi bardziej zależało na słupkach oglądalności (jak w programach talent-show) niż na muzyce w festiwalu to świadczy o tym, że stacja traktowała festiwal "poważnie". 

SF to była jednak klasa. Byłem pełen podziwu dla genialnej scenografii, oprawy graficznej, dźwiękowej, pomysłów na koncerty, prowadzących.
Czy ktoś ma nagrania z festiwalu 2005 lub 2006? Chciałbym przypomnieć sobie całość a nie jakieś urywki na YT.
Czy ktoś ma nagrania z festiwalu 2005 lub 2006? Chciałbym przypomnieć sobie całość a nie jakieś urywki na YT.
//////////
Uważam, że w dobie Internetu i Open'er Festiwalu czy Przystanku Woodstock, dyskusja o telewizyjnym festiwalu w Sopocie czy w Opolu jest zbyteczna. Czasy świetności takich festiwali przypadały na lata 70. i 80. Było, minęło.
TVN dobrze zrobił rezygnując z festiwalu w Sopocie, bo formuła się już wyczerpała, szansa na wysoką oglądalność również. Telewizyjny sukces gwarantuje niestety tylko klimat niewysokich lotów. Polsat dobrze sobie z tego zdaje sprawę, TVN również, ale nie chce w tym uczestniczyć, bo mają trochę inny target. Są te 3 czy 4 mln widzów, których z różnych powodów zadowala taka "wiejska" forma rozrywki i obecnie tylko oni są w stanie tłumnie zjednoczyć się przed telewizorem. Jakikolwiek festiwal czy koncert na poziomie obejrzy w najlepszym przypadku tylu widzów, co przeciętny film.
TVN dobrze zrobił rezygnując z festiwalu w Sopocie, bo formuła się już wyczerpała, szansa na wysoką oglądalność również. Telewizyjny sukces gwarantuje niestety tylko klimat niewysokich lotów. Polsat dobrze sobie z tego zdaje sprawę, TVN również, ale nie chce w tym uczestniczyć, bo mają trochę inny target. Są te 3 czy 4 mln widzów, których z różnych powodów zadowala taka "wiejska" forma rozrywki i obecnie tylko oni są w stanie tłumnie zjednoczyć się przed telewizorem. Jakikolwiek festiwal czy koncert na poziomie obejrzy w najlepszym przypadku tylu widzów, co przeciętny film.
Tylko niedorzeczne jest porównywanie Open'eru i Woodstocku do Opola i Sopotu. Popyt na muzykę popularną - niekoninecznie "niskich" lotów zawsze się znajdzie.Camilo pisze:Uważam, że w dobie Internetu i Open'er Festiwalu czy Przystanku Woodstock, dyskusja o telewizyjnym festiwalu w Sopocie czy w Opolu jest zbyteczna. Czasy świetności takich festiwali przypadały na lata 70. i 80. Było, minęło.
Powtórzę to, co napisałem w poprzednim wpisie - tego typu imprezy nie są do nabijania słupków oglądalności. To nie są widowiska talent-show. Fakt, że impreza emitowana jest nawet do 1:00, czy 2:00 w nocy też wpływa na to, że średnia widownia jest zaniżana, a jak wiemy - programy talent-show do tych godzin nie są emitowane. Sylwestra pomijam, bo to specyficzna noc w roku.Camilo pisze:TVN dobrze zrobił rezygnując z festiwalu w Sopocie, bo formuła się już wyczerpała, szansa na wysoką oglądalność również. Telewizyjny sukces gwarantuje niestety tylko klimat niewysokich lotów. Polsat dobrze sobie z tego zdaje sprawę, TVN również, ale nie chce w tym uczestniczyć, bo mają trochę inny target. Są te 3 czy 4 mln widzów, których z różnych powodów zadowala taka "wiejska" forma rozrywki i obecnie tylko oni są w stanie tłumnie zjednoczyć się przed telewizorem. Jakikolwiek festiwal czy koncert na poziomie obejrzy w najlepszym przypadku tylu widzów, co przeciętny film.