Co sądzicie o musicalach?

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Co sÂądzicie o musicalach?

Post autor: Bartek »

Wczoraj TVP1 emitowa³a I czêœÌ "Romea i Julii" Józefowicza i Stok³osy. (Dzis o 22:05 czêœÌ II) Osobiscie jest fanem tego musicalu (bylem na nim 10.12.04 na Torwarze i wlasciwie sie w nim zakochalem :P ) i uwazam ze takich musicali powinno byc wiecej.

Co wy sadzicie o takich przedsiewzieciach, czy chodzicie na tego typu produkcje do teatru? I ewentualnie jak czesto? U mnie w szkole jakies 3 lata powstaÂła dziwna dosyc moda. W ciagu roku nauczyciele organizuja wyjazdy do stolicy na przedstawienia. Co ciekawe miejsca trzeba szybko lapac bo tÂłok (cudem udalo mi sie zdobyc bilet na wlasnie Romea i Julie). Czy nie uwazacie ze taki styl powinien byc propagowany wsrod przede wszystkim mlodziezy? Ja osobiscie uwazam ze ogladanie spektakli to swietna rzedcz, staram sie byc kilka razy w roku na przedstawieniu (tylko, bo do wawy daleko i jakby tak zliczyc to i drogo :P ) i uwazam to za cos swietnego.
Przemek
Bywalec
Bywalec

Post autor: Przemek »

ja poprostu uwielbiam musicale!! ByÂłem na "Miss saigon" i na "Kotach", wybieram siĂŞ jeszcze na "Grease". W musicalch najbardziej urzekÂło mnie to w jaki sposĂłb sa przedstawaiane rĂłzne sceny.

Kilka informacji na temat poszczegĂłlnych musicali "Teatru Roma" (Najlepszego teratru muzycznego w Polsce!!)

"Grease" to s³ynny broadwayowski musical, to opowieœÌ o grupie m³odych ludzi zafascynowanych rock'n'rollem. Po raz pierwszy wystawiono go w 1971 roku w eksperymentalnym Kingstone Mines Theatre w Chicago, w dawnej zajezdni tramwajowej. Bud¿et przedsiêwziêcia nie przekroczy³ 200 dolarów, ale spektakl utrzyma³ siê na afiszu przez ponad osiem miesiêcy. Po tym sukcesie zainteresowali siê nim producenci z Broadwayu, a rok póŸniej odby³a siê premiera "Grease" w Eden Theatre w Nowym Jorku.

Wkrótce rozpoczê³o siê tournee po Stanach Zjednoczonych. W rolê jednego z ch³opców - Danny'ego, wcieli³ siê 17-letni wówczas John Travolta. Aby spe³niÌ wymagania dotycz¹ce nieletnich, producenci musieli zaanga¿owaÌ do chórku jego siostrê Ellen, jako oficjaln¹ opiekunkê Johna. Spektakl "Grease" grany by³ w Australii, Czechach, na Wêgrzech, w Austrii i w Niemczech. Nominowano go do nagród Tony i Grammy. W 1978 roku odby³a siê premiera filmowej wersji "Grease" w re¿yserii Randala Kleisera. Travolta wyst¹pi³ w roli g³ównej, a u jego boku zagra³a Olivia Newton-John. Wielkim sukcesem okaza³y siê piosenki z filmu. "Summer Night" i "You are one that I want" utrzymywa³y siê w 1978 roku na pierwszych miejscach brytyjskich list przebojów przez dziewiêÌ tygodni.

5 stycznia odby³a siê prapremiera polskiej wersji "Grease". Jest to widowisko pe³ne rozmachu - 50 aktorów i tancerzy, szalony taniec i porywaj¹cy rock'n'roll. Zakupiono cztery najwiêksze filmowe przeboje, które nie znalaz³y siê w wersji teatralnej spektaklu: "Grease", "Sandy", "Hopelessly devoted to you" i "You are one that I want". Kierownictwo muzyczne spektaklu obj¹³ Maciej Paw³owski, choreografem jest Jacek Badurek a autork¹ kostiumów - Dorota Ko³odyùska. Bud¿et musicalu wyniós³ 1,7 mln z³otych.

W rolach g³ównych wystêpuj¹:
Sandy Dumbrowski - Beata WyrÂąbkiewicz, Agata PrzygĂłdzka
Danny Zuko - Konrad Imiela, Damian Bogdan Aleksander, MichaÂł Milowicz

"Miss Saigon"

Saigon - kwiecieĂą 1975 roku

W przeddzieù wkroczenia wojsk pó³nocnowietnamskich i Vietcongu SZEF, w³aœciciel nocnego klubu Dreamland, organizuje wieczór pod has³em "Wybory Miss Saigon". Ta impreza ma mu pomóc w zdobyciu wiêkszej sumy dolarów na czarn¹ godzinê i upragnionej wizy do USA.

Jego podopieczne umawiajÂą siĂŞ miĂŞdzy sobÂą, Âże - niezaleÂżnie od wyniku plebiscytu - tytuÂł "Miss Saigon" bĂŞdzie naleÂżaÂł siĂŞ tej, ktĂłra zdoÂła wyrwaĂŚ siĂŞ z oblĂŞÂżonego miasta jako Âżona amerykaĂąskiego ÂżoÂłnierza. Sutener wprowadza do "zespoÂłu" mÂłodziutkÂą nowicjuszkĂŞ - KIM....

W spektaklu moÂżemy zobaczyĂŚ:
Szef - Tomasz Steciuk/Robert Rozmus
Kim - Katarzyna ÂŁaska/Ewa WlazÂłowska/Natalia Kukulska
Chris - Damian Aleksander /Janusz KruciĂąski
John - PaweÂł PodgĂłrski/Damian Aleksander
Ellen - Joanna WĂŞgrzynowska/Daria DruzgaÂła
Gigi - Anna Sztejner/Daria DruzgaÂła
Thuy - Jan Bzdawka/ÂŁukasz Zagrobelny

oraz Zespó³ Teatru Muzycznego Roma.

10 stycznia 2004 r. Teatr Muzyczny ROMA zaprezentowaÂł polskÂą premierĂŞ musicalu "KOTY"
Ta niezwyk³a produkcja Andrew Lloyda Webbera (kompozytora muzyki do takich musicali jak Jesus Christ Superstar; Evita; Starlight Express; Requiem, The Phantom of the Opera; Aspects of Love; Sunset Boulevard; Whistle Down the Wind) powsta³a na bazie wierszy o kotach Thomasa Stearnsa Eliota pochodz¹cych z Old Possum's Book of Practical Cats. Œwiatowa premiera musicalu odby³a siê w 1981 r. w Londynie. Specjalnie na potrzeby tej unikalnej produkcji przebudowano New Londyn Theater, przenosz¹c widza do zaczarowanego œwiata pe³nego realnych, wiêkszych ni¿ w rzeczywistoœci przedmiotów, s³u¿¹cych za olbrzymi koci plac zabaw. Oprócz niesamowitej scenografii i cudownej muzyki Andrew Lioyda Webbera (m.in. znany na ca³ym œwiecie przebój "Memory") walorem spektaklu jest niewiarygodny taniec. Koty zawieraj¹ nieskoùczon¹ ró¿norodnoœÌ ludzkich charakterów. Zarysowane s¹ w niezwykle ¿ywy i zabawny sposób, tak, ¿e widzowie od 5 do 105 lat uto¿samiaj¹ siê z nimi i poddaj¹ siê ich czarowi. Uczestnicz¹ te¿ w przystêpnych rozwa¿aniach na temat aspektów ¿ycia i przemijania. M¹droœÌ poezji T.S. Elliota jest pretekstem do zaprezentowania fantastycznego widowiska - kontynuacji najwiêkszego sukcesu w historii œwiatowego musicalu. Wszystkie te elementy z³o¿y³y siê na nieprawdopodobny sukces tego mistycznego przedstawienia, uznanego przez krytykê za uniwersalny triumf.

W ci±gu 20 lat wystawiania KOTÓW, od Nowego Jorku poprzez Helsinki do Tokio, spektakl trafi³ do serc wszystkich narodowo¶ci i do ludzi w ka¿dym wieku. Miejsce KOTÓW w historii teatru jest bezsprzeczne.
Teatr Muzyczny ROMA jako jedyny teatr na Âświecie posiada obecnie prawa na wystawienie wÂłasnej wersji (non - replica production) musicalu Andrew Lioyda Webbera. Oryginalne pozostanÂą jedynie utwory Elliota (w tÂłumaczeniu Daniela Wyszogrodzkiego) i wspaniaÂła muzyka A. L. Webbera. Proponujemy piĂŞkny i mÂądry o niespotykanym dotÂąd rozmachu spektakl przeznaczony dla wszystkich pokoleĂą.

W ramach przygotowaĂą do premiery musicalu Koty odbyÂły siĂŞ:

* wieloetapowe castingi podczas ktĂłrych obejrzeliÂśmy ok. 1.000 osĂłb.
* spoÂśrĂłd wszystkich osĂłb wybraliÂśmy ok. 40 osobowÂą grupĂŞ, ktĂłra wziĂŞÂła udziaÂł w warsztatach wokalne - choreograficzno - aktorskich, zorganizowanych przez Teatr ROMA w dniach 4-14 sierpnia br. w Miejskim Domu Kultury w Bielsko - BiaÂłej. W ramach warsztatĂłw mÂłodzieÂż uczestniczyÂła w zajĂŞciach:
- reÂżyserskich - Wojciech KepczyĂąski
- aktorskich - Anna Seniuk
- wokalnych - M. PawÂłowski ( kierownik muzyczny spektaklu ), Patrycja Bachora
- choreograficznych - Damian Kacperski (tancerz musicalu Cats w Hamburgu), Jacek Badurek, Iwona Runowska, MichaÂł PirĂłg
-pantomima - Artur Borkowski
- dykcja - Alicja Malinowska
- dr B. Rudnicka - BrzeÂźny - lekarz weterynarii, konsultant ds. zachowaĂą i psychiki kotĂłw

W spektaklu moÂżemy zobaczyĂŚ:

Grizabella - Izabela ZajÂąc/Joanna WĂŞgrzynowska/Daria DruzgaÂła
Nestor - Zbigniew Macias/Andrzej Kostrzewski/Robert Dymowski
MyszoÂłap - MichaÂł Norkowski/Tomasz WiĂŞcek/Damian Aleksander
Ram Tam Tamek - Jakub SzydÂłowski/PaweÂł PodgĂłrski
Bywalec, Gus - Wojciech Paszkowski/Tomasz Steciuk
Galaretka - Anna Sztejner
Plameczka Pac - Izabela Bujniewicz/Marta Smuk
Demeter - Ewa Lachowicz
Bombalurina - Patrycja WĂłdz
Promyczek - Ewa WlazÂłowska
Pumpernikiel - Monika RowiĂąska/Magdalena Gruziel
Mungojerrie - PaweÂł StrymiĂąski
Semaforro - Wojciech Dmochowski/Wojciech Socha
Mefistofeliks - Krzysztof Swaczyna
Makiawel - Grzegorz Suski/Piotr Nawrocki

oraz zespó³ Teatru Muzycznego Roma

[ http://www.teatrroma.pl ]
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

no ja teatr roma lubie, ale szczegolnie to mi sie podobaalo "Chicago" w Teatrze Komedia i "Romeo i Julia" na Torwarze. Natomiast "Koty" zaliczy³bym bym niestety do przereklamowanych niewypa³ów :/ Fajny byl jeszcze "Piotruœ Pan" w Romie.
Przemek
Bywalec
Bywalec

Ja zwasze na musicalach (moÂże to Âśmieszne) rycze :D :D Na kotach ze Âśmiechu, a na Miss Sigon ze wzureszenia, Natali Kukulska wÂłoÂżyÂła tyle serca i wczucia w tĂŞ role naprawde polecam!!
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

akurat na miss saigon nie bylem - zreszta zaluje, bo mialem okazje zdobyc darmowy bilet (osiagniecie naszej szkoly- dyrekcja byla tak zachwycona wycieczka z naszej szkoly ze dali 60 darmowych biletow :P ) - zreszta moze to na grease bylo... juz nie pamietam :P
Przemek
Bywalec
Bywalec

Ja na Grece" jade w marcu lub kwietniu, juÂż siĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ!!

A co do Romea i Juli to ten Romeo jest poprostu beznadziejny(chodzi mi o aktora)! :twisted: :twisted: :!: :!:
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

mowisz o krzysztofie rymszewiczu, co gral wczoraj czy drugim aktorze? Dla mnie wlasnie krzysiek jest bajer i te jego "noo" ...
Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Maciek »

A ja by³em na "Kwiatach we w³osach",a to jednoczeœnie jedyny musical, który mia³em przyjemnoœÌ widzieÌ. By³a to ciekawa produkcja Impresariatu ITI, w Poznaniu wszystko odbywa³o siê w Arenie. Nie ¿a³owa³em. :)
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Widzia³em wczoraj pierwsz¹ czêœÌ i ... ju¿ mi wystarczy. Wiêcej nie w³aczê. Prawdê mówi¹c juz po 5 pierwszych minutach odechcia³omi siê, ale postanowi³em wytrwaÌ do koùca, licz¹c na proprawê. Myli³em siê. Podobno organizowali jakiœ casting do tego show. Patrz¹c na poziom m³odych aktorów dochodze do wniosku, ¿e chyba nie by³o chêtnych. julia beznadziejna, a Romeo powinien daÌ sobie kilka zastrzyków z testostreronem, ewentualnie wybraÌ karierê solisty w Poznaùskich S³owikach - g³os przed mutacyjny, p³aski, ci¹gle na tym samym dŸwiêku, s³aba impostacja.

AÂż trudno uwierzyĂŚ, Âże JĂłzefowicz siĂŞ pod tym podpisaÂł.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Maciek »

Ale Romeo i Juliê graj¹ ponoÌ zamiennie ró¿ne pary, a jedna z nich... podobno jest razem nie tylko na planie. :wink:
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

doktorze, nie wiem skad to wnioskujesz, no ale...

W kazdym badz razie w II czesci jest ciekawiej, a to co bylo wczoraj to gdzies tak 60-70% tego co czujesz bedac na widowni.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Podejrzewam, Âże na Âżywo wyglÂąda lepiej. Jednak mimo wszytsko mÂłodzi aktorzy sÂą bardzo kiepscy i daleko im do etatowych czÂłonkĂłw ekipy JĂłzefowicza. Fatalne, amatorskie gÂłosy, kiepska dykcja i przerost formy nad treÂściÂą.
PS i nie jest to moje odosobnione zdanie - na forum gazety pojawiajÂą siĂŞ jeszcze bardziej krytyczne opinie.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
ODPOWIEDZ