Polonia 1

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Majkell »

Sylwia pisze:Ja teÂż pamiĂŞtam Tele-Top i bardzo siĂŞ ciesze, ze juz ich nie ma, chociaz pozostala jeszcze plansza i transmisje w niedziele Mszy z GdaĂąska, od kÂąd zmienili nazwe wÂłasnie na Tele- Top ta telewizja zaczeÂł schodziĂŚ na psy.
Ale przecieÂż to nie jest ta sama stacja! My tu rozmawiamy o wczesnych latach dziewiĂŞĂŚdziesiÂątych! Przeczytaj to, co napisaÂłem wyÂżej!

Ten Tele-Top, o ktĂłrym piszĂŞ dziaÂłaÂł w latach 1992-1994, a ten, ktĂłry Ty masz na myÂśli od 1998 do 2003 roku (i jakbyÂś dokÂładnie przeczytaÂła to "zjechaÂłem go" w poÂście wyÂżej). Najpierw dziaÂłali jako TV Gdynia, potem przejĂŞli nazwĂŞ na Tele-Top po tamtym dawnym (nie zwiÂązanym z nimi) kanale. BTW: od wrzeÂśnia majÂą wrĂłciĂŚ, wiĂŞc siĂŞ nie ciesz. :P
Ostatnio zmieniony piątek 25 cze 2004, 13:16 przez Majkell, łącznie zmieniany 1 raz.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Oj Majkell nie gor±czkuj siê tak! Mia³em to szczêscie, ¿e w moim mie¶cie da³o siê odbieraæ a¿ dwa lokalne programy Poloni 1 - katowickie RONDO oraz z Krakowa TVKrater. I có¿ te stacje nie stworzy³y nic ciekawego, a ich lokalne serwisy by³y beznadziejne. Po mimo to bardzo lubi³em ówczesn± POLONIÊ1. Ale nie zgodze siê, ¿e by³a to telewizja lepsza od TVP. Nadawca publiczny mia³ i ma bardzo siln± pozycjê na rynku medialnym, któr± bardzo trudno podwa¿yæ.

1. Alez tak oœrodki Polonii 1 nadawa³y swój program przez 24 godziny ale wiêkszoœÌ tego czasu wype³niona by³a powtórkami - zw³aszcza pasmo poranne by³o powtórk¹ dnia poprzedniego - bajki, seriale, telenowele etc. TVP nie powtarza i nie powtarza³a rano programu z dnia poprzedniego. I pod tym wzglêdem Polonia 1 nie mog³a stanowiÌ ¿adnej konkurencji dla TVP. W rzeczywistoœci POLONIA1 nadawa³a ok 6 - 7 godzin nowego programu reszta by³a juz powtórk¹. W TVP mia³eœ sam nowy program.

2. Polonia 1 nie robi³a konkurencji z prostych powodów - nie by³a dostêpna w ca³ej Polsce, stacje lokalne posiada³y na ogó³ s³abe nadajniki, a ówczesnych badaù telemetrycznych nie mo¿na porównywaÌ do tych dzisiejszych- nie znano rzeczywistej ogl¹dalnoœci. Dominuj¹c¹ metod¹ badania ogladalnoœci by³ wówczas kalendarzyk, w któym widzowie zaznaczali obejrzane pozycjê.

3. Có¿ je¿eli stare amerykaùskie seriale nazywasz ciekawsz¹ produkcj¹ - Twój wybór.

CaÂły poczÂątkowy zachwyt nad POLONIÂĄ 1 spowodowany byÂł tylko jej "nowoÂściÂą" - nowymi twarzami, zagranicznymi programami i serialami. Jednak doÂśc szybko ludziom przejadÂła siĂŞ ta ramĂłwka - kolejna juz nudna telenowela i kiepski film. ChociaÂż gdybym byÂł w KRRiTv koncesje przyznaÂłbym wĂłwczas Polonii 1 , ktĂłra miaÂła o wiele ciekawszy program od POLSATU.
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Nie mówiê, o tym, ¿e amerykaùskie seriali (które TVP te¿ masowo nadaje) s¹ od czegokolwiek lepsze. Po prostu by³ to nap³yw nowoœci, którego nie by³a w stanie zapewniÌ TVP. Wiadomo, ¿e oferta Polonii 1 (gdyby dano jej szanse rozwoju), wci¹¿ by siê zmienia³a.
doktorfaustus1 pisze:Polonia 1 nie robi³a konkurencji z prostych powodów - nie by³a dostêpna w ca³ej Polsce, stacje lokalne posiada³y na ogó³ s³abe nadajniki,
Coto za po³owiczny argument. ;) TVN te¿ nie ma zasiêgu na ca³¹ Polskê, a nie powiesz, ¿e nie jest konkurencj¹ dla TVP. :lol: To, ¿e niektóre nadajniki by³y s³abe, to widaÌ na naszych zapach (poza tym gdyby by³y a¿ tak s³abe, to byœ nie odbiera³ naraz Rondo i Kratera :P).

Ale skoro Polonia 1 to tak naprawdĂŞ byli pionierzy, jeÂśli chodzi o TV prywatnÂą i nie mieli po pierwsze pewnoÂści czy dostanÂą koncesjĂŞ, po drugie kanaÂły lokalne nie byÂły aÂż tak bogate (bo i skad) by kupiĂŚ najwyÂższej klasy sprzĂŞt, to raczej trudno siĂŞ temu dziwiĂŚ.

Poza tym ja te¿ bym nie kupowa³ najlepszego nadajnika, gdybym wiedzia³, ¿e w ka¿dej chwili mo¿e mi wpaœÌ oszo³om z URTiP-u czy innej instytucji albo wrogo nastawiony mieszkaniec z toporem (jak to by³o w przypadku Tele-Topu, gdzie w bloku, na którym sta³ nadajnik, nawi¹za³ siê "spo³eczny komitet" w celu jego rozwalenia).
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

MoÂże na chwilkĂŞ rozluÂźnijmy atmosferĂŞ... pioseneczka z "Yattamana" :)

http://mskierski.w.interia.pl/yatta.mp3
szym
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: szym »

Hehe... wiesz jeszcze przed chwilÂą nuciÂłem sobiĂŞ ta piosenkĂŞ wchodziĂŞ i co widzĂŞ? Link do niej :)
Zaraz sobie ÂściÂągnĂŞ i posÂłucham, thx ;)
:)
Filip
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Filip »

Bardzo fajna piosenka, thx za link. :D
Pozdrawiam, Filip
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: ArO »

Ja pamiĂŞtam, Âże u Nas byÂło coÂś takiego jak TV Rondo i ona transmitowaÂła w wiĂŞkszoÂści program Polonii 1. OglÂądaÂłem zawsze "Sally czarodziejke" albo "Zaczarowane lusterko" (czy jakoÂś tak). Wtedy kiedy byÂła tylko TVP i zaczynaÂł PolSat to Polinoa 1 byÂła rarytasem.
Ten podpis został ocenzurowany przez redakcję tvnfakty.pl :)
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

ArO pisze:Ja pamiĂŞtam, Âże u Nas byÂło coÂś takiego jak TV Rondo i ona transmitowaÂła w wiĂŞkszoÂści program Polonii 1.
Loga i nazwy kilkunastu telewizji takich jak Rondo - ktĂłre transmitowaÂły program Polonii 1, znajdziesz stronĂŞ prĂŞdzej. :)
ArO pisze:"Zaczarowane lusterko" (czy jakoÂś tak)
"Czarodziejskie zwierciadeÂłko" ;)

Obrazek

... czyli to. :)
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: ArO »

He he zgadza siĂŞ. :wink:
Ten podpis został ocenzurowany przez redakcję tvnfakty.pl :)
Karol
Początkujący
Początkujący

Post autor: Karol »

WogĂłle to przecieÂż Polonia 1 chyba nadawala naziemnie i satelitarnie na raz bo wiem Âże zanim jÂą wywalili z Polski to jeszcze byÂła w kablĂłwce i bardzo dobrze nadawala wiĂŞc nadajniki nie byÂły takie zÂłe,

WracajÂąc do rozmowy o serialach w TVP. Czy doktorfaustus1 myÂśli Âże "niepowtarzanie" filmĂłw i seriali jest moÂżliwe? PrzecieÂż do tej pory we wszystkich stacjach ciÂągle lecÂą powtĂłrki np. "CzÂłowiek demolka" i "Akademia Policyjna" na TVN chyba juÂż po 100 razy leciaÂły (nie wspomnie o tym co Polsat puszcza wkoÂło).

A np. dziennikarka Informacji Polsatu Urszula Rzepczak pracowaÂła kiedyÂś w Polonii 1 i miaÂła swĂłj autorki program (chyba "Bez maski").
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

karstar, Ty tutaj? :D ;) Jak znalazÂłeÂś to Forum? :P
karstar pisze:WogĂłle to przecieÂż Polonia 1 chyba nadawala naziemnie i satelitarnie na raz bo wiem Âże zanim jÂą wywalili z Polski to jeszcze byÂła w kablĂłwce i bardzo dobrze nadawala wiĂŞc nadajniki nie byÂły takie zÂłe,
Wydaje mi siĂŞ, Âże jednak nie. PrzecieÂż gdyby tak byÂło, to nie bawiliby siĂŞ w nagrywanie kaset dla stacji lokalnych i ich rozwoÂżenie po caÂłej Polsce. OÂśrodki lokalne "ÂłapaÂły" by sobie PoloniĂŞ 1 z satelity. Poza tym w gdaĂąskiej PTK (obecnie UPC) obraz na Polonii 1 byÂł prawie tak sÂłaby jak naziemnie.

Poza tym Polonia 1 miaÂła w ramĂłwce przewidziane liczne wolne pasma na programy lokalne. Co by podczas nich nadawaÂła w przekazie satelitarnym?
A np. dziennikarka Informacji Polsatu Urszula Rzepczak pracowaÂła kiedyÂś w Polonii 1 i miaÂła swĂłj autorki program (chyba "Bez maski").
Ale pĂłjdÂźmy jeszcze dalej. :) Znacie pewnie program "Taaaka ryba" (nadawany przez TV Puls, prĂŞdzej w Tele 5). Pierwsze odcinki wyprodukowano dla krakowskiej telewizji lokalnej z sieci Polonii 1 - "Krater", z ktĂłrej trafiaÂły na ogĂłlnopolskÂą antenĂŞ Polonii 1.

A pamiêtacie "Krzy¿ówkê szczêœcia"? Zanim ten teleturniej trafi³ do TVP, produkowa³a go Nowa Telewizja Warszawa, wchodz¹ca w sk³ad sieci Polonii 1 oczywiœcie.
Karol
Początkujący
Początkujący

Majkell pisze:karstar, Ty tutaj? :D ;) Jak znalazÂłeÂś to Forum? :P
OczywiÂście Âże jestem tutaj. PrzecieÂż dyskusji o Polonii 1 nie moÂżna przegapiĂŚ i nawet nie ma gdzie o niej porozmawiaĂŚ. Dla niektĂłrych ta stacja jest niedorozwiniĂŞta poprostu ale tutaj widzĂŞ Âże dyskusja na caÂłego
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

No, a jak! :) ÂŁukasz (admin) sam mi link podesÂłaÂł i obiecaÂł nie zamykaĂŚ. :)

BTW: Na Medialinku ocalaÂł temat o PTV Rondo (o dziwo nikt nie zamyka :P), a dla nas wtajemniczonych PTV Rondo = P1 . :)

Aha - pytaÂłeÂś mnie kiedyÂś, jak wygladaÂło zamykanie lokalnych oÂśrodkĂłw Polonii 1. Mam tekst zamieszczony we "Wprost" tuÂż po pierwszej takiej "akcji". DaÂłem go juÂż na MediaLinku, ale tutaj jeszcze nie. :)
"Wprost" nr 37 (11 wrzeœnia 1994) pisze:W poniedzia³ek, 28 sierpnia, nale¿¹ce do Nicoli Grausa "¯ycie Warszawy" zamieœci³o ca³okolumnowe, kolorowe og³oszenie. "NTW rozpoczyna twój dzieù". NTW - Niezale¿na Telewizja Warszawa, jedna z 12 stacji Polonia 1, której w³aœcicielem jest Nicola Grauso, rozpoczê³a swój dzieù jak zwykle o szóstej rano. O 9.30 zaczê³a nadawaÌ serial "MacGyver".Po pó³godzinie z ekranów znikn¹³ obraz, a do studia wesz³o kilkunastu policjantów z prokuratorem i nakazem rewizji. Kolejnego filmu"Prawo do narodzin" - widzowie ju¿ nie zobaczyli.

Ten sam scenariusz obowi¹zywa³ w piêciu innych miastach Polski, gdzie podobnie jak w Warszawie - Polonia 1 nadawa³a na kana³ach wojskowych. W Opolu w akcji wziê³a udzia³ wyposa¿ona w d³ug¹ broù brygada antyterrorystyczna, która obstawi³a wszystkie piêtra dziesiêciokondygnacyjnego budynku. W ten sposób - jak wyjaœni³ komandos - "chroniono pani¹ prokurator". W Poznaniu nie wpuszczono nikogo na zajmowane przez TV ES piêtro biurowca, a jej pracowników przez kilka godzin trzymano w pokojach redakcyjnych - nie mogli wyjœÌ nawet do toalety. W Lublinie zajêto ca³y sprzêt, bo - jak stwierdzi³ prokurator - "w toku procesu s¹d mo¿e orzec jego przepadek". W Krakowie przebieg akcji ca³y czas dokumentowa³a kamera policyjna - niczym podczas wizji lokalnej z udzia³em groŸnego przestêpcy. W Warszawie pracownicy NTW mieli k³opoty z zabraniem swych prywatnych rzeczy. Ogó³em w akcji wziê³y udzia³ si³y co najmniej batalionu. Gdyby pospolitych przestêpców zamykano równie energicznie jak stacje telewizyjne, bylibyœmy najbezpieczniejszym krajem w Europie.
Karol
Początkujący
Początkujący

Ja bym to samo zrobiÂł z siedzibÂą KRRiT i jeszcze wyszczelaÂł wszystkich jak psy
Majkell
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

DokÂładnie. Czarzasty juÂż dawno powinien trafiĂŚ za kratki, tymczasem nadal jest nietykalny i na dodatek pÂłacÂą mu za to z kieszeni podatnikĂłw. A na dziennikarzy i realizatorĂłw, ktĂłrzy po prostu wykonywali swojÂą pracĂŞ, nasÂłali uzbrojonych policjantĂłw jak na groÂźnych przestĂŞpcĂłw.
ODPOWIEDZ