No to jest oczywiste, bo tyle trwa obrĂłt Ziemi i tego uczÂą w podstawĂłwce. Ale my nĂłwimy o czasie formalnym.Grzesioo pisze:
Nieprawda conajmniej z dwĂłch powodĂłw raz w roku trwa 23 a raz 25(podczas zmiany czasu)![]()
A tak naprawdĂŞ doba trwa 23 godziny, 56 minut i 4,1 sekundy info
Nie, tylko raz.Grzesioo pisze: Czyli uwa¿acie ¿e doba trwa od 00:00:00 do 24:00:00 to w takim przypadku ka¿dego dnia mielibyœmy dwa razy pó³noc![]()
Jest tam napisane Âże trwa 24 godziny i to jest umowa (o tym my rozmawiamy) w rzeczywistoÂści brak 2 ms Czyli, Âże 00:00:00 to granica i wÂłaÂściwie to siĂŞ zaczyna na 00:00:0000...1 a koĂączy na 23:59:599999... Ale w rzeczywistoÂści. Sama umowa zakÂłada te 2 ms.Grzesioo pisze: A rozwiÂązanie problemu jest tutaj.Doba nie trwa od do tylko pomiĂŞdzy,wiĂŞc czĂŞÂściowo kaÂżdy miaÂł racje
A to Âże baryÂła pokazaÂł, Âże nie na napisane 24:00:00 na zegarze systemu to nic nie znaczy. Nie moÂże przecieÂż zastosowac dwĂłch jednoczeÂśnie. U mnie teÂż na zegarkach tak nie ma. Ale juÂż na tarczy w tych z wahadÂłem gdzie sÂą podane godziny popoÂłudniowe zawsze jest 24, a nie 0. Ja niezniennie uwaÂżam, Âże ÂśmiaÂło moÂżna stosowaĂŚ zapis 24:00:00, ktĂłry oznacza to samo, co 00:00:00
Jest to stosowane w TV, w komunikatach komunikacji miejskiej, umowach cywilno-prawnych, itd.