ÂŁukasz pisze: WiĂŞc przypomnĂŞ, Âże dziennik prowadzony przez dwie osoby po raz pierwszy pojawiÂł siĂŞ w TVN. Fakty: on location Lis, a z Warszawy Âśp. Marcin PawÂłowki. Potem 24 lutego 2005 roku Fakty on location z Rymanem w Watykanie i Pochanke w studiu. I teraz znowu. Jak widaĂŚ, wiadomoÂści podchwyciÂły pomysÂł i nieudolnie naÂśladujÂą.
Tutaj siê mylisz - pierwszym programem informacyjnym prowadzonym przez dwóch prezenterów by³y... Wiadomoœci - do 1995 program prowadzony by³ przez duety - min. Pieùkowska - Guga³a. Potem na dwa lata przenieœli siê na Woronicza i zrezygnowano z takiego sposobu realizacji programu. Polecam materia³ wyemitowany w g³ównym wydaniu Wiadomoœci - 14 X 2004r. Je¿eli mnie pamiêÌ nie myli TVNu jeszcze wówczas nie by³o (Tj 1995)....
Tak - pierwszy namiocik rozbiÂł Lis, ale nie wiem, na jakiej podstawie twierdzisz, Âże ktoÂś naÂśladuje ten pomysÂł w nieudolny sposĂłb.... Mam jednak maÂłe pytanie - czemu w piÂątek dwie najwiĂŞksze stacje miaÂły namiociki w Rzymie, a Tomek z HaniÂą siedzieli w warszawskim studiu?
Ponadto wspomnĂŞ o tym, iÂż:
1. TVN i Polsat poinformowaÂły natychmiast o Âśmierci papieÂża, a TVP zwlekaÂła.
Tak tutaj masz racje - poinformowali juÂż w piÂątek, a za sprawÂą dziennikarza TVN24 przerwano nawet jakiÂś mecz w Poznaniu - polecam forum Gazety. NiektĂłre media specjalizujÂą sie w podawaniu niesprawdzonych informacji, a nastĂŞpnie muszÂą odwoÂłaĂŚ te bzdury - patrz piÂątek, inne wolÂą dokÂładnie sprawdziĂŚ....
Na kolejne punkty nawet nie warto odpowiadaÌ - szkoda s³ów. Rozumiem, ze masz œwietn¹ pamiêÌ i doskonale wiesz, jak wygl¹da³ DTV przed 1989r lub Wiadomoœci w latach 1993 - 1995 - to nawi¹zanie do dŸwigu kamerowego. Zreszt¹ jak widzê, dla Ciebie liczy siê przede wszystkim ³adne opakowanie, zawartoœÌ ju¿ nie.
Sprawy z WysockÂą przypominaĂŚ nie muszĂŞ - WiadomoÂści juz wĂłwczas sugerowaÂły, Âże papieÂż tracÂą gÂłos przeÂżywa ogromne cierpienie i to nie tylko fizyczne, ale przede wszystkim psychiczne... Natomiast Ty drogi ÂŁukaszu nawet nie zrozumiaÂłeÂś sensu tego materiaÂłu. WidzĂŞ, Âże musisz mieĂŚ wszystko podane prosto na tacy. A o niektĂłrych sprawach do pewnego czasu raczej wprost siĂŞ nie mĂłwi.
Co do Teleexpresu - polecam ostatnie numery Press - Maciej Or³oœ mówi³ kilka s³ów, o autorze zapowiedzi, które odczytuje przed kamer¹, poda³ nawet jego nazwisko - jakiœ Maciej Or³oœ.
A tera kilka moich kamyczkĂłw:
1) Rozbroi³y mnie te ³ódki i jachty, które widaÌ by³o w czwartkowym wydaniu Wydarzeù, tu¿ za plecami pani Hani. Dopiero gdzieœ w oddali widaÌ by³o kopu³ê Bazyliki Œw. Piotra. Có¿ za profesjonalizm....
2)
Gratulacje dla pana Tomka, ktĂłry w ostatnich dniach wykazaÂł siĂŞ ogromnÂą znajomoÂściÂą jĂŞzyka angielskiego, tÂłumaczÂąc widzom Polsatu napisy na dole ekranu, emitowane przez CNN PamiĂŞtam, Âże juÂż w liceum potrafiÂłem to przetÂłumaczyĂŚ. A moÂże widzowie WydarzeĂą majÂą kÂłopot z angielskim?
3) Gratulacjê dla pani rzecznik Polsatu, za poinformowanie widzów o samolocie do Rzymu z gwiazdami Polsatu na pok³adzie. Inne stacje wys³a³y tam swoich ludzi ju¿ w pi¹tek, Solorz blisko tydzieù póŸniej. Inne stacje nie chwali³y siê tylko dzia³a³y. Polsat najpierw siê pochwali³....
PS Gratulujê równie¿ £ukaszowi, który pozjada³ wszystkie rozumy i potrafi oceniÌ program, którego na oczy nie widzia³. Czy potrafisz tak samo z ksi¹¿kami? Wystarczy Ci ok³adka, a mo¿e tytu³ lub nazwisko autora? Ostatnio mam k³opot z wyborem literatury piêknej. Nie wiem komu ufaÌ etc. Mo¿e mi doradzisz? Ceniê sój czas, zreszt¹ nie mam go du¿o. Od czasu do czasu mam doœÌ litereatury historycznej i muszê siegn¹Ì po coœ piêknego, wiêc czekam na propozycjê....
PPS (nie myliÌ z parti¹ PPS) Aro powiedzia³, ¿e zachowujemy siê z £ukaszem jak stare ma³¿eùstwo, ale nie mog³em pewnych spraw zostawiÌ bez odpowiedzi

Tak wiêc pozdrawiam druga po³ówkê tego ma³¿eùstwa