Chyba przejde siĂŞ do "Totomix" zobaczeĂŚ czy robiÂą juÂż zakÂłady "Czy Sweet Dorothy zostanie zawieszona po 1 majowej kompromitacji ??"
BTW... podobno dziœ w nocy TVP transmitowa³a na g³ównej antenie program siostrzanej stacji z Korei Pó³nocnej :evil2: jakiœ pochód pierwszomajowy i talk-show z przodownikami pracy
Tak - na pewno zostanie zawieszona. Wszak wzorem TVNu nie emitowaÂła plansz z napisem "Rok Polski w Unii Europejskiej" tylko zdecydowaÂła siĂŞ na emisjĂŞ programĂłw poÂświĂŞconych Unii, czego nawet tematyczny TVN24 nie robi.
RzeczywiÂście jest to ogromna kompromitacja. Dworak powinnien wÂłasnorĂŞcznie podpalliĂŚ stos, a jeszcze wczeÂśniej wsadziĂŚ jej zapaÂłki pod paznokcie, posmarowaĂŚ miodem i wsytawiĂŚ przed gmachem TVP na Woronicza....
Faustus, nie przed gmachem na Woronicza tylko przed nowym biurowcem- Âładniej w obrazku wyglÂąda, to po pierwsze. Po drugie, jakos bez wiĂŞkszego echa przechodzi rocznica wejÂścia do Unii, nawet w ZÂłotopolskich nie pojawiÂł sie Âżaden edukacyjno- propagandowy motyw (jedynie tekst Marcysi, ze Waldek w Rosji interes zwija :evil2:). A co do losu Sweet Dorothy nie byÂłbym taki spokojny, czuje chyba czyjÂś nieÂświeÂży oddech na swoich plecach.
Faustusie, a gdzie stosowano tak wyrafinowane tortury ??
Po ostatnich peamach Dworaka na jej czêœÌ mo¿e spaÌ spokojnie do lutego 2006r, czyli do wyboru nowego zarz¹du....
PS nowy gmach teÂż stoi przy Woronicza....
Ach tortury? SpieszĂŞ z odpowiedziÂą, ale obiecaj, Âże nie bĂŞdziesz siĂŞ w taki sposĂłb bawiÂł. (Powiem jak w bajce - nie naÂśladuj tych scen.) Wszak takie gry "relaksujÂące" juÂż kilka wiekĂłw temu wyszÂły z mody...
Wszystkie opisane przeze mnie sposoby wynaleziono w schy³kowym okresie œredniowiecza i w ró¿nych krajach Europy stosowano a¿ do drugiej po³owy XVII wieku (albo i d³u¿ej.) Oczywiœcie móg³bym wymieniaÌ dalej - obcinanie uszu, opuszków palców, kastrowanie, przybijanie j¹der gwoŸdziami do mostu (szczególnie popularne na ziemiach polskich), obcinanie nosa, wyrywanie palców, przepi³owywanie na pó³ poczynaj¹c od krocza (w taki sposób rozprawiano siê z gejami w renesansowych W³oszech), rozrywanie koùmi, wbijanie na pal (ulubiona rozrywka polskiej szlachty), topienie w jeziorze lub beczce wody, wieszanie na haku, ¿elazna dziewica, ci¹gniêcie wystaj¹cych czêœci cia³a gor¹cymi szczypcami, rozci¹ganie na specjalnym ³ó¿ku, smarowanie stóp miodem, który nastêpnie zlizywa³y wyg³odnia³e koty (œmierÌ od œmiechu), ¿elazne buty dla czarownic, zakuwanie w kuny (do tej pory wisz¹ na œcianie Koœcio³a Mariackiego w Krakowie.) Jak widzisz ludzka wyobraŸnia nie ma granic. Zw³aszcza je¿eli chodzi o tortury. Oczywiœcie jest tego wiêcej.
SkÂąd to wiem? InteresujÂą siĂŞ tzw "Âżyciem codziennym" w poszczegĂłlnych epokach. MoÂżesz sobie poczytaĂŚ "MÂłot na czarownice", podrĂŞczniki demonologii i dziaÂłania ÂŚwiĂŞtego Oficjum, ewentualnie Mroki Âśredniowiecza.... MiÂłej lektury.
PS te zapaÂłki wkÂładne pod paznokcie pochodza z lat 1939-1945.
Brak mi s³ów, szczególnie to przecinanie na pó³ poczynajac od krocza jest ekhm... bardzo dzia³aj¹ce na wyobraŸnie :evil2: Dziêki za ksi¹¿kê, poszukam jej i z chêci¹ przeczytam :]
Po d³ugim weekendzie podam kilka tytu³ów - muszê spytaÌ znajomych mediewistów o dwóch autorów. (To nie moja dzia³ka - zajmuje siê zupe³nie innym okresem.) Bez k³opotu w Internecie odnajdziesz tak¿e "M³ot na czarwonice". Jednak przyznam Ci siê, ¿e ca³ego nie przeczyta³em. Po prostu jest ochydny.... A to przepi³owywanie na pó³ - cóz takie rzaczy zawsze zapadaj¹ w pamiêc. (W jednej ksi¹¿ce by³y nawet œredniowieczne rysunki - taka instrukcja obs³ugi dla katów.)
Voila, internet to niezast¹pione narzêdzie (czasem tak¿e tortur :evil2:) http://www.racjonalista.pl/kk.php/d,104 jeœli ktoœ mia³by ochotê poczytaÌ "M³ot na czarownice" to znajdzie ksi¹¿kê pod tym adresem (ciekawe co z prawami autorskimi :evil2: )
PS serdeczne gratulacjĂŞ dla TVN24 - emisja planszy informujacej o rocznicy byÂła strzaÂłem w dzisiÂątkĂŞ. Jak zawsze mogĂŞ na Was liczyĂŚ. Po raz kolejny udowodniliÂście, Âże staĂŚ Was tylko a grafikĂłw...
Poprostu zwyk³y, tak samo nudny program [TVN24] jak co dzieù. A mo¿na siê by³o trochê ruszyÌ, wyjœÌ w plener. Jak sie nie ma pieniêdzy na zakup lub produkcje w³asnych programów, to mo¿na chocia¿ trochê coœ zaimprowizowac. A tym czasem w TVN24 dzieù jak co dzieù - czyli nudy.
Fakt. Ja sÂądzĂŞ, Âże Walterowie bardzo wykosztowali sie na nowe studio, caÂły budynek MBC, wiĂŞc sam rozumiesz, Âże kasy brak...
"Uśmiech losu można zobaczyć, nawet w tych najciemniejszych chwilach, jeśli tylko pamięta się, żeby zapalić światło..." Albus Dumbledore (cytat z filmu)
Jako jedyni w kraju pokazali konferencjĂŞ Prezydenta dotyczÂącÂą UE
Roman M³odkowski w magazynie "Bilans tygodnia" podró¿owa³ po Czechach, Niemczech i Belgii, pokazuj¹c, jak w tych krajach rozwija siê gospodarka oraz jak wygl¹da wymiana handlowa z Polsk¹.
Robert Stanilewicz w programie "Portfel" rĂłwnieÂż przygotowaÂł materiaÂły zwiÂązane z UE, np. jak Polacy mogÂą zakÂładaĂŚ konta w bankach krajĂłw czÂłonkowskich.
Dziennikarze TVN24 przez caÂły dzieĂą rozmawiali ze swoimi goÂścmi o UE :
- Anna JĂŞdrzejowska z aktorem Emilianem KamiĂąskim
- Anna KalczyĂąska z ambasador Francji w Polsce
- Magda Sakowska z JĂłzefem Oleksym i Markiem Borowskim
- ÂŁukasz Grass w studiu TVN24 rozmawiaÂł z Jeremi Mordasewicz, ekspertem Polskiej Konfederacji PracodawcĂłw Prywatnych
Wypowiedzi doktora nie skomntuje, bo co tu komentowaĂŚ? Jaki jest doktor, kaÂżdy wie...
PowinieneÂś napisaĂŚ "Jaki jest ÂŁukasz kaÂżdy widzi".
Gratulujê toku rozumowania. A przy okazji odpowiedz mi na pytanie co wymaga wiêkszej pracy i nak³adów finansowych - kilka wywiadów w studiu, czy mo¿e trzy filmy dokumentalne, z czego jeden zosta³ zmontowany z taœm przys³anych przez widzów (Dzieù pierwszy)? Zwracam równie¿ uwagê na fakt, i¿ wczorajsze Wiadomoœci o rocznicy wejœcia Polski do Unii mówi³y przez 8 minut (plus rozmowa z Markiem Orzechowskim w Brukseli), natomiast Fakty zaledwie trzy minuty (jeden materia³ Mazura, lub innego dziennikarza TVN24, niestety nazwisko wylecia³o mi z g³owy.) Nawet w g³ównym wydaniu Panoramy poœwiêcono tej rocznicy wiêcej czasu. To s¹ fakty, a z tymi siê nie dyskutuje. Powiedz mi równie¿, w którym innym programie informacyjnym w Polsce nie podsumowywano roku Polski w Unii. Nota bene zrobi³a to nawet TV TRWAM. Wiêc proszê nie piaÌ z zachwytu nad TVN24. Naprawdê nie ma nad czym