Tak czasami najda mnie takie filozoficzne rozwaÂżania to siĂŞ z wami nimi podzielĂŞ
Otó¿ jak wiemy w Polsce mamy telewizjê TVP i TVN
Czyli TE FAU PE i TE FAU EN
Mamy teÂż w Polsce alfabet.... :]
I wÂłasnie z tego co ja pamiĂŞtam to nie ma w nim litery "V"
SkÂąd wiĂŞc bierze siĂŞ tefauen i tevaupe ? Wszak TV w tym skrĂłcie to skrĂłt od television co jak byk ani po Polsku nie jest ( ukÂłon w stronĂŞ TVP za wykonywanie misji :evil2: ) ani nie czyta siĂŞ przez "fau"
Teraz 2 rzecz jeszcze pó³ biedy z tvn bo to jest poprostu TVN ale TVP to TELEWIZJA POLSKA gdzie tu "v" ??? Skoro TV to skrót od television czyli po polskiemu telewizja to nie bardziej logicznie i misyjnie by³o by siê nazywaÌ TWP i TWN.... ?
Ehhh Marcinie po kim jak po kim ale po Tobie siĂŞ takiej bzdury nie spodziewaÂłam :/
Alfabet polski (czyli abecadÂło) oparty jest na alfabecie ÂłaciĂąskim i skÂłada siĂŞ obecnie z 32 liter:
A ÂĄ B C Ă D E Ă F G H I J K L ÂŁ M N Ă O Ă P R S ÂŚ T U W Y Z ÂŹ ÂŻ
Obecnie litery z alfabetu ÂłaciĂąskiego: Q, V i X nie sÂą zaliczane do liter polskiego alfabetu, gdyÂż w polskim sÂłowotwĂłrstwie nie ma potrzeby ich stosowania.
Wikipedia
Podstawowego abecadÂła ucza juÂż w podstawĂłwce i nie przypominam sobie aby ta coÂś o V,x czy q byÂło... co nie znaczy ze ich nie wymawiamy. Zdaje siĂŞ z epodstawowych znakĂłw w polskim alfabecie jest 24 nie 25 ;/
OczywiÂście Âże teraz ulepszony alfabet i jakieÂś tabelki fonetyczne bedÂą uwzglĂŞdniaÂły "V" jednak w podstawowym alfabecie jej nie ma
Nie istnieje coÂś takiego jak polski skrĂłt od telewizja czyli tv bo TV to skrĂłt od television a to nie po polsku :]
Wiem ze siĂŞ tego uÂżywa i tak jest przyjĂŞtnie niemniej jednak troche logiki by siĂŞ przydaÂło...
Akurat w obecnej sytuacji kiedy mamy w skrĂłcie TVN i TVP to mĂłwienie tewuen i te wu pe trÂąci wiochÂą i nieuctwem :] ale mocherowym beretom moÂżna to wybaczyĂŚ bo to starsze osoby . A do "ich" nowego prezia tez mi takie okreslenie paduje :evil2:
Tewuen tak samo pasuje jak i tewupe
powiedzmy Tewupe - GTW Tewuen - TKM :evil2:
Swieta ...Choinka... Karp plywajacy w wannie ...dyzooo wolnego czasu i przedswiateczna nuda , nie bede sie smial ....rozumiem ze niektorym nuda moze doskwierac tak mocno, ze zaczynaja myslec o takich rzeczach:P
W ekscytacji czwartym sezonem... w oczekiwaniu na...piaty...szosty...siódmy